Козеріг (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козеріг
Зображення
Зображує Козоріг
CMNS: Козеріг у Вікісховищі

Козеріг — один негеральдичні фігура у геральдиці, яка зображає альпійського козла з рогами, що має хвилясті, принаймні з верхньої сторони роги.

Геральдична тварина зазвичай зображується на гербі дивлячись праворуч (геральдичний) і стоячи прямо на двох задніх лапах.

Опис[ред. | ред. код]

Популярний колір козерога зазвичай чорний, буваєсрібний і рідко золотий. На багатьох гербах, як і інші геральдичні тварини, він тримає прапори, ключі та подібні символи. Стоячи на горі чи тригорі, козерога легко впізнати. Так, місто Бергюн має козерога з мечем на тригорі, Санкт-Леонгард-ім-Пітцталь — двох тварин у змішаних кольорах.

Озброєння може бути іншим, але не завжди. Крім рогів і копит, бажано пофарбувати в інший колір (тинктуру) язик і геніталії. Наприклад, герб муніципалітету Гебертсгаузен містить козерога із синім язиком. Колірна варіація геніталій описується як орнаментована (показ геніталій) або без прикрас (без них) у геральдичних фігурах.

На гербі роги часто не зображені парами. Ріг із шліфом (у геральдиці — малюнок на розі, схожий на лист конюшини) заповнює геральдичне поле.

На верхньому гербі козеріг переважно зростає. Прикладом може служити герб родини німецької шляхетської Бредових.

Особливу символічну силу козерога неможливо вивести з описів герба (блазонів). Його поширення в гербах часто обмежується місцем проживання у природі.

Козерога з риб'ячим хвостом можна побачити на реверсі денарія (монети) Октавіана Августа, викарбуваного в Іспанії між 18 і 16 роками до н. Цю тварину оточують ріг достатку, глобус і стерно.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Walter Leonhard: Das große Buch der Wappenkunst. Entwicklung, Elemente, Bildmotive, Gestaltung. 2., durchges. und erw. Aufl. Callway, München 1978, ISBN 3-7667-0345-5; Lizenzausg.: Bechtermünz, Augsburg 2000, ISBN 3-8289-0768-7.
  • Gert Oswald: Lexikon der Heraldik. VEB Bibliographisches Institut, Leipzig 1984, DNB 850576571; Lizenzausg.: Bibliographisches Institut, Mannheim/Wien/Zürich 1984, ISBN 3-411-02149-7; 3., unveränd. Auflage. Battenberg, Regenstauf 2011, ISBN 978-3-86646-077-5 (Titelzusatz: Von Apfelkreuz bis Zwillingsbalken).

Примітки[ред. | ред. код]