Колкер Дмитро Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Борисович Колкер
рос. Дмитрий Борисович Колкер
Народився 7 червня 1968(1968-06-07)
Новосибірськ, РРФСР, СРСР
Помер 2 липня 2022(2022-07-02)[1][2] (54 роки)
Москва, Росія
·рак підшлункової залози
Країна  Росія
Діяльність фізик, науково-педагогічний працівник
Галузь лазерна фізика, нелінійна оптика і спектроскопія
Заклад Новосибірський державний університет
Новосибірський державний технічний університет
Institute of Laser Physicsd
Посада завлабораторієюd
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук (2011)
Родичі Q60694561?

Дмитро Борисович Колкер (1968—2022) — російський физик, фахівець у галузі лазерної фізики, нелінійної оптики та спектроскопії. Доктор фізико-математичних наук, завідувач лабораторії квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету, професор Новосибірського державного технічного університету. Займався фундаментальними та прикладними оптичними дослідженнями, зокрема, розробляв спектроскопічні пристрої для експрес-аналізу повітря, що видихається, та газоаналізатори для безпілотних літальних апаратів.

30 червня 2022 року Колкера було заарештовано за підозрою в державній зраді прямо в лікарні, куди його госпіталізували напередодні ввечері у зв'язку з погіршенням стану. Він мав четверту стадію раку. Через два дні Колкер помер у московській лікарні, куди його доправили зі слідчого ізолятора.

Біографія[ред. | ред. код]

Дмитро Колкер народився 7 червня 1968 року в Новосибірську, куди після війни переїхав з сім'єю його дід Йосип Колкер[ru], вчений-авіабудівник, засновник факультету літальних апаратів НДТУ[3].

За спогадами родичів, Дмитро Колкер до двадцяти років більше цікавився музикою, ніж наукою. Він грав на органі та фортепіано і, навіть ставши відомим вченим, все ще продовжував грати вдома та давати концерти[3].

В 2001 захистив кандидатську дисертацію на тему «Частотний репер в області 732 нм для прецизійної лазерної спектроскопії мюонія»[4]. В 2011 захистив докторську дисертацію на тему «Лазерні синтезатори оптичних частот на основі параметричних генераторів світла»[5].

Завідував лабораторією квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету[6]. У Новосибірському державному технічному університеті викладав курси «Проєктування лазерних систем» та «Фізика оптичних явищ»[7][8]. Під його керівництвом було захищено дві кандидатські дисертації[8]. У 2021 році висувався кандидатом на посаду директора Інституту лазерної фізики Сибірського відділення РАН[ru], але посів на виборах друге місце, поступившись Олексію Тайченачеву[ru][8].

За спогадами дружини, влітку 2021 до Колкера звертався слідчий, вимагаючи підписати експертний висновок проти іншого вченого, але Колкер відмовився[9].

Наукові результати[ред. | ред. код]

Спільно з BNM-SYRTE та Массачусетським технологічним інститутом, вперше у світі досліджував параметричні генератори світла[ru] із самосинхронізацією фази. На основі параметричних генераторів світла в інфрачервоному діапазоні створив пристрої для експрес-аналізу повітря, що видихається. Вперше в Росії створив компактні газоаналізатори для безпілотних літальних апаратів на основі квантово-каскадних лазерів[en] та оптико-акустичних детекторів[10].

Арешт та смерть[ред. | ред. код]

30 червня 2022[11] Радянський районний суд Новосибірська заарештував Дмитра Колкера за підозрою в державній зраді (ст. 275 КК РФ[ru])[12]. Його перевезли з Новосибірська до Москви і помістили до слідчого ізолятора Лефортово.

Перед арештом вчений знаходився на тривалому лікарняному[13], у нього була четверта стадія раку підшлункової залози[14]. За словами родичів, він уже був не в змозі самостійно харчуватися і перебував під дією сильнодіючих знеболювальних препаратів, що унеможливлювало свідому дачу показів[15]. Суддя Ірина Алієва проігнорувала надані адвокатами документи від лікарів підсудного. У кримінальній справі, крім інших документів, була довідка за підписом терапевта Новосибірської обласної лікарні Олександра Романенка, який не мав відношення до лікування Колкера. У довідці був зазначений помилковий діагноз (підшлункова залоза переплутана з передміхурової) і стверджувалося, що на момент огляду Колкер перебуває в стані середнього ступеня тяжкості і може брати участь у слідчих діях і бути присутнім на судовому засіданні[3].

За словами сина вченого, Дмитра Колкера звинувачували в розголошенні державної таємниці в лекціях, які він читав у Китаї, хоча доповіді були засвідчені на відсутність держтаємниці та читалися у присутності співробітника ФСБ[16][17]. З цією точкою зору згодні і ряд академіків РАН (Клуб «1 липня»[ru]), що опублікували скан результатів експертизи, яка підтверджувала відсутність у лекціях Колкера відомостей, що становлять державну таємницю[18].

3 липня рідним вченого доставили телеграму, в якій говорилось, що Дмитро Колкер помер[19] 2 липня о 02:40 в московській лікарні № 29[20]. Після цього довгий час рідним не вдалося отримати тіло вченого[21].

19 липня тіло Дмитра Колкера було кремоване в Новосибірському крематорії[ru]. На похороні були присутні близько 80 осіб, у тому числі його колеги, нещодавні аспіранти, студенти[22].

Суспільна реакція на смерть вченого[ред. | ред. код]

Журналістка та правозахисниця Єва Меркачова[ru] назвала арешт смертельно хворого Колкера «апогеєм нелюдяності»[23]. Клуб «1 липня»[ru] заявив про арешт смертельно хворого Колкера, що «ця нелюдська дія слідчих органів грубо порушує елементарні принципи гуманізму» і зажадав притягнути до відповідальності винних у смерті Колкера[24]. Адвокат і активіст Іван Павлов[ru] висловив думку, що Колкер був заарештований спецслужбами саме тому, що перебував при смерті: якби він помер до арешту, то «очікування нагород і премій накрилося б мідним тазом»[25].

3 липня, в день смерті вченого, у новосибірському Академмістечку біля пам'ятника академіку Валентину Коптюгу виник стихійний меморіал на честь Дмитра Колкера та його колеги, 75-річного Анатолія Маслова, також заарештованого російськими правоохоронцями та звинуваченого у держзраді. До вечора квіти та табличка зникли, а біля пам'ятника був поставлений наряд поліції[26]. Наступного дня, 4 липня, біля пам'ятника Михайлу Лаврентьєву знову з'явився стихійний меморіал пам'яті Дмитра Колкера, який також швидко ліквідували співробітники поліції[27]. У Новосибірську також з'явилися листівки та плакати, присвячені Колкеру[28].

За словами адвоката сім'ї Колкера Олександра Федулова, Слідчий комітет РФ не виявив ознак злочину в арешті Колкера і передав заяву адвоката до ФСБ, щоб там встановили, чи порушили закон співробітники ФСБ, які затримали тяжкохворого вченого[29]. Також адвокат подав до Міністерства охорони здоров'я РФ скаргу на лікаря-терапевта Новосибірської обласної лікарні Олександра Романенка за довідку з помилковим діагнозом, яку, ймовірно, суд враховував при обранні запобіжного заходу[30][31].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Умер ученый Дмитрий Колкер, арестованный три дня назад по делу о госизмене. Его отправили в СИЗО с четвертой стадией рака — 2022.
  2. Russischer Wissenschaftler Dmitri Kolker ist tot — 2022. — ISSN 2195-1349; 0038-7452
  3. а б в «У него был миллион возможностей свалить за бугор». В Новосибирске простились с ученым Дмитрием Колкером [Архівовано 2022-07-22 у Wayback Machine.], Сибирь.Реалии (19 июля 2022)
  4. Автореферат диссертации кандидата физико-математических наук.
  5. Автореферат диссертации доктора физико-математических наук.
  6. Лаборатория квантовых оптических технологий. Сотрудники( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), сайт НГУ.
  7. Колкер Дмитрий Борисович( [Архівовано 2022-07-01 у Wayback Machine.]), сайт НГТУ.
  8. а б в Выборы директора( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), Институт лазерной физики СО РАН.
  9. Дарина Раш, На тот свет — с чистой совестью [Архівовано 2022-07-10 у Wayback Machine.], Важные Истории (09.07.2022)
  10. Выборы директора( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), Институт лазерной физики СО РАН.
  11. «Вам хватило два дня, чтобы убить человека» Новосибирский ученый Дмитрий Колкер умер в московском СИЗО. Его адвокат обвиняет сотрудников ФСБ, судью и медиков, которые допустили арест человека с четвёртой стадией рака( [Архівовано 2022-07-04 у Wayback Machine.]), Meduza
  12. В Новосибирске ученого Дмитрия Колкера арестовали по подозрению в госизмене( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), ТАСС, 01.07.2022.
  13. Алексей Каваленок, В НГУ прокомментировали задержание ученого по подозрению в госизмене( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), РБК.
  14. «Вам хватило два дня, чтобы убить человека» Новосибирский ученый Дмитрий Колкер умер в московском СИЗО. Его адвокат обвиняет сотрудников ФСБ, судью и медиков, которые допустили арест человека с четвёртой стадией рака (Архівовано липень 4, 2022 на сайті Wayback Machine.), Meduza
  15. Никита Сологуб, «Даже не заморачивались». В деле ученого Колкера есть справка, что рак четвёртой стадии не мешает заседанию — её написал обычный терапевт [Архівовано 2022-07-14 у Wayback Machine.], Медиазона (11.07.2022)
  16. «Вам хватило два дня, чтобы убить человека» Новосибирский ученый Дмитрий Колкер умер в московском СИЗО. Его адвокат обвиняет сотрудников ФСБ, судью и медиков, которые допустили арест человека с четвёртой стадией рака (Архівовано липень 4, 2022 на сайті Wayback Machine.), Meduza
  17. Новосибирского ученого Дмитрия Колкера арестовали по делу о госизмене( [Архівовано 2022-07-03 у Wayback Machine.]), Meduza.
  18. Члены РАН потребовали наказать виновных в смерти учёного Дмитрия Колкера, отправленного в СИЗО с четвёртой стадией рака, Meduza, 05.07.2022. Заявление О Дмитрии Борисовиче Колкере( [Архівовано 2022-07-05 у Wayback Machine.]), Клуб «1 Июля», 05.07.2022.
  19. ТАСС: умер новосибирский ученый Колкер, арестованный по делу о госизмене. Коммерсантъ (рос.). 3 липня 2022. Архів оригіналу за 3 липня 2022. Процитовано 2022-07-0 3.
  20. Задержанный ФСБ новосибирский ученый Дмитрий Колкер умер, Тайга.инфо.
  21. «Придется писать слезное письмо президенту». Родным не отдают тело ученого Дмитрия Колкера [Архівовано 2022-07-22 у Wayback Machine.], Сибирь.Реалии (7 июля 2022)
  22. «Эти 2 недели меня не покидает один вопрос». Репортаж с похорон ученого Дмитрия Колкера, обвиненного в госизмене [Архівовано 2022-07-19 у Wayback Machine.], NGS (19 июля 2022)
  23. Всемирно известный ученый Колкер умер в СИЗО спустя сутки после задержания. МК (рос.). 3 липня 2022. Архів оригіналу за 4 липня 2022. Процитовано 5 липня 2022.
  24. Члены РАН потребовали наказать виновных в смерти учёного Дмитрия Колкера, отправленного в СИЗО с четвёртой стадией рака, Meduza, 05.07.2022. Заявление О Дмитрии Борисовиче Колкере( [Архівовано 2022-07-05 у Wayback Machine.]), Клуб «1 Июля», 05.07.2022.
  25. Иван Павлов, «Они ощущают себя героями и предвкушают щедрое поощрение» Адвокат Иван Павлов — о том, зачем сотрудники ФСБ задержали ученого Дмитрия Колкера. У него была четвёртая стадия рака, сразу же после ареста он умер [Архівовано 2022-07-08 у Wayback Machine.], Meduza, 07.07.2022.
  26. В новосибирском Академгородке снесли стихийный мемориал памяти ученого Дмитрия Колкера, умершего в СИЗО от рака через три дня после ареста. Архів оригіналу за 4 липня 2022. Процитовано 4 липня 2022.
  27. Хроника текущих событий. Экономика, общество, политика. Выпуск 122, Тайга.инфо, 04.07.2022.
  28. Дарина Раш, На тот свет — с чистой совестью [Архівовано 2022-07-10 у Wayback Machine.], Важные Истории (09.07.2022)
  29. СК РФ не усмотрел признаков преступления в смерти ученого Дмитрия Колкера, которого отправили в СИЗО с четвёртой стадией рака [Архівовано 2022-07-21 у Wayback Machine.], Настоящее Время (21 июля 2022)
  30. Адвокат Колкера заявил о неверном диагнозе в медзаключении. РБК (рос.). Архів оригіналу за 18 липня 2022. Процитовано 31 липня 2022.
  31. «Говорили, проживёт три месяца»: в Новосибирске простились с известным физиком Дмитрием Колкером. gorodskoyportal.ru. Архів оригіналу за 31 липня 2022. Процитовано 31 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]