Комета у Мумі-долі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комета у Мумі-долі
Comet in Moominland
ムーミン谷の彗星
Вид аніме
Жанр Фентезі
Режисер Хіросі Сайто
Продюсер Кадзуо Табата
Сценарист Акіра Міядзакі
На основі Комета Прилітає
Туве Янссон
Оператор Hisao Shiraid[1]
Композитор Суміо Шираторі
Музика Суміо Шираторі
Художник Jirō Kōnod[1]
Кінокомпанія Telescreen[2], Studio Telescreen Japand[2] і TV Tokyo[2]
Дистриб'ютор Finnkinod[2]
Тривалість 68 хвилин
Мова Японська
Країна Японія Японія
Фінляндія Фінляндія
Нідерланди Нідерланди
Рік 1992
IMDb ID IMDb title
Рейтинг СВКВвУ: 0+
MPAA G
Наступний Moomin and Midsummer Madnessd

«Комета у Мумі-долі» (яп. ムーミン谷の彗星, Mūmindani no Suisei) - японсько-фінсько-голландський аніме-фільм зроблений студією Бенілюкс Б. В. Фільм заснований на однойменному романі фінської ілюстраторки та письменниці Туве Янссон, опублікованому спочатку шведською мовою.[3] Це був перший повнометражний Мумі-фільм[4] Він був випущений в Японії вперше театрально 8 серпня 1992 року як потрійний фільм із двома непов'язаними коротшими фільмами, а пізніше вийшов на відео з додатковими кадрами на 10 хвилин.[3] Фільм дубльовано кількома європейськими мовами. Це був сьомий за переглядом фільм у Фінляндії у сезоні 1992/1993 з 166738 глядачами.[5]

Оскільки оригінальний роман представляє багато повторюваних персонажів, які з'являються в пізніших романах "Мумі-тролі", фільм аналогічно працює як приквел до аніме-серії "Щасливе сімейство Мумі-тролів".У міжнародній версії фільму представлена ​​нова музична партитура, написана П'єром Картнером, тоді як оригінальний японський реліз фільму в основному переробляє партитуру Суміо Шираторі з аніме-серії. У японській версії, однак, є нові пісні, що відкривають і закінчують - "Shiawase no morugaane" та "Kono uchuu he, tsutae tai", відповідно, обидві виконані Еміко Шираторі.

У листопаді 2020 року фільм буде випущений в театральний ефір, щоб збігтися з 75-річчям франшизи Moomin. Ця версія фільму ремастерирована у форматі 4K і включає перероблений саундтрек та нещодавно записану озвучку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ムーミン谷の彗星Japanese Cinema Database.
  2. а б в г Comet in Moominland — 2006.
  3. а б Jonathan Clements, Helen McCarthy (2001). The anime encyclopedia (Англ.) . Stone Bridge Press, 2006. ISBN 9781933330105.
  4. Pentti Kejonen (6 квітня 2011). Muumipeikko ja pyrstötähti. Kaleva.
  5. Mitä missä milloin. Otava, 1995. с. 419.