Комуністичний союз молоді Китаю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комуністичний союз молоді Китаю
прапор
Абревіатура 中国共青团(кит. спр.), 中國共青團(кит. трад.), CYLC(англ.), 共青団(яп.), 공청단(кор.), КСМК(рос.), LJCCh(ісп.), ÇKGB(тур.), КСМК(укр.), Cộng Thanh Đoàn(в'єтн.)
Тип молодіжне крило організаціїd
Засновано 1920
Ідеологія марксизм-ленінізм і socialism with Chinese characteristicsd
Країна  КНР
Штаб-квартира Пекін
Друкований орган China Youth Dailyd
Дочірня(і)
організація(ї)
Central Committee of the Communist Youth League of Chinad
Вебсайт: gqt.org.cn

CMNS: Комуністичний союз молоді Китаю у Вікісховищі

Комуністичний союз молоді Китаю (кит. 中國共產主義青年團) — молодіжна організація в КНР.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований в травні 1922 року як Соціалістичний союз молоді Китаю. У 1949 перейменований в Новодемократичний союз молоді Китаю. У 1957 отримав сучасну назву Комуністичний союз молоді Китаю. Структурний образ організації взятий за основу ВЛКСМ СРСР. У період культурної революції комсомол був відсунутий на другий план нової масової організацією молоді — хунвейбінами, а лідер союзу Ху Яобан був репресований. У 1970-ті роки, після розпуску організації хунвейбінів, діяльність КСМК відновилася і його провідна роль була відновлена. У 1985 році на базі центральної школи КСМК був організований Китайський молодіжний університет політичних наук. Президентом університету завжди є перший секретар комсомолу.

Організація[ред. | ред. код]

Молодіжна організація Комуністичної партії Китаю. В організацію входить молодь віком від 14 до 28 років. КСМК офіційно вважається «школою, де широкі маси юнаків і дівчат вивчають комунізм на практиці; це помічник партії та її резерв». Комсомол керує роботою дитячої Піонерської організації Китаю.

Перші секретарі комсомолу[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]