Комітет допомоги українським збігцям

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комітет допомоги українським збігцям
Абревіатура КДУЗ
Тип благодійна організація
колишня організаціяd
Засновано червень 1920
Ужгород
Сфера біженці і еміграція з України
Країна  Перша Чехословацька Республіка
Штаб-квартира Ужгород
Керівник Творидло Микола
Ключові особи Бірчак Володимир Іванович[1]
Стефанів Гнат

Комітет допомоги українським збігцям — українська громадська благодійна організація для допомоги українським біженцям у Підкарпатській Русі[2]. Допомога надавалася усім українським біженцям як з Галичини й Буковини, так і з Наддніпрянщини, незалежно від віросповідання

Історія[ред. | ред. код]

«Комітет допомоги українським збігцям» створений у червні 1920 року в Ужгороді. Його очолили галичани. Головою був обраний інженер Микола Творидло, скарбником — гімназійний вчитель з Дрогобича Володимир Бирчак[3]. Чинність Комітету було затверджено рішенням Цивільного управління Підкарпатської Русі від 18 січня 1921 року (№ 9976/20).

У грудні 1922 року відбулись збори, де було обрано нове керівництво. Василь Струк став головою; Михайло Біличенко-Кобза та полковник Гнат Стефанів — заступники голови; Антін Дівнич — секретарем; Августин Циганик — скарбником; членами проводу — Володимир Бирчак, Михайло Велигорський, Ольга Приходько, Роман Стахура, Іван Рихло.

Комітет мав секції: учительську, жіночу, забавову (розважальну), збірок (збору коштів), харчову, організаційній, місць і посередництва праці та інші[4][5]. Комітет забезпечував харчуванням українських біженців. Кожен з біженців отримував харчування від Комітету до тих пір, поки не знаходив собі оплачувану працю.

До керівного ядра цієї комітету, у різні часи, належали вихідці з Галичини, Буовини та Наддніпрянщини, колишні Українські січові стрільці, вояки УГА та Дієвої Армії УНР.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антін Дівнич. Комітет допомоги українським збігцям в Ужгороді. «Визволення. Місячник вільної української думки за кордоном», Відень, лютий 1923, річник І, ч.1, с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Др. Лука Мишуга Прикарпатська Русь: сучасний стан. Відень: Український Прапор — 1921. — 23 с.
  2. І. О. Стряпко. РОЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ЕМІГРАЦІЇ У РОЗВИТКУ ОСВІТИ НА ЗАКАРПАТТІ 1919-1939 рр (PDF). istznu.org. Архів оригіналу (PDF) за 18 серпня 2019. Процитовано 19 лютого 2018.
  3. Др. Лука Мишуга. Прикарпатська Русь: сучасний стан. Відень: Український Прапор, 1921. 23 с.
  4. Хуст – нова столиця Карпатської України. Спогади Володимира Бірчака. Архів оригіналу за 10 березня 2018. Процитовано 19 лютого 2018.
  5. Газета «Свобода» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 9 липня 2016. Процитовано 19 лютого 2018.

Посилання[ред. | ред. код]