Коністоргіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коністоргіс
Країна  Португалія і Стародавній Рим
Розташування Фару
Карта Кадіської затоки в стародавні часи, що показує частину римських провінцій ЛузітаніЇ і Бетики. Коністорг розташований приблизно на півночі від Оссоноби (сьогодні Фару, Португалія).

Коністорг був головним містом Коніїв або Кінетів. На мові конії це, ймовірно, означало «місто коніїв». можлива присутість кельтів.

Розташування[ред. | ред. код]

Коністорг був розташований у внутрішніх районах Алгарве, на самому півдні Португалії, але точне місце розташування невідоме.

Страбон розмістив землю Коніїв між річкою Анас і Гієроном Акротеріоном (священним мисом), останній є найбільш крайньою точкою відомого світу, а Коністорг розмістив на кельтській території. У 1990 році найвірогіднішим місцем Коністоргісу вважався Байшу-Алентежу або Алгарве, на північному сході від Серра-ду-Калдейрану.

Були зроблені деякі спроби ототожнити Коністорг з більш пізніми, римськими пам'ятками. Одна з припущень полягає в тому, що Коністорг розташовувався у Бежі, одному з небагатьох португальських міст, у яких не було преримської назви. Ця гіпотеза може інтерпретувати ім'я Коністорг як таке, що має кельтське походження і означає безводний (orgis) пагорб (conis) і яке Юлій Цезар пізніше перейменував на Pax Julia.[1] Інша гіпотеза полягає в тому, що Коністорг відповідав Меделіну, що в Іспанії.[2] Жодне з цих двох припущень не визнане одностайно правильним серед експертів.[1][2]

Історія[ред. | ред. код]

Конії уклали союз з римлянами під час завоювання Піренейського півострова.

Аппіан згадує місто двічі: один раз, між 155 і 152 роками до н. е., коли на місто вчиняли набіги лузитанці, на чолі з Кавценом, під час лузитанської війни проти Риму . Другий раз — коли Сервій Сульпіцій Гальба відступав у місто приблизно в 150 році до н. е., після своєї першої битви проти лузитанців.[3] Таким чином, місто було відвойовано між 155 і 150 р. до н. е., ймовірно, Марком Атілієм, коли він воював проти лузитанців і веттонів.

Під час Серторіанської війни Коністорг знову зазнав нападу. Серторіанські війська атакували римські війська, що стояли в гарнізоні в Коністорзі.

Дивитись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Dias, Carlos. Por que é que todas as cidades têm nomes indígenas e Beja não?. PÚBLICO (порт.). Архів оригіналу за 15 квітня 2022. Процитовано 25 червня 2020.
  2. а б Mantas, Vasco Gil (20 грудня 2014). Trinidad Nogales Basarrate / María José Pérez del Castillo (Eds.), Ciudades Romanas de Extremadura. Conimbriga (порт.). 53: 225—233. doi:10.14195/1647-8657_53_9. ISSN 1647-8657. Архів оригіналу за 25 січня 2022. Процитовано 21 травня 2022.
  3. Appian's Roman History, Book VI. https://archive.org/details/appiansromanhist01appi/page/226/mode/2up

Посилання[ред. | ред. код]