Користувачка:IRYNA KLOVAK

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кафедра документознавства та інформаційної діяльності при ІФНТУНГ
Файл:LTDID.jpg
Основні дані
Засновано 1991 р.
Приналежність ІФНТУНГ
Контакт
Ключові особи зав.кафедри Пятничко Б.П.
Адреса 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Короля Данила, 13
тел.: (0342) 77 63 40,

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності (ДІД) (Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу(ІФНТУНГ)) здійснює підготовку фахівців за напрямом Документознавство та інформаційна діяльність та «Філологія"

Історія[ред. | ред. код]

Кафедра ДІД працює у складі факультету управління та інформаційної діяльності і є структурною одиницею (Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу(ІФНТУНГ)). Вона була відкрита 1 вересня 1997 року. Її засновником і завідувачем став кандидат філологічних наук, проф. Б. П. П’ятничко. Тоді на кафедрі почали готувати фахівців нової формації – документознавців. Це була нова для України спеціальність - «Документознавство та інформаційна діяльність», - акредитована рішенням ДАК від 10.06.1997 р. Її поява викликана потребами бурхливого розвитку інформаційного суспільства. Постійне зростання інформаційних потреб підприємств, установ призвело до необхідності, щоби підбором інформації, її аналізом та оформленням документів почали займатись спеціально підготовлені для цього фахівці – документознавці, інформаційні аналітики.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Випускники спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність"» добре знають як традиційні методи інформаційного обслуговування, так і новітні інформаційні технології, заса¬ди управління, відбору, аналізу й узагальнення інформації на ос¬нові документно-інформаційних систем. Випускники також мають знання у сфері права, економіки та добре володіють двома іноземними мовам - англійською та німецькою. факультативно дозволяється вивчати і третю мову за вибором студента. На факультеті управління та інформаційної діяльності проводиться навчання студентів, які оволодівають знаннями двох іноземних мов на рівні фахової тематики - насамперед, усного і писемного мовлення, перекладу спеціальної документації, супро¬воду ділових переговорів тощо. Поступивши в Івано-франківський на¬ціональний універси¬тет нафти і газу, Ви завжди маєте змогу попрактикуватися у розмовній англійській мові, спілкуючись із іноземними студентами.

Галузь діяльності[ред. | ред. код]

Основне призначення кафедри : підготовка та випуск фахівців за спеціальністю 7.020105 „Документознавство та інформаційна діяльность”. Випускники отримують кваліфікацію „Документознавець- менеджер інформаційних систем". У 2002 р. здійснено перший випуск спеціалістів з вищою освітою , які працюють в інфраструктурі нашої держави на різних посадах , передусім у сфері документно-інформаційного менеджменту . За період функціонування кафедри дипломи фахівців отримали понад 100 випускників , дипломи бакалавра - понад 150 чоловік.

Професійна підготовка документознавців —менеджерів здійснюється за такими напрямами,як:документно-інформаційний менеджмент і маркетинг комп'ютерна справа, економічна і правознавча підготовка, опанування двох іноземних мов ( на рівні перекладача).

Викладацький склад[ред. | ред. код]

Професорсько-викладацький склад кафедри документознавства та інформаційної діяльності налічує на даний період 20 штатних одиниць та 10 сумісників. З них – 3 професори, 9 доцентів та 2 старші викладачі. У своїй роботі викладачі безпосередньо підпорядковуються керівнику секції, у складі якої працюють, та завідувачу кафедри. Відтак, керівники секції підпорядковуються завідувачу кафедри, котрий, у свою чергу, підпорядковується декану факультету. Навчально-допоміжний склад кафедри складається з 4 осіб, котрі виконують доручення професорсько-викладацького складу кафедри та підпорядковуються завідувачу кафедри. Професорсько-викладацький склад кафедри документознавства та інформаційної діяльності налічує на даний період 20 штатних одиниць та 10 сумісників. З них – 3 професори, 9 доцентів та 2 старші викладачі. У своїй роботі викладачі безпосередньо підпорядковуються керівнику секції, у складі якої працюють, та завідувачу кафедри. Відтак, керівники секції підпорядковуються завідувачу кафедри, котрий, у свою чергу, підпорядковується декану факультету. Навчально-допоміжний склад кафедри складається з 4 осіб, котрі виконують доручення професорсько-викладацького складу кафедри та підпорядковуються завідувачу кафедри.

Дисципліни кафедри[ред. | ред. код]

1. Документально-інформаційні комунікації 2. Міжнародна інформаційна діяльність 3. Загальне документознавство 4. Лінгвістичні основи документознавства 5. Управлінське документознавство 6. Адміністративне та трудове право 7. Аналітико-синтетична переробка міжнародної інформації 8. Аналітико-синтетична переробка інформації 9. Архівознавство 10. Господарське право 11. Документаційне забезпечення діяльності 12. Діловодство 13. Етика та психологія ділового спілкування 14. Менеджмент електронних документів 15. Міжкультурні комунікації 16. Стандартизація 17. Теорія комунікації 18 Патентознавство 19 Інформаційно-аналітична діяльність 20. Інформаційний менеджмент 1 : Органнізація та управління діяльностю інформаційних установ 21. Інформаційний менеджмент 2 : Менеджмент інформаційних ресурсів послуг і проектів 22. Інформаційне право 23.Інформаційний маркетинг 24. Вступ до спеціальності 25. Основи наукової роботи студента 26. Засоби масової інформації 27. Зовнішньо-економічна діяльність 28. Правознавство 29. Адміністративне та трудове право 30. Видавничі інформаційні системи 31. Зв’язки з громадськістю 32. Редагування документації 33. Інтелектуальні інформаційні системи 34. Адміністративний менеджмент 35. Електронна комерція 36. Презентація науково-доcлідної інформації

Фахівець із документознавства та інформаційної діяльності може працювати:[ред. | ред. код]

- Менеджером безпосередньо в галузі інформації (інформаційно-аналітичні центри, рекламні агентства, засоби масової інформації), в тому числі інформаційних служб, діяльність яких має міжнародний характер; - Керівником підрозділу міжнародних зв’язків у політичних, громадських організаціях, органах влади, на радіо і телебаченні, комерційних структурах; - Фахівцем з питань аналізу спеціалізованої документної інформації (патентної, бібліографічної, архівної, економічної, науково-технічної); - Перекладачем та редактором перекладів (у т.ч.спеціалізованої документації); Інформаційним аналітиком, інженером з науково-технічної інформації; - Документознавцем-менеджером інформаційнихсистем у державних та комерційних структурах, функція яких – ефективне управління внутрішньою документною інформацією; - Аналітиком з комп’ютерних комунікацій; - Референтом з організації та проведення переговорів; - Фахівцем зі зв’язків з громадськістю .


Посилання[ред. | ред. код]

http://kafedradid.at.ua/ - сайт кафедри ДІД
http://kisilmv.if.ua/ - сайт заступника декана Факультету управління та інформаційної діяльності М.В.Кисіля
http://nung.edu.ua/ -офіційний сайт ІФНТУНГ