Користувач:Ієраполіс/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ієраполіс-Памуккале
Hierapolis-Pamukkale [1]
Світова спадщина
Ворота Фронтінус в Ієраполісі
Країна Туреччина Туреччина
Тип Змішаний
Критерії iii, iv, vii
Об'єкт № 485
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 1988 (12 сесія)
Ієраполіс/Чернетка (Туреччина)
Ієраполіс/Чернетка
Ієраполіс на карті Туреччини

Ієраполіс[ред. | ред. код]

Ієраполіс - (Давньогрецький: Ἱεράπολις, літ "Святе місто") стародавнє місто, розташоване на гарячих джерелах в класичному Фрігії на південному заході Анатолії. Його руїни знаходяться поруч з сучасним Памуккале в Туреччині, так і в даний час складають археологічний музей, позначений як всесвітня спадщина ЮНЕСКО. Частина археологічних розкопок Ієраполіс.Великі лазні були побудовані з використанням величезних кам'яних блоків без використання цементу і складалися з різних відкритих і закритих секцій, з'єднаних разом. Є глибокі ніші у внутрішньому розділі в тому числі ванна, бібліотека і гімназія

Географія[ред. | ред. код]

Ієраполіс розташований в Мендрівській долині, що примикає до сучасних турецьких міст Памуккале і Денізлі. Він розташований у внутрішньому Егейському регіоні Туреччини, яка має помірний клімат протягом більшої частини року.





Історія Античний Ієраполіс[ред. | ред. код]


Є кілька історичних фактів відомих про походження міста. Ніяких слідів присутності хеттів або персів не було знайдено. Фрігійці побудували храм, ймовірно, в першій половині 3-го століття до нашої ери. Цей храм, спочатку використовувався жителями сусіднього міста Лаодикії, згодом сформувався центр Ієраполісі. Ієраполіс був заснований як термальний курорт на початку 2-го століття до нашої ери в сфері Селевкідів. Антіох Великий відправив 2000 єврейських сімей в Лідію і Фрігію з Вавилона і Месопотамії, пізніше до них приєдналися ще з Юдеї. Єврейська громада виросла в Ієраполісі і була оцінена так високо, як 50000 в 62 році до нашої ери. Місто стало трофеєм пергамского царя Євмена II який в союзі з Римом розбили Антіоха Великого в битві при Аппамеї в 190 р до н.е.. Після апамейського договору закінчилась сирійська війна, Евмен приєднав більшу частину Малої Азії, в тому числі Ієраполіс.

Ієраполіс став цілющим центром, де лікарі використовували термальні джерела в якості лікування своїх пацієнтів. Місто почало карбувати бронзові монети в II столітті до нашої ери. Ці монети назвали Ієраполіс. Залишається неясним чи стосується назва до стародавнього храму (грец. Ієрон, священний) або його походження пов'язане з Іерой (міфічна дружина Телефа можливого засновника пергамской правлячої династії Атталидів, сина Геракла і Мизийской принцеси Авгії). Ця назва згодом перетворилася в Ієраполіс (грец. Святе місто), у відповідності з версією візантійського історика Стефана назва пов'язана з великою кількістю храмів, які були знайдені в місті


Римський Ієраполіс[ред. | ред. код]

У 133 році до н.е., коли Аттал III помер, він заповів своє царство в Рим. Таким чином, Ієраполіс став частиною римської провінції Азії. У 17 р н.е., під час правління імператора Тіберія, сильний землетрус зруйнував місто. Завдяки впливу християнського апостола Павла, церква була заснована тут в той час як він був в Ефесі. Християнський апостол Пилип провів останні роки свого життя тут. Мартиріум, як стверджується, побудований на основі місця, де Філіп був розп'ятий в 80 р н.е. Його дочки казали, що діяли в якості пророчиць в регіоні. У 60 році, під час правління Нерона, ще більш сильний землетрус повністю залишив місто в руїнах. Після цього, місто було відновлено в римському стилі з імперської фінансової підтримки. Саме в цей період, місто досягло нинішньої форми. Театр був побудований в 129р для візиту імператора Адріана. Він був реконструйований під час правління Септимія Севера (193-211). Коли Каракалла відвідав місто в 215р, він заповів місту почесний статус неокората, який давав по місту певні привілеї і права притулку. Це був золотий вік Ієраполії. Багатьом людям пішли на користь лікувальні властивості гарячих джерел. Були розпочаті нові будівельні проекти : дві римські лазні, гімназії, кілька храмів, головна вулиця з колонадою, і фонтан на гарячому джерелі. Ієраполіс став одним з найвідоміших міст в Римській імперії в області мистецтв, філософії і торгівлі. Місто виросло до 100000 жителів і стало багатим. Під час своєї кампанії проти Сасаніда Шапура II в 370 році імператор Валент зробив останній імперський візит в місто. Протягом 4-го століття, християни заповнили ворота Плутона з камінням, припускаючи, що християнство стало панівною релігією і почали придушувати інші віри в цій області. Спочатку резиденція єпископа Фрігії Пакатіани, в 531 році візантійський імператор Юстиніан підвищив статус єпископа Ієраполя до статусу митрополита. Римські лазні були перетворені в християнську базиліку. У візантійський період місто продовжувало процвітати, а також залишилось важливим центром християнства.

Середньовічний Ієраполіс[ред. | ред. код]

На початку 7-го століття, місто було зруйноване спочатку Перською армією, а потім руйнівним землетрусом, після якого треба було багато часу, щоб відновитися.

У 12 столітті місто потрапило під контроль сельджуків з Конійського султанату, в руках яких і знаходився аж до захоплення хрестоносцями Фрідріха Барбаросси і його візантійських союзників. Приблизно тридцять років потому, місто було залишено сельджуками які побудували замок в 13-м столітті. Нове поселення було залишено в кінці 14-го століття. У 1354 році, великий Фракійський землетрус повалив залишки стародавнього міста. Руїни були повільно покриті товстим шаром вапняку.


Сучасні розкопки[ред. | ред. код]

Ієраполіс був вперше розкопаний німецьким археологом Карлом Хуманом в червні і липні 1887 р. Його замітки про розкопки були опубліковані в його книзі «Старожитності Ієраполіса». Його розкопки мали досить загальний характер і включали чисельні свердління отворів. Він здобув популярність за відкриття Пергамского вівтаря, який був реконструйований в Пергамському музеї в Берліні. Після того, як великі білі вапнякові утворення гарячих джерел знову стали відомими в 20-м столітті, він був перетворений в туристичний атракціон під назвою "Бавовняний замок" (Памуккале). Стародавнє місто було знову відкрите для мандрівників, але частково зруйновані нові готелі, які були побудовані там. Ці будівлі були зруйновані в останні роки. Однак басейн гарячої води з одного готелю був збережений і (за окрему плату) можна плавати серед давнього каменя. Розкопки почалися в 1957 році, коли італійські вчені на чолі з Паоло Верзоне, почали працювати на сайті. Ці дослідження тривали і в 2008 році, коли почалося відновлення сайту. Великі колони по головній вулиці біля воріт названі на честь Доміціана були зведені ще раз. Ряд будинків з Візантійського періоду також були виявлені, в тому числі у внутрішньому дворі будинку 11-го століття. Багато статуй і фриз були перевезені в музеї в Лондоні, Берліні та Римі. У 1970 році Археологічний музей Ієраполя був побудований на місці колишніх римських лазень


Знаменні структури[ред. | ред. код]

Грецьке місто було побудоване на сітці де вулиці ведуть паралельно або перпендикулярно до головної магістралі. Головна вулиця проходила з півночі на південь недалеко від скелі з травертин терас. Це було близько 1500 метрів (4900 футів) в довжину і 13,5 м (44 футів) в ширину і межує з обох сторін аркадою. На обох кінцях головної вулиці, були монументальні ворота в оточенні квадратних веж, побудованих з масивних кам'яних блоків. Бічні вулиці були близько 3 метрів (9,8 футів) в ширину. Інші ворота, ворота Доміціана, були близькі до північно-міських воріт. Ця тріумфальна арка оточена круглими вежами, які складались з трьох арок і були побудовані проконсулом Юлієм Фронтином (84-86).

Місто було неодноразово перебудовано після великих землетрусів і поліпшено до різних імперських відвідувань для лікувальння джерелами. Крім того, Септимій Север мав ряд нових будівель, побудованих в Ієраполісі в подяку за його секретаря Антіпатра, уродженець Ієраполіса який також навчав двох синів імператора.

Головна вулиця і ворота[ред. | ред. код]

Ворота Фронтина Цей монументальний в'їзд в місто виводить на широку 14 м в ширину вулицю, яка проходить через все місто і закінчується воротами з протилежного боку від яких починається дорога на Ладіокею і Колоси. Багатство вулиці підкреслюється, що добре збереженою аркою, складеною з добре тесаного травертину і прикрашеної простими різьбленими карнизами, яка Фланкер двома вежами, що перегукується з рішенням міських воріт елліністичному перила, як наприклад збереглися ворота в Памфілійському місті Перга


Північні Візантійські ворота[ред. | ред. код]

Північні ворота є складовою частиною фортифікаційної системи побудованої у Ієраполісі в часи Феодосія (кінець 4-го століття) і його монументальний вхід, відповідає симетричним воротам на південь від міста. Побудований повторно з використанням матеріалу від руйнування Агори . В оточенні двох квадратних веж, як і в інших сусідніх містах, таких як Блаундус. Чотири великих мармурових дужки з головами левів, пантери і Горгони були знайдені зруйнованими, перед воротами. Вони дуже виразні і мають приналежність до антикварних будівель, мабуть, були повторно використані в якості оберігаючих елементів на обох сторонах воріт так, щоб запобігти шкідливому впливу.

  1. * Назва в офіційному англомовному списку