Користувач:Алина Белоконь/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріамна
מִרְיָם הַחַשְׁמוֹנָאִית
Народилася
ок. 60 г. до н. э.
Померла 29 до н. е.(-029)
Діяльність іудейска цариця,
Батько Александр Яннай II
Мати Олександра
У шлюбі з Ірод I Великий
Діти Александр (син Ірода), Аристобул IV

МАРІА́МНА (מִרְיָם הַחַשְׁמוֹנָאִית, Мирьям ха-Хашмонаит; 60 г. до н. э.? – 29 г. до н. э.), внучка Арістобула II и Гіркана II, сестра Арістобула III; друга жінка царя Ірода I, який в результаті цього шлюбу породнився з домом Хасмонеїв

Життєпис[ред. | ред. код]

Ірод був заручений з Маріамна ще до того, як в 40 р. До н.е. е. втік до Едом під натиском сил Антигона II, залишивши Маріамну разом з іншими жінками царського дому в фортеці Масада. Знову оволодівши країною за підтримки римлян, він уклав шлюб з Маріамна в Самарії (37), коли його війська ще брали в облогу Єрусалим. Ірод пристрасно любив Маріамну, проте вона відповідала йому ненавистю, так як той у своїй боротьбі з будинком Хасмонеев винищив всю її сім'ю. Мариамна дозволяла собі різке звернення з Іродом, а також відкрита зневага до членів його сім'ї, особливо до матері і сестри Соломії, які в помсту намагалися оббрехати Маріамну, сказавши Ірода, що вона нібито послала Марку Антонію в Єгипет свій портрет. Вирушаючи до Антонія, Ірод доручив Маріамну нагляду чоловіка Соломії, Йосеф, наказавши вбити її, якщо Антоній вб'є його самого. Йосеф відкрив це Маріамна. Після повернення Ірода Мариамна розповіла, що їй відомо про секретний наказ царя. У гніві Ірод наказав стратити Йосеф і Маріамну. Від Маріамни у Ірода було три сини і дві дочки. Один із синів помер в юності, двоє інших - Олександр і Арістобул - були страчені батьком (7 р. До н.е..).

Талмудська легенда[ред. | ред. код]

Талмудична легенда, що представляє Ірода рабом, що збунтувався проти своїх господарів з дому Хасмонеев, розповідає, що, вбиваючи всіх представників роду Хасмонеев, Ірод планував залишити в живих любиться йому юну Маріамну і одружитися з нею [1]. Однак, відповідно до легендою, Мариамна відмовилася виходити заміж за Ірода. Вона залізла на дах будинку і, голосно оголосивши: «Кожен, хто оголосить себе приналежним до дому Хасмонеев - раб», скинулася з даху. Легенда розповідає далі, що Ірод зберігав труп Маріамни протягом 7 років в меду, і згадує розхожі думки про причини такого вчинку: в той час, як деякі стверджували, що Ірод здійснював статевий акт з мертвим тілом заради втамування пристрасті до Маріамна, інші пояснювали, що поведінка Ірода було викликано прагненням оголосити себе повноправним представником Хасмонеев, поріднився з останньою представницею царського роду.

Примітки[ред. | ред. код]

КЕЭ, том 5, кол. 109–110

Посилання[ред. | ред. код]

Мариамна // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)

https://briefly.ru/lagerkvist/mariamna/