Користувач:Аліна Кротова/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Федірко Ігор Олегович (11 червня 1985, с. Яреськи, Полтавська область) – Радник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України, оборонний менеджер. Керівник Державного центру гуманітарного розмінування, сертифікований оператор протимінної діяльності. Відомий, як співзасновник благодійного фонду Combat UA, вектор-оптичної лабораторії та військової школи «Боривітер».

Освіта[ред. | ред. код]

Народився 11 червня 1985 року в селі Яреськи, Шишацького району, Полтавської області у родині військових.

У 2007 році закінчив спеціальний факультет СБУ при НТУУ "КПІ" за спеціальністю “Захист інформації з обмеженим доступом”, отримав диплом магістра.

З 2007 по 2012 рік аспірант, викладач "Інститут спеціального зв'язку та захисту інформації НТУУ "КПІ", отримав військове звання “капітан”.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

Після завершення університету розпочав свій шлях в українській спецслужбі, де проявив себе як досвідчений фахівець. Проте його справжнє покликання проявилося в найбільш важливий момент для України – під час російського вторгнення на сході країни у 2014 році.

Combat UA

У 2015 році Ігор Федірко разом іншими волонтерами заснував благодійний фонд Combat UA. Організація швидко стала центром допомоги та навчання спецназу, спеціалізуючись на ремонті оптичних приладів та технічному постачанні. Займалися підтримкою родин, чиї члени сім’ї були убитими, пораненими або взятими у полон під час АТО. Також волонтери благодійного фонду активно були присутні на сході України під час операцій у Пєсках, Донецькому та Луганському аеропортах, де активно забезпечували українських військових технічними консультаціями, касками, раціями та медичними засобами.

Серед важливих місій та досягнень Combat UA є: модернізація гвинтівок та автоматів, налагодження механізму легальної передачі зброї від мисливців, які бажали допомогти військовим. Окрему увагу треба приділити снайперській школі – методичку, якої прийняли на озброєння і наразі по ній дотепер вчать військовослужбовців України, які обрали професію снайпера.

Наприкінці 2015 та початку 2016 років частина членів організації Combat UA увійшла в комісію з реформування Міністерства внутрішніх справ України та з реформування Міністерства оборони України в 2015-2016 році.

Офіс реформ Міністерства оборони України

У 2015 році долучився до комісії з реформування Міністерства оборони України, де протягом 3 місяців визначав ефективність працівників цього органу. Під час цієї роботи активний громадський сектор зіштовхнувся із саботуванням з боку Міністерства і вийшов з цієї комісії:

«Я вважаю, що на той час ми нічого не змінили. Ми тоді були просто дітьми, які наївно вірили, що в Міноборони і у МВС є люди, які готові реформувати, відбирати людей та навчати їх [16]».

Вектор-оптична лабораторія

У 2015 році, як відповідь на потребу у підтримці українських військових, разом зі своїми колегами Сергієм Остаповським та Андрієм Височіним заснував «Вектор оптичну лабораторію». Мета організації – безкоштовний ремонт оптичної техніки для Сил Оборони України.

Запуск лабораторії обійшовся у 55 тис. грн і вона стала ефективною платформою для безкоштовного ремонту тепловізорів, біноклів, приладів нічного бачення, прицілів, підзорних труб та дронів. До  команди долучилися висококласні інженери, які спочатку працювали на волонтерських засадах і вже за перший рік роботи відремонтували прилади загальною вартістю 700 тис.євро.

У грудні 2017 через брак коштів організація почала приймати комерційні замовлення. Проте, у лютому 2022 року кількість запитів від українських військових значно зросла і майстерня повернулася до волонтерської роботи. З 2023 року окрім оптичної техніки, майстерня розпочала ремонтувати дрони. За рік повномасштабної війни в Україні, благодійний фонд безоплатно відремонтував 667 оптичних приладів для української армії. Станом на березень 2024 року відремонтовано 10 тисяч оптичних приладів загальною вартістю 30 млн євро. Наразі Вектор-оптична лабораторія в місяць ремонтує техніки на майже 100 млн грн, собівартістю до 7%.

Фінансування майстерні відбувається виключно через пожертви благодійників — приватних осіб та представників бізнесу через різноманітні фінансові системи. Організація співпрацює з відомими фондами «Повернись живим», «Фонд Сергія Притули», «Народний Тил», «Армія SOS» та іншими.

Вектор-оптична лабораторія забезпечує більш відповідальний спосіб використання грошей суспільства та волонтерів, оскільки собівартість ремонту приладу в середньому становить 10-20 % від вартості нового.

Організаціям продовжує свою роботу у сферах оборони та гуманітарної допомоги, забезпечуючи необхідною технікою українських військових.

Життя у Швейцарії[ред. | ред. код]

У 2016 році, задля власної безпеки, разом із сім’єю поїхав на невизначений термін до Швейцарії, де займався своєю освітою у введенні бізнесу та особистісним розвитком. У 2021 році, в розпал Covid-19, разом із дружиною Мариною Закревською відкрив ресторан української кухні Le Semaphore в Лозанні. Ресторан став єдиним у Швейцарії центром української культури, куди приїжджали відпочити посли, консули та різноманітні делегації, яких привозила Женевська консульська група.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ресторан перетворився на пункт прийому гуманітарної допомоги постраждалим від війни українцям та український культурний центр.

Також у 2022 році Ігор Федірко став співзасновником благодійного фонду HelpUA, що базується у Швейцарії та сфокусований на допомозі українцям, постраждалим від війни. На сьогодні фонд зібрав та передав допомогу майже 3 мільйони швейцарських франків.

Повернення в Україну[ред. | ред. код]

У березні 2022 року, відчуваючи відповідальність перед своєю країною, в умовах повномасштабної війни Ігор Федірко повернувся в Україну. Куди привіз із собою автівку, бронежилети та інше спорядження для військових, які ще тоді захищали столицю.

Тоді ж Ігор Федірко пройшов курс навчання з керування БПЛА літакового типу і згодом зі своїми друзями відправився на 2 місяці приймати активну участь у звільнені Ізюму, що в Харківській області.

Після повернення з Ізюма, усвідомив необхідність підготовки сучасного військового персоналу та командного складу. Тоді разом з однодумцями заснував військову школу «Боривітер», яка безкоштовно готує українських військових за різними напрямами. Серед основних курсів, які пропонуються, варто відзначити навчання застосуванню безпілотних літальних апаратів різних типів. Крім того, надається навчання військового управління: для командирів і штабів на рівні батальйону, бригади та полку.

Роль школи «Боривітер» є важливою в умовах війни. Адже її діяльність спрямована на підтримку обороноздатності України, забезпечуючи людей необхідними знаннями для ефективного виконання військових завдань.

Наразі Ігор Федірко вийшов з проєкту, але продовжує підтримувати зв’язок з іншими засновниками школи «Боривітер» та надає за потреби свою підтримку та консультації.

“Нас там було три засновники і я вважаю, що якщо двоє вважають, що вектор має бути іншим, на відміну від мене, то я маю їм не заважати. Ми не розійшлися, я і є співзасновником досих пір, я продовжую шукати фінансування на цей проєкт та знаходити людей [16]”

Сьогодні Ігор Федірко на громадських засадах обіймає посаду радника Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України, де має зону відповідальності за боєприпаси для FPV-дронів, засоби РЕБ, наземні роботизовані комплекси, гуманітарне та військове розмінування та полігони для випробувань.

Сімейний стан[ред. | ред. код]

Одружений, має двох дітей.

Відзнаки та подяки[ред. | ред. код]

  • 5 серпня 2008 року Ігор Федірко нагороджений заохочувальною відзнакою “15 років спеціальному зв’язку України” згідно наказу Голови ДССЗЗІ N359-ОС
  • 1 грудня 2015 року волонтери фонду Ігор Федірко та Костянтин Островський були відзначені медаллю Української православної церкви Київського патріархату «За жертовність і любов до України»;
  • 30 червня 2016 року Ігор Федірко нагороджено пам’ятним знаком “За сприяння військово-морським силам України” за наказом Командувача Військово-Морських сил Збройних Сил України N135;
  • 30 листопада 2016 року Ігор Федірко нагороджений Нагрудним знаком “Знак пошани” за наказом Міністра оборони N1125;
  • Організація Combat-UA окремі її члени нагороджені подяками та грамотами різних військових формувань, зокрема: 2-го територіального вузла урядового зв'язку Держспецзв'язку (17 липня 2014); 3-го полку спеціального призначення (24 вересня 2014); 1-го спеціального відділу Військової служби правопорядку (30 вересня 2014); 198-го навчального центру ВМС (12 березня 2016); 36-ї окремої бригади морської піхоти (8 квітня 2016);
  • 16 березня 2023 року Ігор Федірко нагороджений заохочувальною відзнакою Головного управління розвідки Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя»
  • 3 грудня 2023 року отримав відзнаку Міністра оборони України за сприяння обороні.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Волонтер Игорь Федирко: "Чувство юмора у спецназа? Ну, к примеру, возле курилки тихо подкрасться и бросить в урну взрывпакет". Цензор.нет 09.01.2015
  2. Супероружие от волонтеров: облегчили автомат, создали пулемет и собрали медицинскую машину. Сегодня 14.04.2015
  3. Тепловізори. Побачите невидиме. Військове телебачення України.[1] 21.05.201
  4. Ігор Федірко. Соціальна країна. 10.06.2015
  5. Час. Підсумки дня — Ігор Федірко. 5 канал. 12.10.2015
  6. Волонтери розповіли, як у вільний час ремонтують тепловізори. 5 канал. 20.12.2015
  7. Волонтеры Combat-ua запустили работу оптической лаборатории по ремонту техники для АТО. ФОТОрепортаж. Censor.net.ua 19.05.2015
  8. Волонтери відправили на фронт українські гвинтівки 24 канал 28.05.2015
  9. Як в Україні готують снайперів-професіоналів ТСН 12.07.2015
  10. Ihor Fedirko, un Lausannois au cœur jaune et bleu Le Temps 4.03.2022
  11. La guerre en Ukraine met en lumière une technologie russe en piteux état RTS 6.05.2022
  12. «J’ai été réveillée par ma mère: sa ville se faisait bombarder» 24heures 24.02.2022
  13. Le Sémaphore – Spécialités ukrainiennes Gault&Millau 23.09.2022
  14. 100 000 грн гурт «Друга Ріка» передав на підтримку БФ «Вектор – оптична лабораторія»: результати акустичного концерту «ІНША РІКА» 44.ua 11.10.2022
  15. Військово-промисловий комплекс: державний чи приватний? Case Україна 01.12.2022
  16. Як в оптичній лабораторії «Вектор» рятують «очі» для ЗСУ. Велике інтерв'ю із засновником Ігорем Федірком.

Шаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:Ігор Федірко