Користувач:Гнатів Дарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Меморіалізація[ред. | ред. код]

Меморіалізація (англ. Memorialization) — це процес збереження та вшанування спогадів про людей або події, що може бути представлений у різних формах — від пам'ятників та збережених руїн до церемоній, пам'ятних днів, пісень чи навіть назв вулиць.

Громадські меморіали[ред. | ред. код]

Громадські меморіали — це ландшафти, які дають можливість зберегти здебільшого травматичні події минулого в загальній пам'яті через фізичне відображення в громадських місцях. Громадські меморіали служать як для передачі інформації всім відвідувачам, особливо молодому поколінню, так і для того, аби надати туристам можливість висловити співчуття до минулих подій, які пережило дане суспільство. Крім того, ці меморіали допомагають туристам перенести цей настрій у власні країни та надихають їх на встановлення зв'язку з подібними злочинами та проблемами сьогодні, незалежно від того, з якими вони стикаються в різних суспільствах чи в різних контекстах.[1]

Меморіали. Політика. Держава[ред. | ред. код]

Меморіали — це не лише про особисту пам'ять чи досвід, у першу чергу, меморіали — це прояв соціально-політичних настроїв, які мають неабиякий символічний вплив. Меморіалізація покликана зберегти пам'ять про важливі події минулого, аби згуртувати сучасників довкола неї та сформувати спільне сприйняття минулого.[2]Меморіалізація відіграє центральну роль у формуванні та управлінні культурної політики міста, а також стає приводом для пояснення думок людей щодо політичних питань та ідеологій. Це також вважається цінною формою відшкодування, яка в останні десятиліття стала дуже поширеною. Таким чином, держава демонструє повагу та визнання минулого. Більшість меморіалів створені з метою примирення й об'єднання, вони допомагають у розбудові нації та є, так званим, педагогічним інструментом (урок «ніколи знову»). Проте, існує й інша сторона такого способу вшанування пам'яті. Часто це тільки закріплює й посилює розбіжності та поглиблює рани, а також може спонукати до відплати. Тому, влада, часом, не гребує фіксувати пам'ять суспільства у вигідний для себе спосіб. Що можна забути назавжди, а що пам'ятати? Часто цей вибір відповідає політиці, яку веде певна держава.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Effects of Public Memorials on Social Memory and Urban Identity. Procedia - Social and Behavioral Sciences (англ.). Т. 82. 3 липня 2013. с. 858—863. doi:10.1016/j.sbspro.2013.06.361. ISSN 1877-0428. Процитовано 28 березня 2023.
  2. Форми меморіалізації визначних місць пам’яті. Історична правда. Процитовано 28 березня 2023.