Користувач:Дядько Ігор/Свобода волі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Свобода волі[ред. | ред. код]

Питання ставиться неправильно. Воля, звісно, визначена і вільна від розуму. Питання в тому, чи розум має хоча б якусь свободу від волі. Можливо, розум це те, що має свободу від волі. За означенням.

Чому виник іслам?[ред. | ред. код]

Римляни тлумилися із персами. Поганська римська релігія занепала в 4-му столітті поступившись християнству. Зороастризм поступився ісламу? На початку 7-го століття Візантія тлумилася з Сассанідами. Християнство із зороастризмом. Переміг іслам.

Cogito ergo sum[ред. | ред. код]

Якщо вже сумніватися, то до кінця. Можна поставити під сумнів навіть власне існування. Якщо все повністю детерміністичне, і не існує нічого, крім електронів і полів, то місця Я в світі не залишається. Електрони плигають, поля змінюються, і, як наслідок, щось виникає на екрані. Не тому, що Я велить, а з необхідністю, визначеною ще при зародженні світу. Мене не існує.

Недолік цього міркування, в тому, що сумнів викликає положення "все повністю детерміністичне".

Аналіз волі[ред. | ред. код]

Людина здебільшого багато роздумує над тим, щоб підвести логічну основу під бажання, які до неї приходять. Викручується, як може, аби отримати наперед відомий результат.

Розум[ред. | ред. код]

Один із аспектів прогностичний. Отримання досвіду. Аналіз. Прогноз. Це саме розум, а не свідомість. Матриця варіантів. Вибір.

Причина і наслідок[ред. | ред. код]

Не суть. Існує еволюція. Причину і наслідок вигадує наш розум при аналізі, щоб використати для прогнозу.

Відмінність від тварини[ред. | ред. код]

За Марксом - праця, за Смітом - обмін, а ще є капітал. Тварина живе в незмінноюму середовищі, людина змінює середовище свого проживання, підлаштовуючи його до своїх потреб. Це є капіталом.