Користувач:Марина2004/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Роман «Зграя» — твір Анастасії Нікуліної, який був номінований на премію «Дитяча Книга року ВВС-2018»[1]. Роман здобув перемогу у книжковій премії "Еспресо. Вибір читачів 2019"[2] у категорії "Накраща книжка для дітей і підлітків". Це був другий надрукований повноцінний роман письменниці після її книжки «Сіль для моря, або Білий кит».


Структура[ред. | ред. код]

Твір складається із двох частин. У першій — авторка знайомить нас із героями, ми заглиблюємося у світ паркуру та міського життя. У другій — персонажі трансформуються психологічно та розв’язують основні конфлікти. Паркур і особиста драма героїв становлять структуру цього твору. Роман містить сім розділів, епілог та післямову.

Сюжет[ред. | ред. код]

У центрі сюжету постає історія 5 любителів паркуру зі Львова — «Трої». Одного дня до них приєднується таємнича дівчина Таша, яка перевертає життя їхньої компанії з ніг на голову. Вона стає справжньою трейсеркою, вливається в компанію та знаходить там кохання, поки одне непорозуміння не перекреслює все. Чіт знаходить її недавнє фото з колишнім, через що її відразу виганяють із "Трої", а Дейв кидає. Паркур їх об’єднав, але чи витримає ця дружба надскладне випробування їхніми страхами й таємницями?

Герої[ред. | ред. код]

Дейв (Давид) — головний у цій компанії. Намагається завжди брати все у свої руки та бути «ідеальним» хлопцем. Він ніколи не пробачає зради.

Чіт (Тарас) — найкращий друг Давида. У нього є брат-злочинець та мама, для якої Чіт є опорою. Хлопець з нелегким характером, постійно бореться зі своїми демонами.

Люк має ігрову залежність і живе з батьком, який не цікавиться його життям.

Нік (Микита), або Мажор, постійно шукає екстрим у спорті після отриманої від кисневого голоду ейфорії під час плавання з аквалангом. Любов до активностей та прагнення наражати себе на екстремальні умови взяв від свого хресного.

Пух (Ілля) – наймолодший трейсер із «Трої». Він живе зі страхом розчарувати матір і діяти так, як того хоче він сам. Хлопець, на відміну від інших, тільки закінчив школу та потерпав там від цькування.

Таша (Наталя) – новоспечена трейсерка з багатої сім’ї, яка вирішила знайти влітку справжніх друзів.

Літературне значення[ред. | ред. код]

«Зграя» — підлітковий роман, що допомагає читачам краще зрозуміти психологію молодих людей та їхні проблеми. Також він популяризує спорт і показує всю згубність шкідливих звичок. Він закликає батьків цікавитись життям їхніх дітей та завжди підтримувати їх.

Відгуки[ред. | ред. код]

Макс Кідрук написав про "Зграю": "Рекомендую. Крута історія".

Джерела[ред. | ред. код]

Нікуліна А. Зграя : роман-виклик. Харків : Vivat, 2018. 320 с. (Книжкова полиця підлітка).

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Анастасія Нікуліна // Barabooka простір укр. дит. кн. URL : http://www.barabooka.com.ua/nikulina-anastasija/
  2. Анастасія Нікуліна // Barabooka простір укр. дит. кн. URL : http://www.barabooka.com.ua/ne-bazhaju-kozhnomu-buti-u-zgrai/

Примітки[ред. | ред. код]

Категорія:Українська література Категорія:Сучасна українська література Категорія:Українські письменники Категорія:Українські видавці Категорія:Дитяча література

  1. ВВС News Україна оголосила фіналістів Книги року ВВС-2018. BBC News Україна (укр.). Процитовано 24 квітня 2023.
  2. Стали відомі переможці премії "Еспресо. Вибір читачів 2019". espreso.tv (укр.). Процитовано 24 квітня 2023.