Користувач:Обліковий запис/День пам'яті латвійських легіонерів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День пам'яті латвійських легіонерів
Шествие 16 марта 2008 года
Шествие 16 марта 2008 года
Місце Латвія
Тип Національне
Дата 16 Березня

День пам'яті латиських легіонерів ( латис. Leģionāru piemiņas diena - неофіційний [1] пам'ятний день в Латвії, що відзначається 16 березня в пам'ять полеглих бійців Латиського добровольчого легіону СС . В цей день в Ризі проходять ходи колишніх легіонерів і латиських націоналістів. Заходи також проходять в селі Лестене, де знаходиться братське кладовище легіонерів . День пам'яті піддається критиці з боку різних організацій [2] . Один з головних організаторів ходи - « Яструби Даугави » [3] [4] [5], хід також регулярно підтримують члени латвійського Сейму з Національного об'єднання .

Історія[ред. | ред. код]

Дата 16 березня обрана в зв'язку з тим, що в цей день в 1944 році перший раз латвійські частини військ СС (15-а і 19-а дивізії) спільно брали участь в бойових діях проти наступаючих радянських військ біля річки Великої під Псковом . Ходи проводяться в Латвії з 1994 року.

У 1998-1999 роках відзначався на державному рівні. [6]

Після протестів громадськості та напередодні вступу в ЄС святкування було заборонено, проте з 2005 року ходи поновилися.

У 2010 році вступив в силу вердикт Сенату Верховного суду ЛР, який визнав незаконною заборону маршу легіонерів, накладений Ризької думою роком раніше [7] .

Нюрнберзький військовий трибунал 1 жовтня 1946 року окреслив коло осіб, які входять до злочинної організації СС. Виняток зробили для насильно мобілізованих, якщо вони не скоювали військових злочинів. Це охоплювало більшість латвійських і естонських легіонерів.

Ставлення за кордоном до відзначення Дня пам'яті латиських легіонерів[ред. | ред. код]

Якщо вас влаштовує, що вони маскуються під борців за незалежність, то ви, по-моєму, не розумієте суті речей. Правда в тому, що людям доводилося приймати важке рішення. Але якщо ви вибрали неправильну сторону, якщо підтримали режим, який вбив десятки мільйонів людей, то не думайте, що ви - герої. ... Найсумніше, що я сьогодні бачив під час ходи молодих людей, які йшли з прапорами сучасної, демократичної Латвії, щоб висловити повагу цим людям. Це створює уявлення про те, що в Латвії підтримують людей, які воювали за нацистську Німеччину. І якщо хтось це підтримує, то він зайняв неправильну сторону..
Директор Єрусалимського бюро.

У 2019 канадське зовнішньополітичне відомство засудило хід [8] .

Протести[ред. | ред. код]

18 березня 1999 Держдума Росії прийняла звернення до депутатів Сейму Латвії в зв'язку з проведенням ходи.

У 2005 році шлях колоні легіонерів був перегороджений групою антифашистів в робах в'язнів концтаборів . В результаті заворушень поліція затримала кілька десятків людей [2] .

У 2009 році влада Риги заборонила масові ходи, дозволивши покладання квітів до пам'ятника Свободи в приватному порядку. Організації «Батьківщина» і « Яструби Даугави », які отримали відмову, висловили намір оскаржити рішення в суді [9] . Латвійські антифашисти висловили протест, зібравшись неподалік від пам'ятника і скандуючи: «Фашисти! ». Як відзначили представники поліції, латвійському спецназу «довелося вжити заходів до деяких людей, по всій видимості, антифашистам, що тримали антидержавний символ - прапор Радянського Союзу » [10] . Поліція затримала членів Латвійського антифашистського комітету Едуарда Гончарова і Йосипа Корена, а також депутата Ризької думи Віктора Дергунова [11] .


Належність латиського добровольчого легіону СС до злочинних організаціям за змістом Статуту Нюрнберзького Міжнародного військового трибуналу і винесеного їм обвинувального вироку є незаперечним фактом.

Якщо звернутися до тексту вироку, то, як повинно бути добре відомо історикам І. Фелдманіс і К. Кангерісу, Нюрнберзький трибунал не включив в список злочинних формувань лише кавалерійські дивізії СС. Ніяких винятків для інших формувань СС трибунал не зробив, констатувавши, що «дивізії військ СС відповідальні за безліч вбивств і звірств на окупованих територіях ...» (Нюрнберзький процес. Збірник матеріалів в 8 томах. Том 8. Москва, Юридична література, 1997, с. 652).

... заперечення злочинного характеру нацистських організацій, в даному випадку - латиського добровольчого легіону СС, є протиправним, як і спроби перегляду вироку Нюрнберзького трибуналу, який є остаточним і не передбачає будь-якого механізму апеляції. Матеріали, представлені латвійськими істориками, можуть служити пом'якшуючими обставинами провини ряду окремих членів латиського легіону СС, але ніяк не всього легіону, який визнаний злочинною організацією.


У 2011 році Європейська комісія по боротьбі з расизмом і нетерпимістю прийняла доповідь по Латвії, в якому висловила «стурбованість дозволом певних публічних заходів з відзначення двох інцидентів і реакцією влади. Що стосується першого інциденту, щороку 16 березня в центрі Риги проводяться збори з почестями солдатам, які билися в латвійському підрозділі Waffen SS. У зв'язку з цим ЄКРН висловлює жаль з приводу того, що навесні 2010 року адміністративний районний суд скасував рішення Ризької думи, яка забороняла це хід », і рекомендувала,« щоб влада Латвії засудили всі спроби шанувати осіб, які воювали в лавах Waffen SS і співпрацювали з нацистами. ЄКРН також рекомендує, щоб влада забороняла будь-які збори або ходи, в якому б то не було вигляді легитимизирующие нацизм » [12] .

У 2013 році Спеціальний доповідач ООН по расизму послав Латвії запит про заходи 16 березня [13] .

У 2014 році за намір брати участь в заходах в День пам'яті латиських легіонерів був відправлений у відставку міністр охорони середовища і регіонального розвитку Ейнарс Цілінскіс [14] .

16 березня 2016 британський блогер-журналіст Грем Філіппс відвідав марш і спробував очолити його, викрикуючи антифашистські гасла, в результаті чого журналіста затримали [15] [16] . Трохи пізніше стало відомо, що Грема видворили з Латвії до Росії із забороною відвідувати Латвію на 3 роки [17] .

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām
  2. а б Президент Латвии не считает латышских легионеров СС нацистами // РИА Новости, 7 марта 2008
  3. Дума запретила шествие легионеров[недоступне посилання з Июнь 2018]
  4. Суд: шествие легионеров 16 марта состоится
  5. 16 марта: шествие легионеров все же будет
  6. Стенограмма заседания Сейма 17.06.1998. и принятые в этот день поправки к закону «О праздничных и памятных днях», включившие в закон дату 16 марта; Стенограмма заседания Сейма 17.02.2000 (см. обсуждение предложений 1—5 к законопроекту «Grozījumi likumā „Par svētku un atceres dienām“» и принятая в этот день поправка к закону «О праздничных и памятных днях», исключившая из закона дату 16 марта(латис.)
  7. Васильев, Александр Александрович (22 березня 2010). Рига между мартом и маем: какие цвета в моде? (рос.). РИА Новости. Процитовано 26 грудня 2019.
  8. Canada condemns annual Latvian parade that honours Nazi SS unit en:National Post 20 March 2019(англ.)
  9. В Риге запретили шествие Waffen SS // Коммерсантъ, № 41 (4096), 10 марта 2009
  10. Легионеры СС и их последователи // Интерфакс, 6 марта 2009
  11. В Риге прошла акция памяти латышских легионеров СС // REGNUM-Балтика, 16 марта 2009
  12. Report on Latvia (fourth monitoring cycle) CRI(2012)3 §§ 86-87(англ.)
  13. Communications report of Special Procedures A/HRC/24/21 p. 23(англ.)
  14. Цилинскис отправлен в отставку за намерение участвовать в мероприятиях 16 марта DELFI, 14 марта 2014
  15. DELFI (16 березня 2016). Полиция задержала блогера-журналиста Грэма Филлипса "за провокации". DELFI. Процитовано 16 березня 2016.
  16. Rocktone Rw (16 березня 2016). 2016 03 16 12 48 Рига сейчас. Процитовано 16 березня 2016.
  17. Graham W Phillips @GrahamWP_UK. Periscope. Процитовано 17 березня 2016.[недоступне посилання з Июнь 2018]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Збір ветеранів військ СС в Естонії

посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:16 березня]] [[Категорія:Свята Латвії]] [[Категорія:Пам'ятні дні]] [[Категорія:Сторінки із неперевіреними перекладами]]