Користувач:Олександр Ковч/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Чим небезпечні електронні сигарки?!

Шкідливість Pod систем та Vape (вейпів)

В цій статті описані різні небезпеки для вашого здоров'я під час паріння електронних сигарет, а точніше Pod Sistem. Часто можна почути думку, що пара, яка утворюється під час паління електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Часто можна почути думку, що пара, яка утворюється під час паління електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Формальдегіди у складі сумішей впливають на центральну нервову систему, сприяють зміні функцій мозку, що може призводити до погіршення пам’яті, здатності до навчання, різких змін настрою тощо. Токсичні пропіленгліколь та рослинний гліцерин здатні викликати пошкодження клітин у багатьох тканинах, а ацетальдегід також може спричинити серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

Пара від вейпу чи електронних сигарет призводить до подразнення слизових оболонок горла, а також слизових ротової порожнини. Особливо страждають ясна та зуби: через велику кількість солодких ароматизаторів може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз).

Регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких, також може створювати серйозні ризики для здоров’я. Адже багато з цих рідин є подразниками, що призводять до запалення дихальних шляхів, можуть сприяти розвитку пухлин, роблять організм сприятливим до вірусних захворювань тощо.

Як і звичайні сигарети, електронні також провокують залежність. Нікотин у сумішах представлений у вигляді солі бензойної кислоти, яка пришвидшує всмоктування нікотину.

Вважаючи, що електронні сигарети чи вейпи є нешкідливими, людина починає частіше їх використовувати, що веде до психологічної залежності та збільшення споживання.

Якщо, наприклад, прихильники звичайних сигарет можуть контролювати кількість цигарок і викурювати одну за годину чи менше, то з електронною сигаретою треба чітко контролювати час, бо можна викурити значно більшу дозу нікотину, ніж зі звичайною сигаретою.

Електронні пристрої для паління з’явилися відносно нещодавно, і науковці тільки починають ґрунтовно досліджувати вплив електронних сигарет та вейпу на організм людини. Уже зараз ми спостерігаємо збільшення кількості респіраторних захворювань через «паріння». Втім, ми поки що нічого не знаємо про довгостроковий вплив такого виду паління на здоров’я людини. І ще невідомо, які шокові результати ми отримаємо.[1]

Токсичні пропіленгліколь та рослинний гліцерин[2], здатні викликати пошкодження клітин у багатьох тканинах, а ацетальдегід також може спричинити серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

Тобто, гліцерин не токсичний і присутній в наших клітинах, в крові, на поверхні шкіри. Він допомагає утримувати вологу (служить пластифікатором), дозволяє клітинам не замерзати за низьких температур (в якості природного антифризу) і просто є сировиною для синтезу жирів, притаманних організму.

А ось що пишуть на сайтах яким це вигідно:

Як бачимо, до складу рідин для електронних сигарет входять переважно нетоксичні та нешкідливі для людського організму речовини. До того – вони присутні практично у всіх продуктах, які ми їмо, незамінні для виробництва засобів гігієни, косметики, лікарських засобів тощо. При цьому до безпеки компонентів рідин для вейпів пред'являються набагато вищі вимоги, оскільки вони піддаються нагріванню і не повинні виділяти при цьому жодних токсичних речовин, навіть у мікро дозах.

Від себе: Якщо гліцерин здатний утримувати вологу ? Значить і сприяє захворюванню легень, оскільки дуже багато вологи, чудове середовище для розвитку та проживання бактерій і тд.

Займайтесь спортом, творчістю, коханням, та здоровим образом життя.

  1. Електронні сигарети та вейпи: безпечна альтернатива чи шкода для здоров’я?. www.oblses.ck.ua. Процитовано 17 лютого 2024.
  2. Гліцерин: небезпечний чи необхідний?. delamark.ua (uk-ua) . Процитовано 17 лютого 2024.

Шаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:PodШаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:Небезпека від електронних сигарет