Користувач:Придніпровський районний суд м.Черкаси/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Придніпровський районний суд м.Черкаси
Будинок правосуддя
Країна Україна
Вид районний суд загальної юрисдикції
Інстанція перша
Юрисдикція Черкаси
Заснований 1974
Суддів 13[1]
Голова Угорчук Віктор Васильович [2]
На посаді з 2016
Розташування Черкаси
Адреса вул. Гоголя, 316
Координати 49°14′06″ пн. ш. 28°28′03″ сх. д. / 49.23500° пн. ш. 28.46750° сх. д. / 49.23500; 28.46750
[1]

Придніпровський районний суд м. Черкаси — районний суд загальної юрисдикції, розміщений у місті Черкаси , який розглядає кримінальні, цивільні, адміністративні справи та справи про адміністративні правопорушення.

Історія[ред. | ред. код]

Відповідно до Наказу по відділу юстиції виконавчого комітету Черкаської обласної ради депутатів трудящих № 8 від 18.01.1974 року був утворений Народний суд Придніпровського району міста Черкаси.

До утворення вищезазначеного суду, діяв Черкаський міський народний суд, приміщення якого знаходилось в центрі міста та перехрестя вулиць Леніна та Шевченка.

Народний суд Придніпровського району міста Черкаси підпорядковувався відділу юстиції виконавчого комітету Черкаської обласної ради депутатів трудящих, а з 07.10.1977 року – відділу юстиції виконавчого комітету Черкаської обласної ради депутатів трудящих, Міністерства юстиції УРСР.

Основним напрямком народного суду є забезпечення точного і неухильного виконання законів усіма установами, організаціями, підприємствами, службовими особами та громадянами.

Правосуддя здійснюється шляхом розгляду цивільних, кримінальних та адміністративних справ у точній відповідності з законом.

Згідно даних архіву суду, першими суддями народного суду Придніпровського району міста Черкаси були: Степаненко М.І., Кисіль Н.А., Дейнека І.А. та Кульчицький А.П., який був головою даного суду головою даного суду.

В кінці 1981 року Придніпровський районний суд м. Черкаси знаходився в приміщенні по вул. К. Маркса, 41 (нині вул. О.Дашкевича), а в 1987 році переїхав на третій поверх побудованого Будинку Правосуддя по вул. Гоголя, 316, де знаходиться до даного часу.

Законом України від 24.02.1994 № 4017 «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про судоустрій Української РСР» виключено слово «народний» з найменувань районних судів. З цього часу і по сьогоднішній день діє Придніпровський районний суд м. Черкаси, який розглядає кримінальні, цивільні, адміністративні справи та справи про адміністративні правопорушення.

Згідно Закону України «Про судоустрій України» від 07.02.2002, суди виведені зі складу Міністерства юстиції України та відповідно до ст. 119 вказаного закону, організаційне забезпечення (заходи фінансового, матеріально-технічного, кадрового, інформаційного та організаційно-технічного характеру, спрямовані на створення умов для повного і незалежного здійснення правосуддя) діяльності судів покладено на Державну судову адміністрацію. Вказані функції відносно Придніпровського районного суду м. Черкаси здійснює територіальне управління Державної судової адміністрації України в Черкаській області.

В 2003 році, на підставі ст. ст. 25, 26 Закону України «Про державну службу», ст. 140 Закону України «Про судоустрій України, п.п.4, 6 Розпорядження Кабінету Міністрів України № 88-р від 24.02.2003 «Про внесення посад працівників апарату судів загальної юрисдикції до відповідних категорій посад державних службовців», працівники апарату суду були віднесені до державних службовців.

У зв’язку з введенням в дію Кодексу адміністративного судочинства України з вересня 2005 року до повноважень Придніпровського районного суду м. Черкаси увійшло і відправлення правосуддя, як суду першої інстанції, в справах адміністративної юрисдикції.

Відповідно до розділу XII Прикінцевих положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» від 07.07.2010, введено в дію з 01 січня 2011 року функціонування автоматизованої системи документообігу.

Статтею 24 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» від 07.07.2010, закріплено за головою суду представницька, адміністративна та контрольна функції та даним законом розширено коло повноважень керівника апарату, який, зокрема, несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу.

З метою забезпечення роботи суду по здійсненню правосуддя, узагальнення судової практики та іншої діяльності в Придніпровському районному суді м. Черкаси діє апарат суду.

Відповідно до закону України «Про судоустрій» в 2002 році в судах було запроваджено посаду помічника судді та в новій редакції Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 року з’явилася стаття «Помічник судді загального суду», яка частково врегулювала на законодавчому рівні, правовий статус помічника судді.

Наш суд став для багатьох першою сходинкою в кар’єрному зрості: колишня суддя нашого суду, нині суддя Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Щепоткіна Валентина Володимирівна, колишній суддя – в минулому Голова Апеляційного Суду Черкаської Області – Іваненко Володимир Демидович, теперішній голова Апеляційного Суду Черкаської області - Бабенко Володимир Миколайович, крім того, в минулому численна кількість суддів нашого суду – на сьогодні це судді Апеляційного Суду Черкаської Області.

Також стали суддями – Казидуб Олена Григорівна (колишній помічник голів суду Степаненка М.І. та Смоляра А.О.), Васильківська Тетяна Валеріївна (колишній помічник голови суду Смоляр А.О.), Вергелес Андрій Валерійович (колишній помічник судді Бассак Т.Є.), Левченко Василь Васильович, який працював судовим розпорядником.

Колишні працівники апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси працюють також консультантами на підприємствах, нотаріусами, адвокатами, спеціалістами в органах прокуратури та юстиції, тощо.

Також, з січня 1974 року в різні періоди в апараті Придніпровського районного суду м. Черкаси працювали на посадах суддів: Кульчицький А.П., Степаненко М.І., Кисіль Н.А., Дейнека І.А., Стеценко А.Ф., Христенко А.А., Поєдинок А.О., Хвиля К.Т., Іваненко В.Д., Захарова (Шумовська) А.Ф., Балакін В.Д., Соколов А.С., Щепоткіна В.В., Демиденко А.І., Восколович В.І., Храпко В.Д., Жовтенко Т.В., Лічевецький І.О., Шкреба Р.Д., Безверхий І.В., Курченко Н.М., Євченко М.С., Гончар Н.І., Грищенко В.Ю., Соколова (Шамова) Т.В., Бабенко В.М., Потапенко В.В., Павроз І.А., Бондаренко С.І., Безверхий І.В., Попельнюх Р.О.

Хочемо відмітити працівників Придніпровського районного суду м. Черкаси, які мають багаторічний досвід роботи. Перш за все старшого секретаря суду Олійник Наталію Миколаївну, працює з 1983 року. Мають більш як десятирічний стаж роботи помічника голови суду Кващук Анна Миколаївна, помічники суддів Вергелес Юлія Валеріївна, Озеран Ксенія Олександрівна, Королик Людмила Юріївна, Крейденець Оксана Петрівна, Романова Олена Геннадіївна, Черевик Лілія Анатоліївна.

Перший голова Кульчицький Олександр Петрович 1967 – 1974 був Головою Черкаського Народного Суду 1974 – 1982 роки був Головою Народного Суду Придніпровського району міста Черкаси

Другий голова 1982 – 1984 Швидкий Віктор Андрійович

Третій голова 1985 – 1987 Олійник Володимир Миколайович

Четвертий голова 1987 – 1990 Храпко Василь Дмитрович

П’ятий голова Степаненко Михайло Ілліч 1990 - 2000

Шостий голова Смоляр Андрій Олександрович 2000 - 2016

На даний час з жовтня 2016 року головою Придніпровського районного суду м. Черкаси є Угорчук Віктор Васильович.

На даний час в Придніпровському районному суді м. Черкаси працює згідно штатного розпису 80,5 осіб, із них – 13 суддів (3 посади судді вакантні), керівник апарату суду, заступник керівника апарату, 16 помічників суддів, 17 секретарів судового засідання, 1 судових розпорядники, 1 консультанти суду, 1 головний спеціаліст, 1 провідний спеціаліст, 1 прес-секретар, 1 старший секретар суду, 5 секретарів суду, 4 оператори з комп’ютерного набору, 2 архіваріуси, комендант Будинку Правосуддя, робітники по обслуговуванні приміщень та прибиральниці.

13 суддів:

Демчик Роман Васильович
Дунаєв Сергій Олександрович
Казидуб Олена Григорівна
Колода Лариса Дмитрівна
Кондрацька Наталія Миколаївна
Кучеренко Володимир Григорович
Михальченко Юлія Володимирівна
Піковський В’ячеслав Юрійович
Позарецька Світлана Михайлівна
Скляренко Валентина Миколаївна
Степаненко Олександр Михайлович
Шипович Владислав Володимирович
Угорчук Віктор Васильович

Керівником Апарату суду працює Дзюман Леся Валеріївна, яка розпочала свою трудову діяльність в нашому суді з 1999 року.

Згідно Указу Президента України № 1318/2000 від 08 грудня 2000 року, постановлено: установити в Україні професійне свято – День працівників суду, яке відзначати щорічно 15 грудня, ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свободи людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави.


Керівництво Придніпровського районного суду м.Черкаси[ред. | ред. код]

Голова суду — Угорчук Віктор Васильович
Заступник голови суду, — Шипович Владислав Володимирович
Керівник апарату,  — Дзюман Леся Валеріївна
Заступник керівника апарату — Кикоть Роман Миколайович[3].

Базові показники діяльності суду[ред. | ред. код]

У :

  • Розглянуто справ — 40306
  • середня кількість розглянутих справ на одного суддю — 983,1
  • відсоток скасованих судових рішень — 1,9 %[4].


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]