Користувач:Юрій Булка/Електронна музика (чорновик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Витоки

[ред. | ред. код]
Telharmonium, Thaddeus Cahill 1897
Trautonium, 1928

Ера електронної музики тісно пов'язана із появою та розвитком звукозаписувальної (та звуковідтворювальної) апаратури. Після появи фонографа в 1877 році ця галузь починає розвиватись усе активніше. В перших десятиліттях минулого століття з’являються музичні інструменти, що використовують електрику для генерування звуку, ось найважливіші із них:

Рік Інструмент Винахідник
1897 (патент), 1906 (побудовано), Нью-Йорк Телгармоніум або динамофон Tadeus Cahill
1920, Петроград Терменвокс або ефірофон Лев Термен
1928, Хвилі Мартено Моріс Мартено
1928 Траутоніум Фрідріх Траутвейн
1929 Орган Гаммонда Лоренс Гаммонд

Перший електронний музичний інструмент, Перший електронний інструмент — музичний телеграф, винайшов Еліша Грей в 1876 році. Наступне десятиліття принесло кілька подібних винаходів, однак початково вони сприймалися, як курйози і не отримували більшої значимості.

В 1907 Ферруччо Бузоні опублікував есе «Нарис нової музичної естетики», в якому спрогнозував розвиток електромузичних інструментів і їх вплив на становлення нових напрямків сучасної музики. Цьому співзвучна нова ідеологія авангардної музики, найліпше висловлена в маніфесті італійського поета Ф. Марінетті «Музиці Футуриста», проголошеному в 1912 році, в якому зазначалось:

"Метою є створення музики робочих мас, великих фабрик, залізниць, трансатлантичних лайнерів, автомобілів і літаків, яка поєднає музичний тематизм з царством машин і переможної електроенергії".

З самого початку електронна музика увійшла до найбільш авангардних течій мистецтва 20 століття.

Перший концерт «футуристичної музики» («Art of Noises») відбувся в 1914 році в Мілані. 12 червня 1926 в Нью Йорку відбулася перша радіотрансляція першого поліфонічного електроінструменту Піанорад. Твори з класичного репертуару грав Ральф Крістман.

В 1919 російський винахідник Лев Термен сконструював терменвокс.

В Парижі в 1928 було презентовано електромузичний інструмент Динафон. На концерті було зіграно два твори, спеціально написані для динафону: Характерні варіації для шести динафонів Ernesta Fromaigeata та балет «Металеві рози» Артура Онеґґера.

В 1929 заснована перша студія електронної музики Studiogesellschaft für Elektroakustische Musik в Дармштадті (Німеччина), в якій використовувались інструменти, сконструйовані Jörga Megera, серед яких — електрофон.

В 1932 на Радіовиставці в Берліні виступав Електронний оркестр під керуванням Heinrich Hertz, даючи по десять концертів щоденно. Кожному з виступів передували лекції професора Gustawa Leithausera. До складу оркестру входили: 2 Терменвокси, Траутоніум, Гелертіон, електророяль, електропіаніно, електроскрипка та електрична віолончель.

В 1939 році Джон Кейдж створив Imaginary Landscape #1, який вважається першою композицією, в яких було використано попередньо записані немузичні звуки (відтворювані з двох грамофонів).