Користувач:Яровий Віталій/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентина Штефаньо
Valentina Shtefanyo
Народження: 12 лютого 1969(1969-02-12) (55 років)
  м. Ужгород, Україна
Громадянство:

Франція

Україна
Кар'єра
Gourmandises de Valentina Засновник
кондитерський дім "V&V Shtefanyo" співзасновник
Освіта

Київський торгівельно-економічний інститут

Французька кондитерська школа Ferrandi

Штефаньо Валентина Павлівна (нар. 12 лютого 1969 року, м. Ужгород, Закарпатська область) -французький шеф-кондитер українського походження, засновниця бренду солодощів "Gourmandises de Valentina" (Франція), співзасновниця кондитерського дому "V&V Shtefanyo", (м. Ужгород, Україна), автор рецепта відомого торта Ужгород.[ред. | ред. код]

Мріяла бути кондитером з 14-ти років, але за вимогою батьків була змушена вступити на навчання в торгівельний технікум, а згодом в Київський торгівельно-економічний інститут. Після закінчення навчання виїхала до Болгаріі, де і одружилася. Там народилося двоє дітей - донька та син.

В 2000-му році Валентина потрапила У Париж і закохалася уце місто з першого погляду. За її словами, побачивши кондитерські вітрини та гурманний світ Парижу, вона зрозуміла, що хоче залишитися і творити саме тут.

В 2002 році розпочинає роботу в всесвітньовідомій кондитерській мережі Paul, де вже через два місяці роботи стає заступником директора з виробництва.

В 2007 році вступає на навчання в одну з найпрестижніших кондитерських державних шкіл Франції - Ferrandi.

В 2008 році разом з своїм братом, Валентином Штефаньо, як представники України приймає участь у міжнародному кондитерському чемпіонаті Arte Sucre.

В 2010 році, на прохання свого брата, Валентина Штефаньо, створює рецепт торта Ужгород Ужгород (торт), що згодом став солодкою візитівкою міста.

В 2011 році приймає участь в конкурсі кращих макарон Парижського округу, друге місце. Того ж року засновує власний бренд кондитерських виробів "Gourmandises de Valentina".

В 2012 році знову приймає участь в конкурсі кращих макарон Парижського округу, і здобуває вже перше місце.

В 2013 році приймає участь в чемпіонаті Франції з виготовлення макарон, і отримує 3-тє місце. В цей період французька преса назвала Валентину Штефаньо "королевою макарон".

Починаючи з 2007 року відвідала з кондитерськими майстер-класами Казахстан, Білорусь, Грузію, Україну, Таджикистан. В наш час як консультант приймає участь у відкритті кондитерських закладів в різних куточках світу та виробляє кондитерські вироби у власному цеху.

З початком повномасштабної Російсько-Української війни у 2022 році активно пітримує українських жінок-кондитерів, надавала їм прихисток у своєму будинку в околицях Парижу. Також була учасником благодійної збірки рецептів, кошти від продажу якої були спрямовані на підтримку ЗСУ. Постійно проводить прямі ефіри, де навчає українських кондитерів тонкощам кондитерської справи.

У жовтні 2023 року відвідала м. Хмельницький, Україна, де провела практичний кондитерський майстер-клас у студії однієї зі своїх учениць Тетяни Ярової. В лютому 2024 року Валентина Штефаньо знову провела у Хмельницькому майстер-клас ШОКОЛАД. Захід зібрав учасників кондитерів з різних куточків України. В ньому взяли участь також українські кондитери з Польщі, Молдови, Фінляндії.

Валентина Штефаньо є прихильницею французької кондитерської класики за її смак, вишуканість та натуральність. Вважає своєю місією її популяризацію серед українських кондитерів.

Шаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:Валентина Штефаньо