Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/20 жовтня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Гімн України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року: український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», якому у майбутньому судилося стати національним і державним гімном українського народу. Поширення цього вірша серед українофільських гуртків, щойно об'єднаних у Громаду, сталося миттєво. 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дає розпорядження вислати Чубинського «за вредное влияние на умы простолюдинов» («за шкідливий вплив на розум простолюду») на проживання в Архангельську губернію під нагляд поліції.


Зобр:2шт.


Назва:Бандера Степан Андрійович

Підзаголовок:== Вбивство ==
Знайдено: + 20 жовтня 1959 року Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф[1] на 43 полі.


Зобр:23шт.


Назва:Бондарчук Сергій Федорович

-Знайдено: + Сергі́й Фе́дорович Бондарчу́к (*25 вересня 1920, с. Білозерка, Херсонщина  — †20 жовтня 1994) — український радянський режисер, актор. Режисер кіноепопеї «Війна і мир» (за Львом Толстим), яка 1968 року удостоєна Оскара в категорії «Найкращий іноземний фільм».


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 20 жовтня 1998


Назва:Глушков Віктор Михайлович

-Знайдено: + За спогадами дочки Ольги Китової[2] ускладнення зі здоров'ям вченого почались ще в 1980 році. Відмічалися болі голови, особливо в потилиці, мучив кашель, аритмії серця, стрибав тиск, не було апетиту. Попри це Глушков продовжував працювати в звичному насиченому йому ритмі. При проходженні медоглядів лікарі заявляли, що погіршення здоров'я результат перевтоми. Восени 1981 року, коли симптоми почали проявлятися сильніше, ліг на обстеження в лікарню в Феофанії (мальовнича околиця Києва). Там спочатку був поставлений діагноз остеохондроз і защемлення нервів шийного відділу хребта. Пізніше припускалось вірусне ураження судин головного мозку. Консиліуми лікарів призначали різні процедури і засоби для лікування. Проте хворобу так і не могли визначити, стан вченого лише погіршувався. Врешті-решт було прийнято рішення перевезти Глушкова в Москву в Центральну кремлівську лікарню. Туди був покладений 20 жовтня 1981 року, де було відмічене короткочасне покращення. Проте пізніше стан погіршився. Глушков пережив кілька колапсів та втрат свідомості. Московські лікарі також не змогли визначити причини недуги.


Зобр:3шт.


Назва:Лазуренко Данило Семенович

-Знайдено: + Лазуренко Данило Семенович (11 (24) грудня 1906(19061224), Вільшани, нині Дергачівського району — 20 жовтня 1978, Дніпропетровськ) — український радянський режисер, Заслужений діяч мистецтв УРСР (1948).


Назва:Сказання про вбивство в Орді князя Михайла Чернігівського і його боярина Феодора

-Знайдено: + Сказання про вбивство в Орді князя Михайла Чернігівського і його боярина Феодора — один з творів, присвячених боротьбі з монголо-татарами в XIII ст. Це розповідь про мученицьку смерть у ставці Батия на Волзі Чернігівського і колишнього Київського князя Михайла Всеволодовича і його боярина Феодора 20 жовтня 1246 р. Князь, який приїхав просити ярлик на Чернігівське князювання, визнав сюзеренітет ординського хана, але відмовився виконати поганські релігійні обряди, за що і був убитий. Свідків його загибелі були багато: його онуки - ростовські князі Борис і Гліб, частина почту Володимиро-Суздальського князя Ярослава. Хоча багато руських князів були убиті в Орді, але лише деякі з них були зараховані до лику святих. Це було зумовлено, з одного боку, позицією Київської митрополії, що з 1260 р. отримала великі пільги від ханів, з другого боку, - обставинами життя самих князів, як правило, що інтриґували друг проти друга перед ординськими ханами. Подвиг князя Михайла, що постраждав за християнську віру, стоїть окремо. Це, мабуть, і зумовило незмінну увагу древніх книжників до особи князя, а як наслідок, - широке поширення С.


Назва:Баран Михайло Лукич

-Знайдено: + Миха́йло Луки́ч Бара́н (* 20 жовтня 1884, село Скала, нині Скала-Подільська Борщівський район Тернопільська область — † 14 листопада 1937, Сандармох) — український громадсько-політичний, військовий та освітній діяч. Учасник революційного руху в Західній Україні.


Зобр:1шт.


Назва:Хоменко Варвара Григорівна

-Знайдено: + Варва́ра Григо́рівна Хоме́нко (* 12 грудня 1916, село Вертіївка, нині Ніжинського району Чернігівської області — † 20 жовтня 1974) — дослідниця українського фольклору, педагог.
-Знайдено: + Померла 20 жовтня 1974 року. Похована на Берковецькому цвинтарі.


Назва:Квітка Цісик

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + 20 жовтня 2008 року в Українському домі пройшов творчий вечір «Незабутня Квітка», присвячений пам'яті співачки, участь в якому взяли Ніна Матвієнко та її донька Антоніна, оперна діва Марія Стефюк, поп-співачка Марія Бурмака, фронтмен гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка та скрипаль-віртуоз Сергій Охрімчук[3].
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + u_lvovi_vidkrili_muzey_kvitki_tsisik&objectId=1126484 «У Львові відкрили Музей Квітки Цісик» // zaxid.net, 06 квітня 2011]</ref>. 20 жовтня більшість особистих речей Квітки Цісик передано до музично-меморіального музею Соломії Крушельницької[4][5].


Зобр:5шт.


Назва:Чоповичі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 жовтня 1938 року отримало статус селища міського типу[6].


Зобр:4шт.


Назва:Шарик Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Ша́рик (* 24 жовтня 1901, с. Денисів, Козівський район, Тернопільська область — † 20 жовтня 1979, м. Сент-Катарінс, Канада) — підстаршина летунства УГА і Армії УНР, громадський діяч.


Зобр:2шт.


Назва:Рівне

-Знайдено: + * 8 (20) жовтня 1895 — освячення та перше богослужіння в новозбудованому православному соборі


Зобр:18шт.


Назва:Тютюнник Юрій Йосипович

-Знайдено: + Юрко́ (Ю́рій Йо́сипович) Тютю́нник (нар.20 квітня 1891, с. Будище, нині Звенигородський район — пом.20 жовтня 1930, Москва) — український військовий діяч, генерал-хорунжий армії УНР.
-Знайдено: + Смертний вирок поставила колегія ОГПУ 3 грудня 1929 року, але з приміткою: «вирок не приводити у виконання до особливого розпорядження». Суд дозволив лише листуватися. До серпня Віра Тютюнник отримувала через ГПУ листи від чоловіка і продовжувала добиватися помилування. В серпні 1929 продала піаніно, щоб поїхати в Москву на побачення з чоловіком та прийом до судового керівництва. 21 січня 1930 вчергове звертається до прокуратури Верховного суду СРСР, побачення не дозволили і заборонили на майбутнє. 24 вересня 1930 його перепровадили до комендатури ОГПУ для виконання вироку. Розстріляний 20 жовтня 1930 року.


Зобр:1шт.


Назва:Українська повстанська армія

Підзаголовок:=== Кубань ===
Знайдено: + Мережа ОУН була створена на Кубані на базі одного з відділень «Північної похідної групи», яку очолював Спиридон Ткаченко («Голуб»). 20 жовтня 1942 він став головою Лиманського окружного проводу ОУН. Тісні зв'язки були встановлені з оунівцям Маріуполя. Від квітня 1942 існував канал старшин і підстаршин УПА, які були уповноважені проводом ОУН створити Козачу повстанську армію Кубані. Біля витоків цієї армії стояли: сотник Василь Плетень («Шум», «Зорян», «Беркут»), колишній лейтенант Червоної Армії, уродженець Чернігівщини, лейтенант Дмитро Гречух («Дніпро»), а також Дмитро Коваленко («Мить») з Приамур'я. Восени 1944 року на Кубані діяло дві повстанські сотні — «Шума» (85 чол.) та «Гомін» (125 чол.), а також окремі розвідуальні рої по 10 бійців у кожному.[7]


Зобр:49шт.


Назва:Зінченко Олександр Олексійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений журналіст України (20 жовтня 1998) — за вагомий особистий внесок у розвиток національного телебачення, високий професіоналізм[8]


Зобр:1шт.


Назва:Струве Людвіг Оттович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Людвіг Оттонович Струве в Пулково (під Санкт-Петербургом) 20 жовтня 1858 р. в сім'ї директора Пулковської обсерваторії академіка О. В. Струве. У 1876 р. він вступив до Імператорського Дерптського університету, після його закінчення 1880 р., одержавши ступінь кандидата математики, кілька років працював позаштатним астрономом у Пулково. Після захисту магістерської дисертації 1883 р. перебував у довгостроковому (майже 3 роки) закордонному відрядженні. Працював, продовжуючи освіту в університетах і обсерваторіях Бона, Мілана, Лейпцега та Парижу, для «підготовки професорського звання». Своїми вчителями Л. О. Струве завжди вважав свого батька та відомого італійського астронома Дж. Скіапареллі. Повернувшись в Дерп після захисту дисертації в 1887 р. зі ступенню доктора астрономії, працював до 1894 р. астрономом-наглядачем в університетській обсерваторії.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + page=17272&subscriber=1 20 жовтня — 150 років від дня народження видатного вченого-астронома Людвіга Оттовича Струве]


Назва:Таврійська губернія

-Знайдено: + Таврі́йська губе́рнія (рос. Таврическая губерния) — адміністративно-територіальна одиниця Російської імперії, існувала з 8 (20) жовтня 1802 року по 18 жовтня 1921 року.


Зобр:1шт.


Назва:Василь Костянтин Острозький

-Знайдено: + Гідний продовжувач справи свого батька; ретельно дбав про українське православ'я. За нього Острог - один з двох титулярних центрів єпархії Східної Волині - стає центром православної духовності. Відзначаючись релігійною толерантністю, К.В.Острозький цікавився творами католицьких богословів, певний час знаходився під впливом протестантизму. 20 жовтня 1592 р. король Сиґізмунд III Ваза видав йому привілей виступати захисником прав Руської Церкви і висувати кандидатів на спорожнілі єпископські уряди (посади)[9]


Зобр:3шт.


Назва:Горбачов Михайло Сергійович

-Знайдено: + 20 жовтня 2007 року став головою Загальноросійського громадського руху «Союз соціал-демократів » [10]


Зобр:16шт.


Назва:Кримська війна

-Знайдено: + У відповідь на російську окупацію представники Британії, Франції, Пруссії та Австрії зібралися у Відні і прийняли звернення до султана з вимогою дотримуватися всіх попередніх угод щодо православного населення. Султан проігнорував цей заклик і зажадав повернення російських військ за Прут. Цар відмовився, і 4 (16) жовтня Стамбул оголосив Петербургу війну. 8 (20) жовтня Микола І підписав маніфест «Про війну з Оттоманською Портою».


Зобр:8шт.


Назва:Борзов Валерій Пилипович

-Знайдено: + Вале́рій Пили́пович Борзо́в (* 20 жовтня 1949, місто Самбір Львівської області) — український спортсмен, дворазовий Олімпійський чемпіон, політичний і громадський діяч.


Зобр:2шт.


Назва:Васильків

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Леонід Клименко (20 жовтня 1894 — 23 травня 1945, Мюнхен, Німеччина) — сотник Армії УНР.


Зобр:11шт.


Назва:Головатий Сергій Петрович

-Знайдено: + | кінець4 = 20 жовтня 2005


Назва:АрселорМіттал Кривий Ріг

-Знайдено: + 20 жовтня представники російських компаній «Северсталь» і Evraz Group SA заявили про відмову від участі у торгах.


Зобр:1шт.


Назва:Розстріляне відродження

-Знайдено: + | ||Бузько
Дмитро
Іванович
||1891
Новомиргород||1937
11 14||Одеса||46||16 липня 1937 на зборах Одеської організації Спілки письменників у своєму виступі, обмовився, що помилятися можуть всі, навіть сам «великий, мудрий Сталін». На тих зборах «за контрреволюційний виступ» його виключають з СП, а 20 жовтня арештований і звинувачений в тому, що «у 1918–1920 рр. займав ряд посад у петлюрівських організаціях, був учасником націоналістичної організації, вів контрреволюційну агітацію на зборах письменників». 1 листопада трійка НКВС засудила до розстрілу.||Прозаїк, сценарист. Автор науково-фантастичного роману. Був членом літературного об'єднання українських футуристів «Нова генерація»||1957


Зобр:41шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + 21 травня 1779 року імператриця Катерина II дарувала грамоту, відповідно до якої «переселенцям із Криму дарувались привілеї й свободи». У грамоті місто йменувалося «Маріанополь». На плані від 20 жовтня 1779 року назва записана як «місто Маріу-Поль — вигінна земля міста Маріу-Поля».
-Знайдено: + 6 вересня 1943 року при відступі окупанти знищили все промислове встаткування, спалили будинки й села. У ніч із 9 на 10 вересня 1943 року в порту висадилися 1-й і 2-й загони 384-го ОБМП Азовської Військової Флотилії Чорноморського Флоту. 10 вересня військами 130-й Таганрозької й 221-й дивізій 44-й армії Південного фронту (з 20 жовтня 1943 року — « 4-й Український фронт») за підтримкою з повітря частин 4-й повітряної армії й підрозділів Азовської Військової Флотилії вибили німців з міста.


Зобр:18шт.


Назва:Лобановський Валерій Васильович

-Знайдено: + 20 жовтня 1973 року у львівській грі проти «Карпат» Лобановський вперше вивів команду «Динамо» на поле у ранзі головного тренера. Основний час закінчився «сухою» нічиєю (0:0), а серію пенальті, яка у цьому сезоні була обов'язкою у випадку нічиєї, виграли кияни. Той сезон «Динамо» завершило на 2-му місці.


Зобр:21шт.


Назва:Степовий Яків Степанович

-Знайдено: + Я́ків Степа́нович Степови́й (справжнє прізвище Якименко/Акименко, *20 жовтня 1883, Харків —†4 листопада 1921, Київ) — український композитор, педагог і музичний критик. Молодший брат композитора Федора Якименка.


Назва:Шевчук Олег Борисович

Підзаголовок:== Освіта ==
Знайдено: + У 1987 році з відзнакою закінчив Київський технікум радіоприладобудування, в 1994 році здобув диплом Київського державного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю радіофізик. Кандидат економічних наук. 20 жовтня 2000 захистив кандидатську дисертацію на тему «Управління ризиками інвестиційних проектів». Працює над докторською дисертацією на тему «Економічна сутність становлення Інформаційного суспільства» (докторант Інституту економіки та прогнозування НАН України).


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|20 жовтня 2003


Зобр:11шт.


Назва:Бузько Дмитро Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 16 липня 1937 року на загальних зборах Одеської організації Спілки письменників Дмитро Бузько у своєму виступі, висловлюючись про боротьбу за ідею й ідейні помилки, обмовився, що помилятися можуть всі, навіть сам «великий, мудрий Сталін»… На тих же самих зборах «за контрреволюційний виступ» його виключають з Спілки письменників, а 20 жовтня Дмитро Бузько був арештований і звинувачений в тому, що «у 1918–1920 роках займав ряд посад у петлюрівських організаціях, був учасником націоналістичної організації, вів контрреволюційну агітацію на зборах письменників…».


Зобр:1шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 20 жовтня 2004


Назва:Кубанська Народна Республіка

-Знайдено: + * На другій конференції козацьких військ у Владикавказі 20 жовтня 1917 року було утворено Юговосточный Союз Казачьих войск, горцев Кавказа и вольных народов степей.


Зобр:1шт.


Назва:Радутний Радій Володимирович

-Знайдено: + Ра́дій Володи́мирович Раду́тний (нар. 20 жовтня 1969, Кременчук, Полтавська область)[11]


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: + Усі колективи в радянський час були «прив'язані» до певних виробничих об'єднань чи спортивних товариств, тому «Карпати» ввійшли до товариства «Авангард», а патроном і спонсором клубу став Львівський телевізійний завод «Електрон». Із «Сільмаша» в новоствореній команді опинилося тільки двоє: Ігор Кульчицький (майбутній капітан у кінці 1960-х) і Йосип Фалес, зате новостворений клуб перебрав смугасті зелено-білі кольори «Сільмаша». Команду підсилили гравцями львівського СКА і приїжджими футболістами. Перед львівськими вболівальниками колектив вперше постав 14 квітня 1963 року, коли у товариській грі на стадіоні «Динамо» (зараз на його місці височить будівля львівської обласної ДПА[12]) «Карпати» приймали «Зеніт» (Іжевськ) — перемога 1:0. Єдиний м'яч забив капітан команди Олександр Філяєв[13].


Зобр:32шт.


Назва:Буковинський державний медичний університет

-Знайдено: + |день університету = 20 жовтня


Зобр:6шт.


Назва:Носач Павло Варламович

-Знайдено: + Носач Павло Варламович (* 22 вересня 1890, с. Бовкун, Таращанського повіту на Київщині — † 20 жовтня 1966, Київ) — кобзар, композитор, бандурист, автор пісень.


Назва:Стрітенська церква (Київ)

-Знайдено: + |дата_початку_спорудження = 20 жовтня 1853
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У XIX ст. церква стала улюбленим місцем зборів київських дам-благодійниць. На пожертву однієї з цих дам, баронеси Марії Штейнгель, за проектом київського архітектора Володимира Ніколаєва, було збудовано кам'яну Стрітенську церкву. Закладення нового храму відбулося 20 жовтня 1853 року, а рівно через вісім років, 21 жовтня 1861 року, нова Стрітенська церква була освячена. Вона була однобанна, з дзвіницею на західному фасаді, вирішена в архітектурних формах неовізантійського стилю. Баня була позолоченою. Надзвичайно вдало Стрітенська церква була розміщена на ділянці між двома вулицями, що надавало вельми привабливого та оригінального вигляду місцевості.


Зобр:2шт.


Назва:Белей Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Беле́й (псевдонім і криптонім — Роман Розмарин, Гнат Перевізник та ін.; *1856, м. Войнилів, тепер смт. Калуського району Івано-Франківської області — †20 жовтня 1921, Львів) — український журналіст, перекладач і критик.


Зобр:1шт.


Назва:Лучицький Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Лучи́цький (* 20 квітня (2 травня) 1877(18770502), Київ — † 20 жовтня 1949, Київ) — український геолог і петрограф.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Академік Лучицький помер від хронічного нефриту в Києві 20 жовтня 1949 року.


Назва:Лапський Остап Васильович

-Знайдено: +

Портрет роботи Збіґнева Кресоватого (Zbigniew Kresowaty)

Оста́п Ла́пський  (*7 липня 1926, Гуцьки - 20 жовтня 2012, Варшава)— український поет; лауреат Шевченківської премії (2007).



Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 20 жовтня 1941


Зобр:39шт.


Назва:Нетеча Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Нете́ча (20 жовтня 1947 (офіційно — 1 січня 1948), с. Бедриківці Городоцького району Хмельницької області) — український хормейстер, педагог, засновник і директор першої на Подідлі дитячої хорової школи (від 2 січня 1992 року).


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Бондар Віталій Іванович (народився 20 жовтня 1938 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.


Назва:Василь (Липківський)

-Знайдено: + У 1890 році — у віці двадцяти п'яти років — Василя Липківського призначено законовчителем Черкаської гімназії, а через рік — 20 жовтня 1891 року — його було висвячено на священика.


Зобр:12шт.


Назва:Донбас Арена

-Знайдено: + Завершення робіт з будівництва стадіону планувалося на літо 2009 року. При чому було підписано контракт з відомим продюсером олімпійських ігор Девідом Голдбергом — автором церемонії урочистого відкриття та закриття Олімпійських ігор у Турині (2006), Солт-Лейк-Сіті (2002), Атланті (1996), спеціальних Олімпійських ігор у Шанхаї (2007), який став консультантом клубу в підготовці та проведенні церемонії урочистого відкриття стадіону «Донбас Арена» в Донецьку[14].


Зобр:3шт.


Назва:Третій Український фронт

-Знайдено: + |dates = 20 жовтня 1943 — 10 червня 1945
-Знайдено: + Третій Український фронт — оперативне об'єднання радянських військ з 20 жовтня 1943 (до того мало назву Південно-Західний фронт) і брало участь у звільненні України від німецьких окупантів, у Другій світовій війні.
-Знайдено: + * генерал армії, потім Маршал Радянського Союзу Родіон Малиновський (20 жовтня 1943 — 15 травня 1944),


Зобр:2шт.


Назва:Перший Український фронт

-Знайдено: + |dates = 20 жовтня 1943 — 10 червня 1945
-Знайдено: + Пе́рший Украї́нський фронт — оперативно-стратегічне об'єднання радянських військ з 20 жовтня 1943 року до 10 червня 1945 року, у Другій світовій війні. Створений у результаті перейменування Воронезького фронту.


Зобр:2шт.


Назва:Сташевський Станіслав Телісфорович

-Знайдено: + | кінець1 = 20 жовтня 2005
-Знайдено: + Народний депутат України 4-го скликання з 14 травня 2002 до 20 жовтня 2005 за виборчім округом № 217 міста Києва, висунутий Виборчім блоком політичних партій «Єдність». «За» 16.24 %, 20 суперників. На час виборів: перший заступник голови Київської міської державної адміністрації, член Української партії «Єдність». Член фракції партії ППУ та «Трудова Україна» (квітень 2003 — квітень 2004), позафракційний (квітень — липень 2004), член групи «Центр» (липень 2004 — травень 2005), позафракційний (з жовтня 2005). Член Комітету з питань бюджету (червень 2002 — березень 2003), голова Комітету у закордонних справах (з березня 2003). Співголова Міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів РФ, керівник Постійної делегації ВР України у Парламентській асамблеї ГУАМ, голова Комітету з політичних і правових питань Парламентської асамблеї ГУАМ, член Української частини Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС, заступник голови виконкому Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі. Склав депутатські повноваження 20 жовтня 2005.


Назва:Ігумнов Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергі́й Микола́йович Ігу́мнов (*8 жовтня (20 жовтня) 1864, містечко Лебедянь Тамбовської губернії, нині Липецької області Росії — †25 жовтня 1942, Харків) — російський і український санітарний лікар, поет.


Назва:Заклинський Ростислав Романович

-Знайдено: + Заклинський Ростислав Романович (псевдоніми і криптоніми: Славко, Закл., Рост., Ром., З. Я., В'юн, Славко З., Юн В., Р. З., Н. Н.; *20 жовтня 1887, Станиславів (нині: Івано-Франківськ) — †18 вересня 1974, Львів) — історик, письменник, редактор, педагог, фольклорист, музеєзнавець, доктор права (1918). Похований у Львові.


Назва:Фабрика зірок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + -- українська версія --> аналог телевізійного проекту телекомпанії «Ендемол» (англ. Endemol) «Академія Зірок» (англ. Star Academy). Ідея цього проекту належить іспанській компанії «Джестм'юзік» (англ. Gestmusic), яка є філією «Ендемол». Однак першою країною, яка почала трансляцію проекту 20 жовтня 2001 стала Франція. Через два дні після того, як програма вийшла у Франції, шоу під назвою «Операція Тріумф» (ісп. Operación Triunfo) вийшло на екрани Іспанії.


Назва:Цецорська битва 1595

-Знайдено: + Цецорська битва мала місце 19-20 жовтня 1595 року під час експедиції Замойського в Молдавію.
-Знайдено: + Наступного дня, 19 жовтня, дійшло до бою. Хан мав небагато піхоти — тому не мав шансів на взяття польських укріплень. Польська піхота і кавалерія завдали важких втрат облозі у контратаках через табірні ворота. Оскільки 20 жовтня бої продовжувалися так само, Газі-Гірей II прийшов до висновку, що його військо не в змозі перемогти коронне військо і погодився розпочати переговори.


Назва:Будневич Віктор Георгійович

-Знайдено: + Будневич Віктор Георгійович (*1889 — †20 жовтня 1957) — український співак (баритон), заслужений артист УРСР1930).


Назва:Солонинка Василь

-Знайдено: + Василь Солони́нка (*20 жовтня 1912, Довжанка, Тернопільська область — †25 вересня 1990, Торонто, Канада) — журналіст і політичний діяч.


Назва:Бондарчук

-Знайдено: + * Бондарчук Сергій Федорович (*25 вересня 1920 — †20 жовтня 1994) — радянський режисер, актор;


Назва:Приморський край

-Знайдено: + * Приморський край був утворений 20 жовтня 1938 року за указом Президіуму Верховної Ради СРСР «Про розділення Дальносхідного краю на Хабаровський і Приморський краї»


Зобр:6шт.


Назва:Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького

Підзаголовок:== Назва ==
Знайдено: + 20 жовтня 2011 року Львівська міська рада за пропозицією об'єднання «Свобода», фракція якого мала там більшість, звернулася до прем'єр-міністра України Миколи Азарова з вимогою назвати аеропорт іменем Степана Бандери[15]


Зобр:11шт.


Назва:Матвієнко Володимир Павлович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (20 жовтня 2004) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку банківської системи, багаторічну самовіддану працю і громадську діяльність[16]


Назва:Сейсмічність України

-Знайдено: + Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтен­сивністю до б балів. Ізосейста до 5 балів поши­рюється на північ аж до лінії Берестечко-Рівне-Київ-Переяслав-Хмельницький-Дніпропетровськ. На крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 ба­лів. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів: 20 жовтня 1802 р., 26 листопада 1829 р., 23 січня 1838 р., 10 листопада 1940 р.(7,4 б.), 4 березня 1977 р. (7,2 балів за Р-хвилями), 30 серпня 1986 (6,4 б.). Значний землетрус стався 30 травня (6,7 б.) і 31 травня(6,1 б.) 1990 р. Більшість землетрусів тут пов'язана з тек­тонічними рухами в горах Вранча (на межі Пів­денних та Східних Карпат у Румунії).
-Знайдено: + Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтенсивністю до 6 балів. Ізосейста до 5 балів поширюється на північ аж до лінії Берестечко-Рівне-Київ-Переяслав-Хмельницький-Дніпропетровськ. На крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 балів. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів: 20 жовтня 1802 р., 26 листопада 1829 р., 23 січня 1838 р., 10 листопада 1940 р. Значний землетрус (понад 5 балів) стався 30 і 31 травня 1990 р. Більшість землетрусів тут пов'язана з тектонічними рухами в горах Вранча (на межі Південних та Східних Карпат у Румунії).


Назва:Первомайський (місто)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 жовтня 1941 року початок німецької окупації.


Назва:Курахове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Першу електроенергію Курахівська ДРЕС дала 6 липня 1941 року уже під час Німецько-радянської війни. Коли фронт наблизився, енергетикам довелось вирішувати виключно складну задачу: не можна припиняти подачу електроенергії і, разом з цим, необхідно підготовити обладнання станції до евакуації. Демонтаж станції продовжувався під обстрілами фашистської авіації. Обладнання, яке було неможливо вивезти, робили непридатним для експлуатації. 20 жовтня 1941 року фашисти захопили Кураховдресбуд. Напередодні пішов на схід останній ешелон з устаткуванням; там були і сім'ї робітників. Мешканці селища, які з різних причин не змогли евакуюватися, чинили рішучий опір окупантам. 720 мешканців міста бились з ворогом на фронтах війни.


Зобр:7шт.


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + Перебуваючи з 1795 року у складі Вознесенської губернії, Новомиргород славився як значний торговий центр степової України. Станом на 1914 рік, щороку тут відбувалося чотири ярмарки: Похвальний (11 березня — 13 березня), Вознесенський (3 травня — 5 травня), Різдва Богородиці (8 вересня — 12 вересня) та Дмитрівський (20 жовтня — 26 жовтня). Базари збирались один раз на два тижні, по неділям.[17] Крім того, щоранку тут збирались торги. В 1863 році в Новомиргороді існувало два магазини, 30 лавок, 8 харчових закладів, готель та 8 постоялих дворів.[18]


Зобр:39шт.


Назва:Вандалізм на Говерлі 2007 року

-Знайдено: + 20 жовтня 2007 р. після проведенного слідства на горі Говерла СБУ розповсюдило заяву, в якій звинуватила членів ЄСМ в скоєнні вандалізму. Згідно з СБУ, до цієї акції були причетні троє членів ЄСМ: Леонід Савін, громадянин України, який мешкає в Москві, Олександр Бовдунов — громадянин Росії та інший його співгромадянин Валерій Мантров [19]. Також за версією слідчих, акція була скоєна 12 жовтня 2007 р. і являла собою здебільшого імітацію спилювання деталей конструкції і фарбування символів ЄСМ на пам'ятному знаку. Таким чином, за висновками оперативно-слідчої групи СБУ, більша частина акту вандалізму була сфабрикована, шляхом монтажу знімків та імітації знищення державних символів [19]. При цьому голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що ті акції, які були скоєні ЄСМ на Говерлі дають підставу для порушення кримінальної справи і що відповідний позов був поданий до Генеральної Прокуратури України. Також СБУ звернулась із запитом до правоохоронних органів Росії з проханням допомогти в розслідуванні цієї справи.


Назва:Історія Апостолового

-Знайдено: + Під час всеросійського жовтневого політичного страйку в 1905 20 жовтня справник Дніпровського повіту доповідав таврійському губернатору, що в Покровській волості селяни розгромили заможні економії, і пропонував запровадити там військове становище. Було прийнято рішення направити в село військову бригаду. У Покровському перебувало близько 60 козаків на чолі з офіцером, які засудили учасників розгрому. Загін був у селі майже до кінця 1906 року.


Назва:Айвове

-Знайдено: + З 8 (20) жовтня 1802 року — у складі Актачинської волості Таврійської губернії[20].


Зобр:1шт.


Назва:Багата Ущелина

-Знайдено: + id=5744 Камеральний Опис Криму л. А]</ref>. У новій, Таврійської області колишній Мангупський кадилик був з 8 лютого 1784 року включений до складу Сімферопольського повіту[21]. Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила в Акмечетський повіт Новоросійської губернії[22], а після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[23] у Махульдурскую волость Сімферопольського повіту. У 1829 році волості були реорганізовані і Коклуз віднесли в Байдарську, а в 1838 році після освячення нового Ялтинського повіту[24] і подальшою реорганізації, в знову утворену Богатирську волость, у складі якої село перебувало до радянської реформи адміністративного поділу в 1921 році[25].


Назва:Білокам'яне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила до Акмечетський повіт Новоросійської губернії[26]. По новому адміністративному діленню, після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[27], у Чоргунську волость Сімферопольського повіту.


Зобр:1шт.


Назва:Брянське

-Знайдено: + Після приєднання Криму до Російської імперії 8 лютого 1784 року, село було приписане до Сімферопольському повіту Таврійської області[28]. Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила в Акмечетський повіт Новоросійської губернії[29]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[30], Кочкар-елі адміністративно включили до складу Актачинської волості Сімферопольського повіту.


Зобр:1шт.


Назва:Глибокий Яр

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У складі Російської імперії з 8 лютого 1784 року адміністративно входило до складу Актачинської волості Сімферопольського повіту Таврійської області Новоросійської губернії. До правління Павла I Таврійська область була скасована, а повіти перетворені на один - Акмечетський, після смерті Павла, з 8 (20) жовтня 1802 року, область, у статусі Таврійської губернії, була відновлена, як і повіти.


Назва:Архипович Микола Георгійович

-Знайдено: + З 4 листопада 1911 року — начальник штабу 3-ї стрілецької бригади (м. Жмеринка), полковник. З 1914 року — командир 74-го піхотного Ставропольського полку. З 26 червня 1915 року — начальник штабу 39-го армійського корпусу. З грудня 1915 року — начальник 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З березня 1916 року — генерал-майор, командир бригади 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З 20 жовтня 1916 року — начальник 12-ї Сибірської стрілецької дивізії. За Першу світову війну був нагороджений орденами Святого Георгія IV ступеня (24 квітня 1915 року), Святого Георгія ІІІ ступеня (23 вересня 1916 року), Георгіївською зброєю (10 грудня 1915 року).


Назва:Армійське

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після анексії Кримського ханства Російською імперією, у 1784 році село було приписане до Перекопського повіту Таврійської області. Після Павловських реформ, з 1792 по 1802 рік входило до Перекопського повіту Новоросійської губернії[31]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 Таврійської губернії[32], Куремес був включений до складу Биюк-Тузакчинської волості Перекопського повіту.


Назва:Озерки (Крим)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після анексії Кримського ханства Російською імперією, у 1784 році село було приписане до Перекопського повіту Таврійської області. Після Павловських реформ, з 1792 по 1802 рік входило до Перекопського повіту Новоросійської губернії[33]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 Таврійської губернії[34], Барин був включений до складу Біюк-Тузакчинської волості Перекопського повіту.


Назва:Перепілкине

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після анексії Кримського ханства Російською імперією, у 1784 році село було приписане до Перекопського повіту Таврійської області. Після Павловських реформ, з 1792 по 1802 рік входило до Перекопського повіту Новоросійської губернії[35]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 Таврійської губернії[36], Камбар був включений до складу Біюк-Тузакчинської волості Перекопського повіту.


Назва:Суміжне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після анексії Кримського ханства Російською імперією, у 1784 році село було приписане до Перекопського повіту Таврійської області. Після Павловських реформ, з 1792 по 1802 рік входило до Перекопського повіту Новоросійської губернії[37]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 Таврійської губернії[38], Муллалар був включений до складу Біюк-Тузакчинської волості Перекопського повіту.


Назва:Трипрудне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + id=5744 Камеральное Описание Крыма л. А]</ref>. Після захоплення Криму Росією 8 лютого 1784 року село було приписане до Сімферопольському повіту Таврійської області[39]. Після реформ Павла I, з 1792 по 1802 роки, входило до складу Акмечетського повіту Новоросійської губернії[40]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[41], Терек-Елі був включений до складу Ескіордінської волості Сімферопольського повіту. У Відомостях про всі селища, з яких Сімферопольський повіт складається… 1805 року в Тереклі значилося 16 дворів і 85 жителів кримських татарПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + |align="center"|20 жовтня 1943 року згідно з наказом Ставки ВГК від 16.10.1943 р. шляхом перейменування Воронезького фронту.
-Знайдено: + |align="center"|20 жовтня 1943 року на підставі наказу Ставки ВГК від 16.10.1943 р. шляхом перейменування Степового фронту
-Знайдено: + |align="center"|20 жовтня 1943 року згідно з наказом Ставки ВГК від 16.10.1943 р. шляхом перейменування Південно-Західного фронту.
-Знайдено: + |align="left"|Нікопольсько-Криворізька операція (30 січня — 29 лютого 1944 р.)
Березнегувато-Снігурівська операція (6-18 березня 1944 р.)
Одеська операція (26 березня −14 квітня 1944 р.)
Ясько-Кишинівська операція (20-29 серпня 1944 р.)
Бєлградська операція (28 вересня — 20 жовтня 1944 р.)
Будапештська операція (29 жовтня 1944 р. — 13 лютого 1945 р.)
Балатонська оборонна операція (1-15 березня 1945 р.)
Віденська операція (16 березня −15 квітня 1945 р.)
-Знайдено: + |align="center"|20 жовтня 1943 року на підставі директиви Ставки ВГК від 16.10.1943 р. шляхом перейменування Південного фронту


Зобр:25шт.


Назва:Федір (Бубнюк)

-Знайдено: + 20 жовтня 2006 року рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату був обраний єпископом Полтавським і Кременчуцьким.


Назва:Четвертий Український фронт

-Знайдено: + Фронт діяв від 20 жовтня 1943 року до липня 1945 року. Створений унаслідок перейменування Південного фронту. Здійснив Мелітопольську операцію 1943, брав участь у Нікопольсько-Криворізькій та Кримській операціях 1944. 16 травня 1944 року був ліквідований і знову створений 6 серпня 1944 року. Брав участь у Східно-Карпатській 1944 і Західно-Карпатській, Моравсько-Остравській операціях 1945. Бойові дії закінчив Празькою операцією 1945.


Зобр:1шт.


Назва:Дорошенко Михайло Іванович

-Знайдено: + Миха́йло Іва́нович Дороше́нко (*20 жовтня 1956, с. Хоружівка, Недригайлівський район, Сумська область) — український журналіст і політичний діяч.


Назва:Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У період 19571959-го років створений пасажирський літак Ан-24, що вперше злетів 20 жовтня 1959-го року. У наступні десятиліття на цьому літаку виконувалося до 30 % пасажирських перевезень у Радянському Союзі. Ця винятково успішна машина стала базою для створення таких літаків, як транспортний Ан-26, аерографічний Ан-30, призначений для високогірних аеродромів Ан-32 й інших. Наприкінці 1960-го року ДКБ почало розробку літака Ан-22 «Антей» — першого у світі широкофюзеляжного літака. Ан-22 за своїми розмірами перевершував усе, що робилося до того часу в авіації й вимагав здійснення значного обсягу експериментальних робіт і вирішення кількох конструкторських і технологічних проблем. Перший політ «Антея» відбувся 27 лютого 1965-го року. Його серійне виробництво здійснювалось на Ташкентському авіаційному заводі.
-Знайдено: + | 20 жовтня 1957


Зобр:1шт.


Назва:Другий Український фронт [[Файл:|70px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + |dates= 20 жовтня 1943 — 10 червня 1945
-Знайдено: + Дру́гий Украї́нський фронт — оперативно-стратегічне об'єднання радянських військ з 20 жовтня 1943 року до 10 червня 1945 року у Другій світовій війні.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створений на південно-західному напрямку радянсько-німецького фронту 20 жовтня 1943 на підставі наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 шляхом перейменування Степового фронту.


Зобр:10шт.


Назва:Феськи

-Знайдено: + 20 жовтня 1941 року село було окуповано нацистськими військами. 9 серпня 1943 року війська 18 танкового корпусу під командуванням генерал-майора О.Б. Єгорова прорвали оборону нацистів. Війська під командуванням підполковника Сергія Хорошкова ввійшли до села Феськи. Його іменем названа одна з вулиць села. З боку Черовної армії при звільненні села загинуло 84 солдата, в тому числі і підполковник Хорошков. Вони були поховані в селі у братській могилі, де згодом збудований пам'ятник.


Зобр:6шт.


Назва:Черемушна

-Знайдено: + Вермахт увійшов до села 20 жовтня 1941 року. До лав Червоної армії було мобілізовано 380 селян. Більшість з них загинули. Значна частина селян була евакуйована. Під-час нацистської окупації у селі керував комендант, якому допомагали «поліцаї». Замість колгоспу було створено колективний двір, більшість врожаю з якого забирали нацисти. У Черемушнянській школі було утворено табір військовополонених. Сільська рада була перетворена на ратушу, якою керував місцевий староста. Близько 65 осіб молоді було відправлено на каторгу до Німеччини. Червона армія вперше увійшла до села 24 лютого 1943 року, але остаточно влада перейшла до комуністів 11 вересня 1943 року. Під час остаточних битв село кілька разів переходило "з рук в руки". В результаті боїв за цю територію зі сторони Червоної армії загинуло 236 осіб. В результаті Німецько-радянської війни майже все село було зруйноване.


Зобр:2шт.


Назва:Баговиця

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * 20 жовтня 1896 — Старенький Яків Никифорович, старшина 4-ї Київської дивізії Армії УНР, герой Другого Зимового походу.


Назва:Підскоцька Надія Костянтинівна

-Знайдено: + Наді́я Костянти́нівна Підско́цька (* 20 жовтня 1952, село Стрижівка Вінницького району Вінницької області) — заслужений працівник соціальної сфери України (2008). Депутат Хмельницької обласної ради чотирьох поспіль скликань (від 1994 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Надія Підскоцька народилася 20 жовтня 1952 року в селі Стрижівка Вінницького району Вінницької області. 1953 року разом із батьками переїхала в село Колодянка Новоград-Волинського району Житомирської області. Мати працювала завідувачем дитячого садка, а батько — на меблевій фабриці.


Назва:Лівадійський палац

-Знайдено: + * 20.10.(1.11).1894 В Лівадійському палаці у віці 49 років помер Олександр III (Алєксандр III). Панахида по ньому відбулася в палацовій церкві.


Зобр:4шт.


Назва:Федорчук Юрій Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 20 жовтня 2011 року


Назва:Одеська національна академія харчових технологій

-Знайдено: + |дата=20 жовтня
-Знайдено: + ОНАХТ заснована 20 жовтня 1902 року як Одеська школа борошномелів.[42] Першим директором школи призначили професора В. С. Кнабе, що прибув з Харкова.


Зобр:1шт.


Назва:Редя В'ячеслав Васильович

-Знайдено: + В'ячесла́в Васи́льович Редя (20 жовтня 1955, Макіївка) — український диригент, народний артист України (1997), кавалер ордена „3а заслуги” ІІІ ступеня (2006) і ордена Преподобного Нестора-літописця УПЦ (2005), лауреат міжнародного академічного рейтингу популярності та якості „Золота фортуна” (2002). Член-кореспондент Петровської академії наук і мистецтв (м. Санкт-Петербург, Росія). Почесний громадянин міста Запоріжжя.


Назва:Битва під Кам'янцем (1633)

-Знайдено: + Би́тва під Ка́м'янцем 20 жовтня22 жовтня 1633 року сталася під час воєнного потистояння між Османською імперією і Річчю Посполитою під час Смоленської війни 16321634 рр.
-Знайдено: + 19 жовтня на допомогу Абаза-паші підійшли татари Буджацької орди (5-10 тисяч на чолі з ханом Буджацької орди Кантемиром. Впевнений у своїй чисельній перевазі, Абаза-паша форсував Дністер, і Кантемир послав своїх татар в атаку на польські шанці 20 жовтня. Ці атаки продовжувалися протягом наступного дня. 22 жовтня Абази-паша, впевнений у перевазі свого війська, розпочав битву, але був розбитий, і був змушений відступити за кордон. Оскільки Абаза-паша раніше переконав султана Мурада в тому, що Річ Посполита не в стані опиратися турецькому нападу, султан наказав його задушити.


Назва:Молочний лиман

-Знайдено: + З 1974 року — гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Молочний Лиман» (згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР від 20 жовтня 1974 р. №500)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> 20 жовтня припинили роботу робітники млина і броварі, 16 листопада — поштово-телеграфні працівники. Адміністрація цих установ змушена була піти на поступки: скоротити робочий день і підвищити заробітну плату. [43]
-Знайдено: + 1922 року почали працювати чавуноливарний, шкіряний заводи, ствоено артілі промислового характеру: швейну, килимову, трикотажну, шевську, ткацьку. Розпочалося кооперування сільських господарств. 20 жовтня пущено в дію першу чергу електростанції.


Зобр:1шт.


Назва:День визволення України від фашистських загарбників

-Знайдено: + Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року


Назва:Карпатсько-ужгородська наступальна операція 1944

-Знайдено: + * Станом на 20 жовтня війська Четвертого Українського фронту досягли радянсько-чехословацького кордону.


Назва:Ан-14

Підзаголовок:== Модифікації ==
Знайдено: + * Ан-714 — з шасі на повітряній подушці (дослідний). Розроблений в Куйбишевському КБ шасі літаків і вертольотів. Перший політ 20 жовтня 1970 року.


Зобр:1шт.


Назва:Нахабін Володимир Миколайович

-Знайдено: + Народ. 21 квітня 1910 р. в с. Шарівка Харківської обл. Помер 20 жовтня 1967 р. в Харкові. Закінчив Харківський музично-драматичний інститут (1932).


Назва:Олевський Адольф Ісаакович

-Знайдено: + Народився 20 жовтня 1933 р. Закінчив Херсонський державний педагогічний інститут (1955). Працював учителем. З 1964 р. — режисер «Київнаукфільму».


Назва:Пархоменко Валентин Іванович

-Знайдено: + Народився 20 жовтня 1918 р. в селі Верхня Сироватка Сумської області, в родині службовців.


Назва:Савка Михайло Степанович

-Знайдено: + Михайло Степанович Савка (* 12 листопада 1962, Щепанів, Тернопільська область[44]) — радянський та український футболіст і тренер. Півзахисник, виступав, зокрема, за «Зірку» (Кіровоград), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Буковину» (Чернівці), «Металург» (Запоріжжя), «Карпати» (Львів) і «Слобод» (Міхаловіце, Словаччина).


Назва:Ан-24

-Знайдено: + | перший політ = 20 жовтня 1959
-Знайдено: + Перший політ Ан-24 зробив 20 жовтня 1959, за штурвалом якого знаходився екіпаж льотчика-випробувача Г. І. Лисенка. У 1961 році проходили заводські і державні випробування. Серійне виробництво літака почалося на початку 1962 року на заводі № 473 у Києві. У вересні 1962 року відбувся перший технічний рейс з пасажирами. 31 жовтня 1962 почалася експлуатація літака на трасі Київ-Херсон.


Зобр:6шт.


Назва:Греки Приазов'я

-Знайдено: + Спочатку ім запропоновали для заселення ділянку в Марієнпольскому повіті (район сучасного міста Павлоград, Дніпропетровська область), однак греки відмовилися через брак лісу та прісної води. 21 травня 1779 року імператриця Катерина II, не чекаючи остаточного вибору самих греків, дарувала грамоту, згідно з якою «переселенцям з Криму дарувалися привілеї і свободи», у тому числі повне звільнення від військової служби, від сплати податків на десять років, створення виборного органу самоврядування, а за митрополитом Ігнатієм зберігалися його чини і самостійність церковного управління. У грамоті майбутнє місто Марієноль іменувався «Маріанополь», певно помилково. На плані, затвердженому особисто імператрицею Катериною II, від 20 жовтня 1779 року назва записана як «місто Маріу-поль, вигонна земля міста Маріу-поля». 29 вересня 1779 року намісником імператриці в південних губерніях князем Г. О. Потьомкіним виданий ордер, за яким кримським грекам відводилася територія Павлівського (Маріупольського) повіту Азовської губернії, а місто Павловськ при цьому отримував назву Маріуполь.


Зобр:3шт.


Назва:Янчик Олекса Іванович

-Знайдено: + Янчик Олекса Іванович (12 грудня 1931 — 20 жовтня 1973 р.) — закарпатський український письменник, поет.


Назва:Союз юристів України

-Знайдено: + 6 жовтня 2003 р. виконавчим комітетом Спілки юристів України було ухвалено рішення про створення консультативно-експертного та дорадчого органу спілки — Всеукраїнської юридичної ради — з метою заповнення існуючих прогалин щодо надання юридичних експертиз законопроектів і чинного законодавства, висновків щодо узагальнення практики тощо[45].


Назва:Кароль Мікулі

-Знайдено: + Ка́роль Міку́лі (* 20 жовтня 1821, Чернівці — † 21 травня 1897, Львів) — композитор, диригент, педагог, музичний фольклорист та музично-громадський діяч. За походженням — вірменин.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + * Онуфрій (Легкий) (20 жовтня 1999)


Назва:Баранов Василь Анатолійович

-Знайдено: + Василь Анатолійович Баранов (нар. 20 жовтня 1979, Ворошиловград) — український футболіст, півзахисник.


Назва:Пам'ятники Іванові Франку

-Знайдено: + * Товмачик (Коломийський район). Пам'ятник Іванові Франку в селі споруджено з ініціативи жителів села Василя Свірнюка, Григорія Венгренюка, Миколи Березовського. Кошти на пам'ятник зібрали з концертних виступів. Відкрито пам'ятник 20 жовтня 1957 року. Згодом його перенесено на інше місце; тепер він — біля медамбулаторії.


Зобр:46шт.


Назва:Дністровська ГАЕС

-Знайдено: + * 20 жовтня 2012 р. розібрано тимчасову перемичку та збільшено обсяг водосховища до проектного.[46]


Назва:Лисаневич Борис Миколайович

-Знайдено: + Лисане́вич Бори́с Микола́йович (4 жовтня 1905, Одеса - 20 жовтня 1985, Катманду, Непал) - артист балету, менеджер готелю та ресторану. Допоміг розвитку туризму в Непалі, де він відкрив перший готель в країні під назвою Royal Hotel.


Назва:Вус Світлана Михайлівна

-Знайдено: + Світлана Михайлівна Вус (20 жовтня 1956, смт Сатанів, нині Городоцького району Хмельницької області) — суддя Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України. Суддя вищого кваліфікаційного класу. Заслужений юрист України (2005).


Назва:Костел Святого Хреста і монастир францисканців (Львів)

-Знайдено: + Від 1385 року настоятелем монастиря був Якуб Стрепа. Від 1391 року став архиєпископом Галицьким. 20 жовтня 1409 року помер у Львові. 29 листопада 1619 року випадково віднайдено місце поховання Якова Стрепи у крипті костелу. 1790 року беатифікований папою Пієм IV.


Назва:Никифоров Юрій Валерійович

-Знайдено: + | 3.(3) || 20 жовтня, 1993||"Вароші", Ньїредьхаза, Угорщина||Угорщина Угорщина||align=center|2:1|| ТМ


Зобр:1шт.


Назва:Талах Костянтин Якович

-Знайдено: + Талах Костянтин Якович (1918 — 20 жовтня 1944) — учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.


Назва:Коваль Олександра Андріївна

-Знайдено: + Олександра Андріївна Коваль (* 20 жовтня 1957, Львів) — український громадський діяч. Президент ГО «Форум видавців», організатор Національного книжкового «Форуму видавців у Львові».


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Диса Леонід Юхимович (20 жовтня 1953, село Новодубище Красилівського району Хмельницької області) — актор обласного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького.


Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + Восени 2010 року ЛУ «СТАН» і «Тиск світла» реалізували конкурс соціальної фотографії «Луганськ без гриму». Більше місяця зусиллями фотохудожників і фотоаматорів створювався альтернативний погляд на Луганськ, способом документування проблемних зон. Переможців конкурсу визначало відкрите рейтингове голосування на сайті «Тиск світла». Підсумкова виставка фотоконкурсу відбулася 20 жовтня 2010 року.


Зобр:16шт.


Назва:Глос Влоджімєжа

-Знайдено: + Глос Влоджімєжа (Glos Włodzimierza) — польськомовна тижнева газета, яка виходила у Володимирі-Волинському з 4 серпня по 20 жовтня 1920 року. Всього вийшло 12 номерів.


Назва:Корнілов Володимир Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 жовтня 1853 року розпочалася війна Російської імперії з Османською. Згодом цю війну називатимуть Кримською.


Зобр:3шт.


Назва:Мельник Володимир Олександрович

-Знайдено: + Володи́мир Олекса́ндрович Ме́льник (народився 12 вересня 1959 у с. Поромівка, Житомирська область УРСР — 20 жовтня 2011 на Київській трасі поблизу с. Таценки) — український політичний діяч, інженер-будівельник. Міський голова м. Обухів (1998). Заслужений працівник сфери послуг України (2004).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Був одружений, мав доньку і сина. Загинув в автокатастрофі 20 жовтня 2011 на Київській трасі поблизу села Таценки[47]. Йому було 52 роки.


Назва:Всеукраїнська громадська організація «Зупинимо гепатит»

-Знайдено: + Всеукраїнська громадська організація «Зупинимо гепатит» заснована у 20 жовтня 2009 року. Метою організації є об'єднання людей, що зіштовхнулися із проблемами, пов'язаними із вірусними гепатитами, привернення уваги до проблеми вірусу гепатиту С в Україні та захист прав пацієнтів із хронічними вірусними гепатитами на території України.


Назва:Скитиба Борис Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 липня 1913 року в селі Хрестителевому (тепер Чорнобаївського району Черкаської області) в сім'ї селянина. Українець. Член ВКП(б) з 1944 року. Закінчив 7 класів неповної середньої школи, з вересня 1931 року працював у цій же школі вчителем. 20 жовтня 1935 року Чорнобаївським райвійськкоматом був призваний до лав Червоної Армії. Відслуживши три роки, повернувся на батьківщину, працював у колгоспі «Комінтерн» помічником рахівника.


Зобр:1шт.


Назва:Гіршман Михайло Мойсейович

-Знайдено: + Народився 20 жовтня 1937 року в поселенні Біра Хабаровського краю. У 1959 р. закінчив історико-філологічний факультет Казанського університету. Працював вчителем школи-інтернату № 3 селища Залісний Татарської АРСР. З 1966 р. — робота на кафедрі теорії літератури та художньої культури Донецького державного университету: з 1989 р. — професор, у 19902005 рр. — завідувач кафедри. У 2001 р. — присвоєно звання Заслуженого професора Донецького національного університету.


Назва:Кремінярівська Марія Антонівна

-Знайдено: + Кремінярівська Марія Антонівна (з дому Цимбалюк, у за­міжжі Кавун; 20 жовтня 1902, м. Почаїв, нині Кременецького району Тернопільської області — 3 січня 1999 (за іншими даними 4 грудня 1998), м. Ошава, Канада) — українська письменниця, громадська діячка.


Назва:Васильківська майоліка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 жовтня1998 ухвалою Господарського суду Київської області за заявою Васильківсьокї об'єднаної державної податкової інспекції було порушено провадження у справі про банкрутство ВАТ «Васильківський майоліковий завод».


Зобр:2шт.


Назва:Гончарук Владислав Володимирович

-Знайдено: + Гончарук Владислав Володимирович (* 20 жовтня 1941, Ташкент) — учений у галузі хімії і технології води, фізичної хімії, хімічної кінетики та каталізу, колоїдної хімії.


Назва:Середин Костянтин Хризанфович

-Знайдено: + Середин Костянтин Хризанфович (20 жовтня 1874, м. Єлисаветград — ?


Зобр:1шт.


Назва:Українсько-угорська війна 1939 року

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + Двосторонні чехословацько-угорські переговори проходили з 9 по 13 жовтня в Комарно, але закінчилися безрезультатно. 11 жовтня влада чехословацької «автономної землі» Карпатської України отримала самоврядування[48] і 20 жовтня резолюцією підтримала проведення плебісциту з питання входження цієї території до складу Угорщини. Проте через п'ять днів підкарпатський прем'єр-міністр Андрій Бродій, який представляв промадярські кола[49][50], був арештований в Празі, замість нього прем'єр-міністром автономії став міністр закордонних справ Августин Волошин, який погодився розглядати лише питання про передачу Угорщині територій з переважно угорським населенням, але відкинув ідею плебісциту.


Зобр:16шт.


Назва:Гурин Іван Іванович

-Знайдено: + Гурин Іван Іванович (24 квітня (7 травня) 1905, с. Бзів, тепер Баришівського району Київської області — 20 жовтня 1995, м. Миргород Полтавської області) — український фольклорист, лексикограф.


Назва:Дітмар Штюдеман

-Знайдено: + Дітмар Ґерхард Штюдеман (нім. Dietmar Gerhard Stüdemann, *20 жовтня 1941, Вельсе, Верхняя Австрія) — німецький дипломат, правник, економіст.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 жовтня 1941 року в місті Вельсе Верхняя Австрія. Навчався в Університетах Майнця, Саарбрюккена, Парижу, Ленінграду (1962—1969), вивчав юристпруденцію, соціологію та славістику. Закінчив курси підготовки до вищої дипломатичної служби (1973—1974).


Назва:Стасюк Микита Іванович

-Знайдено: + Микита Іванович Стасюк (1912, Велика Стариця — 20 жовтня 1943) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир саперного відділення 520-го стрілецького полку 167-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Воронезького фронту, сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В жовтні 1943 року, коли війська 1-го Українського фронту переправлялися через Дніпро в районі Вишгорода, Стасюк командував групою понтонерів, що перевозила піхоту і техніку. Протягом п'яти діб на своєму понтоні він доставив на правий берег річки батальйон піхоти, дві мінометні роти, роту автоматників і дві гармати. У ніч з 1 на 2 жовтня, під час обстрілу переправи понтон Стасюка перекинувся, а два сусідніх потонули. Сержант організував порятунок поранених і особисто в ньому брав участь. 20 жовтня 1943 року Микита Іванович Стасюк загинув під час перевезення військ через Дніпро на Лютізький плацдарм.


Зобр:1шт.


Назва:Симонович Михайло Олександрович

-Знайдено: + 20 жовтня 1929 року Михайло Симонович висвятився у сан диякона, а вже 22 жовтня 1929 року у сан священика. Висвячував архиєпископ Олександр (Іноземцев) Пінськй і Поліський в м. Пінськ (нині Брестська область, Білорусь). Того ж дня отримав перше призначення на парафію в сВойткевичі, нині с.Кам'яне (Рокитнівський район), Рівненська область.


Назва:Кам'янець-Подільська дієцезія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Друге відновлення єпархії відбулося у 1991 році після повалення радянської влади та відновлення державної незалежності України. 16 січня 1991 року єпископом Кам'янця став Ян Ольшанський. 4 травня 2002 року його змінив Максиміліан Леонід Дубравський. У травні 2002 року на частині території кам'янецького дієцезії було утворено дві нові єпархії — Харківсько-Запорізьку і Одесько-Сімферопольську. Допоміжним єпископом з 20 жовтня 2006 року служить Ян Нємец.


Зобр:2шт.


Назва:Герасименко Юрій Георгійович

-Знайдено: + Юрій Георгійович Герасименко (* 20 жовтня 1927, Харків  — † 17 січня 1985, Харків) — український радянський поет, прозаїк, перекладач, фантаст, критик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Герасименко Юрій Георгійович народився 20 жовтня 1927 року в Харкові в сім'ї службовця. Закінчив філологічний факультет Харківського університету 1952 року. Викладав українську мову й літературу в сільській школі на Харківщині. Член КПРС з 1956 року.


Назва:Москальчук Микита Андрійович

-Знайдено: + Микита Андрійович Москальчук (20 жовтня 1902, Очеретня — 14 листопада 1943, Паволоч) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни заступник командира 54-ї гвардійської танкової бригади 7-го гвардійського Київського танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, гвардії підполковник.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 20 жовтня 1902 року в селі Очеретні (нині Погребищенського району Вінницької області України) в сім'ї селянина. Українець. Закінчив 5 класів реального училища.


Зобр:1шт.


Назва:Остерський коледж будівництва та дизайну

-Знайдено: + Згідно з рішенням Кабінету Міністрів УРСР від 20 жовтня 1945 року в місті Острі Чернігівської області був заснований Чернігівський технікум сільського будівництва, підпорядкований Головному управлінню у справах сільського і колгоспного будівництва при Раді Міністрів УРСР. Першим директором було призначено Борщевського Давида Мойсеєвича, який приступив до роботи з 19 жовтня 1945 року.


Зобр:1шт.


Назва:Юлівська Гора

-Знайдено: + Площа 176 га, створений 20 жовтня 1974 р. Заказник є частиною Карпатського біосферного заповідника.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 20 жовтня 1987


Зобр:3шт.


Назва:Стеблін-Камінський Євген Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 7 (20 жовтня) 1912 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 9, рід 12, місце 22). Надгробак — хрест на постаменті з чорного граніту.


Назва:Моргунов Ігор Миколайович

-Знайдено: + Ігор Миколайович Моргунов (20 жовтня 1913, Маріуполь — 1991) — вчений імунолог-епідеміолог, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 жовтня 1913 в Маріуполі в родині лікаря. Після закінчення в 1936 році Дніпропетровського медичного інституту працював науковим співробітником епідеміологічного відділу в Дніпропетровському санітарно-бактеріологічному інституті.


Зобр:1шт.


Назва:Enej

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 жовтня 2008 вийшов перший сингл гурту — Ulice, який попередив однойменний деб'ютний альбом, що вийшов 17 листопада 2008 року. Альбом записано і видано Польським радіо Ольштин та Lou&Rocked Boys.


Назва:Парнюк Михайло Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 жовтня 1919 року у селі Мусіївці (тепер Хорольського району Полтавської області) в селянській родині. В 1935 році закінчив семирічну школу, в 1938 році — Сорочинський педагогічний технікум, в 19381941 роках навчався в Лубенському педагогічному інституті.


Зобр:1шт.


Назва:Сімферопольський повіт

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 (20) жовтня 1802 року Олександр I указом Сенату розділив Новоросійську губернію на Таврійську, Миколаївську та Катеринославську губернії[51]. Тим же указом в Таврійській губернії було ліквідовано Ак-Мечетський повіт (і відтворений Сімферопольський), а також визначено 7 нових повітів[52].
-Знайдено: + На 20 жовтня 1802 повіт був заснований у складі 7 волостей:


Зобр:1шт.


Назва:Супер Вуйки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після повернення до Львова гурт почав виступати в клубі «Енерго» біля Стрийського парку. До його складу було введено клавішника, спочатку на цю роль запросили «Краптика» (Вадим Глущенко). Адміністратором групи став «Пелікан» (Леонід Гуревич). 20 жовтня 1979 «Вуйки» вперше виступили в «Енерго». Відтепер все частіше звучать пісні з їхнього власного репертуару. Це неодмінно викликало шалений ефект. Проте під час чергового виступу в залі зчинилася бійка, у результаті чого адміністрація клубу відмовилася від співробітництва.


Назва:Журавель Андрій Андрійович

-Знайдено: + Журавель Андрій Андрійович (1892, Софіївка, Амурський край, Росія — 20 жовтня 1938, Харків) — лікар-фтизіатр, член Української Центральної Ради.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Заарештований 14 лютого 1938 р. Притягнений до кримінальної відповідальності за статтями 52-3, 54-8 і 54-11 Кримінального кодексу УРСР. За вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного суду СРСР від 20 жовтня 1938 року Журавель А. А. того ж дня був розстріляний у м. Харкові. Його кримінальна справа не переглядалася, він не реабілітований.


Назва:Пирогів Юрій

-Знайдено: + Пирогі́в Ю́рій, «Ніколаєв», «Макаренко» (20 жовтня 1894, м. Житомир — після 1930 р.) — український військовий діяч, підполковник Армії УНР.


Назва:Бойчук Андрій Прокопович

-Знайдено: + Андр́ій Пр́окопович Бойч́ук (*20 жовтня 1918, с. Бугруватка тепер Світловодського району Кіровоградської області — †30 квітня 1985, м. Кіровоград, Україна) — український літератор та педагог, професор, кандидат філологічних наук. Проректор, завідуючий кафедрою української літератури в Кіровоградському педінституті. Автор книги «Українська сатира другої половини XIX століття»[53]


Зобр:1шт.


Назва:Гудима Федір Авксентійович

-Знайдено: + Фе́дір Авксе́нтійович Гуди́ма (14 березня 1879, Полтава — 20 жовтня 1966, США) — полковник Армії УНР, начальник нагородної частини штабу Армії УНР, командир Східного кавалерійського відділу № 281 у складі сухопутних військ Вермахту.


Зобр:1шт.


Назва:Коман Михайло Михайлович

-Знайдено: + Однак вже у 1948 році Михайло Коман опинився в ужгородському «Спартаку», де на той час було зібрано найкращих гравців Закарпаття. Про команду, сформовану з молодих талановитих футболістів, одразу ж заговорили у футбольних колах. І вже у тому ж році сталася подія, що визначила подальшу долю багатьох ужгородських майстрів шкіряного м'яча. 20 жовтня 1948 року у фіналі Кубка УРСР спартаківці зустрічалися з київським «Динамо» і у впертій боротьбі поступилися з рахунком 1:2. Наступного ж дня відразу 12 футболістів ужгородської команди були переведені до Києва.

-Знайдено: + Знову ж таки 20 жовтня проте вже 1954 року у житті Михайла Михайловича сталася ще одна визначна подія — завдяки його голу київське «Динамо» вперше в історії завоювало трофей всесоюзного значення. У фіналі кубка СРСР динамівці зустрічалися у Москві зі «Спартаком» з Єревану [54]. За рахунку 1:1 Коман продемонстрував індивідуальну майстерність, обігравши декількох єреванців, та вийшов один-на-один зі спартаківським голкіпером, що почав скорочувати кут обстрілу та рухатися на зустріч нападнику киян. Витримавши потрібну паузу Михайло Коман м'яко перекинув м'яч через голкіпера, встановивши остаточний підсумок матчу та назавжди внісши імена того складу киян до літописів клубу.


Назва:Кримінальні справи щодо Юлії Тимошенко з 2010 року

-Знайдено: + * З 27 по 29 вересня відбулися судові дебати. Прокуратура вимагала 7 років позбавлення волі для Тимошенко, а також великий штраф. Адвокати запропонували виправдати Тимошенко. 29 вересня в суді виступила сама Тимошенко, вона не визнала себе винною[55]. 30 вересня суд повідомив, що вирок буде винесено 11 жовтня. Згідно з анонімним джерелом у Верховній Раді Україні вирок буде обвинувальним, але при цьому в період з 6 по 20 жовтня Рада ухвалить президентський законопроект щодо декриміналізації економічних злочинів з наступною поправкою про декриміналізації статті Кримінального кодексу, яка ставиться в провину Тимошенко. Таким чином, після вироку Тимошенко вийде на свободу і зможе брати участь у виборах, оскільки судимість буде погашено.


Зобр:3шт.


Назва:10712 Малащук

-Знайдено: + |дата відкриття =20 жовтня 1982
-Знайдено: + 10712 Малащук (10712 Malashchuk) — астероїд головного поясу, відкритий 20 жовтня 1982 року.


Назва:Ткачук Михайло Герасимович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У 1918 р. — помічник командира 30-го пішого Канівського полку Армії Української Держави. 20 жовтня 1918 р. — командир всіх дієвих частин, які були виділені 2-м Подільським корпусом до складу Осадного корпусу Дієвої Армії УНР. З 2 червня 1919 р. — командир 2-го пішого Берестейського полку Дієвої армії УНР. З 22 липня 1919 р. — помічник командира 1-ї Північної дивізії Дієвої армії УНР. З 21 листопада 1919 р. — командир 1-го збірного Північного полку Дієвої армії УНР (зведеного з 1-ї Північної дивізії Дієвої армії УНР). Учасник Першого Зимового походу: з 28 січня 1920 р. — вартовий отаман та начальник постачання Дієвої армії УНР. З червня 1920 р. — вартовий отаман штабу Армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:55 років визволення України від фашистських загарбників (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 20 жовтня 1999 року. Вона належить до серії «Інші монети».


Назва:Облога Очакова (осінь 1737)

-Знайдено: + З початку жовтня турецьке командування турбувало російський гарнізон фортеці. 17 жовтня в лиман зайшла перша група турецьких кораблів, яка деякий час стояла на якорі на відстані гарматного пострілу від Кінбурну. В ніч на 20 жовтня сильний кінний загін турків зробив наскок на редут фотеці, сподіваючись застати гарнізон зненацька, але отримавши відсіч відступив.


Назва:Кануков Джамбулат Батгириєвич

-Знайдено: + З 20 жовтня 1916 на службі в 14-му авіаційному загоні, а з 24 березня 1917 призначений командиром 30-го авіаційного загону.


Зобр:3шт.


Назва:12220 Семенчур

-Знайдено: + |дата відкриття =20 жовтня 1982
-Знайдено: + 12220 Семенчур (12220 Semenchur) — астероїд головного поясу, відкритий 20 жовтня 1982 року.


Назва:Іваницький Віктор Федорович

-Знайдено: + Іваницький Віктор Федорович (*20 жовтня 1881 — † кінець лютого 1955, Кам'янець-Подільський[56]) — історик-сходознавець, історик церкви, бібліограф, бібліотекознавець.


Назва:Боржавська вузькоколійна залізниця

-Знайдено: + 20 жовтня 2011 року — відбулась спроба демонтажу невідомими особами механічного семафору в селі Кушниця, зупинена депутатами Кушницької сільської ради. 21 жовтня виконавчий комітет сільради надав семафору статус технічної пам'ятки місцевого значення з метою запобігання актам вандалізму[57].


Зобр:12шт.


Назва:Собков Василь Тимофійович

-Знайдено: + Собков Василь Тимофійович (* 20 жовтня 1944, с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області) — український військовий діяч, начальник Головного штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України (1992). Генерал-полковник.


Зобр:1шт.


Назва:Козицький Сергій Олександрович

-Знайдено: + Козицький Сергі́й Олекса́ндрович (нар. 20 жовтня 1883, невідомо — пом. 10 січня 1941, Острог) — український композитор, просвітник, громадський і політичний діяч. 1922—28 — посол до польського сейму й голова українського парламентського клубу; 1928—30 — член польського сенату.[58]


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |20 жовтня 1955
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |20 жовтня 1978


Назва:Зеленін Олексій Якимович

-Знайдено: + Зеленін Олексій Якимович (нар. 20 жовтня 1924, Сосновка — пом. 2000) — український правознавець, районний прокурор Черкаської області.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 жовтня 1924 року в селі Сосновка Сосновського району Тамбовської області (Російська Федерація).


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Того ж місяця Друга австро-угорська армія вдарила по ворогу на відрізку Хирів — Самбір — Дрогобич, а двом сотням стрільців на чолі з Г.Коссаком та С.Шухевичем наказано відбити місто. У своєму карпатському поході 18 жовтня вони підійшли до Борислава, Дрогобича і Нагуєвич. Розгромивши під Сільцем втричі більші сили ворога, сотня Коссака 20 жовтня звільнила місто, а 21 жовтня відвойовано Стрий. Та, не маючи власних резервів і підтримки від решти армії, під натиском значно переважаючих кількісно військ противника, січовики були змушені відступити.
-Знайдено: + 20 жовтня відбулись збори колишніх членів коперативного товариства «Сільський господар».


Зобр:21шт.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

-Знайдено: + З 20 жовтня 1936 року по 7 квітня 1937 року брав участь у громадянській війні в Іспанії. Воював на винищувачі — біплані «І-15». Мав псевдоніми «Аліхновіч» і «Конрад». В одному з повітряних боїв з трьома ворожими винищувачами «Хейнкель» He-51 збив два з них, а третій втік. В іншій сутичці знищив гідролітак. Всього здійснив 180 бойових вильотів, збив шість літаків (три особисто і три в групі). За бої в небі Іспанії був нагороджений двома орденами Червоного Прапора (2 січня 1937 і 4 липня 1937). 17 квітня 1937 йому присвоїли звання старшого лейтенанта.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1976 (весна)

-Знайдено: + | 20 жовтня 1954


Назва:Ледокол Бахматов

-Знайдено: + Народився 20 жовтня 1978 року у Харкові. У 2003 році закінчив Міжнародний інститут Менеджмента Kiev, Ukraine, MBA diploma.


Назва:66-а гвардійська механізована дивізія

-Знайдено: + У Кременчуці, куди дивізія увірвалася 29 вересня її частинами був звільнили табір військовополоненних, в якому було закатовано кілька тисяч бранців. 5 жовтня 1943-го вночі в районі села Власівка, трохи вище Кременчука, 66-а гвардійська дивізія у складі 32-го гвардійського стрілецького корпусу почала переправу з висадкою на острові Піщаному, який був прозваний «острів смерті». Після тривалих боїв на «острові смерті», приблизно 20 жовтня дивізія легко переправилася через Дніпро по понтонному мосту в районі сіл Куцеволівки і Деріївки на правий берег, де вже був створений гігантський плацдарм для розвитку наступальних боїв за Правобережну Україну.


Зобр:6шт.


Назва:Жмаченко Пилип Феодосійович

-Знайдено: + З лютого по травень 1942 року — командувач 3-ою армією в резерві Ставки ВГК. З травня 1942 року — заступник командувача 40-ю армією Брянського фронту, брав участь в Воронезько-Ворошиловградській оборонній операції, був важко поранений в тих боях. Після одужання в початку вересня 1943 року призначений командувачем 47-ю армією Воронезького фронту. Генерал-лейтенант з 20 жовтня 1943 року. Війська цієї армії одними з перших вийшли до Дніпра в ході Чернігівсько-Полтавської стратегічної операції і 25 вересня форсували його в районі села Студенця південніше Букрина, у наступних боях утримали плацдарм і значно розширили його.


Назва:Артем

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 26 лютого, 6 липня, 20 жовтня, 2 листопада, 13 листопада[59]


Зобр:2шт.


Назва:Марія (ім'я)

-Знайдено: + * Марія Терезіяерцгерцоґиня Австрії, королева Угорщини з 25 червня 1741 , королева Богемії з 20 жовтня 1740, Королева Галичини та Володимерії та імператриця Священної Римської імперії (як жінка, а пізніше вдова Франца I Стефана Лотарингського, обраного імператором 1745 року). Засновниця Лотарингської гілки династії Габсбурґів


Зобр:5шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 20 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 жовтня 2012 року
-Знайдено: + </ref>
16.11:[60]
13.12:[61]
-Знайдено: + | 20 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 — 21 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 — 21 жовтня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Поліна (ім'я)

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + Святих під іменем Поліна немає як у Католицькій, так і у Православній церкві. Зазвичай хрестять Полін під іменами Пелагея (День Ангела — 23 березня, 17 травня, 9 червня, 11 липня, 8 жовтня, 20 жовтня, 21 жовтня[62]


Зобр:1шт.


Назва:Терлецький Валентин Михайлович

-Знайдено: + Валентин Михайлович Терлецький (8 (21) лютого 1916(19160221), Київ — 20 жовтня 1979, Київ) — український радянський правознавець і історик, доктор історичних наук1967 року), професор1968 року). Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1981, посмертно[63]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 20 жовтня 1979 року. Похований на Байковому кладовищі.


Назва:Козак Семен Антонович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 20 жовтня 1944 року удостоєний вищої нагороди Югославії — звання «Народний Герой Югославії».


Зобр:2шт.


Назва:Горох Іларіон Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 (20) жовтня 1897 року у селі Верхньому, Бахмутского повіту, Катеринославської губернії, Російської імперії (зараз місто Лисичанськ, Луганська область, Україна). Батько був ремісником і годинниковим майстром, мати працювала пралею у бельгійця, пана Ванвінкенрова, який мав фабричну майстерню біля Содового заводу. Сім'я була багатодітна. Іларіон мав трьох братів (Петра, Федора та Василя) і сестру Серафиму. У вільний час батько полюбляв малювати портрети односельчан з фотографій, саме в нього малий Іларіон перейняв любов до живопису. Проте батько погано ставився до синів, наприклад, коли маленький Василь впав обличчям на розжарену плиту, він навіть пальцем не поворухнув, щоб врятувати свого сина. Тому Іларіон і Федір багато часу проводили на вулиці, у той час як старший Петро працював на заводі.


Назва:Шип Надія Андріївна

-Знайдено: + Надія Андріївна Шип (20 жовтня 1945, Антрацит) — український історик, дослідниця історії України ХІХ–ХХ століть, доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 жовтня 1945 року в місті Антрациті Ворошиловгадської області. У 1966 закінчила історичний факультет Луганського педагогічного інституту. Викладала історію і суспіль-ствознавство в середній школі, працювала на комсомольській роботі. У 19691979 роках — науковий співробітник Інституту історії АН УРСР. У 1977 році, під керівництвом члена-кореспондента АН УРСР Ф. П. Шевченка, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Роль вищих навчальних закладів у розвитку російсько-українських зв'язків у другій половині XVIII ст.». Була співавтором восьмитомної «Історій Української РСР», написавши § 3[64] розділу ХІІ[65] тому 2[66].


Назва:Янішевська Оксана Альбінівна

-Знайдено: + Яніше́вська Окса́на Альбі́нівна (20 жовтня 1979 року, Миколаїв) — український політик. Депутат Миколаївської обласної ради. Член Політичної Партії «Фронт Змін».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 жовтня 1979 року у місті Миколаєві. Після закінчення, в 1996 році середньої школи № 13 вступила до Миколаївського філіалу Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» на факультет Політологія та державне управління. В 2000 році отримала диплом бакалавра, а 2001 року диплом спеціаліста та здобула кваліфікацію з політології.{{джерело?


Назва:Мевіус Аполлон Федорович

-Знайдено: + Мевіус Аполлон Федорович (* 24 листопада 1820 - 20 жовтня 1898) — гірничий інженер, один із засновників металургійної промисловості України, голова З'їзду гірничопромисловців Півдня Росії, засновник і професор першої в Україні кафедри металургії Харківського технологічного університету, радник і представник фінансово-промислової групи О. К. Алчевського. Священицька родина Мевіусів походила з Німеччини, Аполлон Федорович був по лінії батька прямим нащадком богослова Мартіна Лютера.


Назва:Каздоба Кузьма

-Знайдено: + Народ. 20 жовтня 1907 р. на хуторі Новий Ставок Арбузинської волості на Херсонщині. У період колективізації був вивезений в Архангельську область. У 1937 р. повернувся в Україну. У 1943 р. емігрував до Німеччини. З 1948 р. мешкав у Австралії, оселився в


Назва:Чемпіонат України з боксу 2012

-Знайдено: + XXI Чемпіонат України з боксу серед чоловіків — головне змагання боксерів-любителів в Україні, організоване Федерацією боксу України, що відбулося з 20 по 26 жовтня 2012 року в Донецьку у приміщенні легкоатлетичного манежу Донецького національного технічного університету. В турнірі взяли участь 184 боксери, що боролися за нагороди у 10 вагових категоріях.


Зобр:3шт.


Назва:Кучерява Світлана Іванівна

Підзаголовок:== Біографія==
Знайдено: + Народилась 20 жовтня 1961 року в м. Канів Черкаської області. У 1984 році закінчила історичний, а в 1988 році - юридичний факультети Чернівецького державного університету. Трудову діяльність розпочала вчителем історії в Канівській середній школі. Після переїзду до Буковини спочатку працювала в Новоселицькому райкомі Комуністичної партії України, потім - секретарем Новоселицького райкому ЛКСМУ, а відтак - в Новоселицькій райдержадміністрації відповідальною за організаційну і кадрову роботу та в районній раді головним спеціалістом з питань кадрової роботи, звернень громадян та діловодства. Паралельно викладала історію та основи права у Новоселицікій ЗОШ № 3.
Підзаголовок:== Біографія==
Знайдено: + 20 жовтня 2007 року С. І. Кучеряву обрано першим серетарем Чернівецького обласного комітету СПУ.


Назва:Віфлеємська каплиця (Богемка) [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + Освячення першої чеської євангельської церкви в Богемці в Україні — Віфлеємської каплиці відбулася 20 жовтня 1996 року. В церемонії взяли участь синодальний магістр ЧЄЦ Павел Сметана, Секретар Синодної ради ЧЄЦ Ян Слама, Директор з іноземних та громадських відносин Міністерства закордонних справ Яромір Плішек, представник Адміністрації президента Гелена Длугосова, колишній голова Чеської національної ради України Александр Дрбал, представники Посольства Чеської Республіки в Україні, іноземних делегацій та органів місцевого самоврядування. До цієї події також направив привітання Президент Чеської Республіки:


Зобр:4шт.


Назва:Перша битва за Харків

-Знайдено: + Радянській 38-ій армії було наказано захистити місто, для того щоб виграти час та забезпечити демонтаж і евакуацію заводів далі на схід. 6-а німецька армія мала задачу опанувати місто, щоб закрити розрив, що збільшувався між 4-ю танковою групою і 17-ою армією. До 20 жовтня німці підійшли до західної околиці міста, і місто було захоплене військами LV-го армійського корпусу до 24 жовтня. До того часу, проте, більша частина промислового обладнання Харкова була евакуйована.


Зобр:1шт.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Оболонь»)

-Знайдено: + | style="font-size: 12px;" | 3:0 (20 жовтня 2001 року)
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перший матч між командами відбувся лише 20 жовтня 2001 року на НСК «Олімпійському» в рамках 1/8 фіналу кубку України. Зустріч відвідало 4 тисячі глядачів, а сам поєдинок завершився розгромом «пивоварів» — 3:0 (дубль Лакі Ідахора та гол Андрія Несмачного)[67]. Через тиждень команди зіграли матч-відповідь, який завершився з аналогічний рахунком.
-Знайдено: + |20 жовтня 2001


Зобр:4шт.


Назва:Федак Василь Васильович

-Знайдено: + Василь Васильович Федак (угор. Fedák László, нар. 15 вересня 1911, Унгвар, Австро-Угорщина — пом. 20 жовтня 1991, Ужгород, Україна) — колишній чехословацький футболіст, згодом — радянський футбольний тренер. Грав на позиції воротаря. Срібний призер (1935) та дворазовий абсолютний чемпіон Словаччини (1933, 1936). Спортивний журналіст і спортивний діяч.


Назва:Нижньодніпровська операція

-Знайдено: + | units1 = Союз Радянських Соціалістичних Республік Степовий фронт[68]
* 4-а гвардійська армія
* 5-а гвардійська армія
* 53-я армія
* 37-а армія
* 7-а гвардійська армія
* 57-а армія
* 5-а гвардійська танкова армія
* 5-а повітряна армія

-Знайдено: + Південно-Західний фронт[69]
* 46-а армія
* 1-а гвардійська армія[70]
* 6-а армія
* 8-а гвардійська армія
* 3-я гвардійська армія
* 23-й танковий корпус
* 1-й гвардійський механізований корпус
* 17-а повітряна армія

-Знайдено: + Південний фронт[71]
* 5-а ударна армія
* 51-а армія
* 44-а армія
* 2-а гвардійська армія
* 28-а армія
* 4-й гвардійський механізований корпус
* 19-й танковий корпус
* 11-й танковий корпус
* 2-й гвардійський механізований корпус
* 4-й гвардійський кавалерійський корпус
* 8-а повітряна армія
-Знайдено: + Нижньодніпровська операція — стратегічна наступальна операція радянських військ в нижній течії Дніпра під час радянсько-німецької війни. Друга та завершальна стадія масштабної битви за Дніпро, що проводилася в період з 26 вересня по 20 грудня 1943 року військами Степового (генерал армії І. С. Конєв), Південно-Західного (генерал армії Р. Я. Малиновський) та Південного фронтів (генерал армії Ф. І. Толбухін) (з 20 жовтня 1943 відповідно 2-го Українського), (3-го Українського) та (4-го Українського фронтів. У рамках цієї операції проведено: Мелітопольська, Запорізька, П'ятихатська, Знам'янська та Дніпропетровська фронтові наступальні операції.


Зобр:1шт.


Назва:Корінецька загальноосвітня школа

-Знайдено: + Школа має свій герб, прапор і гімн, затверджені педагогічною радою школи 20 жовтня 2000.


Зобр:1шт.


Назва:Білинський Клавдій

-Знайдено: + Білинський Клавдій (20 жовтня 1865, Соснів, сучасний Теребовлянський район — † 28 травня 1937, Бережани) — український громадський та політичний діяч на Буковині, педагог, доктор філософії, гімназійний професор, делегат УНРади ЗУНР.


Назва:Калінеску Тетяна Василівна

-Знайдено: + Калінеску Тетяна Василівна (* 20 жовтня 1957, Лутугине) — 2004 — доктор економічних наук, 2004 — завідуюча кафедрою оподаткування Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля, 2005 — професор оподаткування, головний редактор науково-виробничого журналу «Часопис економічних реформ», 2007 — нагороджена Нагрудним знаком «Відмінник освіти», 2010 — дійсний член Міжнародної Академії науки та практики організації виробництва, 2010 — академік Академії економічних наук України по спеціальності «фінанси».


Назва:Гречнєв Яків Олексійович

-Знайдено: + Гречнєв Яків Олексійович (* 20 жовтня 1882, Санкт-Петербург — † 4 серпня 1961, УРСР) — український та російський театральний режисер, заслужений артист УРСР.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фото могили Степана Бандери, Munchen, Waldfriedhof (Alter Teil)
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою diary не вказано текст
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою TUW_20090308 не вказано текст
  4. Челепіс О. «Розповідь про Квітку Цісик є в музеї і в школі» // «Свобода», ч. 45, 11 листопада 2011, с. 17
  5. Білавич Д. «До ювілею незрівнянної Квітки Цісик» // zbruc.eu, 22 березня 2013
  6. Адміністративно-територіальний устрій Житомирщини: 1795 — 2006: Довідник: Офіційне видання. — Житомир: Вид-во «Волинь», 2007, стор. 496
  7. http://www.football-online.com.ua/gb/?
  8. Указ Президента України № 1150/98 від 20 жовтня 1998 року «Про відзначення нагородами України»
  9. Сеник С. Передумови Берестейської унії // Основні документи Берестейської унії.-Львів:Свічадо,1996.-92с. ISBN 966-561-007-4 c.14
  10. [http://www.svobodanews.ru/news/2007/10/20.html ?
  11. {{книга
  12. Стрийська, Стрийський парк («Львівська газета», 5 жовтня 2007)
  13. Завжди вірю в «Карпати» // тижневик «Карпати». — 2008. — № 38 (484), 20 жовтня. — С. 13
  14. Стадіон у Донецьку відкриють за сценарієм автора церемоній 4-х Олімпіад. УНІАН. 20.10.2008. Процитовано 11.12.2008.
  15. [http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?
  16. Указ Президента України № 1279/2004 від 20 жовтня 2004 року «Про присвоєння В. Матвієнку звання Герой України»
  17. Приложение к отчету Елисаветградской Уездной Земской Управы за 1913 год. / Статистико-экономический обзор по Елисаветградскому уезду Херсонской губернии за 1913 год. Составлен статистическим отделением. — Елисаветград, Типография Елисаветградского уездного земства. — 1914. — С. 41.
  18. Экономическое состояние городских поселений Европейской России в 1861–1862 гг. Часть 2. — СПб., 1863. — С. 36.
  19. а б СБУ встановила людей, які знищили Герб на Говерлі
  20. terr preobrazovania v krimu 1783_1998.part1.rar Крим 1783–1998 рр., стор. 124. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії
  21. Автономна Республіка Крим
  22. Крим 1783–1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про нове розділення держави на губернії
  23. Крим в 1784–1917 рр.
  24. Ялта З 1771 року
  25. Прохоров В. В. Діяльність Сімферопольської окружної міліції в початковий період Непу
  26. Крим 1783-1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про новий поділ держави на губернії
  27. Крим 1783-1998 рр., стор. 124. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії
  28. Адміністративно-територіальне ділення Криму
  29. Крим 1783-1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про нове розділення держави на губернії
  30. Крим 1783-1998 рр., стор. 124. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії
  31. Іменний указ від 12 грудня 1796 року, даний Сенату «Про нове розділення Держави на Губернії». Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 122. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  32. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії. Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 124. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  33. Іменний указ від 12 грудня 1796 року, даний Сенату «Про нове розділення Держави на Губернії». Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 122. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  34. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії. Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 124. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  35. Іменний указ від 12 грудня 1796 року, даний Сенату «Про нове розділення Держави на Губернії». Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 122. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  36. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії. Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 124. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  37. Іменний указ від 12 грудня 1796 року, даний Сенату «Про нове розділення Держави на Губернії». Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 122. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  38. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії. Кравцова Л. П. Административно-территориальные преобразования в Крыму (1783–1998 гг.) Симферополь, 1998 г. Стор. 124. ISBN 966-7503-22-4 (рос.)
  39. Административно-территориальное деление крыма
  40. Крым 1783–1998 гг., стр. 122. Указ Павла I Сенату о новом разделении государства на губернии
  41. Крым 1783–1998 гг., стр. 124. Из Указа Александра I Сенату о создании Таврической губерни
  42. . К открытию школы мукомолов//Одес. Листокъ. 1902. 6 авг. С. 3; 18 сент. С. 3
  43. Журнал «Комунар» (Київ), 1925, № 15, стор.78.
  44. у деяких джерелах вказана дата народження 20 жовтня, а місце народження — Бурштин, Івано-Франківська область
  45. Оксана Бугера. Нова структура Спілки юристів України // Юридична газета № 7 (7) від 20 жовтня 2003 р.
  46. Модернізована Дністровська ГАЕС посилить енергобезпеку України — Янукович
  47. Мер Обухова загинув в аварії
  48. Субтельний, О. Історія України // Глава 22. Западная Украина между мировыми войнами. — К: Либідь, 1993. — ISBN 5-325-00451-4
  49. Вегеш, Н. Величие и трагедия Карпатской Украины. — «Зеркало недели», № 10, 13 марта 2004 года.
  50. Корниенко, М. Сечь, да не та. — From-UA, 17 марта 2010 года.
  51. Административно-территориальное деление Крыма
  52. Крым 1783—1998 гг., стр. 124. Из Указа Александра I Сенату о создании Таврической губерни
  53. [http://scholar.google.com/citations?
  54. 20.10.1954 "Динамо" (Київ) - "Спартак" (Єреван). Програма
  55. Тимошенко виступила на судових дебатах
  56. http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/rksu/v_12/PDF_12/rksu_2007_12_02.PDF
  57. У Кушниці хотіли зрізати на металобрухт семафор вузькоколійки. Сайт ГО «Боржавська ініціатива». 20.10.2011
  58. Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3., т.3 [1]
  59. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  60. Громадський захист Київщини (реєстр. КІ-№ 14445Р, від 06.03.2012) № 25 від 16.10.2012: Феномен «Наступу» (стор. 10)
  61. Візит Азарова 20 жовтня: виводимо нападників та перешкоджальників «на чисту воду». Фото. Відео — Маєш право знати
  62. [http://www.zname.org.ua/letter/p/?
  63. за монографію «История государства и права Украинской ССР», опубліковану в 1976 році
  64. Архітектура. Образотворче мистецтво.
  65. Культура на Україні у XVIII ст.
  66. Визвольна війна і возз'єднання України з Росією. Початок розкладу феодалізму та зародження капіталістичних відносин (друга половина XVII–XVIII ст.).
  67. Оболонь (Киев) - Динамо (Киев), Кубок Украины-2002, 1/8 финала
  68. з 20 жовтня 1943 — 2-й Український фронт
  69. з 20 жовтня 1943 — 3-й Український фронт
  70. до середини жовтня
  71. з 20 жовтня 1943 — 4-й Український фронт