Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/22 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Мушак Юрій Федорович

-Знайдено: + Мушак Юрій Федорович (нар. 12 лютого 1904 р., с. Козаківка - помер 22 листопада 1973) - український перекладач, педагог, літературознавець.


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».
-Знайдено: + * Трагедія голодомору в Україні 1932–1933 рр. у пам'яті народній: Матеріали науково-практичної конференції (м. Харків, 22 листопада 2007 р.)/ Відп. за вип. П. Є. Минко. — Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ, 2008. — 188 с. — К-2 [9(С2)24/Т65].


Зобр:32шт.


Назва:Карпатська Україна

-Знайдено: + Після Мюнхенського договору чотирьох держав (30 вересня 1938 року) складне міжнародне становище Чехо-Словаччини і всезростаюча боротьба українського населення за політичні права примусили чехословацький уряд погодитися надати Карпатській Україні статус автономної республіки. 8 жовтня 1938 р. було утворено перший автономний уряд на чолі з А.Бродієм (затверджений центральною владою 11 жовтня 1938 р.). 22 листопада 1938 р. празький парламент ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехо-Словаччина перетворилася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців.


Зобр:2шт.


Назва:Даль Володимир Іванович

-Знайдено: + Володимир Іванович Даль (*10 листопада (22 листопада) 1801, селище Луганський завод, нині місто Луганськ — 22 вересня (4 жовтня) 1872, Москва) — російський письменник, лексикограф, етнограф данського походження[1]. Член-кореспондент Петербурзької АН (1838), почесний академік (1863). Літературний псевдонім: Козак Луганський[2].


Зобр:5шт.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + За таких обставин командування 201-го батальйону стало уникати активної участі в протипартизанських акціях, а серед особового складу зміцнилося бажання не продовжувати контракт з німцями. Коли Роман Шухевич, за рішенням старшинських зборів батальйону, з'ясував настрої вояків, то виявилося одностайне прагнення повернутися додому. 22 листопада 1942 р. в присутності командира 201-ї охоронної дивізії особовий склад українського батальйону не дав згоди на продовження контракту і 5 грудня 1942 р. ця формація була німцями розв'язана. Її особовий склад було перевезено в Україну, а групу старшин із 22 осіб ув'язнено у Львові.


Зобр:42шт.


Назва:Помаранчева революція

-Знайдено: + |дата =22 листопада26 грудня 2004
-Знайдено: + Помара́нчева револю́ція — кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими переміг його суперник — Віктор Янукович. Акція почалася 22 листопада 2004, як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.
-Знайдено: + * 22 листопада — наступний день після другого туру голосування. З оголошенням попередніх офіційних результатів голосування стало зрозуміло, що вони відрізняються від даних екзит-полів. Скориставшись цим, прихильники Ющенка та іноземні спостерігачі з Європи й США заявили, що вибори проведені із численними порушеннями та такі розбіжності є результатом підтасування на користь провладного кандидата. Прихильники опозиції підготувалися до акцій протесту заздалегідь. Уже за добу до оголошення попередніх результатів на київській площі Незалежності почали встановлюватися намети й трибуни для проведення виступів опозиції. За кілька годин до оголошення Центральною виборчою комісією попередніх даних почали звучати заяви про фальсифікацію виборів на користь Віктора Януковича. Президент Росії Володимир Путін першим вітає Віктора Януковича з перемогою.

-Знайдено: +

Акція непокори проти фальсифікації виборів Президента України, 22 листопада 2004, Майдан Незалежності, Київ


Підзаголовок:=== Свято ===
Знайдено: + Президент України Віктор Ющенко указом в 2005 році 22 листопада (день початку Помаранчевої революції) заснував державне свято «День свободи».[3] Цю дату переніс і об'єднав з 22 січня (День Соборності) Президент Віктор Янукович у кінці грудня 2011 року.[4][5][6] Президент Янукович заявив, що він переніс «День Свободи» через «численні звернення від населення».[7]


Зобр:12шт.


Назва:Черкаси

-Знайдено: + Сучасною архітектурно-релігійною візиткою міста є Свято-Архангело-Михайлівський кафедральний собор у Соборному парку, збудований у візантійському стилі в 19942002 роках за проектом митрополита Черкаського владики Софронія, що є найвищим храмом в Україні[8].


Зобр:38шт.


Назва:Штепа Антон Гнатович

-Знайдено: + Анто́н Гна́тович Ште́па (22 листопада 190320 квітня 2005), майстер дерев'яної скульптури родом з с. Сваричівки на Чернігівщині, автор дерев'яних скульптурних композицій і барельєфів з життя українського народу: «Ішов кобзар до Києва та й сів спочивати» (1966), «Наймичка», «Лірник», «Тарас Бульба», «Жнива», «Молотьба», «Випив чарочку, не більше», портрет І. Котляревського тощо. 1983 у Чернігівському Іст. Музеї були виставлені його твори, зібрані з різних музеїв України.


Назва:Ярополк Ізяславович

-Знайдено: + Ярополк Ізяславич (у Св. хрещені — Петро) († 22 листопада 1087) — Святий, князь Вишгородський, Волинський і Турівський. Третій син Великого князя Київського Ізяслава I та польської княжни Гертруди, сестри короля Казимира, онук великого князя Київського Ярослава I Мудрого, одружений з Кунеґундою-Іриною, дочкою графа Оттона. Король Русі.
-Знайдено: + 1087 року — повертається з Польщі, мириться з Володимиром Мономахом та стає князем Володимирським. 22 листопада — у дорозі до Звенигороду Галицького, Ярополка було вбито одним з дружинників, який врятувався втечею у Перемишлі, де правив Рюрик Ростиславович.


Зобр:5шт.


Назва:Тютюнник Василь Никифорович

-Знайдено: + 17 листопада — 22 листопада 1919 керував обороною Проскурова (нині Хмельницький) від білих військ. Захворів на тиф, від наслідків якого помер від розриву серця у Рівному.


Назва:Українсько-польська війна 1918—1919

Підзаголовок:== Війна ==
Знайдено: + Бої у Львові тривали зі змінним успіхом до 21 листопада 1918, доки поляки не досягли чисельної переваги завдяки допомозі, що надійшла їм через Перемишль. Для технічної переваги у майстернях було збудовано декілька панцирників (Панцирник "Кресовець").Щоб уникнути оточення, командувач українських сил полковник Г. Стефанів наказав українським частинам у ніч проти 22 листопада 1918 залишити Львів. Поза Львовом бої з поляками затяглися на західних кордонах ЗУНР. Українці відбили Перемишль 4 листопада, але вже 11 листопада втратили його знову, що дозволило галицьким полякам тримати безпосередній зв'язок з Краковом і привозити підкріплення до Львова. Перші місяці після виходу зі Львова Начальна Команда Галицької Армії використала для організації бойових груп, пізніше корпусів Галицької Армії (див. Українська Галицька Армія). Уже в першій половині грудня існував польсько-український фронт від Тісної до Хирова і поза Перемишль до Львова, зі Львова до Ярослава і повз Любачів і Раву Руську до Белза і далі, на північ до Крилова на Холмщині.


Зобр:6шт.


Назва:Фостун Святомир

-Знайдено: + Святомир Фостун (* 22 листопада 1924, село Милування, нині Тисменицького району Івано-Франківської області — † 25 липня 2004) — український письменник і журналіст, громадський діяч.


Назва:Хвостенко Тетяна Олександрівна

-Знайдено: + Тетя́на Олекса́ндрівна Хвосте́нко (* 22 листопада 1921, Харків — † 6 січня 1984, Київ) — український графік.


Назва:Херсонська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * Іонафан (Єлецьких), архієпископ Херсонський і Таврійський (30 червня 1999 — 22 листопада 2006)
-Знайдено: + * Іоанн (Сіопко), архієпископ Херсонський і Таврійський (з 22 листопада 2006)


Назва:Сойм Карпатської України

-Знайдено: + Але СКУ був створений щойно конституційним законом від 22 листопада 1938 р., що поширив автономію Підкарпатської Руси та визначав компетенції СКУ.


Зобр:1шт.


Назва:Сопілка Мирослава

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Мирослава Сопілка була заарештована у першій половині 1937 року разом зі своїм чоловіком Михайлом Пастушенком. Під час допитів ні вона, ні її чоловік нічим не скомпрометували себе і відкинули всі звинувачення слідства. І все ж 22 листопада 1937 р. Особлива нарада при НКВС СРСР засудила поетесу до розстрілу. Вирок було виконано 28 листопада в Києві. Найімовірніше її тіло було закопане на Лук'янівському кладовищі[9]. Тривалий час про її долю нічого не було відомо, офіційно вважалось, що вона померла на засланні 18 листопада 1942[10].


Зобр:1шт.


Назва:Сталін Йосип Віссаріонович

Підзаголовок:=== Діти ===
Знайдено: + У США 22 листопада 2011 р. в місті Річленд, штат Вісконсин, у віці 85 років померла Світлана Аллілуєва — донька Йосипа Сталіна. В Америці вона була відома як Лана Пітерс — за прізвищем американського чоловіка. 1967 року Світлана емігрувала з СРСР до США.[11]


Зобр:15шт.


Назва:Стефанів Гнат

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У Листопадовому зриві 1918 організатор і комендант Золочівської округи ЗУНР, з 9 листопада 1918 року до 10 грудня 1918 (підвищений УНРадою до ступеня полковника) очолював Начальну Команду Українських Військ у Львові; під його проводом українське військо перейшло до наступу в боях з польським військом, але після його зміцнення залишило з наказу станцію Львів. 22 листопада 1918 року, боячись оточення.


Зобр:1шт.


Назва:Раєвський Борис Миколайович

-Знайдено: + Бори́с Рає́вський (нім. Boris Rajewsky; * 17 липня 1893, Чигирин — † 22 листопада 1974) — український і німецький науковець-біофізик.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + Виконуючи розпорядження губернатора дистрикту К.Ляша від 6 листопада 1941 року, гітлерівці розпочали виселення всіх дрогобицьких євреїв у гетто та ліквідацію, на їх думку, нездатних до тяжкої роботи. Вже на початку листопада сіпо та жандармерія знищили в Броницькому лісі 420 осіб похилого віку. Для працездатних створено чотири табори праці: на Гірці, на Гирівці (біля підприємства по виготовленню дахівки), на вулицях Шашкевича та Данила Галицького (колишня Ягеллонська). 22 листопада знову в Броницькому лісі розстріляно ще 250 чоловік. Знищено 65 хворих з єврейського дитячого сиротинця.


Зобр:24шт.


Назва:Максиміліян (Рило)

-Знайдено: + | періодкінець = 22 листопада 1793
-Знайдено: + | дата смерті = 22 листопада 1793
-Знайдено: + Максимілія́н Ри́ло (*21 вересня 1719, Рилівка — †22 листопада 1793) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 1759 року єпископ Холмський; з 1785 року єпископ Перемишльський.


Назва:Запоріжжя

-Знайдено: + 22 листопада 1917 рішенням більшості своїх голосів (147 проти 95) олександрівська рада прийняла рішення про інтеграцію в Українську Народну Республіку. Втім у січні 1918 місто було взято анархістами за підтримки російських червоногвадрійських загонів,


Зобр:16шт.


Назва:Саліковський Олександр Хомич

-Знайдено: + Олекса́ндр Хоми́ч Саліко́вський (нар. 13 березня 1866, село Старий Потік Вінницького повіту Подільської губернії — пом. 22 листопада 1925, Варшава) — громадсько-політичний діяч, журналіст.


Назва:Сиваченко Микола Єфремович

-Знайдено: + Мико́ла Єфре́мович Сиваче́нко (* 22 листопада 1920 — † 7 жовтня 1988) — український літературознавець і фольклорист. Директор Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені Максима Рильського АН УРСР (з 1964). Член-кореспондент АН УРСР (обрано 20 грудня 1967 року).


Зобр:1шт.


Назва:Народно-демократична партія (Україна)

-Знайдено: + Восени 1998 року в партії сформувалося два крила: опозиційне до курсу президента Леоніда Кучми (Анатолій Матвієнко, Володимир Філенко, Тарас Стецьків, Юрій Сахно, Борис Безпалий, Артур Білоус), та пропрезидентське (Валерій Пустовойтенко, Іван Плющ, Анатолій Кінах, Анатолій Толстоухов, Євген Кушнарьов, Роман Безсмертний). I етап IV з'їзду НДП, який розпочав свою роботу 22 листопада 1998 року, ухвалив нову редакцію Статуту партії та Концепцію вимог НДП до кандидата в Президенти України на виборах у жовтні 1999 року. Представники «опозиціонерів» в НДП запропонували Л. Кучмі підписати угоду з партією про те, на яких умовах партія його підтримає. Але той відмовився, заявивши, що обирається народом і підзвітний народові, а не окремій партії. На II етапі (14 — 15 травня 1999 року) делегати IV з'їзду НДП проголосували за підтримку Л. Кучми на виборах Президента України. Анатолій Матвієнко склав повноваження Голови НДП і припинив членство в партії. Разом із ним з НДП вийшли також Володимир Філенко, Олександр Ємець, Тарас Стецьків, Артур Білоус, Борис Безпалий, Костянтин Ситник, Юрій Сахно, Сергій Подгорний, Ігор Коліушко та частина пересічних партійців. З'їзд задовольнив прохання А. Матвієнка і обрав головою Народно-демократичної партії Валерія Пустовойтенка (на той час прем'єр-міністра України)[12]


Зобр:1шт.


Назва:Ічня

-Знайдено: + * Маринич Петро Іванович (16 січня 1899 — 22 листопада 1921) — козак 1-го куреня 1-ї бригади 4-ї Київської дивізії Армії УНР. Герой Другого зимового походу


Зобр:2шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + На початку квітня 1918 року червоноармійський загін під командуванням В. А. Варганова виступив на німецько-австрійський фронт проти. 22 листопада 1918 року на зміну німецько-австрійських окупантів прийшли білогвардійці (загін білокозаків полковника Жирова), підтримані французькими військовими кораблями. 6 грудня 1918 року в Маріупольському порту висадився десант англо-французьких військ, а наприкінці грудня місто зайняли загони Добровольчої армії під командуванням генерала Май-Маєвського.


Зобр:18шт.


Назва:Кременчук

-Знайдено: + Після Жовтневого перевороту, владу силою у місті захопили більшовики. Але уже у другій половині листопада у місті було встановлено владу Центральної Ради УНР.[13] Кременчуцька управа 22 листопада 1917 року своєю постановою визнала уряд УНР як єдиний на території України.


Зобр:105шт.


Назва:Пастернак Ярослав Іванович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 22 листопада 1969 р. в Торонто, Канада.


Назва:Мороз Валентин Якович

-Знайдено: + 22 листопада 1974 Мороз припинив голодування і повідомив дружині, що його перевели з одиночки та що його співкамерник — інтеліґентна людина.


Назва:Шустер Савік Михайлович

-Знайдено: + Са́вік Шу́стер, при народженні: Шевеліс Шустеріс[14][15] (нар. 22 листопада 1952, Вільнюс) — журналіст із канадським та італійським громадянством, автор і ведучий програми «Шустер live» на каналі Інтер, засновник ТОВ «Савік Шустер Студіос».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Шевеліс Шустеріс народився 22 листопада 1952 року в Литві в родині футболіста вільнюського «Спартака» і спортивного тренера. У 19 років, на другому курсі медичного інституту, Савік емігрував і потрапив до Канади, де, за його словами, в 1976 році закінчив медичну школу університету McGill у Монреалі. Через багато років Володимир Матусевич, в минулому його керівник на «Радіо Свобода», у пресі обвинуватив Савіка в приписуванні собі вищої освіти. Переїхавши до Флоренції, Савік продовжив вивчення медицини. Наприкінці 1970-х як лікар або фельдшер побував у Чаді, де тривала громадянська війна. Жив в Італії до переїзду в Росію у середині дев'яностих років.


Назва:Попович

-Знайдено: + * Попович Василь Михайлович (*1897 — †22 листопада 1921) — писар 2-го куреня 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу;


Назва:Хрусталенко Микола Олександрович

-Знайдено: + Мико́ла Олекса́ндрович Хрустале́нко (* 9 листопада (22 листопада) 1906, с. Богданівка, нині Одеської області — † 12 листопада 1984, Київ) — український живописець.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 22 листопада 1926


Зобр:39шт.


Назва:Амін-Заде Мухіддін

-Знайдено: + Мухідді́н Амі́н-Заде́  — (1904 — †22 листопада 1966) — таджицький поет і перекладач. Україні присвятив поезію «Моїм українським братам» (1962).


Назва:Ватченко Олексій Федосійович

-Знайдено: + | періодкінець_5 = 22 листопада 1984
-Знайдено: + Олексі́й Федо́сійович Ва́тченко (12 (25) лютого 1914(19140225), Лизавето-Кам'янка — 22 листопада 1984) — український радянський партійний і державний діяч, Герой Соціалістичної Праці (1973).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 24 червня 1976 до 22 листопада 1984 року — голова Президії Верховної Ради Української РСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 22 листопада 1984 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Беренштам Вільям Людвігович

-Знайдено: + Вільям Людвігович Береншта́м (* 22 листопада 1839 — † 23 листопада 1904) — український громадський діяч, педагог, учений-археолог, активний співробітник газети «Киевский телеграф», журналу «Киевская старина».


Зобр:1шт.


Назва:Лука (Войно-Ясенецький)

-Знайдено: + Синод Української православної церкви 22 листопада 1995 р. зарахував архієпископа Сімферопольського і Кримського Луку до лику місцевовшановуваних святих. Ювілейним Священним Архієрейським Собором Російської Православної Церкви 2000 р. святитель Лука був внесений у Собор новомучеників і сповідників російських для загальноцерковного вшанування.


Зобр:6шт.


Назва:Мечислав Мокшицький

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 листопада 2008 року у римо-католицькому кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці у Львові відбувся урочистий інгрес (введення на престол) нового митрополита Львівського Мечислава Мокшицького.


Зобр:1шт.


Назва:Старі Петрівці

Підзаголовок:== Культура ==
Знайдено: + 22 листопада 2008 року в Старих Петрівцях встановлено пам'ятник Київському князю Святославу Хороброму. Автори пам'ятника Олесь Сидорук і Крилов Борис.


Зобр:1шт.


Назва:Ландік Валентин Іванович

-Знайдено: + Валенти́н Іва́нович Ла́ндік (також Ландик) (* 22 листопада 1946, м. Часів Яр, Артемівський район, Донецька область) — український промисловець і політик. Кандидат технічних наук (1997), доцент (1999), доктор економічних наук (2003).


Назва:Киселева балка

-Знайдено: + Прощі відродилися у 1990-х роках, а 22 листопада 1999 року була заснована парафія. У лютому 2000 року тут у будівельному вагончику оселилося кілька послушників, які мали покласти початок Благовіщенському скиту. Але проти заснування скиту деякий час виступали деякі чиновники, оскільки це, на їхню думку, могло нанести шкоду заповідній зоні. Проте все ж таки суворі аскетичні умови виявилися непосильними для перших послушників і вони залишили скит.


Назва:Бойко Богдан Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 листопада 2009 — нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.


Назва:Селянська партія України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 листопада 2008 року керівником партії обрано Холоднюка Зеновія Васильовича (нар. 1961). Відповідне рішення було ухвалене на третьому етапі ІХ позачергового з'їзду Селянської партії України.


Назва:Никодим (Руснак)

-Знайдено: + 22 листопада 2006 року Рішенням Священного Синоду УПЦ звільнений з посади Голови Синодальної Комісії з канонізації святих у зв'язку з навантаженням єпархіальними справами.


Назва:Бойченко Олександр Максимович

-Знайдено: + Олекса́ндр Макси́мович Бо́йченко (*22 листопада 1903, Київ — †30 травня 1950, Київ) — український письменник і громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1903 року у Києві в сім'ї робітника-залізничника. Закінчив двокласне, а потім вище початкове училище, працював на залізниці. З 1920 року — член комсомолу, з 1923 року — член ВКП(б). Активний діяч комсомолу — секретар райкому, Київського окружкому.


Зобр:2шт.


Назва:День Свободи

-Знайдено: + День Свобо́ди — громадянське свято, яке відзначається на честь річниці початку Помаранчевої революції, перших широкомасштабних протестів українців на захист своїх прав і свобод за роки незалежності 1991-2004 років. Припадає на 22 листопада, перший день Помаранчевої революції. Традиційним місцем святкування є Майдан Незалежності в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Липовиця

-Знайдено: + Технологічна простота виготовлення решіт посприяла масовості ремесла і в наш час. За словами місцевого жителя п. Ярослава Горблянського, липовчани в домашніх умовах протягом лише одного тижня у пік сезону виробляють понад 15 тисяч незамінних у господарстві і дотепер пристроїв для просівання борошна і круп[16].
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Крайній Іван Бізнес–диво у решеті. Вироблене у гірській Липовиці нехитре начиння для просівання борошна і круп знаходить збут навіть у Китаї та інших далеких країнах // «Україна Молода», № 221 за 22 листопада 2008 року.


Назва:Список керівників Адміністрації та Секретаріату Президента України

-Знайдено: + | 25 листопада 199822 листопада 1999
-Знайдено: + | 22 листопада 1999 — травень 2002


Назва:Соколов Валерій

-Знайдено: + Вале́рій Соколо́в (*22 листопада 1986, Харків) — український скрипаль.


Назва:Доній Олександр Сергійович

-Знайдено: + Кандидат у народні депутати України по округу № 7 (Київ) на виборах 22 листопада 1992.


Назва:Калєтнік Ігор Григорович

-Знайдено: + 22 листопада 2012 року звільнений з посади Голови Державної митної служби України у зв'язку з обранням народним депутатом України.[17]
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: голова Держмиткому України
2010, 22 березня2012, 22 листопада
Наступник:
' Макаренко Анатолій Вікторович



Назва:Попов Олександр Павлович

-Знайдено: + Попо́в Олекса́ндр Па́влович (*22 листопада 1960, Кривий Ріг, Дніпропетровська область, УРСР) — український політик, член Партії регіонів, міністр з питань житлово-комунального господарства України (2007, 2010), народний депутат Верховної Ради України 6-го скликання, голова Київської міської державної адміністрації з 16 листопада 2010 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1960 у місті Кривий Ріг; українець; мати Ганна Харитонівна (1936-2012) — будівельник, пенсіонер; дружина Ірина Володимирівна (1961) — музичний керівник дитсадка; син Дмитро (1985); дочка Ольга (1993).


Назва:Слюсарчук Андрій Тихонович

Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + Після затримання А. Т. Слюсарчука 14 листопада 2011 р. міліцією за підозрою в підробці документів і шахрайстві, 22 листопада 2011 керівник Книги рекордів України Ігор Підчібій оприлюднив офіційну заяву про вилучення записів всіх рекордів А. Т. Слюсарчука, попри те, що при їх встановленні як спостерігачі були присутні представники Книги рекордів України.[18].


Зобр:1шт.


Назва:Строкова

-Знайдено: + Село Строкова в 1930 року мало 332 двори та 1966 мешканців. Того ж року був організований колгосп імені Стрілецької дивізії. Господарство мало 3024 га землі, з них 977 га – орної. Під час колективізації розкуркулили 3 заможні селянські родини. Померло від голоду 713 жителів. В обласному архіві збереглись записи про смерть 461 жителя. Померлі від голоду поховані на сільському кладовищі, де 22 листопада 2007 року встановлено пам’ятний знак[19].


Назва:Михайлівка-Рубежівка

Підзаголовок:== Культура ==
Знайдено: + 22 листопада 2008 року в Михайлівці-Рубежівці встановлено пам'ятник митрополиту Петру Могилі. Автори пам'ятника Олесь Сидорук і Крилов Борис.


Зобр:1шт.


Назва:Голубаха Ігор Анатолійович

-Знайдено: + І́гор Анато́лійович Голуба́ха (* 22 листопада 1958, Кам'янець-Подільський) — президент туристичної компанії «Гамалія». Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів.


Назва:Турчина Зінаїда Михайлівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (22 листопада 1997) — за видатні досягнення у спорті[20]


Зобр:1шт.


Назва:Білоблоцький Микола Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 25 листопада 1998 року по 22 листопада 1999 року — глава Адміністрації Президента України.


Назва:Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Президента України від 22 листопада 2001 року № 1132 з метою здійснення ефективної цілісної державної соціальної політики, спрямованої на поліпшення становища сімей, молоді та дітей, відновлено діяльність Державного Комітету України у справах сім'ї та молоді, який діє відповідно до Положення, затвердженого Указом Президента України від 15 квітня 2002 року № 340.


Назва:Оринин

-Знайдено: + Однією з сторінок боротьби українського народу за незалежність стали трагічні події в урочищі Базар на Житомирщині 2223 листопада 1921 року. Серед полеглих там і уродженець Оринина Тиміш Іванович Венглевський (1885—†1921).
-Знайдено: + 22 листопада 2008 року в центрі Оринина відбулося відкриття пам'ятного знака жертвам Голодомору 1932—1933 рр.


Назва:Боделан Руслан Борисович

-Знайдено: + 22 листопада 1992 року обраний народним депутатом України (1-й тур — 61.4 %, 2 претенденти).


Назва:Кам'янече

Підзаголовок:== Особистості ==
Знайдено: + Ангелюк Василь Тимофійович (1901, Кам'янече, Новоархангельський район, Кіровоградська область — 22 листопада 1921, Базар, Народицький район, Житомирська область) — вояк Армії УНР, учасник Другого Зимового походу, розстріляний більшовиками під Базаром 22 листопада 1921 р.


Назва:Адаменко Микола Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + До цих донесень були прилучені викрадені в Адаменка гуртожитськими «доброзичливцями» конспекти, чернетки віршів, приватні листи. Всі ці матеріали стали підставою «голубим вершникам Берії» для прорисовки політичного портрета сина розстріляного фашистами радянського активіста як потенційного ворога сталінського режиму. Тому-то 22 листопада 1952 року він був викликаний у Міністерство держбезпеки для «профілактичної бесіди».


Зобр:1шт.


Назва:Олександр (Драбинко)

-Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2006 року призначений головою новоствореної місії «Синодальний відділ УПЦ по зв'язках з об'єднаннями громадян, суспільними та державними інституціями»[21]. 1 травня 2007 року Синод визнав існування місії недоцільним і сказував своє попереднє рішення про її створення[22].


Назва:Іонафан (Єлецьких)

-Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2006 року був звільнений від управління Херсонською кафедрою та призначений архієпископом Тульчинським і Брацлавським.


Назва:Луцький Юрій Остапович

-Знайдено: + Ю́рій Лу́цький (*11 червня 1919, Янчин, Перемишлянський повіт — †22 листопада 2001, Торонто, Канада) — український літературознавець,
-Знайдено: + Помер 22 листопада 2001 р.


Зобр:1шт.


Назва:Новиченко Леонід Миколайович

-Знайдено: + Леоні́д Микола́йович Новиче́нко (*18 (31) березня 1914(19140331), Русанівка — † 22 листопада 1996, Київ) — український літературний критик, літературознавець. Доктор філологічних наук. Професор. Дійсний член АН УРСР (обрано 28 березня 1985 року). Лауреат Шевченківської премії (1968).
-Знайдено: + Помер 22 листопада 1996 року. Поховано на Байковому кладовищі [23].


Зобр:1шт.


Назва:Стосунки Україна — НАТО

-Знайдено: + * 22 листопада 2002 року, Прага, ухвалення Плану дій Україна — НАТО;


Зобр:4шт.


Назва:Захаров Євген Юхимович

-Знайдено: + [[Файл:На Майдані Незалежності в Києві на мості через Інститутськ банер кампанії Захарова в Омбудсмени.jpg|thumb|250px|right|22 листопада 2006 р. на на майдані Незалежності в Києві на мості через Інститутську був вивішений банер «Захарова — в Омбудсмени!


Зобр:2шт.


Назва:Суркіс Ігор Михайлович

-Знайдено: + І́гор Миха́йлович (Рахмільович) Су́ркіс (* 22 листопада 1958, Київ) — український бізнесмен, політичний і громадський діяч. Власник футбольного клубу «Динамо» (Київ). Брат Григорія Суркіса.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 22 листопада 2001[24]
-Знайдено: + nreg=1133/2001 Указ Президента України № 1133/2001 від 22 листопада 2001 року «Про призначення В. Гайдука Міністром палива та енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Латинський кафедральний собор (Львів)

-Знайдено: + Від 22 листопада 2008 року митрополитом Львівським є Мечислав Мокшицький, що змінив на цій посаді попереднього митрополита кардинала Мар'яна Яворського[25]


Зобр:19шт.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + А 22 листопада, за прикладом крейсера «Пам'ять Меркурія», українського прапора підняв лінкор-дредноут «Воля», найпотужніший корабель чорноморського флоту. Українська община цього корабля була найбільшою в Чорноморському флоті. За ним послідкувало ще кілька есмінців, міноносців та інших малих кораблів. Загалом, восени 1917 р. під українським прапором опинилося більше половини кораблів Чорноморського флоту. Крім того, Центральну Раду визнали штаб флоту, майже всі військові підприємства й установи, берегові та фортифікаційні споруди.


Зобр:51шт.


Назва:Жуковський Леонід Феофілович

-Знайдено: + Народився 22 листопада 1923 р. у м. Житомир. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1949). Працював у театрах Житомира, Рівного, Києва. З 1959 р. був актором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Тобіас Наталія Вікторівна

-Знайдено: + Наталія Вікторівна Тобіас (при народженні Сидоренко, нар. 22 листопада 1980, Сєров, Свердловська область, Росія) — українська легкоатлетка, призер Олімпійських ігор.


Назва:Северин Ганцарчик

-Знайдено: + Севери́н Ганца́рчик (пол. Seweryn Gancarczyk; * 22 листопада 1981, Дембиця) — польський футболіст. Гравець клубуЛКС (Лодзь). Лівий захисник, добре грає у відборі і при флангових атаках.


Зобр:1шт.


Назва:Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні»

-Знайдено: + Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні зведено протягом 2008 року і відкрито 22 листопада 2008 року, в День пам'яті жертв голодомору в Україні.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Таращі

-Знайдено: + 22 листопада 1800 року Тараща проголошена повітовим містом Таращанського повіту Київської губернії і залишалася ним аж до переходу з губернської адміністративної системи на обласну.


Зобр:7шт.


Назва:Республіканець (гідрокрейсер)

-Знайдено: + В 1919–1920 рр. — корабель знаходився у фрахті французького уряду. В 1921 р. — пароплав було продано французькій компанії «Messageries Maritimes» та перейменовано у «Ламартін» («Lamartine»). До 1932 року ходив на регулярних рейсах у Середземному морі. У 1933–1938 рр. — у північній частині Середземномор'я. В 1939 році — переведений в Індокитай та перейменований у «Кай Діні» («Khai Dinh»). Затонув 22 листопада 1942 року, під час авіанальоту літаків ВПС США.


Зобр:3шт.


Назва:Лісова пісня

-Знайдено: + Лісова пісня — драма-феєрія в трьох діях Лесі Українки. П'єса написана в 1911 році, вперше була поставлена 22 листопада 1918 році в Київському драматичному театрі.


Назва:Онисифор Печерський

-Знайдено: + Пам'ять 11 жовтня і 22 листопада.


Назва:Костюк Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Миха́йло Дми́трович Костю́к (* 22 листопада 1961, с. Кобилець) — український менеджер залізничного транспорту. Генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниці) з 17 грудня 2008 року по 18 березня 2011 року. Голова Львівської обласної державної адміністрації з 2 листопада 2011 року по 2 березня 2013 року. Заступник голови Київської міської державної адміністрації від 6 червня 2013 року.


Назва:Кравс Євгеній Володимирович

-Знайдено: + Євгеній Володимирович Кравс (нар. 22 листопада 1961, Львів) — український фотокореспондент. Один із найкращих[26]


Зобр:1шт.


Назва:Пежанський Григорій

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився у селі Пчани нині Жидачівського району Львівської області. Закінчив гімназію у Стрию; архітектурне відділення Львівської політехнічної школи; Цісарсько-кайзерівський інститут у Відні, де отримав диплом інженера-архітектора. Розпочав роботу у Львівському магістраті, перейшов на державну службу у намісництво, де працював радником з будівництва до 1924. Член Політехнічного товариства у Львові у 18881890 роках та від 1893. Від 1896 року мав статус «пожиттєвого члена».[27] Один з засновників і голова Українського технічного товариства, директор страхового товариства «Дністер» (із 22 листопада 1917 по 1918 рік), відвідувач НТШ, Українського педагогічного товариства та член Кураторії Народного Дому та Ставропігійського інституту у Львові. Помер у Львові, похований на Личаківському цвинтарі, поле № 75. Син Григорія Пежанського, Олександр також став архітектором.


Назва:Мотренко Тимофій Валентинович

-Знайдено: + Тимофі́й Валенти́нович Мотре́нко (*22 листопада 1948, Вінниця, Україна) — начальник Головного управління державної служби України (2003–2011 рр.); доктор філософських наук, професор; голова Експертної ради Вищої атестаційної комісії України у галузі науки «Державне управління»; член наглядових рад низки провідних ВНЗ України; член спеціалізованих вчених рад Д 26.001.27 та Д 26.001.28 Київського національного університету імені Тараса Шевченка; член опікунської ради Європейського університету; до 2001 р. - голова редакційної колегії журналу «Вісник державної служби України».


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 22 листопада 2009


Зобр:1шт.


Назва:Агафангел (Пашковський)

-Знайдено: + Агафангел (в миру Михайло Пашковський; 22 листопада 1956, Одеса) — колишній єпископ Таврійський і Одеський Російської православної церкви закордоном[28][29].


Назва:Іоанн (Сіопко)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 22 листопада 2006
-Знайдено: + | періодкінець_4 = 22 листопада 2006
-Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2006 року був звільнений від управління Хустською кафедрою і призначений архієпископом Херсонським і Таврійським.


Назва:Єрмоленко Руслан Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 22 листопада 2010


Назва:Магар Тетяна Володимирівна

-Знайдено: + Тетяна Володимирівна Магар (22 листопада 1946, Ужгород — 23 січня 2008, Київ) — український кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки кінематографістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 22 листопада 1946 р. в Ужгороді в родині народного артиста СРСР Магара Володимира Герасимовича та народної артистки України Світлани Федорівни Рунцової. З 1972 року працювала на Львівській студії телебачення. З 1988 року - режисер студії «Укртелефільм». Зняла понад 4000 телепрограм, першу в Україні рок-оперу «Стіна». Найбільш відомі її телеверсії вистав «Назар Стодоля», «Лис Микита» «Записки божевільного», «Скляний звіринець», «Карпатські акварелі» та інші. У 1991-92 роках працювала режисером-постановником над кінострічкою "Ніч питань". Це був один з перших комерційних телефільмів в той час, знятий не за рахунок державного бюджету, а на приватне фінансування відомого українського бізнесмена і мецената Сергія Коваля та його фірми "Конвет". У фільмі брали участь такі знаменитості як Віра Глаголєва, Івар Калниниш, Олексій Серебряков, Люба Демчук та багато інших. Прем'єра цього фільму проходила в Україні, Росії, США і в багатьох інших містах і країнах. У 1994-1998 роках жила і працювала в США. Вела телепрограму «Вікно в Америку» і була режисером шоу «Свіжим поглядом на дрібниці». Прийнята до гільдії режисерів США.


Назва:Пам'ятники Сум

-Знайдено: + |Жертвам Голодомору 1932-33 рр.,
пам'ятний знак || 2008 || У сквері Пам'яті Жертв Голодомору на площі Баумана неподалік Сумського автовокзалу || || Пам'ятний знак Жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 рр. відкрито 22 листопада 2008 року (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій). Він являє собою дві паралельні стели, як символ смерті й життя та, немов зламана лихом і безвихіддю, бронзова людська постать посередині[30]


Зобр:26шт.


Назва:Маршах Зоя Борисівна

-Знайдено: + Народився 22 листопада 1913 р. в Києві в родині службовця. Померла 2 лютого 1990 р. там же. Закінчила Київський художній технікум (1932). Працювала на студії «Київнаукфільм» художником-мультиплікатором, асистентом режисера, режисером-мультиплікатором, режисером науково-популярних фільмів.


Назва:Столяров Олександр Миколайович

-Знайдено: + Народ. 22 листопада 1959 р. у м. Мукачеві Закарпатської обл. Закінчив Вищі курси сценаристів (1989) і режисерів (1994) Всесоюзного державного інституту кінематографії.


Назва:Подлєсна Ганна Макарівна

-Знайдено: + Народ. 22 листопада 1939 р. в родині службовця. Закінчила Ленінградський інститут кіноінженерів (1975). Працює на Одеській кіностудії.


Назва:Богач Олександр Анатолійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 22 листопада 2010


Назва:Історія Тернопільської області

-Знайдено: + На Тернопільщині акції протесту розпочалися 22 листопада в обласному центрі блокуванням залізничної колії, мітингами на Театральному майдані та в усіх райцентрах, містах, селищах, селах.


Назва:Пам'ятники Одеси

-Знайдено: + |Жертвам Голодомору 1932-33 рр., пам'ятний знак || 2008 || у сквері на Лідерсовському бульварі (на розі з вулицею Базарною) || || Пам'ятний знак Жертвам Голодомору 1932-33 рр. було відкрито 22 листопада 2008 року (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій). Скульптор пам'ятного знаку — Іларіон Стадник[31]


Зобр:78шт.


Назва:Сєвєродончанка

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 2 || Україна Україна||Марина Дегтярьова || 22 листопада 1993||align=center| 185 || зв'язуюча


Зобр:2шт.


Назва:Тихон (Петранюк)

-Знайдено: + |Свячення=22 листопада 2009


Зобр:1шт.


Назва:Газети Харківської області

-Знайдено: + | 22 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 22 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 22 листопада 1993 року


Назва:Пилипенко Анатолій Анатолійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 22 листопада 2010


Назва:Закон про п'ять колосків

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».


Зобр:2шт.


Назва:Осиповичева Антоніна

-Знайдено: + Осиповичева Антоніна (з дому — Скршіван, псевд. — Танська; *5 травня 1855, м. Прага, Чехія — †22 листопада 1926, м. Львів) — українська драматична артистка, співачка (сопрано).
-Знайдено: + Померла А. Осиповичева 22 листопада 1926 року у Львові.


Назва:Александра Микола Федорович

-Знайдено: + Мико́ла Фе́дорович Алекса́ндра (* 22 листопада 1924, село Волове, нині смт Міжгір'я Закарпатської області) — український історик, краєзнавець. Кандидат історичних наук (1963). Доцент (1965).


Назва:Хартахай Феоктист Авраамович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 листопада 1860 року Феокстист Хартахай стає студентом Санкт-Петербурзького університету першого курсу спочатку на історико-філологічному факультеті, а через два тижні на східному факультеті в розряді арабо-персько-турецько-татарських мов. Тут він стає активним діячем революційної спілки, групи української молоді, згуртованої довкола Тараса Шевченка. Одночасно працює над дослідницькою роботою «Ігнатій, митрополит Готфійський і Кафейський».


Назва:Безтака Анатолій Петрович

-Знайдено: + Безтака Анатолій Петрович (*22 листопада 1957) — заслужений журналіст України, депутат Кіровоградської обласної ради, головний редактор газети «Діалог»
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1957 року в селі Глодоси Новоукраїнського району Кіровоградської області. У 1965 році пішов до першого класу Кіровоградської школи-інтернат № 1. У початкових класах навчався на «відмінно». Поведінка була «не дуже» — далеко не завжди слухався вчителів.


Назва:Михаїл (Сабрига)

-Знайдено: + Сабрига Михаїл (Сабрига Михайло Йосипович); (*22 листопада 1940, с. Бортків, нині Золочівського району Львівської області — †29 червня 2006, м. Житомир; похований у селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області) — український релігійний діяч, Єпископ УГКЦ.


Назва:Історія Києва

Підзаголовок:===Сучасність ===
Знайдено: + * 2004, 22 листопада26 грудняПомаранчева революція на Майдані Незалежності проти фальсифікацій результатів презедентських виборів. Завдяки акції президентом України став Віктор Ющенко.


Зобр:6шт.


Назва:Єфрем (Кицай)

-Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2006 року був призначений на посаду Голови Синодальної Комісії по канонізації святих. Згодом його змінив на цій посаді архієпископ Іоанн (Сіопко).


Назва:Антоній (Паканич)

-Знайдено: + | періодпочаток = 22 листопада 2006
-Знайдено: + | хіротонія = 22 листопада 2006
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду Української православної церкви від 22 листопада 2006 року призначений єпископом Бориспільським, вікарієм Київської митрополії.


Назва:Пам'ятники Ромен

-Знайдено: + |Жертвам Голодомору 1932-33 рр., пам'ятник «Замучені голодом», монумент || 2008 || на вулиці Дудіна, поблизу центрального кладовища || || Пам'ятник Жертвам Голодомору в Україні 1932—1933 рр. було відкрито у День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій 22 листопада 2008 року. Автор пам'ятнику  — скульптор і художник Олексій Федько. Споруджено за кошти місцевого бюджету[32].


Зобр:5шт.


Назва:Митрофан (Юрчук)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду від 22 листопада 2006 року призначений головою Синодальної комісії по діалогу з УАПЦ[33]. Рішенням Собору єпископів УПЦ 2 січня 2007 року комісію було ліквідовано на користь новоствореної Комісії УПЦ по відновленню єдності українського Православ'я.


Назва:Адаменко Олег Максимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1935 року в селі Воловиця Борзнянського району Чернігівської області.


Назва:Нестор (Анісімов)

-Знайдено: + | дата народження = 22 листопада 1885
-Знайдено: + Не́стор (Ані́сімов), митрополи́т Кіровогра́дський і Микола́ївський (22 листопада 1885, м. В'ятка — 4 листопада 1962, Москва) — архієрей Російської православної церкви та її Українського екзархату, камчатський місіонер. Хіротонісаний у єпископа 1916. Очолював Камчатську, Харбінську, Новосибірську єпархії Російської православої церкви та Кіровоградську єпархію Українського екзархату.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Микола Олександрович Анісімов народився 22 листопада 1885 р. в м. В'ятці в сім'ї військового чиновника (статського радника) Свіяжского полку Олександра Олександровича Анісімова та Антоніни Євлампієвни, доньки протоієрея-настоятеля В'ятської цвинтарної церкви (Охтирського кладовища).


Зобр:3шт.


Назва:Магура Ігор Сильвестрович

-Знайдено: + Магура Ігор Сильвестрович (*22 листопада 1928, м.Київ) — доктор біологічних наук, професор, академік НАН України. Син українського археолога Сильвестра Магури.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Агапіт (Борзаковський) — 4 червня 1930 — 22 листопада 1933 єпископ Стародубський.


Назва:Статус української мови

Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + 22 листопада 1922 р. ВУЦВК затвердив «Кодекс законів про народну освіту в УРСР», де сказано: «українська мова як мова більшости населення України, особливо на селі, і російська мова як мова більшости населення в містах і загальносоюзна мова, мають в УРСР загальнодержавне значення і повинні викладатися у всіх навчально-виховних закладах Української Соціялістичної Радянської Республіки».
Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + 1 серпня 1923 р. Раднарком УРСР видав декрет «Про заходи забезпечення рівноправності мов і сприяння роз­виткові української мови». В Україні 1925 р. вийшла серія постанов про українізацію. У цих документах йшлося про від­криття шкіл з українською мовою навчання, збільшення кіль­кості видань різної літератури, зокрема підручників, газет, журналів, українською мовою, вивчення української мови державними службовцями, переведення діловодства на україн­ську мову тощо. На початку 30-х p.p. українізація по­мітно гальмується, її здобутки ліквідуються, а 22 листопада 1933 р. ЦК КП(б)У ухвалює постанову про її припинення. Почався зворотний процес звуження функцій української мо­ви й витіснення її російською.
Підзаголовок:===Молдова===
Знайдено: + Українська мова в Молдові знаходитиметься під захистом «Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин», яку Молдова зобов’язалася підписати та ратифікувати до 13 липня 1996 р. під час вступу до Ради Європи у 1995 р. Хартію було підписано 11 липня 2002 р., але поки не ратифіковано. 22 листопада 2007 р. у м. Бричень було проведено регіональний семінар для носіїв української мови про ті можливості, які надаватиме Хартія у справі захисту української мови. 6 грудня 2007 р. у Кишиневі було проведено конференцію «Європейська Хартія регіональних мов або мов меншин - інструмент для просування культурного різноманіття і взаєморозуміння між усіма лінгвістичними групами в мультикультурному суспільстві» та ухвалено звернення до Парламенту Республіки Молдова, у якому є заклик до швидшої ратифікації Хартії. Поряд з українською під дію цього документу в Молдові підпадають вірменська, болгарська, гагаузька, німецька, грецька, польська, циганська, російська мови та їдиш.


Зобр:6шт.


Назва:Чарні (Львів)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У серпні 1903 року учнями львівської I і ІІ Реальної школи був організований клуб, який отримав назву «Слава» і був першим футбольним клубом у Львові. У 1905 році затверджено червоно-чорні барви клубу і перейменовано на «Чарні». 20 лютого 1909 клуб змінив назву на «І. ЛКПН „Чарні“ у Львові», а рік пізніше — 22 листопада 1910 на «І. ЛКС „Чарні“ у Львові», аби підкреслити багатосекційність клубу (крім футбольної існували секції хокею на льоду, легкої атлетики, лижна, тенісу і боксу). Був одним із співзасновників союзу польського футболу у 1911 році, а після відновлення незалежності польського футбольного союзу у 1919 році, а також футбольної ліги у 1926 році.


Зобр:2шт.


Назва:Воронов Марк Миколайович

-Знайдено: + Марк Миколайович Воронов (* 22 листопада 1966, Алма-Ата) — український політик, науковець. Секретар Харківської міської ради протягом 20022006 рр. Кандидат юридичних наук, професор, заступник декана юридичного факультету з навчально-методичної роботи, завідувач кафедри конституційного, міжнародного і муніципального права юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1966 року в м. Алма-Ата Казахської РСР.


Назва:Сердюцька дивізія (1918)

-Знайдено: + Бої на лінії Жуляни-Юріївка були підготовкою загального наступу військ Директорії, і до 22 листопада вони завершилися тим, що Юріївка була взята і був відбитий гетьманський наступ на Жуляни, окрім того було здобуте село Крюківщина і в особливо запеклій боротьбі була зайнята станція Жуляни[34].


Зобр:14шт.


Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + До міжнародного дню толерантності 22 листопада, у Луганську представники ЛУ «СТАН» провели першу регіональну «Живу бібліотеку».


Зобр:16шт.


Назва:Березницька Людмила Іванівна

-Знайдено: + * Міжнародна науково-практична конференція «Contemporary Art — Нові території». Київ, 20-22 листопада 2005 р.


Назва:Надтока Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Надто́ка (* 22 листопада 1971,Райполе Дніпропетровської області) — кандидат історичних наук, доцент.


Назва:Владимирова Валентина Харлампіївна

-Знайдено: + Влади́мирова Валенти́на Харла́мпієвна (поширений варіант Владі́мірова; *22 листопада 1927, Василівка — †23 березня 1994) — українська та російська актриса театру та кіно, Заслужена артистка РРФСР (1969).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 22 листопада 1927 року в селі Василівка (тепер Новомиргородський район Кіровоградської області).


Зобр:1шт.


Назва:Янів Ян

-Знайдено: + Янів Ян (22 листопада 1888, с. Мошківці, те­пер Калуського району Івано-Франківської області — 17 грудня 1952, Краків) — польський філолог, доктор філологічних наук з 1925, член Польської Академії Наук з 1945.


Назва:4-а Київська стрілецька дивізія Армії УНР

Файл:PetroShokh.jpg

-Знайдено: + Іва́н Віке́нтійович Дзячкі́вський (нар. 1892 — †22 листопада 1921) — вояк Армії УНР. Учасник Другого Зимового походу, розстріляний більшовиками після битви під Базаром.
-Знайдено: + Розстріляний 22 листопада 1921 року у місті Базар. Реабілітований 25 березня 1998 року[35].
-Знайдено: + Розстріляний 22 листопада 1921 р. у м. Базар
-Знайдено: + Мон За Літ, Момзаліт (1885 м. Харбін — 22 листопада 1921 м. Базар) — козак 4-ї Київської дивізії.
-Знайдено: + Розстріляний 22 листопада 1921 р. у м. Базар.
-Знайдено: + Максим Григорович Редкин (1900, м. Херсон — 22 листопада 1921 р.) — воїн Армії УНР, учасник Другого зимового походу.
-Знайдено: + Розстріляний 22 листопада 1921 р. у м. Базар. Реабілітований 27 квітня 1998 р.
-Знайдено: + Синиця Стефан (*1887, с. Узин, Васильківський повіт, Київська губернія — 22 листопада 1921, Базар) — старшина Армії УНР, начальник господарчої частини 4-го Сірожупанного полку 1-ї Рекрутової дивізії.
-Знайдено: + 16 листопада потрапив у полон під с. Миньки. Розстріляний 22 листопада 1921 р. у м. Базар. Реабілітований 25 березня 1998 року.
-Знайдено: + Сокрут Наум Аврамович (1 грудня 1891, слобода Нижня Сироватка, Сумський повіт, Харківська губернія — 22 листопада 1921, м. Базар). Українець. Селянин. Закінчив Сумське сільськогосподарське училище (в 1912 р.) та 2-у Іркутську школу прапорщиків. Спеціальність — агроном. Штабс-капітан царської армії (командир інженерної роти) 4-ї Сибірської стрілецької дивізії. Партійність — «петлюрівець» (так вказав у анкеті).
-Знайдено: + В Армії УНР із 1 січня до листопада 1919 р. (був січовим стрільцем), коли потрапив у полон до денікінців, з якими пізніше був інтернований до табору м. Александров Куявський. У 1920 р. воював у складі Київської дивізії, з якою відступив у Польщу, де знову був інтернований у табір м. Александров Куявський. Під час Другого Зимового походу — ройовий технічної сотні 4-ї Київської дивізії. В полон потрапив 17 листопада. Розстріляний 22 листопада 1921 у м. Базар. Реабілітований 12 березня 1998 р.
-Знайдено: + Миха́йло Іва́нович Тимощу́к (*1899, село Велика Березна, Заславський повіт, Волинська губернія — †22 листопада 1921, м. Базар) — український військовик.
-Знайдено: + В Армії Української Народної Республіки із 7 березня 1919 року. Під час Другого Зимового походу — козак гарматної бригади 4-ї Київської дивізії. Потрапив у полон до більшовиків 17 листопада. Розстріляний 22 листопада 1921 року у місті Базар. Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:4шт.


Назва:Кротевич Євген Володимирович

-Знайдено: + Кротевич Євген Володимирович (22 листопада (5 грудня) 1901, с. Павлівка, тепер Звенигородського району Черкаської області — 12 липня 1979, Київ) — український мовозна­вець і педагог, професор з 1958.


Назва:Залізниця Ерцгерцога Альбрехта

-Знайдено: + Концесію на побудову Дністрянської залізниці було видано 22 листопада 1871 р. Концесія включала в себе 2 траси: Львів—Стрий—Сколе—станція Бескид, а також Стрий—Станіславів (Івано-Франківськ). Консецію отримала група впливових польських і австрійських промисловців та громадських діячів, а також Галицький банк Крайовий (Galicyjski Bank Krajowy). Через два роки, 16 листопада 1873 р, відкрито перший відтинок дороги: Львів—Стрий (довжина 73,5 км). 1 січня 1875 р. здано в експлуатацію другий відтинок: Стрий—Станіславів (довжина 107,5 км). Також був збудований відтинок Долина—Вигода (8,6 км).


Зобр:1шт.


Назва:Петренко Григорій Олексійович

-Знайдено: + Григорій Олексійович Петренко (22 листопада 1909, Черниші — 16 листопада 1941) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни стрілець 4-ї роти 2-го батальйону 1075-го стрілецького полку 316-ї стрілецької дивізії 16-ї армії Західного фронту, червоноармієць.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1909 року в селі Черниші (нині Канівського району Черкаської області України) в селянській родині. Українець. Закінчив початкову школу. Працював у колгоспі. З 1933 року жив і працював у місті Солікамськ (нині Пермського краю), потім у місті Пржевальськ, селі Сазонівка Джети-Огузького району Іссик-Кульської області Киргизії.


Назва:Кулінич Микола Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 листопада 2006 року Кулінича було призначено Надзвичайним та Повноважним Посолом України в Японії. З 2 жовтня 2007 він став Надзвичайним та Повноважним Послом на Філіппінах за сумісництвом.


Назва:Пам'ятники Фастова

-Знайдено: + |Жертвам Голодомору,
пам’ятний знак || 2008 || на вулиці Якубовського || || У день пам'яті жертв голодоморів 2008 року 22 листопада у фастівському мікрорайоні Завокзалля відбулося відкриття пам’ятного знака, де похоронені жертви Голодомору 193233 років в Україні (не лише мешканці Фастівщини, а й інших куточків України, які приїздили до Фастова залізницею в надії знайти порятунок від голодної смерті, та помирали, ледь вийшовши з вагонів потягів)[36].


Зобр:26шт.


Назва:Акції протесту проти Податкового кодексу

-Знайдено: + |зображення =
-Знайдено: + |підпис =Протести 22 листопада у Києві
-Знайдено: + ] — Sumy News, 8.09.2010</ref> — скорочено від «кодекс Азарова-Тігіпка», що розпочалися 16 листопада 2010 року, та набули масового характеру 22 листопада. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, а насправді декілька десятків тисяч[37] підприємців малого і середнього бізнесу зібралися на Майдані Незалежності у Києві. Вони протестували проти ухваленого напередодні парламентом Податкового кодексу. Підприємці тримали в руках плакати з надписами «Кодексу – ні», «Руки геть від наших грошей». Мітингувальники рушили до Адміністрації Президента. Від глави держави вони вимагали ветувати Податковий кодекс. Учасники акції також заблокували проїзд по вулиці Інститутській і Хрещатику. Почалося зведення наметового містечка в центрі площі. За позовом КМДА, Окружний адмінсуд Києва заборонив проведення мітингів у центрі Києва з 22 до 26 листопада у зв'язку з візитом московського патріарха Кирила та бельгійського принца.


Назва:Валентин Стрикало

-Знайдено: + |22 листопада 2009


Назва:Куєвда Володимир Терентійович

-Знайдено: + Володимир Терентійович Куєвда (*22 листопада 1944, с. Засупоївка Яготинського району Київської обл. — †26 січня 2011, м.Київ) — український етнопсихолог, етнограф, педагог та громадський діяч. Дослідник феномену історичної пам'яті як теоретичної проблеми.


Назва:Парасюк Остап Степанович

-Знайдено: + Остап Степанович Парасюк (20 грудня 1921, село Білка, нині Львівська область, Україна — 22 листопада 2007 Київ, Україна) — український і радянський фізик-теоретик, дійсний член АН УРСР (1958), академік АН УРСР (1964), фахівець в області квантової теорії поля і математичної фізики.


Назва:Міжнародні відносини України

-Знайдено: + *22 листопада26 грудня 2004: Помаранчева революція; похолодання у відносинах.


Зобр:1шт.


Назва:Магар Володимир Герасимович

-Знайдено: + Дочка — Магар Тетяна Володимирівна (22 листопада 1946 р. — 23 січня 2008 р.) — кінорежисер. Заслужений діяч мистецтв України, Член Національної спілки кінематографістів України.


Назва:Костенко Володимир Іванович (історик)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Володимир Іванович 22 листопада 1996 року у м.Дніпропетровськ від передозування знеболювальних препаратів (було введено лише дві ампули лідокаіну!


Назва:Убийвовк Олена Костянтинівна

-Знайдено: + Убийво́вк Оле́на Костянт́инівна (нар.22 листопада 1918 — 26 травня 1942) — Герой Радянського Союзу, в часи Великої Вітчизняної війни — підпільниця, керівник комсомольської молодіжної організації «Нескорена полтавчанка».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 22 листопада 1918 року в Полтаві в сім'ї лікаря. Українка. В 1937 році закінчила з відзнакою середню школу № 10 (нині — полтавська загальноосвітня школа № 10 імені В. Г. Короленко). Працювала в рідній школі піонервожатою. В тому ж році вступила на астрономічне відділення фізико-математичного факультету Харківського університету. Влітку 1941 року, після закінчення 4-го курсу університету, перед самим початком Великої Вітчизняної війни, приїхала у Полтаву до батьків.


Зобр:1шт.


Назва:Руденський Олександр Костянтинович

-Знайдено: + Олександр Костянтинович Руденський (22 листопада 1911, Житомир — 13 жовтня 1996) — архітектор, будівельник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1911 року в Житомирі. В 19321934 роках навчався в Київському будівельному робфаку, в 19341940 роках на архітектурному факультеті Київського інженерно-будівельного інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Благовіщенський кафедральний собор (Харків)

-Знайдено: + У цьому ж році у зв'язку зі збільшенням приходу було піднято питання про кардинальну реставрацію храму, але залишився відкритим, а церква була лише трохи розширена. 22 листопада 1887 року з ініціативи невеликого гуртка іменитих і заможних парафіян і з дозволу архієпископа Амвросія (Ключарева) відбулися розширені збори парафіян, на якому одностайно прийнято рішення про будівництво нового храму.


Зобр:5шт.


Назва:Москальов Митрофан Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вказані дослідження М. М. Москальова склали докторську дисертацію під назвою «К учению об этиологии пиелонефритов». Рецензентами її, за дорученням медичного факультету Київського університету, були професори О. Д. Павловський, Ф. Г. Яновський та М. М. Волкович. Успішний захист дисертації відбувся 20 листопада 1913 року, а 22 листопада того ж року М. М. Москальова було удостоєно ступенем доктора медицини.


Назва:Шимон Людвік Людвікович

-Знайдено: + Людвік Людвікович Шимон (*22 листопада 1934) — український учений у галузі атомної фізики і квантової електроніки. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.


Зобр:1шт.


Назва:Мощенко Кость Васильович

-Знайдено: + У 1933 р. «Укрголовнаука» доручила К. Мощенко організувати у будинку Історичного музею виставку творів народних митців України. Проте комісія забракувала виставку і наказала негайно закрити, а її організатора звинуватила у пропаганді куркульства і петлюрівщині. 22 листопада 1933 р. К. Мощенко був заарештований і 26 лютого 1934 р. Судовою трійкою колегії ДПУ УСРР засуджений на З роки заслання до Казахстану за «антирадянську діяльність». Після відбуття покарання працював у школах міста позаштатним викладачем малювання та креслення.


Назва:Історія Закарпаття

-Знайдено: + 29 червня 1945 року в Москві було підписано угоду про входження колишньої Підкарпатської Русі до складу УРСР (угода 186/1946 Sb. Чехословацького законника). Угода була остаточно ратифікована чехословацьким парламентом 22 листопада 1945 року. Крім того, Чехословаччина погодилася передати СРСР близько 250 км² території в околицях Чопа — Селменець (Батфа, Галоч, Малі Селменці, Паладь-Комарівці, Палло, Ратівці, Соломоново, Сюрте, Тисаашвань, Тийглаш, Чоп), які не були частиною Підкарпатської Русі, а були частиною словацького Земпліна (Велькекапушанського і Кральовскіхлмецького районів). 22 січня 1946 Указом Президії Верховної ради СРСР на приєднаних землях була створена Закарпатська область УРСР. 4 квітня 1946 село Лекаровце (словац. Lekárovce) було передане Чехословаччині зі складу Закарпатської області, і на цьому обмін територіями закінчився.


Зобр:5шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 22 листопада 1922 р. — ВУЦВК затвердив «Кодекс законів про народну освіту» в УСРР, де сказано:


Назва:Комітет опору диктатурі

-Знайдено: + 22 листопада, після того як більшість парламентської опозиції підтримала закон про вибори-2012, Анатолій Гриценко заявив, що "Громадянська позиція " виходить з Комітету опору диктатурі. "Ми не бачимо жодного сенсу брати участь у засіданні КОД, бо окремі опозиційні вожді вирішили перетворити його в Комітет опОри диктатури", - прокоментував свою гучну заяву він. Про наміри вийти зі складу КОДу також заявляв голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок.[38]
-Знайдено: + 22 листопада стало відомо, що УНП почала переговори з партіями КУН, «Наша Україна» і Українська платформа «Собор» щодо об'єднання в єдину партію.[39]


Назва:Історія Запоріжжя

-Знайдено: + Події Української національно-демократичної революції (весна-осінь 1917 року) знайшли відображення і в Олександрівську. У Запорізькому краї активно діяли українські національні партії, у першу чергу УСДРП та УПСР, активізувалася дільність товариства „Просвіта”[40]. Після оприлюднення 7 листопада 1917 року ІІІ Універсалу Центральної Ради, 22 листопада 1917 Олександрівська рада рішенням більшості своїх голосів (147 проти 95) прийняла рішення про інтеграцію в Українську Народну Республіку.


Зобр:7шт.


Назва:Пам'ятники жертвам Голодомору в Україні (1932—1933)

-Знайдено: + | Одеса || Жертвам Голодомору 1932-33 рр., пам'ятний знак || 2008 || у сквері на Лідерсівському бульварі (на розі з вулицею Базарною) || 46°28′22″ пн. ш. 30°45′14″ сх. д. / 46.472861° пн. ш. 30.7540083° сх. д. / 46.472861; 30.7540083 ||

|| Пам'ятний знак Жертвам Голодомору 1932-33 рр. було відкрито 22 листопада 2008 року (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій). Скульптор пам'ятного знаку — Іларіон Стадник[41]



Зобр:68шт.


Назва:Гречиха Юрій Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений машинобудівник України (22 листопада 1993) — за високі досягнення у виробництві авіаційних двигунів для народного господарства[42]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=545/93 Указ Президента України № 545/93 від 22 листопада 1993 року «Про присвоєння почесних звань України працівникам Запорізького підприємства "Мотор Січ"»]</ref>


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + |дата = 22 листопада 2011
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Євген Дубровін[43] || Найкращий захисник тижня ВХЛ || 22 листопада 2011


Зобр:2шт.


Назва:Онуфрій (Гагалюк)

Підзаголовок:== Архієрей ==
Знайдено: + У березні 1933 року був заарештований, три місяці перебував у в'язниці міста Воронежа. С 11 серпня 1933 року - єпископ Бєлгородський, керуючий Курською єпархією. З 22 листопада 1933 року - єпископ Курський. З 30 січня 1934 року - архієпископ Курський і Обоянський. І в цій єпархії йому було дозволено служити тільки в одному храмі.


Зобр:3шт.


Назва:Івано-Франківська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Устрій ==
Знайдено: + * Покровський жіночий монастир. Створений згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ 22 листопада 1995 року в селі Тустань Галицького району на базі обійстя отця Івана Тимішака. Настоятелька — ігуменя Марія (Тимішак)[44].


Назва:Бабич Іван Дмитрович

-Знайдено: + Ба́бич Іва́н Дми́трович (1900 с. Петрине, Єлисаветградський повіт, Херсонська губернія — †22 листопада 1921, містечко Базар, Базарська волость, Овруцький повіт, Волинська губернія) — козак 4-ї гарматної бригади 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у місті Базар.


Зобр:1шт.


Назва:Орест Хома

-Знайдено: + Разом з дружиною виховують дочку Маріанну (нар. 22 листопада 1997) - учениця СШ №159.


Назва:Гродзинський Моріц Маркович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Моріц Маркович Гродзинський 22 листопада 1962 року.


Назва:Перетятко Юрій Григорович

-Знайдено: + Перетятко Юрій Григорович (* 22 листопада 1960, Львів) - український музикант, журналіст, письменник, громадський діяч.


Назва:Атнабунт Захар Ілліч

-Знайдено: + Атнабу́нт Заха́р Іллі́ч (1897, Бахмут, Катеринославська губернія — 22 листопада 1921, містечко Базар, Базарська волость, Овруцький повіт, Волинська губернія) — козак 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В Армії УНР із 1919 року. Служив у 2-й сотні 47-го куреня 6-ї Січової дивізії. Під час Другого Зимового походу — козак 4-ї Київської дивізії. Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у місті Базар.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 22 листопада знову в Броницькому лісі розстріляно ще 250 чоловік. Знищено 65 хворих з єврейського дитячого сиротинця.


Зобр:21шт.


Назва:Кайдан Стефан Захарович

-Знайдено: + Кайда́н Стефа́н Заха́рович (нар. 1897, село Терехівка, Чернігівський повіт, Чернігівська губернія — пом. 22 листопада 1921, містечко Базар, Базарська волость, Овруцький повіт, Волинська губернія) — козак 4-ї гарматної бригади 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Потрапив у полон 17 листопада 1921 року під час бою під селом Малі Міньки. Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у місті Базар.


Зобр:1шт.


Назва:Жир Василь Дорофійович

-Знайдено: + Жир Васи́ль Дорофі́йович (нар. 1899, село Хандиліївка, Павлоградський повіт, Катеринославська губернія — пом. 22 листопада 1921, містечко Базар, Базарська волость, Овруцький повіт, Волинська губернія) — козак 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Потрапив у полон 17 листопада 1921 року під селом Малі Миньки. Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у містечку Базар.


Зобр:1шт.


Назва:Володимир Мономах (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 22 листопада 2002 року. Вона належить до серії «Княжа Україна».


Зобр:1шт.


Назва:Кузьменко Митрофан Юхимович

-Знайдено: + Кузьменко Митрофан Юхимович (1889, село Веркіївка, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія — †22 листопада 1921, містечко Базар, Базарська волость, Овруцький повіт, Волинська губернія) — підполковник Армії УНР, інтендант 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Потрапив у полон 16 листопада 1921 під селом Малі Миньки. Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у місті Базар.


Назва:Лисін Борис Савелійович

-Знайдено: + Борис Савелійович Лисін (4 серпня 1883, Новоград-Волинський — 22 листопада 1970, Київ) — український радянський хімік-технолог, доктор технічних наук, професор1921 року), академік АН УРСР22 лютого 1939 року)[45].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 22 листопада 1970 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Літературний музей Володимира Даля

-Знайдено: + |established = 22 листопада 1986
Підзаголовок:== Експозиція ==
Знайдено: + Музей засновано 22 листопада 1986 року на вулиці, де народився майбутній лексикограф. Тривалий час припускалося, що Володимир Даль міг народитися саме в цьому будинку, тим не менш вірогідний даних щодо цього нема.


Зобр:3шт.


Назва:Онісін Іван Максимович

Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Після «Ворожі вихватки» в газеті «Більшовик Полтавщини» від 22 листопада 1937 р., в якій він прямо називається «ворогом народу», Іван Максимович подав заяву прокурору м. Полтави Уманцю: «Категорично протестую проти безвідповідального жонглювання такими огульними ярликами в обласній газеті. Ніколи ворогом народу я не був. Ніхто мені такого звинувачення не пред'являв. Обвинувачення, що привели мене до виключення з партії і зняття з роботи, надумані, не перевірені …».


Назва:Агапіт (Бевцик)

-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 22 листопада 1998 року
-Знайдено: + | хіротонія = 22 листопада 1998 року
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Хіротонія в єпископи відбулася 22 листопада 1998 року в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.


Назва:Фурманов Олександр Мефодійович

-Знайдено: + Олександр Мефодійович Фурманов (22 листопада 1915, Київ — 7 травня 1982) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1915 року в Києві в родині робітника. Українець. Закінчив неповну середню школу в Києві. Працював формувальником на заводі імені Артема.


Зобр:1шт.


Назва:Сергій (Куминський)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 22 листопада] 1934 призначений єпископом Ливенським, але в управління не вступав.


Назва:Удачин Артем Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 2002 році Удачин посів третє місце на Чемпіонаті світу у Варшаві, показавши значно кращий результат, ніж на Іграх у Сіднеї — 440 кг (200+240). Однак наступний чемпіонат світу у Ванкувері став для українського спортсмена фатальним — його допінг-проба виявилася позитивною, що призвело до дворічної дискваліфікації Удачина, термін якої мав завершуватися 22 листопада 2005 року[46]


Назва:Business (телеканал)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 22 листопада 2009 року — на телеканалі з'явилася перша програма на англійській мові[47].


Назва:Харківський вагоноремонтний завод (комунальне підприємство)

-Знайдено: + У зв'язку з тим, що в місті була відсутня технічна база для капітального ремонту трамвайних вагонів, депутати Харківської міськради на сесії 22 листопада 2006 року прийняли рішення про створення КП «Харківський вагоноремонтний завод», що дозволило вирішити проблему здійснення капітальних ремонтів та реконструкції рухомого складу електротранспорту, привести між-ремонтну експлуатацію згідно з діючими законами, збільшивши його технічний ресурс. Завод заснований на базі закритого Комінтернівського трамвайного депо.


Назва:Абрахам Запрудер

-Знайдено: + 22 листопада 1963 року Абрахам Запрудер на механічну 8-міліметрову відеокамеру Bell & Howell зафільмував вбивство 35-го Президента Сполучених Штатів Джона Фітцджеральда Кеннеді. Цей 26 секундний відеоролик був викуплений урядом США за нечувані 16 млн доларів, вартість однієї секунди склала 615 384 доларів[48]


Зобр:2шт.


Назва:Логуш Юрій Омелянович

-Знайдено: + Матір — Мешко Катерина Яківна - очільник обласного проводу ОУН (Ворошиловград), водночас заступник референта пропаганди крайового проводу Південно-Східних земель Омеляна Логуша (його дружина), потім - провідник ОУН Криму. Співорганізатор (разом з чоловіком) Конференції поневолених народів Сходу Європи і Азії (2122 листопада 1943, учасник Великого Збору УГВР (1115 липня 1944).


Назва:Дудка Йосип Михайлович

-Знайдено: + Йо́сип Миха́йлович Ду́дка (нар. 15 листопада 1915, хутір Широкий Яр Роменського повіту Полтавської губернії, нині село Вощилиха Роменського району Сумської області — пом. 22 листопада 1990, село Вощилиха) — український поет і педагог.


Назва:Енергія (футзальний клуб, Чернігів)

Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + * Найбільша перемога в чемпіонатах України: 9:3 («Ураган» Івано-Франківськ, 22 листопада 2002 року, Чернігів)
Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + * Найбільша перемога у Першій лізі: 9:3 («Ураган» Івано-Франківськ, 22 листопада 2002 року, Чернігів)


Назва:Синагога в Жовкві (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 22 листопада 2012 року. Вона належить до серії «Пам'ятники архітектури України».


Зобр:1шт.


Назва:Битва за Львів (1918)

-Знайдено: + |date = 122 листопада 1918
Підзаголовок:== Завершення ==
Знайдено: + Під тиском переважаючих у 1,5 раза сил противника полковник Стефанів 22 листопада віддав наказ залишити Львів. Підпорядковані йому частини створили підльвівський фронт й утримували його до кінця війни. Наказ української Начальної Команди до евакуації Львова, назначеної на ніч з 21 на 22 листопада, був несподіванкою й залишився незрозумілим. Ранком 22 листопада поляки не могли зорієнтуватися що сталося — відхід українців був для них несподіванкою й відбувався в такій таємниці й порядку, що вони довго не зважувалися рушити, підозрюючи підступ з українського боку.
Підзаголовок:== Завершення ==
Знайдено: + Після відходу українських військ зі Львова в ніч з 21 на 22 листопада тільки у підпорядкуванні Команди міста Львова (за зведеною відомістю, датованою 25 листопада) числилося 7172 жовніри і 1173 офіцери. В тому числі «бойових» 414 офіцерів і 2777 жовнірів, решта була в «забезпеченні». Нестача українських військових кадрів пояснювалася ще й тим, що в австро-угорській армії на кожних 1000 офіцерів припадало лише 2 українці, тоді як поляків — 27.


Зобр:3шт.


Назва:Яременко Сергій Олександрович

-Знайдено: + Яременко Сергій Олександрович (нар.22 листопада 1948, Кривий Ріг) — український банкір, економіст і фінансист, екс-голова правління Державного експортно-імпортного банку України, екс-заступник голови Національного банку України. Заслужений економіст України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 листопада 1948 в Кривому Розі[49].


Назва:Марцінків Руслан Романович

-Знайдено: + Русла́н Рома́нович Марці́нків (нар. 22 листопада 1979, місто Бобровиця, Чернігівська область) — український політик. Народний депутат України. Член партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода».


Назва:Животко Олександра

-Знайдено: + Народ. 22 листопада 1894 р. у с. Жуківці Кременецького повіту (Волинь). У 1924 р. емігрувала до Чехословаччини, здобула педагогічну освіту в Карловому університеті у Празі, брала активну участь у культурному житті міжвоєнного періоду. У повоєнний час перебувала у таборах ДП в Ашафенбурзі (Німеччина), потім переїхала до США. Була одним із організаторів літературно-мистець-кого клубу в Нью-Йорку. Померла 5 липня 1973 р. в Нью-Йорку, похована на цвинтарі св. Андрія в Савт-Бавнд-Бруку. Архів зберігається в УВАН.


Назва:Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 листопада 1917 року був підписаний Декрет про Суд, який призупинив дію системи мирових судів. У листопаді 1920 року на території Криму утворені народні суди, які розглядали карні й цивільні справи, крім справ, віднесених до компетенції революційного трибуналу. Наприкінці 1922 року — революційні трибунали були скасовані.


Назва:Ладижець Володимир Іванович

-Знайдено: + Ладижець Володимир Іванович (* 17 червня 1924, Харківці, Остропільський район — тепер Старосинявський, Хмельницька область — † 22 листопада 1991, Ужгород), український поет та прозаїк, перекладач, член НСПУ з 1950 року. Лауреат премії імені Лесі Українки, нагороджений орденом «Знак Пошани», медалями, грамотою Президії ВР України.


Назва:Севастопольська Центральна міська бібліотека ім. Л. М. Толстого

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Громадянської війни фонд бібліотеки зазнав цілковитого знищення. Повторне відкриття бібліотеки відбулося 22 листопада 1920 року.


Зобр:2шт.


Назва:Білий Василь Іванович

Файл:Bilyy.jpg

-Знайдено: + | пк-поновлення = 22 листопада 2010


Зобр:1шт.


Назва:Кириленко Андрій Павлович

-Знайдено: + Член ВКП(б) з 1931 року, член ЦК КП України у 1949–1956 роках, член ЦК КПРС у 1956–1986 роках, член Політбюро (Президії) ЦК КПРС 23 квітня 1962 — 22 листопада 1982 року (кандидат з 29 червня 1957 до 31 жовтня 1961 року), секретар ЦК КПРС (8 квітня 1966 — 22 листопада 1982 року). Депутат Верховної Ради СРСР у 1950–1982 рр, депутат Верховної Ради УРСР 2-3-го скликань.


Назва:Дьємерсі Мбокані

-Знайдено: + Дьємерсі́ Мбока́ні Безуа́ (фр. Dieumerci Mbokani Bezua, нар. 22 листопада 1985, Кіншаса, Заїр) — конголезький футболіст, нападник. Гравець збірної ДР Конго і київського «Динамо».


Зобр:1шт.


Назва:Факундо Феррейра

-Знайдено: + Народився 14 березня 1991 року в місті Ломас-де-Самора. Факундо є вихованцем «Банфілда». Професійний контракт з клубом підписав 2008 року. Перший матч в чемпіонаті Аргентини провів у сезоні 2008/09, вийшовши на поле 22 листопада 2008 року в зустрічі з «Ураканом»[50]. Дебютний м'яч забив 6 грудня в грі з «Аргентинос Хуніорс». Всього в тому сезоні зіграв 6 матчів та відзначився 1 голом. В основному складі команди зміг закріпитися лише в сезоні 2010/11: гравець взяв участь в 18 матчах чемпіонату, відзначившись шістьма забитими м'ячами.


Зобр:1шт.


Назва:Давиденко Володимир Маркович

-Знайдено: + Володимир Маркович Давиденко (22 листопада 1940) — український біолог, кандидат біологічних наук, доцент.


Назва:Перший Всеукраїнський з'їзд народних депутатів та депутатів місцевих рад

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 22 листопада 2004 року у Києві на Майдані Незалежності розпочалася акція громадянської непокори, у ході якої звучали заяви про фальсифікації виборів. Деякі області на заході України, мешканці яких здебільшого підтримали Віктора Ющенка, оголосили його єдиним легітимним Президентом, відмовившись визнавати результати виборів.


Назва:Мрежук Павло

-Знайдено: + Мрежук Павло (* 22 листопада 1969, Комсомольське, Козятинський район) — український композитор, музикант, поет та співак, заслужений артист України


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття «Владимир Иванович Даль» на peoples.ru (рос.)
  2. Сайт «Русский Биографический Словарь» (рос.)
  3. http://en.for-ua.com/analytics/2011/11/23/151355.html
  4. http://www.kyivpost.com/news/nation/detail/119839/
  5. http://zik.ua/en/news/2011/12/31/326863
  6. http://eng.obozrevatel.com/politics/yanukovych-abolishes-day-of-liberty-on-november-22.htm
  7. http://zik.ua/en/news/2011/12/31/326863
  8. Протоієрей Анатолій Чортополох (Черкаси) ЧЕРКАСИ. Найбільший храм України відзначив престольне свято. // інф. за 22 листопада 2006 року на www.orthodoxy.org.ua «Православіє в Україні» (Інтернет-видання УПЦ)
  9. В 1955 году был издан указ, согласно которому спецслужбы сообщали членам семей расстрелянных, что их родственники были приговорены к 10 годам лагере и умерли там от язвы желудка(рос.)
  10. Такі дані містила «Енциклопедія українознавства»
  11. [http://www.nytimes.com/2011/11/29/world/europe/stalins-daughter-dies-at-85.html?
  12. [http://4vlada.net/partii-lidery/r%D1%96shennya-ts%D1%96noyu-rozkolu Рішення ціною розколу?
  13. Летопись революции. — № 5-6. — К., 1927. — Арк. 141.
  14. Інтерв'ю з С. Шустером
  15. Єврейське ім'я Шустера Шевель (укр. Савелій) іноді приводиться по-литовському як Шевеліс
  16. Крайній Іван Бізнес–диво у решеті. Вироблене у гірській Липовиці нехитре начиння для просівання борошна і круп знаходить збут навіть у Китаї та інших далеких країнах // «Україна Молода», № 221 за 22 листопада 2008 року.
  17. Указ Президента України № 647/2012 від 22 листопада 2012 року «Про звільнення І. Калєтніка з посади Голови Державної митної служби України»
  18. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ko не вказано текст
  19. Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років
  20. Указ Президента України № 1289/97 від 22 листопада 1997 року «Про нагородження олімпійських чемпіонів відзнаками Президента України»
  21. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 листопада 2006 року. Офіційний сайт УПЦ
  22. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року. Офіційний сайт УПЦ
  23. Розрорядження Кабінету Міністрів України від 26 листопада 1996 року «Про поховання Новиченка Л. М.»
  24. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  25. [http://rkc.lviv.ua/index.php?
  26. [http://postup.brama.com/usual.php?
  27. Towarzystwo Politechniczne we Lwowie 1877–1902. Pamiętnik jubileuszowy / pod red. E. Grzębskiego. — Lwów, 1902. — S. 93.
  28. Архиереи РПЦЗ
  29. Определение Архиерейского Синода по делу запрещенного в священнослужении епископа Агафангела (Пашковского)
  30. [http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?
  31. В Одесі відкрито Пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років на Офіційний сайт міста Одеси
  32. Перелік пам’ятників, пам’ятних знаків жертвам Голодомору та місць масових поховань на території Сумської області на Сумська обласна державна адміністрація (офіційний сайт)
  33. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 листопада 2006 року. Офіційний сайт УПЦ
  34. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою babiy не вказано текст
  35. Арк. 79 — 79 зв. У списку розстріляних і реабілітаційному висновку — Дзячковський
  36. Новини (Фастівського) міськвиконкому від 17-25 листопада (2008 року)
  37. Відео з акції протесту 22 листопада 2010 — Maidan.org.ua, 22.11.2010
  38. Гриценко покинув Комітет опору диктатурі
  39. УНП домовляється про злиття з «Нашою Україною» та «Собором»
  40. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою 1770-1914 не вказано текст
  41. В Одесі відкрито Пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років на Офіційний сайт міста Одеси
  42. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  43. ВХЛ определила лауреатов недели. ВХЛ. 22 листопада 2011. Процитовано 22 листопада 2011. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка) (рос.)
  44. http://orthodox.org.ua/ru/node/5550. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  45. Сайт НАН України
  46. [http://media.ukr-info.net/smi/view_article.cgi?
  47. UBC почав мовлення англійською
  48. Biography for Abraham Zapruder ((англ.)) . IMDb. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 6 вересня 2012.
  49. Сергій Яременкоiee.org.ua
  50. Match report