Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/26 жовтня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Назва:Київ

-Знайдено: + | Лісабон || Португалія Португалія || 26 жовтня 2000


Зобр:30шт.


Назва:Українська Народна Республіка

Підзаголовок:=== Інші ===
Знайдено: + : Визнання й встановлення дипломатичних зносин в березні 1918 року. Обмін послами. Підписання тимчасового економічного договору 26 жовтня 1918 року.


Зобр:34шт.


Назва:Сікорський Ігор Іванович

-Знайдено: + І́гор Сіко́рський (25 травня (6 червня) 1889(18890606), Київ — 26 жовтня 1972, Істон, Коннектикут, США) — інженер (авіаконструктор) і підприємець, тривалий час мешкав і працював на території США. Ідею гелікоптера йому навіяли малюнки повітряного ґвинта Леонардо да Вінчі. 1918 року емігрував до США, де 1923 року заснував компанію Sicorski Air Engineering. Автор літаків-велетнів «Ілля Муромець» (1913, Росія), S-29А (США). Конструктор першого в США літака-амфібії.


Зобр:4шт.


Назва:Балацький Дмитро Євменович

-Знайдено: + Дмитро Євменович Балацький (26 жовтня 1902, Гайсин - 15 березня 1981, Полтава) - український хоровий диригент; один із засновників капел "Зірка" (Гайсин), "Хорансу" (Київ); художній керівник капели бандуристів, хорових капел Одеської, Полтавської філармоній; автор музики до пісні "Розпрягайте, хлопці, коней".


Назва:Бернштейн Сергій Натанович

-Знайдено: + Сергі́й Ната́нович Бернште́йн (*22 лютого (5 березня) 1880(18800305), Одеса — †26 жовтня 1968, Москва) — радянський математик; член АН УРСР, АН СРСР, Паризької АН, професор Харківського університету, творець наукової школи, засновник і директор Українського інституту математичних наук у Харкові; понад 250 праць українською, німецькою, французькою мовами про диференціальні рівняння, теорію наближення функцій та теорію ймовірностей (зокрема, її аксіоматичне обґрунтування).


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 26 жовтня 1998


Назва:Ющенко Віктор Андрійович

-Знайдено: +

Віктор Ющенко у Сеймі Польщі, 26 жовтня 2000 р.


-Знайдено: + * Орден Білої Троянди (2006, Фінляндія)[1]


Зобр:6шт.


Назва:Карпатська Україна

-Знайдено: + Карпа́тська Украї́на (до 26 жовтня 1938 Підкарпатська Русь) — автономна республіка у складі Чехо-Словаччини в 19381939, Українська незалежна держава на Закарпатті в березні 1939.
-Знайдено: + 26 жовтня 1938 року А.Бродія, який намагався проводити проугорську політику, було усунуто з посади голови уряду і прем'єр-міністром Карпатської України обрано Августина Волошина. Рішенням Першого Віденського арбітражу 2 листопада 1938 р. значна частина Карпатської України (Ужгородський, Мукачевський і Севлюський повіти) з містами Ужгород, Мукачево і Берегово були приєднані до Угорщини. За цих умов столицю Карпатської України 10 листопада було перенесено до Хуста.


Зобр:2шт.


Назва:Волошин Августин Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 26 жовтня 1938
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 жовтня 1938, після того як, празька влада заарештувала прем'єр-міністра Андрія Бродія, оголосивши його угорським шпигуном, і розпустила уряд, Волошин був призначений новим прем'єр-міністром автономного уряду Карпатської України, а 15 березня 1939 став президентом цієї держави.


Зобр:5шт.


Назва:Дорошенко Олександр Михайлович

-Знайдено: + Дорошенко (Дорошевич) Олександр Михайлович (* 4 січня (16 січня) 1874, Луганськ — † 26 жовтня 1950, Москва) — російський та український актор театру та кіно. Народний артист РРФСР (1946). Герой Праці (1932).


Назва:Бродій Андрій Іванович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 26 жовтня 1938
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Разом з тим москвофільські переконання і проугорська орієнтація А. Бродія, який ще до призначення прем'єром вів таємні переговори з угорським урядом про приєднання краю до Угорщини шляхом плебісциту, чітко виявилися в його практичній діяльності на посаді голови автономного уряду. Це викликало, з одного боку, незадоволення представників українського напряму в краї, а з іншого — рішучі дії офіційної Праги, яка вдалася до його арешту 26 жовтня 1938 р. за «державну зраду». Одразу після арешту А. Бродій розпочав голодування на знак протесту проти утримання його у в'язниці. 11 лютого 1939 р. його звільнили і після зустрічі з президентом ЧСР Е. Гахою направили на лікування в Татри, звідки він утік до Угорщини.


Зобр:1шт.


Назва:Драгомирецький Антін Григорович

-Знайдено: + У 1930-х роках, коли проживав у Харкові та працював на посаді інженера-технолога деревообробного підприємства, був репресований: 26 жовтня 1937 р. зазнав арешту. За вироком Трійки Київського управління НКВС Драгомирецького Антона Григоровича 31 грудня 1937 р. було засуджено до страти, а 16 січня 1937 року — вирок приведено у виконання.


Назва:Ковалів Левко Борисович

-Знайдено: + Левко́ Бори́сович Ковалі́в (18 грудня 1894, Харків — †26 жовтня 1937, Бамлаг) — український державний і політичний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 листопада 1934 року арештований у Харкові органами ГПУ за обвинуваченням у приналежності до контрреволюційної боротьбістської організації, яка нібито готувала замах на Сталіна. Проходив по так званій «справі боротьбистів» разом із колишніми боротьбистами Данилом Кудрею, Юрієм Мазуренком, Олександром Полоцьким, Семеном Семком, письменниками Петром Ванченком, Василем Вражливим, Григорієм Епіком, Олександром Ковінькою, Миколою Кулішем, Миколою Любченком, Григорієм Майфетом, Андрієм Пановим, Валер'яном Підмогильним, Євгеном Плужником, Валер'яном Поліщуком, Володимиром Штангеєм (усього 17 осіб). 27—28 березня 1935 року виїзна сесія Військової колеґії Верховного Суду СРСР засудила Левка Коваліва до 10 років виправно-трудових таборів. За постановою особливою трійки НКВС по Далекому Сходу 26 жовтня 1937 року розстріляний у Бамлагу. Реабілітований у серпні 1956 року.


Назва:Махно Нестор Іванович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився Махно у родині сорокадворічного Івана Родіоновича Махна, державного селянина села Гуляйполе, та його дружини Євдокії. Наступного дня його охрестили у Христо-Воздвиженській церкві й дали ім'я Нестор.[2]


Зобр:7шт.


Назва:Щербина Владислав Іванович

Файл:Фото скульптора

-Знайдено: + Щербина Владислав Іванович (* 26 жовтня 1926, Вознесенськ Миколаївської області) — скульптор малих форм, член НСХУ.


Зобр:1шт.


Назва:Яцків Ярослав Степанович

-Знайдено: + * Кушнір Ліна «Життя сьогодні випереджає найсміливішу фантастику». Академік Ярослав Яцків про місце науки в житті країни, зустріч із Папою Римським, загрози земній цивілізації та інший світ на Японському архіпелазі // «Україна Молода» № 199 за 26 жовтня 2010 року


Назва:Собор руських учених

-Знайдено: + Собо́р ру́ських уче́них («Собор учених руских и любителей народного просвіщенія») — перший просвітнцький з'їзд у Галичині, скликаний Головною Руською Радою з ініціативи Миколи Устияновича й Івана Борисикевича. Відбувся у Львові з 19 по 26 жовтня 1848 року з участю 99 осіб, які вели наради у 9 секціях. Собор руських учених накреслив широку програму організації української науки і народного шкільництва (серед інших видання шкільних загальноосвітніх довідників), схвалив утворити «Общество просвіщення народного», обговорював питання української літературної мови тощо. Безпосередніх практичних наслідків не мав.


Назва:Галичина

-Знайдено: + Під час Другої світової війни, 17 вересня 1939 р. на підставі «пакту Молотова-Ріббентропа» радянські війська вступили на територію Галичини, де було встановлено тоталітарний режим, розпочалися масові репресії проти місцевого населення. В таких умовах 26 жовтня 1939 р. маріонеткові колгоспно-пролетарські «Народні Збори Західної України» ухвалили рішення про включення Західної України до складу Радянської України. На землях Галичини було утворено 4 області УРСР — Львівську, Станіславівську (з 1962 р. — Івано-Франківська), Тернопільську та Дрогобицьку1959 р. об'єднана зі Львівською).


Зобр:17шт.


Назва:Річинський Арсен Васильович

-Знайдено: + 26 жовтня 2010 року на фасаді хірургічного відділення Ізяславської районної лікарні відкрито пам'ятну дошку Арсенові Річинському[3].


Зобр:11шт.


Назва:Свиренко Дмитро Онисифорович

-Знайдено: + Дмитро Онисифорович Свиренко (5 листопада 1888, Мерчик, нині тепер залізнична станція Харківської області — 26 жовтня 1944, Оренбург[4]) — український ботанік, альголог, гідробіолог родом з Харківщини, член-кореспондент АН УРСР (з 1934). З його ініціативи був створений Інститут гідробіології АН України.[5]


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + Наказом № 823 від 26 жовтня для експлуатації систем і обладнання об'єкта «Укриття» організований реакторний цех четвертого блоку.


Зобр:6шт.


Назва:Литвиненко Леонід Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1983 р. у м. Донецьку.


Назва:Молодість (кінофестиваль)

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * ПРЕМІАЛЬНІ. 40 років «Молодості»: історія в гран-прі // «Україна Молода» № 199 за 26 жовтня 2010 року


Зобр:32шт.


Назва:Охтирка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Готуючись до бойових дій зі шведами, Петро I вирішив привести у належний стан укріплення Охтирки. Сам Петро Олексійович з 26 жовтня 1708 до 1 червня 1709 року перебував у різних місцях: поблизу Глухова, у Лебедині, Сумах, Охтирці, Бєлгороді, під Полтавою. Шведи йшли до Охтирки вже зимової пори з наміром здобути тут собі провіант і сіно для коней. Вони захопили Зіньків, Котельву, Красний Кут, Хухру, спалили Олешню, де гарнізон чинив серйозний опір завойовникам, але штурмувати Охтирку не наважились.


Зобр:5шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + За правління Стефана Великого (14571504) вдалось змусити поляків підписати мирний договір і закріпити у Молдавському князівстві територію Буковини, визнавши за Королівством Польським права на Покуття. Вирішальне значення при цьому мала битва 26 жовтня 1497-го року у буковинському лісі біля села Валя Кузьмина, в якому 22-тисячне молдавське військо завдало нищивної поразки 60-тисячному польському війську. Пізніше поле битви Стефан Великий наказав розчистити і засадити дібровою. З посаджених дубів до сьогодні начебто зберігся один — дуб Стефана.


Зобр:38шт.


Назва:Соціалістична партія України

-Знайдено: + СПУ створена 26 жовтня 1991 року в Києві зусиллями колишніх членів забороненої КПУ (КПРС), які не погоджувалися з її забороною і прагнули продовжувати політичну діяльність. Лідером партії обрали колишнього керівника комуністичної більшості в Верховній Раді УРСР Олександра Мороза.


Зобр:2шт.


Назва:Академік Вернадський

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 3 липня 1992 року Президент України Леонід Кравчук видав указ про участь України в дослідженнях Антарктики. У серпні 1992 року Верховна Рада схвалила документи про приєднання України до Антарктичного договору, а 26 жовтня 1993 року утворено Центр антарктичних досліджень (згодом — Український антарктичний центр), який очолив Петро Гожик.


Зобр:9шт.


Назва:Елано Блумер

-Знайдено: + | пк-поновлення = 26 жовтня 2010
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 26 жовтня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Олесницький Євген

-Знайдено: + Помер 26 жовтня 1917 року у Відні, похований у Стрию, разом з передчасно померлою дочкою (надгробок різця Григорія Кузневича).


Зобр:1шт.


Назва:Берегове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1919 році місто на короткий час було під владою румунів, та за Сен-Жерменським та Триянонським договором перейшло до Чехословаччини. Із 1938 до 1944 місто було зайняте угорцями. 26 жовтня 1944 року місто зайняте Червоною армією. У 1945 разом із Закарпаттям передане до складу Радянської України. 17 травня 2001 року Берегове отримало статус міста обласного значення.


Зобр:5шт.


Назва:Телегін Дмитро Якович

-Знайдено: + Дмитро́ Я́кович Теле́гін (*26 жовтня 1919, Плисове — †1 січня 2011, Київ) — український археолог.
-Знайдено: + Народився 26 жовтня 1919 р. в с. Плисове (тепер Лозівського району Харківської області).


Назва:Черняк Володимир Кирилович

-Знайдено: + Черня́к Володи́мир Кири́лович (* 26 жовтня 1941, с. Мнишин, Гощанський район, Рівненська область) — український економіст та політик. Доктор економічних наук, професор. Народний депутат СРСР (19891991), народний депутат України III (19982002) та IV (20022006) скликань.


Зобр:1шт.


Назва:Філарет (Патріарх Київський)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 26 жовтня 1990
-Знайдено: + | періодкінець_4 = 26 жовтня 1990
-Знайдено: + 25-27 жовтня 1990 року Архієрейський Собор РПЦ надав УПЦ самостійність і незалежність в управлінні, а митрополит Філарет, як одноголосно обраний українським єпископатом став Предстоятелем Української Православної Церкви з титулом «Митрополит Київський і усієї України». 26 жовтня 1990 року, у Софійському соборі після Божественної літургії Патріарх Алексій II оголосив рішення архієрейського собору РПЦ і вручив митрополиту Філарету Патріаршу Грамоту на право бути Предстоятелем Української Православної Церкви.


Зобр:2шт.


Назва:Гавриш Іван Степанович

-Знайдено: + Іва́н Степа́нович Га́вриш (*26 жовтня 1901, Новомінська — †5 лютого 1985, Канівська) — бандурист, педагог, біолог, актор-аматор.


Назва:Гуменюк Степан Костянтинович

-Знайдено: + Степа́н Костянти́нович Гуменю́к (* 14 грудня 1914, Михайлівка, нині Ярмолинецького району Хмельницької області — † 26 жовтня 1991, Хмельницький) — український історик, краєзнавець, бібліограф Поділля. Кандидат історичних наук (1977). Голова Хмельницького обласного історико-краєзнавчого товариства (1964–1991).


Назва:Баворів

-Знайдено: + * Мар'ян Ломницький (*9 вересня 1845 — †26 жовтня 1915) — галицький ентомолог, ґеолог і зоолог.


Зобр:3шт.


Назва:Крупицький монастир

-Знайдено: + * 1682 — 26 жовтня 1683 і 16861692 — Дмитро Туптало (Св. Димитрій Ростовський).


Зобр:2шт.


Назва:Симеон (Лукач)

-Знайдено: + 26 жовтня 1949 р. був заарештований органами НКВД і засланий на 10 років до Сибіру. Від ув'язнення звільнений 11 лютого 1955 р. Був священиком у підпіллі, організовував нелегальні богослужіння. У липні 1962 р. заарештований вдруге. Його судили разом із іншим підпільним єпископом Іваном Слезюком.


Зобр:1шт.


Назва:Смик

-Знайдено: + * Смик Олександр Іванович (*26 жовтня 1957) — український бард, поет, драматург


Назва:Новогеоргіївськ

-Знайдено: + Як прикордонне містечко Крилів, хоч і укріплений замком, разом з іншими придніпровськими місцями, був часто розорюваний; при самому містечку відбувалася 26 жовтня 1625 битва — 20 000 козаків, на чолі з Михайлом Дорошенком, Оліфером і запорожскім гетьманом Пирскім, з 30 000 поляків, які мали в допомогу 3 000 німецьких найманців, під проводом коронного гетьмана Конєцпольського. Битва ця скінчилася відступом козаків до озера Курукового або Крюкову, де вони окопалися і де прінуждени були прийняти умови, відомі під назвою Круковських пунктів.


Зобр:2шт.


Назва:Вотчал Євген Пилипович

-Знайдено: + Євге́н Пилипович Вотчал (26 жовтня 1864, Боршна[6] — 1 квітня 1937) — український ботанік, фізіолог рослин, академік АН УРСР (1921), професор Київського політехнічного інституту[7].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1864 року в селі Боршні (нині Прилуцького району Чернігівської області). В 1889 році закінчив Казанський університет. Працював в Петровській сільськогосподарській академії під керівництвом К. А. Тімірязєва. З 1898 року — професор сільськогосподарського факультету Київського політехнічного інституту. Один з організаторів і співробітників Наукового інституту селекції (сьогодні Всесоюзний науково-дослідний інститут цукрових буряків) в Києві. Засновник української школи фізіологів рослин. 5 грудня 1921 спільне засідання УАН обрало професора Вотчала дійсним академіком на кафедру сільськогосподарської біології.


Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 26 жовтня 1937
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |26 жовтня 1968
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 26 жовтня 1864


Зобр:39шт.


Назва:Абрамович Іван Петрович

-Знайдено: + Іва́н Петро́вич Абрамо́вич (2 лютого 1921, с. Річка, нині Косівського району Івано-Франківської області — 26 жовтня 1978, там же) — український різьбяр, інкрустатор, мосяжник.


Назва:Бондар Олександр Миколайович

-Знайдено: + | початок_терміну = 26 жовтня 1998
-Знайдено: + Олекса́ндр Микола́йович Бо́ндар (нар. 7 січня 1955, місто Київ) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Свобода». Голова Фонду державного майна України (26 жовтня 1998 — 15 квітня 2003). Міністр економіки та інфраструктури Опозиційного уряду України (з 17 березня 2010).
-Знайдено: + * Серпень 1994 — лютий 1998 — заступник Голови, лютий — листопад 1998 — перший заступник Голови, квітень — жовтень 1998 — в.о. Голови, 26 жовтня 1998 — 15 квітня 2003 — Голова, з квітня 2003 — перший заступник Голови, квітень 2003 — червень 2005 — перший заступник Голови у зв'язках з Верховною Радою України, липень 2005 — квітень 2006 — заступник Голови Фонду державного майна України.


Назва:Колективізація у СРСР

-Знайдено: + * 26 жовтня 1917: Декрет про землю


Зобр:1шт.


Назва:Прокопенко Микола Антонович

-Знайдено: + Прокопенко Микола Антонович (* 1 квітня 1918, с. Боярка, під Києвом — 26 жовтня 1992, Київ, Україна) — майстер-реконструктор і дослідник українського музичного інструментарію.


Назва:Береговий Георгій Тимофійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Учасник німецько-радянської війни з червня 1942 року. Льотчик, командир ланки, командир ескадрильї 90-го гвардійського штурмового авіаційного полку (4-а гвардійська штурмова авіаційна дивізія, 5-й штурмовий авіаційний корпус, 5-а повітряна армія, 2-й Український фронт). За роки війни зробив 186 бойових вильотів. За героїзм, мужність і відвагу, проявлені в льотних боях Великої Вітчизняної війни, 26 жовтня 1944 року удостоєний звання Героя Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Медаль «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу № 2271 (26 жовтня 1944 року)


Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + ** у чемпіонатах України: 8:1 («Артанія», 3 липня 1993 року, Олександрія; «Закарпаття», 26 жовтня 1995 року, Олександрія).


Назва:Шершун Микола Харитонович

-Знайдено: + Мико́ла Харито́нович Шершу́н (*26 жовтня 1951, с. Злазне, Костопільський район, Рівненська область) — народний депутат України.


Назва:Зарубінський Олег Олександрович

-Знайдено: + Оле́г Олекса́ндрович Зарубі́нський (*26 жовтня 1963, Вінниця) — український політик, народний депутат України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1963 (м.Вінниця); українець.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 3159 Прокоф'єв || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 4307 Черепащук || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 4851 Водоп'янова || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 7544 Типографіянаука || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 8448 Белякіна || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 8782 Бахрах || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 11253 Mesyats || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 14312 Політех || 26 жовтня 1976
-Знайдено: + | 58097 Алімов || 26 жовтня 1976


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + Перебуваючи з 1795 року у складі Вознесенської губернії, Новомиргород славився як значний торговий центр степової України. Станом на 1914 рік, щороку тут відбувалося чотири ярмарки: Похвальний (11 березня — 13 березня), Вознесенський (3 травня — 5 травня), Різдва Богородиці (8 вересня — 12 вересня) та Дмитрівський (20 жовтня — 26 жовтня). Базари збирались один раз на два тижні, по неділям.[8] Крім того, щоранку тут збирались торги. В 1863 році в Новомиргороді існувало два магазини, 30 лавок, 8 харчових закладів, готель та 8 постоялих дворів.[9]


Зобр:39шт.


Назва:Дзевалтовський Ігнацій

-Знайдено: + Від 26 жовтня (за новим стилем — 8 листопада) 1918 року Дзевалтовський обіймає посаду комісара Зимового палацу. Перша половина 1918 року — головний комісар військово-навчальних закладів, потім став військовим комісаром Всеросійського головного штабу. Від 6 серпня 1919 року по жовтень того ж року — наркомвоєнмор України (за сумісництвом).


Назва:Одеса (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | 26 жовтня 2000


Зобр:1шт.


Назва:Болдирєв Анатолій Капітонович

-Знайдено: + Анато́лій Капіто́нович Бо́лдирєв (*26 жовтня 1883, Гайворон — †25 березня 1946) — радянський геолог.


Назва:Бондарчук Володимир Гаврилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У березні 1938 року був заарештований органами НКВС за звинуваченням у причетності до контрреволюційної організації. Через кілька місяців його справу було припинено у зв'язку з відсутністю доказів провини. Того ж року перейшов на постійну наукову роботу до Інституту геологічних наук АН УРСР, захистив кандидатську дисертацію «Четвертинні відкладення УРСР». На початку 1941 року захистив докторську дисертацію, на основі якої у 1949 році було видано посібник для вищих навчальних закладів «Геоморфологія УРСР». У червні 1941 року був призначений проректором Київського університету з навчальної роботи. Затверджений у званні доктора геолого-мінералогічних наук. З 7 липня 1941 по осінь 1941 року був ректором Київського державного університету. З 26 жовтня 1941 по лютий 1944 року проводив наукову роботу в Інституті геології Узбецького філіалу Академії наук СРСР на посаді професора, керував відділом рудних корисних копалин. З 1944 року продовжував працювати професором в Київському університеті, завідував кафедрою загальної геології, був проректором із навчальної роботи. З 7 серпня 1944 по 15 листопада 1951 року був ректором Київського державного університету. Член ВКП(б) з 1945 року.


Зобр:2шт.


Назва:УНІАН

Підзаголовок:== Цензура ==
Знайдено: + 26 жовтня 2012 року, напередодні парламентських виборів в Україні, були зафіксовані випадки цензури при підготовці публікацій УНІАН. Редактор сайту Микола Кондратенко погрожував журналістам ресурсу штрафами і звільненнями за критичні та негативні висловлювання на адресу президента Януковича та найвищих посадовців[10].


Зобр:1шт.


Назва:Безодня (гурт)

Підзаголовок:=== Сингли ===
Знайдено: + | Випущено = 26 жовтня[11] 2009


Назва:Мельничук Валентин Васильович

-Знайдено: + Мельничук Валентин Васильович (26 жовтня 1947) — український політик.


Назва:Оніщук Микола Васильович

-Знайдено: + Микола Васильович Оніщук (* 26 жовтня 1957, с. Долинівка, Житомирська область) — кандидат юридичних наук (1987); міністр юстиції України18 грудня 2007 до 11 березня 2010); член Ради НБУ (з 02.2005); 1-й заступник голови Союзу юристів України; голова Київської міської організації Союзу юристів України; віце-президент Світового конгресу українських юристів; співзасновник та член ради Благодійного фонду сприяння політичним та правовим реформам; голова Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права (з 08.2007)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:6шт.


Назва:Список станцій Харківського метрополітену

-Знайдено: + | 26 жовтня 1986 року
-Знайдено: + | 26 жовтня 1986 року
-Знайдено: + | 26 жовтня 1986 року


Зобр:30шт.


Назва:Великі Кринки

-Знайдено: + На території Кринківської сільради діяла партизанська група. У травні 1942 гітлерівці схопили й закатували лікаря з військовополонених М. І. Колосова. У 1950 році об'єднано колгоспи ім. С. М. Будьонного та ім. К.Є Ворошилова в один під іменем останнього, який з 1955 називався "Росія ", а з 1963 — ім. М. Горького. 25 липня 1959 Великодолинську і Кринківську сільради об'єднано в одну Кринківську з центром у с. Великі Кринки. 26 жовтня 1962 року села Бетяги, В-Кринки і М-Кринки об'єднано в с. Великі Кринки.
Підзаголовок:== Населення ==
Знайдено: + * 26 жовтня 1962 села Бетяги, В-Кринки і М-Кринки об'єднано в с. Великі Кринки[12]


Назва:Тарасюк Галина Тимофіївна

-Знайдено: + Гали́на Тимофі́ївна Тарасю́к (*26 жовтня 1948, с. Орлівка, Теплицький район, Вінницька область) — українська поетеса, прозаїк, критик, перекладач, член НСПУ (1977–2009), Асоціації українських письменників (АУП), Національної спілки журналістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Галина Тимофіївна Тарасюк народилася 26 жовтня 1948 року в селі Орлівка Теплицького району Вінницької області в родині з глибокими національними традиціями.


Назва:Ломницький Мар'ян

-Знайдено: + Ма́р'ян Алої́з Ломни́цький (*9 вересня 1845 — †26 жовтня 1915) — галицький науковець-натураліст, за національністю поляк. Впродовж всього життя займався ентомологією, палеонтологією та ґеологією. Опублікував низку праць, з яких найвизначнішими є каталог жуків Галичини (1884 р.) та ґеологічний атлас Галичини (1905 р.).
-Знайдено: + Помер Мар'ян Алоїз Ломницький 26 жовтня 1915 року і похований на Личаківськім цвинтарі у Львові.


Назва:Владислав Домінік Заславський-Острозький

Підзаголовок:==Життєпис==
Знайдено: + Серед усіх неозорих володінь Владислав Домінік (був дідичем 283 поселень) обрав за помешкання замок у Старому селі, що знаходилося на Берладській дорозі недалеко Львова, збудований в 1584 - 1589 роках кн. Василем Костянтином Костянтиновичем Острозьким (*1524/25 - †1608). У 1642 році Владислав Домінік розпочав будівництво нового замку, який знищили козацькі війська гетьмана Богдана Хмельницького в часі облоги Львова (26 вересня - 26 жовтня 1648 року). Водночас гетьман, як свідчить його кореспонденція, запевняв князя щодо недоторканності його маєтностей і навіть видав окремий універсал, який забороняв козакам нищити маєтності князя Владислава Домініка Заславського-Острозького. У 1649 році розпочалося нове будівництво, яке завершилося у 1654 році спорудженням грандіозного замку, що вже 1674 без проблем витримав облогу турків. Тут, у Старому Селі, князь і помер 5 квітня 1656 року. Похований в Тарнові.


Зобр:5шт.


Назва:Хавкін Володимир Аронович

-Знайдено: + Володи́мир Аро́нович Ха́вкін (Валдемар Мордехай Волф Хавкін) (*15 березня 1860, Бердянськ — †26 жовтня 1930, Лозанна, Швейцарія) — бактеріолог (Франція, Індія).


Назва:Новокраснянка

-Знайдено: + Станом на 1885 рік у колишній державній слободі Новоглухівської волості мешкало 3410 осіб, налічувалось 604 дворових господарства, існували православна церква, школа, 8 лавок, 4 ярмарки на рік: преполовінний, троїцький, 1 серпня та 26 жовтня[13].


Назва:Фальц-Фейн Едуард

-Знайдено: + * Орден Дружби народів (26 жовтня 1993 року) — за активну багаторічну діяльність із пропаганди російської культури за кордоном[14]
-Знайдено: + ID=085236 Указ Президента Російської Федерації від 26 жовтня 1993 року № 1751 «Про нагородження орденом Дружби народів барона фон Фальц-Фейна Е. О.»] (рос.)</ref>


Назва:Карпо (ім'я)

-Знайдено: + Іменини за православним календарем: 17 січня, 8 червня, 26 жовтня.
-Знайдено: + мученик Карп — мученик; постраждав з Папілом та Агафонікою за правління Марка Аврелія (чи Деція): був обезголовлений після страшних катувань (III ст.). Пам'ять — 26 жовтня.


Назва:Надра Банк

-Знайдено: + | дата = 26 жовтня
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Банк був зареєстрований в НБУ 26 жовтня 1993 року. У 1995 році банк здійснив першу в історії України угоду про поглинання, об'єднавшись з АБ «Вугільпрогресбанк». У 2000 році міжнародні рейтингові агентства Thomson Financial BankWatch та FITCH IBCA присвоюють банку найвищий для України рейтинг. У 2007 році був проведений ребрендинг банку. Станом на 2008 рік банк входить до п'ятірки найбільших банків України за чистим прибутком і абсолютним приростом активів.


Зобр:1шт.


Назва:Дзядик Владислав Кирилович

-Знайдено: + Владисла́в Кири́лович Дзя́дик (нар.18 лютого 1919, Сахновщина — †26 жовтня 1998, Київ) — український математик, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР26 грудня 1969 року). Заслужений діяч науки Української РСР. Соросівський професор (1995–1998).


Назва:Жовтневе повстання 1917 (Київ)

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + 26 жовтня (8 листопада) за ініціативою Центральної Ради був утворений Крайовий комітет з охорони революції, який мав тимчасово здійснювати владу у Києві. До нього увійшли представники політичних партій, рад, Міської думи. Комітет засідав у будинку Педагогічного музею. Штаб КВО підтримував Тимчасовий уряд Росії, а до Крайового комітету поставився з недовірою через те, що у його складі перебували й більшовики. 27 жовтня (9 листопада) Центральна Рада остаточно визначила своє негативне ставлення до перевороту у Петрограді, засудила дії більшовиків та заявила, що «буде рішучо боротись з усіма спробами підтримки цього повстання в Україні». Рада висловилась за утворення в Росії «однорідного соціалістичного уряду» з представників усіх соціалістичних партій.


Назва:Криштофович В'ячеслав Сигизмундович

-Знайдено: + Народився 26 жовтня 1947 р. в Києві. Закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1971).


Назва:Другий зимовий похід

-Знайдено: + Вирушила в похід 25 жовтня 1921 з м. Гусятина на Тернопільщині. Першим польсько-радянський кордон перейшов о 23-й годині розвідувальний відділ П. Сумароківа; головна частина Подільської групи перейшла кордон поблизу села Бондарівка близько 2-ї години ночі 26 жовтня; полонено 6 прикордонників, за кілька годин повстанці обеззброїли ще 40 червоноармійців. Під селом Гусятин в ніч з 27 на 28 жовтня 4-ий кінний корпус 4-ої київської петлюрівської дивізії під командуванням полковника М. Палія-Сидорянського в кількості 600 вояків, подолавши опір радянських прикордонників, перетнув українсько-польський кордон. Українське населення не отримало достатньо інформації про поча­ток походу, тому не змогло надати суттєвої допомо­ги. Так, один з найбільших на Поділлі повстанських отаманів Гальчевський-Орел, який мав запаси зброї, коней та повстанців, не знав про маршрут руху групи, тому не приєднався до неї; він здійснював диверсійні акти проти червоноармійських частин, які переслідували групу Палія-Сидорянського. В перших боях група розбила кілька червоноармійських загонів і сама стала кінною групою. 28 жовтня 4-й кінний корпус зайняв станцію Ярмолинці, захопив містечка Купіль і Городок. У селі Згарках Подільська група напала на більшовицький штаб і вій­ськову частину Котовського. Де­які червоноармійці (у спогадах учасники походу пишуть, що й сам Г. Котовський), врятувалися втечею. Поблизу села Авратин 1 листопада поранено командира групи Палія-Сидорянського. Під охороною кіннотників його відправили до радянсько-польського кордону; керівництво гру­пою перейшло до С. Чорного. 2-4 листопада на північних околицях містечка Хмільник відбувалися бої 4-го кінного корпусу 4-ої київської петлюрівської дивізії, українські сили відступили на північ. 6 листопада Подільська група перемістилася у ви­значений наказом Тютюнника район, для з'єднання з головними повстанськими силами. Група пройшла маршем через Потіївку, Нянівку та ру­шила в напрямку Радомишля. Проводилася розвідка для встановлення місцезна­ходження Волинської повстанської групи.


Зобр:12шт.


Назва:Венгеровський Юрій Наумович

-Знайдено: + Ю́рій Нау́мович Венгеро́вський (народився 26 жовтня 1938, Харків — помер 4 грудня 1998, Бєлгород, Росія) — український волейболіст, олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту СРСР (1966). Закінчив Харківський педінститут ім. Сковороди.


Назва:Шинкаренко Тетяна Володимирівна

-Знайдено: + Тетяна Володимирівна Шинкаренко (26 жовтня 1978, Чернівці) — українська гандболістка, призер Олімпійських ігор.


Назва:Добровольча армія

-Знайдено: + 26 жовтня 1917 року донський отаман-генерал О. М. Каледін у відповідь на телеграму з Петрограду з вимогою визнати владу Раднаркому заявив про вірність Тимчасовому уряду, розігнав ради в області Війська Донського і закликав членів Тимчасового уряду, а також «всіх вірних честі і присязі» до себе на Дон[15]. 2 (15) листопада 1917 в Новочеркаськ прибули генерали М. В. Алексєєв, А. І. Денікін і О. С. Лукомський, які втекли із в'язниці під Могильовом [16]. Ще раніше з Києва прибула купка офіцерів на чолі з полковником Іваном Кірієнко, які сповістили отамана Калєдіна про те що готові активно боротися проти більшовизму. З цих крихітних групок "внутрішніх емігрантів" в Новочеркаську почалося формування зародка нової армії, під назвою «Алєксєєвская арґанізация». З початку грудня до створення армії підключився генерал Л. Г. Корнілов. Спочатку Добровольча армія комплектувалася виключно добровольцями (переважали офіцери, були також юнкери, студенти та ін.)[17][18]. Зокрема, 1 січня 1918 прибувають до Новочеркаська 50 офіцерів і до 500 солдатів Корніловського полку з Києва.[19].


Зобр:4шт.


Назва:Бачинський Едмунд Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 11 по 26 жовтня 1938 року входив в перший автономний уряд Підкарпатської Русі, обіймав у ньому пост міністра внутрішніх справ. Входив і до складу другого уряду який очолював Августин Волошин.


Зобр:1шт.


Назва:Ящук Олег Ростиславович

-Знайдено: + Олег Ростиславович Ящук (нар. 26 жовтня 1977, село Грибова Лановецького району Тернопільської області, УРСР) — український футболіст. Він грає на позиції нападника за клуб «Вестерло» з Бельгії, має подвійне громадянство, українське та бельгійське. В 1996–2006 роках Ящук грав за найтитулованіший клуб Бельгії Андерлехт, з яким чотири рази ставав чемпіоном країни.


Назва:Національна організація скаутів України

-Знайдено: + Зареєстрована Міністерством юстиції України наказом №987/5 від 26 жовтня 2007 року.


Зобр:1шт.


Назва:Берсенєв Володимир Андрійович

-Знайдено: + Володимир Андрійович Берсенєв (*26 жовтня 1945, Курессааре, Естонія) — прозаїк. Кандидат медичних наук. Директор Інституту проблем болю. Заслужений лікар України.
-Знайдено: + Народився 26 жовтня 1945 р. в м. Курессааре, Естонія.


Назва:Веніямин Печерський

-Знайдено: + Веніямин Печерський (13 століття - † 14 століття, Київ) — православний святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний. Пам'ять 10 вересня і 26 жовтня.


Зобр:1шт.


Назва:128-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + Згідно з директивою Головного Командування РСЧА № 3986/оп від 25 серпня 1919 р. в підпорядкування командувача Туркестанським фронтом (створений згідно з директивою ГК № 1165/ш від 11 серпня 1919 р.) передавалися усі місцеві формування, що діяли на території Туркестану. Згідно з наказом від 26 жовтня 1919 р. у Самарі та Оренбурзі почалося формування 1-ї Туркестанської та 2-ї Мусульманської радянських стрілецьких дивізій. Однак ці підрозділи були нечисельними та небоєздатними, тому незабаром з'являється наказ про формування нових з'єднань. 22 листопада 1919 р. командувач Туркестанським фронтом М. Фрунзе видав у Самарі наказ № 11 про перетворення, зокрема, групи військ Закаспійського фронту Туркестанської Радянської Федеративної Республіки на 1-шу Туркестанську стрілецьку дивізію (сд). Штаб Закаспійського фронту (м. Полторацьк) став тимчасовим управлінням дивізії — до прибуття з Самари штатного управління, що саме формувалося (наказ військам Туркфронту № 81 від 01.12.1919 р.).
-Знайдено: + 26 жовтня 1942 р. 83-я гсд вступила у перший бій. 22 листопада 1942 р. дивізія була передана у підпорядкування 18-й армії. Долаючи запеклий опір противника, зазнаючи значних втрат від дій ворожої авіації 83-я вперто просувалася вперед, долаючи до всього ще й складний рельєф місцевості в непростих умовах кавказької зими. Особливо відзначилися в тих боях 428-й гсп, артилеристи дивізії.


Зобр:21шт.


Назва:Нафтовик (стадіон, Охтирка)

-Знайдено: + | 26 жовтня 1997


Зобр:1шт.


Назва:Севастополь (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 26 жовтня 2002


Зобр:2шт.


Назва:Головінська-Кузьмович Марія-Любомира

-Знайдено: + Голові́нська-Кузьмо́вич Марія-Любомира (15 березня 1904, Брюховичі, нині смт у складі Львова — 26 жовтня 1986, Філадельфія, штат Пенсильванія, США) — письменниця, громадська діячка.


Назва:Григоріс Буніатян

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 серпня 1946 р., висвячений 1969 р., став парохом вірменської громади у Ростові (Росія). Упродовж 1971-73 та 1975-79 рр. був парохом для вірменів у Ліоні та Парижі (Франція), одночасно продовжуючи освіту. У 1975 р. іменований архимандритом; у 1979-80 рр. був ректором семінарії в Вагаршапаті (колишн. Ечміадзін) (Вірменія). 26 жовтня 1983 р. висвячений на єпископа. Від 1981 до 1990 р. очолював вірменську єпархію в Аргентині, а від 1990 до 1997 р. — у Шіраку (Вірменія). У 2000 р. був відповідальним за єпархію в Армавірі (Росія), а в 2001 р. Католікос Гарегін ІІ іменував його главою Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви з осідком у Львові.


Зобр:1шт.


Назва:Північна війна в Україні

-Знайдено: + 26 жовтня (6 листопада) 1708 року, у селі Орловка (70 км. Від Батурина) він прибув до штабу Карла ХІІ. При ньому на той час перебувало особисте надвірне військо, сотні виборних козаків Прилуцького, Лубенського та Миргородського полків, кількасот сердюків, три компанійські полки — Галагана, Кожуховського та Андрія Малама. Загальна чисельність гетьманців складала приблизно 3.5 — 4 тис. вояків.[20] Решта особового складу трьох вищезгаданих козацьких полків, на чолі з наказним полтавським полковником Григорієм Герциком, разом з кількома сердюцькими полками очолюваних Чечелем залишились залогою в Батурині.


Зобр:5шт.


Назва:Смик Олександр Іванович (бард)

-Знайдено: + Смик Олександр Іванович (*26 жовтня 1957, с. Грузьке Кролевецького району Сумська область) — український бард, поет, драматург.


Назва:Киянський Павло Іванович

-Знайдено: + Народ. 12 липня 1898 р. в Петербурзі. Помер 26 жовтня 1982 р. в Києві. Був актором Київського російського драматичного театру ім. Лесі Українки (1932—1972).


Назва:Матешко Ольга Миколаївна

-Знайдено: + Матешко Ольга Миколаївна (*26 жовтня 1947, Гостомель) — українська актриса. Заслужена артистка України (1978).
-Знайдено: + Народ. 26 жовтня 1947 р. в родині робітника. Сестра кінорежисера А. Матешка. Закінчила Всесоюзний державний інститут кінематографії (1969). З 1969 р. — актриса Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Мокроусов Євген Миколайович

-Знайдено: + Народ. 26 жовтня 1935 в Києві в родині кінематографіста М. Т. Мокроусова. Закінчив театрознавчий факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1958).


Назва:Родина Мазеп -Знайдено: + Одним з напрямків діяльності організації є заохочення митців, які внесли вклад у вивчення діяльності гетьмана Мазепи, опублікували свої труди та проводили заходи з цієї тематики. Так, 26 жовтня 2009, Міжнародна організація "Родина Мазеп" за видатні досягнення у дослідженні історії України та родини Мазеп нагородила почесними знаками "Золотий клейнод родини Мазеп" і "Срібний клейнод родини Мазеп" членів козацьких організацій Харкова Гитіна В.Г., Ярещенко А.П. і Перепеляка І.М.[21], а також ряд вчених України та Росії, які внесли значний внесок у дослідження історії сім'ї Мазеп.[22]


Зобр:3шт.


Назва:Народний комісар

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перша Рада Народних Комісарів була створена 26 жовтня 1917 за 5 років до утворення СРСР. На II-му Всеросійському з'їзді Рад, згідно з конституцією 1918 років, він іменувався Рада Народних Комісарів РРФСР. До створення СРСР у 1922 і утворення Союзного Раднаркому, Рада Народних Комісарів РРФСР фактично координувала взаємодію між радянськими республіками, що виникли на території колишньої Російської імперії.


Назва:Пуканич Адріан Миколайович

-Знайдено: + Вихованець дитячо-юнацької спортивної школи донецького «Шахтаря». З 17-річного віку почав долучатися до ігор у складі третьої та другої команд донецького клубу. У 19 років, 26 жовтня 2002 року дебютував у складі основної команди, вийшовши на поле у грі «Шахтаря» проти одеського «Чорноморця» (перемога 2:0). В основному складі «Шахтаря» закріпитися не вдалося і протягом значної частини кар'єри гравець чередував виступи за різні команди донецького клубу з іграми у складі інших клубів на правах оренди.


Зобр:2шт.


Назва:Герман Авербах

-Знайдено: + Герман Авербах (26 жовтня 1901 Тернопіль — 17 серпня 1942 Львів) — польський математик єврейського походження, один з провідних представників Львівської математичної школи.


Назва:Антоній (Паканич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 9 вересня 2002 року, відповідно до поданого прохання, направлений на служіння в Україну. 26 жовтня 2002 року призначений керівником Інформаційно-просвітницького центру Києво-Печерської лаври. 11 травня 2003 року став завідувачем Канцелярії Київської митрополії Української православної церкви.


Назва:Олійник Олександр Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 26 жовтня 2012


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + Григорій (Закаляк) — 27 вересня 1956 хіротонісаний у єпископа Дрогобицького і Самбірського; з 21 травня 1959 єпископ Чернівецький і Буковинський; з 19 вересня 1960 єпископ Львівський і Тернопільський; з 15 жовтня 1964 єпископ Чернівецький і Буковинський; з 26 жовтня 1964 на спочинку; з 5 лютого 1965 архієпископ Мукачівський і Ужгородський; з 18 березня 1977 на спочинку; † 10 лютого 1984.
Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Миколай (Могилевський) — 26 жовтня 1919 хіротонісаний у єпископа Стародубського, вікарія Чернігівської єпархії; 1920 — 6 серпня 1923 єпископ Сосницький, вікарій Чернігівської єпархії; † 25 жовтня 1955.


Назва:Андре Тан

-Знайдено: +

Андре Тан на церемонії нагородження конкурсу «Фаворити Успіху – 2008», володар нагороди в номінації «Дизайнер року»

Андре́ Тан (Андрій Тищенко[23], Andre Tan, нар. 26 жовтня 1982 року, Харків) — український модельєр і дизайнер одягу.


Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1982 року[24] в селищі Комсомольське Харківської області.


Зобр:1шт.


Назва:Храм святого Іоана Золотоустого (Львів)

-Знайдено: + 1873 року прусська влада закрила монастир ордену Францисканок Найсвятішего Сакраменту в Гнєзно. Це був єдиний на польських землях монастир цієї гілки францисканського ордену. Черницями відразу було прийнято рішення передислокувати свою діяльніть на схід. 26 жовтня того ж року монахині полишили Гнєзно, а 18 листопада прибули до Львова. Першим помешканням у Львові став влаштований ксьондзом Віталісом Мар'янським тимчасовий монастир на вулиці Кохановського (нині Левицького). Будинок сильно потерпав від вологості і 1 червня 1874 року сестри переселились на вулицю Пекарську, у приміщення колишнього сирітського притулку Юлії Галлер. У 1875 році дім було дещо добудовано, а поруч зведено каплицю. Однак споруда не мала огородженого подвір'я, що було важливо для фрацисканок (не відповідало внутрішнім правилам згромадження). Після побудови одного із крил монастиря на Курковій (нині Лисенка) у 1880 році, приміщення на Пекарській було продано отцям змартвихвстанцям.


Назва:Білоцерківський краєзнавчий музей

-Знайдено: + 26 жовтня 1925 року була затверджена нова назва музею — Білоцерківський окружний археолого-етнографічний музей. У червні 1926 року музею було передано колишній будинок ксьондза на Замковій горі, збудований у 1819 році коштом графині О. В. Браницької, який складався з 11 невеликих кімнат.


Зобр:5шт.


Назва:Зеніт-3SLBФ

-Знайдено: + 26 жовтня 2007 на ракеті космічного призначення Протон-К успішно пройшов випробування в польоті ГО виготовлення НВО ім. С. А. Лавочкіна для Зеніт-3SLБ, причому спільно з блоком ДМ.


Назва:Київський медіа-холдинг

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 26 жовтня 2007 року — Київський медіа-холдинг став Генеральним медіа-партнером "Кіноринку «Молодість» [25]


Назва:Дорофєєв Іван Миколайович

-Знайдено: + Іван Миколайович Дорофєєв (26 жовтня 1914, Суженка — 22 серпня 1945, Берлін) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир кулеметного взводу 100-го гвардійського стрілецького полку 35-ї гвардійської Лозівської Червонопрапорної орденів Суворова і Богдана Хмельницького стрілецької дивізії 8-ї гвардійської армії 1-го Білоруського фронту, гвардії лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1914 року в селі Суженка (нині Володарського району Донецької області України) в сім'ї селянина. Українець. Закінчив середню школу, машинобудівний технікум у місті Маріуполь Донецької області.


Зобр:1шт.


Назва:Рудянський Олександр Миколайович

-Знайдено: + Рудянський Олександр Миколайович (нар. 26 жовтня 1935) — радянський український композитор, заслужений діяч мистецтв України (1993), член НСКУ.


Зобр:1шт.


Назва:Кід Каплан

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1970 року в Норвіч.


Назва:Драченко Іван Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4618) гвардії старшому лейтенанту Драченку Івану Григоровичу присвоєно Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1944 року.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Сміли

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |26 жовтня 2007


Назва:SNUFF (гурт)

-Знайдено: + В серпні 2010 року для вільного завантажування у світову мережу була викладена заголовна пісня з альбому «Страх», але вона була без вокалу. Після двох місяців очікування слухачі гурту нарешті дочекалися і повного варіанту пісні — це відбулося 26 жовтня 2010 року, коли цей повний варіант був викладений у світову мережу для вільного завантажування.
13 листопада 2010 року в Інтернеті була викладена вступна пісня з альбому «Страх» під назвою «Время, оставь меня здесь» ([Час, залиш мене отут] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)), через тиждень вже третій трек — «300 секунд», а згодом і дев'ята пісня «Мой город призраков (ч. 2)» ([ Моє місто привидів (ч. 2)] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)).


Назва:Грицютенко Іван Єфремович

-Знайдено: + Грицютенко Іван Єфремович (26 жовтня (8 листопада) 1914, с. Золотарівка, тепер Попаснянського району Луганської області — 17 липня 1995, Львів) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1976, професор з 1977.


Назва:Деже Ласло

-Знайдено: + Деже Ласло (26 жовтня 1927, с. Буді Буда­пештської області) — угорський мовознавець, доктор філологічних наук з 1972, професор з 1975.


Назва:Київський літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана

-Знайдено: + |established = 26 жовтня 2004
-Знайдено: + Київський літературно-меморіальний музей-квартиру Миколи Бажана відкрито 26 жовтня 2004 року в квартирі, де відомий український поет, перекладач, громадський діяч Микола Бажан мешкав близько сорока років. За заповітом його дружини Н. В. Бажан-Лауер саме в цьому приміщенні створено музей.


Назва:Дем'янчук Яна Володимирівна

-Знайдено: + * Яна Дем'янчук - восьма на чемпонаті світу у Роттердамі // інф. за 26 жовтня 2010 року на www.sport.if.ua (сайт, присвячений спорту в Івано-Франківську)


Назва:Керкінітіда (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 12 || Україна Україна|| Трепаліна Катерина || 26 жовтня 1988||align=center| 182 || напад.


Назва:Лис Володимир Савович

-Знайдено: + Володимир Савович Лис (нар. 26 жовтня 1950, хутір поблизу села Згорани, Любомльський район, Волинська область) — український журналіст, драматург, письменник. Відомий також як народний синоптик. Його довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1950 року на хуторі поблизу села Згорани на Волині. 1977 року закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини, у волинській молодіжці, завідував літературною частиною Рівненського музично-драматичного театру. Нині редактор відділу державного будівництва незалежної громадсько-політичної газети «Волинь».


Назва:Стойко Дмитро Вікторович

-Знайдено: + У червні 2005 року перейшов в новостворений клуб « Харків». У команді він став основним воротарем. 26 жовтня 2008 рік а в матчі проти донецького « Шахтаря» (0:0), Стойко грав велику частину матчу зі зламаним зап'ястямПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:4шт.


Назва:Покотюк Анатолій Стратонович

-Знайдено: + Анато́лій Покотю́к, (* 26 жовтня 1951, Княже, нині Сокальський район, Львівська область) — український художник, різьбяр, громадський діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Грабчук Максим Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року за військову майстерність і мужність, проявлені в боях при форсуванні Дніпра старшому лейтенанту Максиму Григоровичу Грабчуку присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1333).


Зобр:1шт.


Назва:Макогон Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 (26 жовтня) 1907 року в селі Грушувасі (нині Барвінківського району Харківської області) в селянській родині. В 19261931 роках навчався в Харківському художньому інституті в Абрама Менеса, Івана Северина, Семена Прохорова, Михайла Шаронова, Анатолія Петрицького, Олексія Кокеля, одночасно вивчав скульптуру у приватній майстерні Івана Севери.


Зобр:9шт.


Назва:Воробйов Анатолій Маркович

-Знайдено: + Анатолій Маркович Воробйов (30 листопада 1900, Митрофанівка — 26 жовтня 1955, Київ) — вчений-фізіолог, доктор медичних наук (1940), професор (1940), член-кореспондент АН УРСР (1955).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1955 року. Похований в Києві на Байковому цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:Ковбасенко Юрій Іванович

-Знайдено: + Ковбасенко Юрій Іванович (*26 жовтня 1958, м. Городище Черкаської області) — український філолог і методист, завідувач кафедри світової літератури Гуманітарного інституту Київського університету ім. Б. Грінченка.


Назва:Плигунов Олександр Сергійович

-Знайдено: + Олександр Сергійович Плигунов (13 (26) травня 1904(19040526), Верхнє — 26 жовтня 1975, Київ) — український радянський хімік, кандидат хімічних наук (з 1946 року), професор (з 1961 року), заслужений діяч науки і техніки УРСР (з 1964 року). Член КПРС з 1940 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1975 року.


Зобр:1шт.


Назва:Кишакевич Йосип

-Знайдено: + Йосип Кишаке́вич (*26 жовтня 1872 — †18 квітня 1953) — український композитор і хоровий диригент, священик УГКЦ.
-Знайдено: + Народився 26 жовтня 1872 року у містечку Лежайську (тепер територія Польщі). Загальну початкову освіту одержав у рідному містечку, а потім навчався у гімназії в Перемишлі. У той час він розпочав компонувати квартети, вальси, сольні пісні, коломийки для гімназійного хору та оркестру.


Назва:Новгород-Сіверська фортеця

-Знайдено: + 26 жовтня 1604 року Новгород-Сіверські мури фортеці були оточені військом Лжедмитрія, але тут його спіткала невдача і Дмитрій нічого не зміг зробити.[26] Ще більше укріпилась фортеця за часів гетьмана Мазепи, однак вона не встояла перед військами Петра І.


Зобр:2шт.


Назва:Час в Україні

-Знайдено: + n=365&syear=1990 Зміни часу в Сімферополі у 1990-их (англ.)]</ref>. Та 15 жовтня того ж року Верховна Рада Криму прийняла закон «Про обчислення часу», згідно з яким на території автономії 26 жовтня 1997 впроваджувався час третього поясу. Дія даного закону була зупинена Президентом України 25 жовтня, а сам документ був направлений ним до Конституційного Суду України, який 25 березня 1998 року виніс вердикт про невідповідність даного закону Конституції України, оскільки зміни порядку обчислення часу не входять до повноважень Верховної Ради АР КримПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:2шт.


Назва:Головко Григорій Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: + Народився 30 вересня (13 жовтня) 1900[27] в селі Дібрівці Миргородського повіту Полтавської губернії (нині Миргородського району Полтавської області) селянській сім'ї. 1921 року став членом РКП (б). В 1935 році закінчив архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту (нині Київський національний університет будівництва і архітектури). В 1934 році та в 19371974 роках був головою Спілки архітекторів УРСР (нині Національна спілка архітекторів України). Про його роботу на посаді глави Союзу, народний архітектор України, головний архітектор Києва (в 1980-х) В. Єжов відгукнувся наступним чином:

Не хочу говорити про колишнього керівника Союзу Г. В. Головко як про професіонала (про що пішли в світ інший погано відгукуватися не прийнято). Однак сам факт керівництва Союзом в руках однієї людини на протязі тридцяти семи років (!


Зобр:5шт.


Назва:Цайтц Єрмінінгельд Стефанович

-Знайдено: + Цайтц Єрмінінгельд Стефанович (26 квітня 1924 року — 26 жовтня 2009 року) — український гідротехнік, гідролог, кандидат технічних наук, доцент, старший науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Герб Синельникового

-Знайдено: + |дата_затвердження = 26 жовтня 2000
-Знайдено: + Герб Сине́льникового — один з офіційних символів міста Синельникове Дніпропетровської області, затверджений 26 жовтня 2000 року рішенням Синельниківської міської ради. Автор герба А. Гречило.


Назва:Прапор Синельникового

-Знайдено: + |затверджений = 26 жовтня 2000
-Знайдено: + Пра́пор Сине́льникового — один з офіційних символів міста Синельниково Дніпропетровської області, затверджений 26 жовтня 2000 року рішенням Синельниківської міської ради. Автор проекту прапора  — А. Гречило.


Назва:Облога Очакова (осінь 1737)

-Знайдено: + 26 жовтня до фортеці наблизився авангард турецької армії, а 27-го все турецьке військо чисельністю до 20 тисяч турок і 30 тисяч татар стало табором на відстані півтора гарматних постріли від фортеці.


Назва:Історія Мукачевого

-Знайдено: + Від фашистської окупації місто було звільнене 26 жовтня 1944 року авангардними частинами 351-ї і 237-ї стрілецьких дивізій. 29 червня 1945 року місто у складі Закарпаття увійшло до складу СРСР.


Зобр:2шт.


Назва:Терещенко Семен Артемійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 жовтня 1866 року він був затверджений на посаді директора Глухівського міського банку на якій пропрацював до жовтня 1870 року. З 26 вересня 1870 року обіймав посаду чиновника особливих доручень VII класу при Головному Піклувальнику Імператорського Людинолюбного товариства (рос. Главный Попечитель Императорского Человеколюбивого общества). 24 серпня та 18 жовтня 1871 року разом з дружиною та синами був внесений до І частини родовідної книги Курської губернії.


Назва:Заленський Володимир Володимирович

-Знайдено: + Заленський Володимир Володимирович (*7 лютого 1847, с. Шахворостівка Миргородського повіту Полтавської губернії, Російська імперія — †26 жовтня 1918, Севастополь (Кримська Народна РеспублікаУНР)) — зоолог, ембріолог, академік Санкт-Петербурзької Академії наук (з 1897). У 1897–1901 рр. — директор Зоологічного музею Санкт-Петербурзької АН.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |26 жовтня 1967


Назва:Комар Анатолій Миколайович

-Знайдено: + Анатолій Миколайович Комар (12 (25) грудня 1909(19091225), Київ — 26 жовтня 1959, Київ) — український радянський інженер-будівельник, академік Академії будівництва і архітектури УРСР1956 року; в 19561959 роках — її президент) і Академії будівництва і архітектури СРСР1957 року).
Підзаголовок:== Біогорафія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1959 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Августин Горняк

-Знайдено: + 14 серпня 1961 року Папа Римський Іван XXIII призначив о. Августина Горняка титулярним єпископом Гермонтським, єпископом-помічником латинського архієпископа Вестмінстерського для українців греко-католиків в Англії та Уельсі. 26 жовтня того ж року в катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Філадельфії відбулася його єпископська хіротонія. Головним святителем був архієпископ Філадельфії Амвросій Сенишин, ЧСВВ, а співсвятителями — апостольський екзарх Східної Канади Ісидор Борецький і єпископ Стемфордський Йосиф Шмондюк. 18 квітня 1963 року Іван XXIII призначив єпископа А. Горняка апостольським екзархом Англії та Уельсу (у 1968 році назву екзархату змінено на «Апостольський екзархат Великобританії»).


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 26 жовтня всі вони беруть участь у зборах у Львові, останні двоє — в президії. 2628 жовтня 1939 року Народні Збори Західної України проголосили на Волині й Галичині радянську владу та просили приєднати їх до СРСР, включивши до складу УРСР.
-Знайдено: + |author=Юрко Семашко |publisher=Сайт Студентського Братства Львівщини |accessdate=26 жовтня 2012}}</ref>. Під час фестивалю було проведено парад вишиванок, виставки, майстеркласи, виступи етно- та рок-колективів[28].


Зобр:21шт.


Назва:Трипольський Стефан Федорович

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + Заслужений будівельник УРСР (з 1964 року); почесний громадянин Запоріжжя (звання присвоєно рішенням Запорізької міської ради № 524 від 26 жовтня 1967 року)[29]


Назва:Дриженко Іван Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм старшому лейтенанту Дриженку Івану Олексійовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1506).


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + Дивізія вела запеклі бої на півдні Польщі, в районі Кракова, Кросно, Ясло. 3 жовтня полки дивізії перетнули польсько-чехословацький кордон, а 26 жовтня, переслідуючи відступаючого противника, досягли Одра.


Зобр:11шт.


Назва:Кравченко Сергій Трохимович

-Знайдено: + Кра́вченко Сергі́й Трохимович (нар. 26 жовтня 1925 — пом. 26 жовтня 1956) — автоматник 117-го гвардійського стрілецького полку 39-ї гвардійської стрілецької дивізії 8-ї гвардійської армії 1-го Білоруського фронту, гвардії рядовий, Герой Радянського Союзу (1945).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 жовтня 1925 року в місті Біляївка Одеської області. Українець. Працював у місцевому радгоспі «Батьківщина».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 26 жовтня 1956 року.


Назва:Авіабаза Бориспіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Сучасна ескадрилья «Блакитна стежа» була створена 26 жовтня 1992 року, а її назва походить ще з 20-х років минулого століття, коли в Україні діяв сторожовий ескадрон з такою самою назвою.


Назва:Пишний Андрій Григорович

-Знайдено: + Народився 26 жовтня 1974 року в селі Доброводи Збаразького району Тернопільської області[30].


Зобр:1шт.


Назва:Станіслав Собінський

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Собінський був убитий пострілом у голову 26 жовтня 1926 року. Замах на Собінського здійснили бойовики УВО Богдан Підгайний (здійснив постріл) і Роман Шухевич (револьвер дав осічку), хоча польською владою були схоплені та засуджені інші невинні люди — Іван Вербицький і Василь Атаманчук.[31]


Назва:Помста за розкол країни

Підзаголовок:== Стратегія ==
Знайдено: + З 3 до 26 жовтня 2012 року активісти започаткували вперше в історії України діяльність антиагітаційних наметів, з яких здійснювали поширення інформації.
-Знайдено: + | 30 вересня — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 3 — 7, 9 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 4 — 7, 9 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 13 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 21 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 25 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 16 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 16 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 20 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 22 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 26 жовтня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Фурманов Олександр Мефодійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1937 році призваний до лав Червоної Армії. Учасник радянсько-фінської війни. У боях німецько-радянської війни з червня 1941 року. Воював на Сталінградському, 1-му Білоруському, 1-му Українському і 3-му Українському фронтах. У ніч на 26 жовтня 1943 року командир відділення 2-го гвардійського понтонно-мостового батальйону 4-ї понтонно-мостової бригади 8-ї гвардійської армії гвардії старшина О. М. Фурманов при форсуванні Дніпра в районі міста Запоріжжя на понтоні доставив бійців на острів Хортицю. Брав участь у штурмі ворожих позицій, сприяючи успішним діям десантників.


Зобр:1шт.


Назва:Фоменко Іван Андрійович

-Знайдено: + Іван Андрійович Фоменко (14 червня 1942, Воронівка — 26 жовтня 2010) — заступник мера Києва в 19942007 роках.


Зобр:1шт.


Назва:Вогні Цитаделі

-Знайдено: + Після цих виступів гурт зайнявся розширенням репертуару, з'явились дві нові пісні: Привид та Сонячні Ворота. 26 жовтня 2006 року гурт виступив у рамках акції під назвою «Українська вечірка».
-Знайдено: + 26 жовтня 2009 року гурт презентував реліз першого демо-альбому під назвою Initium, до якого увійшло 8 композицій.


Назва:Орзіх Марко Пилипович

-Знайдено: + Марко Пилипович народився 26 жовтня 1925 року в м. Одесі. Навчався в Одеській спецшколі Військово-повітряних сил СРСР. Закінчив Серпуховське військово-повітряне училище. Брав участь у бойових діях у складі штурмових авіаційних полків, учасник розгрому берлінської групи німецьких військ та взяття Берліну. Після війни про­ходив військову службу у Німеччині. У 1954 р. М. П. Орзіх закінчив Одеський державний університет. Працював у прокуратурі, міліції, має звання полковника міліції. З 1955 р. за сумісництвом викладає в Юридичному інституті, а з 1968 р. — старший викладач, доцент, професор, завідувач кафедрою. Одночасно обіймав посади заступника декана факультету, декана факультету університету та з часу заснування Одеської юридичної академії (1997 р.) проректора з міжнародних зв'язків.


Зобр:3шт.


Назва:Козак Семен Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 жовтня 1943 року полковнику С. А. Козаку присвоєно військове звання «генерал-майор», а Указомом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року за успішне форсування дивізією Дніпра, міцне закріплення і розширення плацдарму на західному березі і проявлені при цьому відвагу і мужність, присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1 341).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (26 жовтня 1943, …), чотирма орденами Червоного Прапора (10 березня 1943, 24 серпня 1943, 2 листопада 1944, …), орденами Суворова 2-го ступеня (3 листопада 1944), Кутузова 2-го ступеня (27 серпня 1943), Богдана Хмельницького 2-го ступеня (1944), медалями.


Зобр:2шт.


Назва:Новоглухівська волость

-Знайдено: + * Новокраснянка — колишня державна слобода при річці Мечетна, 3410 осіб, 604 двори, православна церква, школа, 8 лавок, 4 ярмарки на рік: Вербної неділі, преполовінний, троїцький, 1 серпня та 26 жовтня.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 17 вересня 1939 р. внаслідок підписання "пакту Молотова-Ріббентропа" Волинь і Галичина були окуповані радянськими військами. 26 жовтня 1939 р. відбулись так звані "Народні Збори Західної України" ухвалили рішення про включення Західної України до складу Радянської України.


Назва:Біда Леонід Гнатович

-Знайдено: + За мужність і героїзм, виявлені в боях, Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1944 року гвардії старший лейтенант Біда Леонід Гнатович удостоєний звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4723).


Назва:Григорій (Закаляк)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 жовтня 1964 року звільнений на спокій через хворобу, згідно з проханням.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 26 жовтня 1938
-Знайдено: + | 26 жовтня 1938


Зобр:87шт.


Назва:Пушко Олександр Олександрович

-Знайдено: + Пушко́ Олекса́ндр Олекса́ндрович (нар. 26 жовтня 1992, м. Зіньків) — український поет.


Назва:Герб Краснодара

-Знайдено: + Новий «радянський» герб Краснодара створений у 1967 році. Офіційно затверджений Рішенням виконкому Краснодарського міської Ради народних депутатів 26 жовтня 1979 року. Автор проекту — І. Бассанский. Опис герба:


Назва:Чемпіонат України з боксу 2012

-Знайдено: + XXI Чемпіонат України з боксу серед чоловіків — головне змагання боксерів-любителів в Україні, організоване Федерацією боксу України, що відбулося з 20 по 26 жовтня 2012 року в Донецьку у приміщенні легкоатлетичного манежу Донецького національного технічного університету. В турнірі взяли участь 184 боксери, що боролися за нагороди у 10 вагових категоріях.


Зобр:3шт.


Назва:ПФС (Севастополь)

Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + * Найбільша поразка у Вищій лізі: 3:11 («Ураган» Івано-Франківськ, 26 жовтня 2010 року, Севастополь)


Назва:Донбаська операція (1941)

-Знайдено: + Тим часом 1-а танкова армія продовжувала наступ уздовж моря на схід. 8 жовтня вона здобула Маріуполь, 12 жовтня досягла р. Міус, 17 жовтня опанувала Таганрог. Того ж дня Ставка Верховного Головнокомандування наказала військам Південно-Західного та Південного фронтів відходити на лінію Касторне — р. Оскіл — Красний Лиман — Горлівка — Таганрог, але танковий клин Вермахту, охопивши Донбас з півдня, продовжував просування далі вглиб радянської території. Паралельно наступали 17-та й 6-та німецькі польові армії: перша — через Донбас, друга — ще далі на північ — на Харків, який зайняла 23 жовтня. 26 жовтня 17-та армія опанувала м. Сталіно (нині м. Донецьк) — головне місто Донбасу.


Зобр:1шт.


Назва:Малинська волость (Радомисльський повіт)

-Знайдено: + * Малин — колишнє власницьке містечко при річці Ірша за 35 версти від повітового міста, 781 особа, 89 дворів, православна церква, костел, католицька каплиця, синагога, 5 єврейських молитовних будинків, школа, поштова станція, 2 постоялих двори, 4 постоялих будинки, 59 лавки, базари, 5 ярмарків на рік: 2 лютого, 23 квітня, 15 серпня, 26 вересня та 26 жовтня, водяний млин, 2 шкіряних заводи. За версту — німецька колонія Малиндорф із 138 мешканцями та кирхою. За версту — паперова фабрика. За 2 версти — смоляний завод. За 7 верст — цегельний завод. За 12 верст — винокурний завод із постоялим будинком і водяним млином. За 12 верст — залізоплавний завод Білий Берег.


Назва:Місцеві вибори в Україні 2014

-Знайдено: +
-Знайдено: + Проектом постанови пропонується призначити чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 26 жовтня 2014 року, оскільки відстрочення дати виборів порушує права виборців обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування [32].
-Знайдено: + Ініціатором цього законопроекту є народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов [33].


Назва:Крип'якевич Роман Іванович -Знайдено: + Рома́н Іванович Крип'яке́вич (* 26 жовтня 1925, Львів — † 11 квітня 1999, там же) — науковець, політичний і громадський діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Буковини

-Знайдено: + Події 1490-1492 рр., зближення Молдавії та Московії, а також переговори польського і угорського королів стосовно Молдавії на з’їзді у Левочі (1494 р.) стали приводом до організації походу польського війська на чолі з молодим королем Яном Ольбрахтом, яке 26 жовтня 1497 року було розгромлене у буковинському лісі біля села Валя Кузьмина. Московія долучилася до перемоги над поляками тим, що не допустила приходу допомоги польському королю у вигляді литовського війська.


Зобр:25шт.


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відбулася офіційна церемонія зустрічі Президента України з Президентом Фінляндської Республіки. Президент України. 26.10.2006.
  2. Метрична книга Христо-Воздвиженської церкви (нині — у Державному архіві Запорізької області) дозволяє встановити точну дату його народження — 26 жовтня 1888 року.
  3. Олег Тягнибок " Нотатки " Сьогодні в рамках виборчої кампанії побував на Хмельниччині Процитовано 03—11—2010.
  4. Проект «Українці у світі»
  5. Учені-біологи України
  6. botanicka.narod.ru
  7. www.nas.gov.ua
  8. Приложение к отчету Елисаветградской Уездной Земской Управы за 1913 год. / Статистико-экономический обзор по Елисаветградскому уезду Херсонской губернии за 1913 год. Составлен статистическим отделением. — Елисаветград, Типография Елисаветградского уездного земства. — 1914. — С. 41.
  9. Экономическое состояние городских поселений Европейской России в 1861–1862 гг. Часть 2. — СПб., 1863. — С. 36.
  10. Українська правда (26 жовтня 2012). Забудьте о фамилии Януковича в негативном свете. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 27 жовтня 2012.; Українська правда (П'ятниця, 26 жовтня 2012, 18:48). Журналісти сайту УНІАН скаржаться на цензуру. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 27 жовтня 2012.
  11. http://www.fdr.com.ua/news_item/25040/
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою кул не вказано текст
  13. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По даннымъ обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутреннихъ Дѣлъ, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпускъ III. Губерніи Малороссійскія и Юго-Западныя / Составилъ старшій редактор В. В. Зверинскій — СанктПетербургъ, 1885. (рос. дореф.)
  14. [http://document.kremlin.ru/doc.asp?
  15. Ледяной поход: занавес трагедии
  16. куди їх посадив Керенський за участь в спробі державного перевороту (Татьяна Нечапайка "Побег из Быхова")
  17. з 1919 — також шляхом мобілізацій
  18. Вступаючи в армію, добровольці підписували терміновий контракт на чотири місяці ([1] (рос.))
  19. Деникин А.И. Очерки русской смуты. — Париж, 1921 (ОРС), стор. 116
  20. О. Г. Сокирко «Український рубікон. Полтавська битва 27 червня 1709 р.» «Темпора» 2008 ст.41
  21. Международная организация "Семья Мазеп" наградила харьковских казаков.
  22. Указ Координаційної ради «Родини Мазеп» про нагородження науковців і діячів культури почесною відзнакою «Золотий клейнод родини Мазеп».
  23. Харківський коледж текстилю та дизайну — Випускники коледжу [недоступне посилання]
  24. Андре Тан / Andre Tan: Биография (рос.)
  25. http://mmr.net.ua/news/newsid/5406/
  26. Персональний сайт Кифоренка Сергія
  27. У джерелах також зустрічається дата 13 (26 жовтня) 1900 року
  28. На Львівщині фестиваль вишиванок зібрав понад тисячу юнаків і юнок. Західна інформаційна корпорація. 21 травня 2012. Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 26 жовтня 2012.
  29. [http://www.meria.zp.ua/test/index.php?
  30. Пышный Андрей Григорьевич. ЛІГА.Досье. 25 червня 2009. Архів оригіналу за 23 січня 2013. Процитовано 2 січня 2013.
  31. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою кн не вказано текст
  32. Парламенту пропонують призначити чергові місцеві вибори у 2014 році.
  33. Чергові вибори місцевих рад України можуть відбутися 26 жовтня 2014 року.