Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/9 червня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

-Знайдено: + | Тулуза || Франція Франція || 9 червня 1975


Зобр:30шт.


Назва:Задніпровський Михайло Олександрович

-Знайдено: + Миха́йло Олекса́ндрович Задніпро́вський (* 9 січня 1924, с. Кам'янка, нині місто Черкаської області — † 9 червня 1980, Київ) — український актор, Народний артист УРСР. Батько актора Леся Задніпровського, чоловік акторки Юлії Ткаченко.


Назва:Бучач

-Знайдено: + 9 червня Є. Петрушевич провів реорганізацію Державного Секретаріату. Вирішено скасувати посаду президента і всю військову і цивільну владу передати «уповновласненому» диктаторові. Ним став Є.Петрушевич.


Зобр:5шт.


Назва:Торез

-Знайдено: + З 9 червня 1929 року в місті виходить газета «Гірник», а з 1992 року працює Студія Торезького телебачення (Канал «TTV»)


Зобр:12шт.


Назва:Українська Національна Рада Західноукраїнської Народної Республіки

-Знайдено: + Перед переходом влади ЗУНР і УГА за Збруч Виділ УНРади і Державний Секретаріат спільною постановою 9 червня 1919 тимчасово передали свої конституційні повноваження президенту Є. Петрушевичеві, як «уповноваженому диктаторові», який мав повноту військової і цивільної виконавчої влади до скликання пленуму УНРади.


Назва:Зінченко Олександр Олексійович

-Знайдено: + | дата_смерті = 9 червня 2010
-Знайдено: + Олександр Олексійович Зінченко (* 16 квітня 1957, Славута Хмельницька область — † 9 червня 2010[1]) — український політик і журналіст.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 9 червня 2010 у віці 53 роки Олександр Зінченко помер в лікарні Феофанія від раку крові, з яким боровся близько 10 років [2]


Зобр:1шт.


Назва:Пустовойтенко Валерій Павлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 9 червня 2001
-Знайдено: + Від 9 червня 2001 р. до 30 квітня 2002 p. — міністр транспорту України в уряді А.Кінаха.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

-Знайдено: + На початку червня 1919 року польські війська захопили майже всю Галичину, за винятком терену між Дністром і нижнім Збручем. У зв'язку з критичним становищем ЗО УНР 9 червня 1919 р. уряд С.Голубовича склав свої повноваження, а Виділ УНРади передав всю повноту військової і цивільної влади Є.Петрушевичу, який отримав титул диктатора ЗО УНР. Для виконання покладених на нього функцій Є.Петрушевич створив при собі тимчасовий виконавчий орган — Раду Уповноважених Диктатора і Військову Канцелярію. Начальним вождем було призначено генерала О.Грекова.
Підзаголовок:=== Еміграція ===
Знайдено: + Найвища Рада Антанти 25 червня 1919 р. (за іншими даними 29 червня), побоюючись наступу більшовиків за р. Збруч, погодилась на тимчасову окупацію польськими військами Східної Галичини, залишивши юридичні права над цією територією за союзними державами.


Зобр:4шт.


Назва:Румчерод

-Знайдено: + Румчерод — скорочена назва центрального виконавчого комітету депутатів рад Румунського фронту, Чорноморського флоту і Одеської округи (Херсонська, Таврійська, частини Подільської і Волинської губернії) — революційний орган, заснований першим фронтовим та окружним з'їздом Рад, що відбувався з 10 по 27 травня (за новим стилем — з 23 травня по 9 червня) 1917 року в Одесі. Більшість у першому скликанні складали меньшовики та есери.


Назва:Маріямпіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Та пicля поразки в українсько-польській війні і приєднання Галичини до створеної за Версальським договором незалежної Польської держави українці опинилися під брутальним тиском польської адміністрації. Ще 9 червня 1919 р. під час Богослужіння до костьолу в монастирі, яким біля 130 років спільно користувалися римо- і греко-католики, вдерлися 40 польських жовнірів й почали бити прихожан, подерли хоругви, порізали хрести і книги, деякі церковні речі забрали з собою. 26 вересня 1924 р. Станіславське староство наказало греко-католикам залишити костьол до 1 січня 1926 р. Для зведення нового храму маріямполянам давався 1 рік і 3 місяці, що за браку коштів в повоєнний час було неможливо. Після цього з костьолу сестрами-служебницями разом з римо-католицьким парохом о. Марціном Босаком були винесені греко-католицькі образи та церковні знаряддя, а 5 січня 1926 р., за день до свята Різдва костьол назавжди замкнули для українців, розібравши незабаром і дерев'яну дзвіницю перед костьолом.


Назва:Паскевич Іван Федорович

-Знайдено: + 9 червня 1854 р. отримав контузію і мусив піти у відставку.


Назва:Семиноженко Володимир Петрович

-Знайдено: + | дата_народження = 9 червня 1950
-Знайдено: + Володи́мир Петро́вич Семино́женко (*9 червня 1950, Київ) — український громадський і політичний діяч, науковець у галузі матеріалознавства та надпровідних матеріалів, доктор фіз.-мат. наук (1984), професор (1988), академік НАН України (1992), двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1992, 2000) та Міжнародної премії в галузі ядерної фізики, генеральний директор ДНУ „НТК «Інститут монокристалів» НАН України“, голова Північно-східного наукового центру НАН України, народний депутат України 2-го і 3-го скликань. Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України (з 29 квітня 2010).


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]