Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1615

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Ракоці Юрій II
-Знайдено: + Ракоці (Rakoczi) Юрій II (1615 — 60), кн. семигородський (1648), син Юрія І Р-, продовжував політику батька й зносини з Б. Хмельницьким, але 1652, у зв'язку з походом Хмельницького на Молдавію, зірвав їх і уклав воєнний договір з Валахією та Польщею проти Молдавії. 1654 відновив дружні стосунки з Україною, і 1656 був створений військ. союз Семигороду, України і Швеції проти Польщі. 1657 P., за допомогою укр. і швед. військ, вдалося захопити значну частину Польщі, включно з Краковом і Варшавою, але він виявився Нездібним полководцем та політиком. Б. Хмельницький змушений був відкликати полк. А. Ждановича з коз. військом на Україну, і P., зданий на власні сили, був оточений поль. військом і 23. 7. 1657 змушений капітулювати під Чорним Островом на Поділлі.


Назва:Київська братська школа
-Знайдено: + Київська братська школа — одна з братських шкіл в Україні у 17 століття, заснована у 1615 році Київським братством за зразком єзуїтьских освітніх закладів. (На деревориті Ковдена 1869 р. зображено Київський Братський монастир, в якому свого часу містилось Київське братство).
-Знайдено: + Першим ректором школи був І.Борецький (1615 — 1618). Ректорами також були М.Смотрицький (бл. 1620), К.Сакович (1620-24).


Зобр:1шт.


Назва:Овернь
-Знайдено: + У 14 столітті Овернь була розділена на герцогство, графство і дофінство. Герцогство і дофінство були об'єднані герцогами Бурбонами до конфіскації Франциском І в 1527 р. Графство ввійшло до складу Франції в 1615 р.


Назва:Фуке Ніколя
-Знайдено: + Ніколя́ Фуке́ (фр. Nicolas Fouquet, vicomte de Melun et de Vaux marquis de Belle-Isle) — відомий французький державний діяч (16151680), син колишнього радника парламенту Франції. Був інтендантом спочатку в провінції Дофіне́, потім при армії в Каталонії і Фландрії, а під час Фронди в Парижі. На цій посаді він допомагав уряду в боротьбі з парламентом, перешкоджав конфіскації майна Мазаріні і сприяв його поверненню до Парижу.


Зобр:1шт.


Назва:Атос
-Знайдено: + Справжнє ім'я прототипа Атоса — Арман де Сіллеґ д'Атос д'Отв’єль. Він народився між 1615 та 1620 рр. Він також був споріднений з капітаном мушкетерів де Тревілем і завдяки протекції отримав посаду в роті королевських мушкетерів у 1641 р. На відміну від персанажу Дюма, справжній Атос помер у досить молодому віці, вирогідно від тяжкого поранення, яке він отримав на дуелі в грудні 1643 р. Тому що він помер у молодому віці, він не залишив ні сім'ї, ні дітей.


Назва:Клювинці
-Знайдено: + | засновано = 1615
-Знайдено: + Точна дата появи не відома. На території та навколо села можна знайти артефакти бронзового віку. Перша згадка про село датується 1615 роком і тоді село згадується під назвою Клюїнце. З часом назва змінилася на сьогоднішню – Клювинці.


Назва:Література 17 століття
Підзаголовок:===Релігія===
Знайдено: + Паралельно з філософією активно розвивається теологія та релігійна література різних конфесій і самі конфесії. Численні місії єзуїтів поширюють християнство від Південної Америки до Філіппін та Японії. На Філіппінах місіонерам вдалось майже повністю християнізувати населення. У Японії християнство завоювало до початку століття численних прихильників (близько півмільйона осіб у 1615 році) і тому було заборонено законом, що майже повністю ізолювало країну від європейців. Продовжує активно розвиватись і буддизм, особливо у його ламаїстській формі, поширюючись серед монгольських племен та в Лаосі.
Підзаголовок:===
Знайдено: + В українській літературі 17 століття було часом формування та розквіту літературного стилю бароко. Його предтечею вважається ще Іван Вишенський, але розквітло бароко у творчості Мелетія Смотрицького, Кирила Транквіліона-Старовецького та з появою київської школи. На формування українського бароко найбільше вплинуло відновлення православної ієрархії у 1620 році, заснування київської школи 1615 року та її реформи, проведені митрополитом Петром (Могилою) (1644) і гетьманом Іваном Мазепою (1694). І нові православні ієрархи, і професори Академії були головними представниками бароко, яке іноді звуть "козацьким", що не зовсім вірно, оскільки козаки мають до нього досить віддалене відношення, як в літературі, так і в інших видах мистецтва. Головними митцями були духовні особи, ченці та ієрархи. Звідси і головна відмінність українського бароко від західноєвропейського — його переважно духовний характер.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед