Користувач:Alex Blokha/Події в Вікіпедії/26 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:1912

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 26 травня — Кадар Янош, керівник соціалістичної Угорщини (1956—87 рр.)
Підзаголовок:== Померли ==
Знайдено: + * 26 травня — Високович Володимир Костянтинович — патологоанатом, бактеріолог й епідеміолог (*1854).


Назва:Високович Володимир Костянтинович

Файл:Vysokovych Volodymyr Kostyantynovych grave.gif

-Знайдено: + | дата_смерті = 26 травня 1912
-Знайдено: + Володи́мир Костянти́нович Високо́вич — (*28 січня 1854, Гайсин, Україна — †26 травня 1912)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:16шт.


Назва:Червона армія

Підзаголовок:====
Знайдено: + На початку 1920 року більшовики визнали Далекосхідну Республіку (ДСР), яка повинна була служити буфером між ними, і японськими окупантами. Основними силами регіону, окрім більшовиків, військ ДВР і японців, були також забайкальські козаки отамана Семенова. Під тиском більшовиків, а також країн Антанти, що застерігалися посилення Японії, війська ДСР восени 1920 років були виведені із Забайкалля. ДСР швидко попала під повний контроль Радянської Росії; більшість в Установчих зборах ДСР зайняли більшовики, а Народно-революційна Армія (НРА) ДСР розглядалася РРФСР як частина Червоної Армії. Ці обставини призвели до організації місцевими білогвардійцями перевороту 26 травня 1921 року за підтримки японців. Влада у Владивостоку перейшла до братів Меркулових. У червні 1922 року владу захопив білий генерал М.К. Дитеріхс, що проголосив себе Земським воєводою, і що сформував Земську рать. Вона була розгромлена військами НРА під командуванням В. К. Блюхера за підтримки партизан. 24 жовтня 1922 року НРА вступила до Владивостока. Залишки білих військ були розгромлені на Далекому Сході до липня 1923 року.


Зобр:10шт.


Назва:Соколов Юрій Дмитрович

-Знайдено: + Ю́рій Дми́трович Соколо́в (14 травня (26 травня) 1896, станція Лабинська на Кубані, нині місто Лабинськ Краснодарського краю Росії2 лютого 1971, Київ) — український механік і математик. Член-кореспондент АН УРСР (з 1939).


Назва:Мартін Гайдеггер

-Знайдено: + |дата_смерті = 26 травня 1976
-Знайдено: + Ма́ртін Га́йдеггер (нім. Martin Heidegger) (26 вересня 1889, Мескірх, Німеччина — 26 травня 1976, Мескірх) — німецький філософ, який зосереджував свою роботу у сферах феноменології та екзистенціалізму. Один із засновників герменевтики та сучасної лінгвістичної філософії. Поруч із Вітгенштейном здійснив мовну революцію.


Зобр:2шт.


Назва:Фольксваген

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Для виробництва «народного автомобіля» 26 травня 1938 в місті Вольфсбурзі почалося будівництво найбільшого європейського автозаводу Volkswagen. Але війна, що насувалася, перешкодила налагодити випуск цього автомобіля. Їх було виготовлено всього дюжина. Автомобіль дуже подобався фашистським бонзам. На ньому із задоволенням роз'їжджав сам Гітлер.


Зобр:15шт.


Назва:Буханець Михайло Самійлович

-Знайдено: + Як публіцист і громадянин М.Буханець втручається в різні аспекти державно-культурного будівництва країни. В його архіві зберігся відгук на два поетичні твори "Первомайская песня" і "Нашей прессе" завідуючого відділом літератури та мистецтва Л.Серпіліна (газети "Правда Украины" від 28 травня 1945 р.) та редактора газети "Черноморский гудок" Н.Болдирєва на допис "Там, где критика в загоне" від 26 травня 1953 р. А також стаття "Редактору "Курортной газеты" тов. Г.Супрунюку / Копия секретарю Ялтинского горкома КПУ". "Разом с этим письмом я посылаю заметку в "Правду", пусть она скажет своё веское слово". Рукопис статті не датований. Має 4 сторінки щільного тексту. В ній "Речь идет о "творении" под броским названием "Из арабского дневника" автора А.Ященка…"(Антон Ященко згодом голова обласного товариства "Україна"). М. Буханець гнівно і безкомпромісно розвінчує неуцтво і претензійність автора і докоряє редактору за публікацію матеріалу. Чергова праця: "Ленинград. Радио. Отдел литературно-драматического вещания". 1962 рік. 14 сторінок. Відгук на передачу "Хозяйка дома", в якому торкається сімейних відносин, побудови сім'ї, що ґрунтується на багатому позитивному особистому досвіді та живих прикладах з навколишньої дійсності.


Назва:Дужий Петро Атанасійович

Підзаголовок:===
Знайдено: + 4 червня 1945 року сталося непоправне. Зрадницька рука показала агентам НКДБ криївку, в якій знаходилося вісім повстанців, у тому числі й Петро Дужий. Чи не вперше каральні органи НКДБ застосували струменево-паралітичний газ. Петро Дужий арештований усьоме. П'ятнадцять місяців безсонних ночей та катувань під час слідства. У результаті 22 березня 1947 року в спецтюрмі м. Києва Петра Дужого засуджено до розстрілу. Шістдесят п'ять днів і ночей незламний борець Петро Дужий чекав на виконання вироку. Вирок був підписаний головою Верховної Ради СРСР М. Шверником. На щастя, вийшов Указ від 26 травня 1947 року, який скасовував смертну кару.


Зобр:8шт.


Назва:Зміни поділу РРФСР

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 26 травня новим центром Орджонікідзевського краю (замість Орджонікідзе) став Ворошиловськ (нині — Ставрополь)


Назва:Вард Каннінгам

-Знайдено: + Го́вард Джі. "Вард" Ка́ннінгам (Howard G. "Ward" Cunningham) (*26 травня, 1949) — американський програміст, найбільше відомий як винахідник першої вікі, яка також називається WikiWikiWeb, і один з перших в галузі Шаблонів проектування програмного забезпечення (англ. software Design Patterns) та Екстремальному Програмуванні. Він розпочав програмування WikiWikiWeb в 1994 і встановив її на веб-сайт його програмової консультації Cunningham & Cunningham 25 Березня 1995 року, як додаток до Портландського Репозитарію Шаблонів (Portland Pattern Repository). Каннінгам відомий серед програмістів на призвісько "Вард" (Ward), проживає в тому ж самому місті, що і творець Linux Лінус Торвальдс, в Бівертон, що є західною частиною Портланда, штат Орегон.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Вірменії

Підзаголовок:==
Знайдено: + У V—VI століттях спалахнув ряд повстань народу. Це був протест проти спроб викорінити в країні християнство й асимілювати вірменський народ. Найбільш значний бій відбувся 26 травня 451 року на Аварайрській рівнині, очолив його полководець Вардан Маміконян, якому вдалося зібрати 66 тисяч воїнів. У цьому бою, за словами історика й очевидця Егіше, «квітучі поля були залиті кров'ю» і «серце людини розривалося побачивши купи убитих». Девізом бою стали віщі слова: «Смерть усвідомлена — це безсмертя». Знаменита Аварайрська битва була програна, однак, зустрівши завзятий опір, перси змушені були відмовитися від зазіхань на релігію і самобутність вірменського народу.


Зобр:2шт.


Назва:Антонов Ан-225

Підзаголовок:==
Знайдено: + 26 травня 2001 року, Ан-225 отримав сертифікат типу від Авіаційного Регістру Міждержавного Авіаційного Комітету. Перший комерційний політ «Мрія» здійснила 31 січня 2002 року зі Штутгарта до королівства Оман з 187,5-тонним вантажем продуктів харчування для американських військових, розташованих у країні. З того часу Ан-225 став основною «робочою конячкою» в парку літаків «Авіаліній Антонова» завдяки можливості транспортування об'єктів, що раніше не можна було перевезти повітрям, таких як локомотиви і 150-тонні генератори. Можливість швидкого транспортування великогабаритних вантажів, що необхідні постраждалим від стихійних лих, забезпечило літаку репутацію цінного помічника для гуманітарних організацій.


Зобр:5шт.


Назва:Карпати (Львів)

Підзаголовок:===
Знайдено: + Львівське дербі другого кола відбувся 26 травня 2009 року і припало на останній тур чемпіонату. Матч був дуже важливим для «Львова», оскільки навіть нічия дозволила б команді залишитись у Прем'єр-лізі. Проте «Карпати» перемогли 2:1, а «міщани» вилетіли до першої ліги.


Зобр:20шт.


Назва:2008

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 26 травня — Сідні Поллак, американський кінорежисер, продюсер і актор.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]