Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1767

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Попит та пропозиція
-Знайдено: + Вперше фразу "попит та припозиція" використав Джеймс Денхем Стюарт у своїй праці "Принципи політичної економії", що була опублікована у 1767. Цей термін також був застосований такими видатними економістами-класиками як Адам Сміт та Давид Рікардо відповідно у своїх працях "Причини багатства народів" та "Принципи політичної економії та оподаткування".


Зобр:7шт.


Назва:Шабельківка
-Знайдено: + Шабельківка, с. м. т. Донецької області, підпорядковане Краматорській міськ. раді, 4500 меш. (1984); заснована 1767.


Назва:Бекет
-Знайдено: + На 1767 р. діяло 20 постів, у складі котрих перебувало 3708 бекетових козаків, що несли прикордонну службу від імені Війська Запорозького Низового. Тобто бекетовими козаками називали козаків, що за чергою несли прикордонну службу.


Назва:Драматургія
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Завдання драматургійної роботи були вперше сформульовані у XVIII ст. німецьким літературним критиком та поетом Йоганном Шлеґельом (Johann Elias Schlegel). Першим драматургом став Ґотгольд Лессінґ, написавши ряд театральних критик, котрі склали збірку «Гамбурзька драматургія» (1767).


Назва:Газель (жанр)
-Знайдено: + Газе́ль (від араб. — ліричний вірш) — ліричний вірш, що складається не менше як з трьох, не більше як з дванадцяти бейтів (двовіршів), пов'язаних наскрізною моноримою кожного другого рядка (крім першого бейта з парним римуванням) за схемою метричної основи аруза: аа, ба, ва, га і т.п.
Викінчені за думкою строфи не пов'язані між собою фабулою, їх об'єднує спільний мотив. У кінцевому бейті автор неодмінно називає своє ім'я (літературний псевдонім). Основний зміст газелі — любов, туга закоханого, незрідка філософські медитації, перейняті вченням суфізму та анакреотичними настроями, втіленими в алегоріях. Ця форма як відгалуження касиди виникла у 7 ст. в арабській та перській поезії, невдовзі поширилася в тюркомовних літературах (Сааді, Гафіз, Джамі, Навої, Рудакі та ін.), вплинувши на індійську та уйгурську.
Європейський читач вперше познайомився з газеллю в латиномовній інтерпретації Т. Гайда (1767). Першим до газелі в Європі звернувся Й.-В. Ґете, котрий написав свій «Західно-східний диван».
Газелі зустрічаються і в доробку українських поетів (І. Франко, В. Поліщук, Д. Павличко та ін.). У творчості А. Казки ця віршована форма зазнала певної зміни (зокрема, не вживається сфрагіда), а після монорими застосовоно рефрен:


Назва:Муруроа
Підзаголовок:==
Знайдено: + Атол Муруроа був відкритий в 1767 році лейтенантом ВМС Великої Британії Філіпом Картеретом на кораблі "Swallow", через кілька днів після того, як ним же був відкритий острів Піткерн. Лейтенант Картерет назвав атол островом Єпископа Оснабургського (Bishop of Osnaburgh Island).


Зобр:3шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Роки, згадані у Вікіпедії