Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1844

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----- Назва:Крилов Іван Андрійович
-Знайдено: + Крилов Іван Андрійович (1769 - 1844) - письменник-байкар, критик. Народився у Москві в родині бідного армійського офіцера. Упродовж 30 років служив у Перербурзькій бібліотеці. Писати став у 40 років.


Назва:Національний університет «Львівська політехніка»
-Знайдено: + | Дата заснування =1844 р.
-Знайдено: + Львівська політехніка — найстарiший вищий технічний навчальний заклад України (заснований 1844 року)


Назва:Тихомандрицький Матвій
-Знайдено: + Тихомандрицький Матвій (18441921), математик родом з Києва; закінчив Петербурзький Університет, 1879 — 83 працював у ньому, 1885 — 1904 — проф. Харківського університету. Праці Т. стосуються вищої альгебри, теорії еліптичних функцій, абелевих інтегралів, теорії ймовірностей.


Назва:Фенцик Євген
-Знайдено: + Фенцик Євген (18441903), закарп. осв. діяч і письм. москвофільського напряму, гр.-кат. свящ.; видавець і ред. (з 1885) півмісячника «Листокъ», що друкувався мішаною рос. і ц.-слов. мовою, проте популярний «Додатокъ» друкувався мовою, зближеною до нар. Ф. писав поезії, (поема «Коріятович»), балади, оп. та повісті з життя інтеліґенції й духовенства: «Нищие духом», «Учитель Неборака», іст. драма «Покорение Ужгорода»; деякі твори під псевд. Владимир. Автор шкільних підручників, публіцистичних ст. Вибрані твори «Собрание сочинений» (1932).


Назва:Смоленський Леонід
-Знайдено: + Смоленський Леонід (18441905). педагог, учитель історії (серед його вихованців Т. Зіньківський. Є. Чикаленко та ін.) і громадський діяч, визначний промовець. Майже все життя прожив у Одесі, крім університетських студій у Києві, де познайомився з М. Драгомановим, ідеї якого пізніше проповідував. Один з керівників Укр. Одеської Громади.


Назва:Спіро Петро
-Знайдено: + Спíро Петрó (1844 — 93), фізіолог родом з Москви, де й закінчив студії. З 1871 працював у Новоросійському Університеті в Одесі, з 1885 — його проф. Праці С. присвячені питанням фізіології дихання, травлення, гіпнози тощо. При поясненні проблеми гіпнози С. висловив низку ориґінальних тверджень про діяльність гол. мозку. С. брав активну участь у роботі першої в Рос. Імперії лабораторії експериментальної психології, що її засновано в Одесі 1882.


Назва:Субботін Віктор
-Знайдено: + Субботін Віктор (1844 — 98), гігієніст родом з Прилуки на Чернігівщині. 1867 закінчив мед. фак. Київського Університету, у 1872 — 93 його проф. С. був засновником першої на Україні самостійної катедри гігієни, активним співр. Товариства київ. лікарів, одним з засновників Рос. Товариства Охорони Народився Здоров'я (1887), брав діяльну участь у боротьбі з епідеміями холери та тифів у Києві. Праці і ст. (переважно в нім. наук. ж.) С. присвячені питанням фізіології, гігієни харчування, комунальної гігієни, епідеміології, організації охорони здоров'я. С. — автор посібників з гігієни (1882 — 83)


Назва:Сушкевич Петро
-Знайдено: + Сушкевич Петро (18441913), громадський діяч і меценат, лікар; усе своє майно (бл. 200 000 австр. корон) записав товариству «Просвіта» у Львові на" стипендії для укр. ремісничої молоді і на допомогу для незаможних старих літераторів.


Назва:Англійський Банк
-Знайдено: + Англійський Банк (The Bank of England), центральний банк Великої Британії, заснований у 1694 році за наказом парламенту. Увійшов у число надійних банків у 1844, націоналізований у 1946. Є банкіром для клірингових банків і уряду Великої Британії. Як урядовий банк керує рівнем споживчого попиту населення, регулюючи обсяг наявної валюти, визначає грошову політику держави, впливаючи на курс обміну валют шляхом інтервенцій на валютному ринку, і здійснює загальне спостереження за банківською системою Великої Британії.


Зобр:1шт.


Назва:Рожанський Гнат
-Знайдено: + Рожанський Гнат (1844 — 83), гр.-кат. свящ. гал. громадський діяч у Калущині. Навчаючися у духовній семінарії, був ініціатором і ред. (разом з О. Барвінським і Г. Боднаром) першого вид. творів Т. Шевченка в Галичині п. н. «Поезиі Тараса Шевченка», (І-ІІ, 1867-69). Листування з Ю. Федьковичем, І. Франком та ін.


Назва:Свистун Пилип
-Знайдено: + Свистун Пилип (18441919), письм. і педагог, гімназійний учитель, москвофіл, у 1902-14 — дир. бібліотеки Народився Дому в Львові й ред. його органу «ВЂстникъ Народного Дома», гол. Общества ім. Качковського і ред. його вид.; розвідки з іст. Галичини («Прикарпатская Русь подъ владЂніемъ Австріи», т. І-ІІ. Л. 1896-97), праця про Шевченка «ЧЂмъ есть для насъ Шевченко» (1885). Помер у Ростові на Дону.


Назва:Ла-платський дельфін

-Знайдено: + Жерве і Д’Орбіньї, 1844


-Знайдено: + Ла-платський дельфін (Pontoporia blainvillei) становить єдиний вид у своєму роді Pontoporia. Уперше був описаний Полем Жерве і Альсідом Д’Орбіньї у 1844 році (позначкою виду blainvillei була увічнена пам’ять французького зоолога Анрі Марі Дюкорте де Бленвіля). Ла-платські дельфіни також відомі під прізвиськом «францисканські» (franciscana) в Аргентині і Уругваї; це прізвисько набуло міжнародного поширення і може вживатися не тільки іспанською мовою. Також його можуть називати «качімбо» (cachimbo) чи (у Бразилії) «тонінья» (toninha).


Зобр:3шт.


Назва:Білий карлик
Підзаголовок:===
Знайдено: + У 1844 р. директор Кенігсбергської обсерваторії Фрідріх Бессель виявив, що Сіріус, найяскравіша зоря північного неба, періодично, хоча й досить слабко, відхиляється від прямолінійної траєкторії руху по небесній сфері. Бессель прийшов до висновку, що у Сіріуса повинен бути невидимий «темний» супутник, причому період обертання обох зірок навколо спільного центру мас повинен бути порядку 50 років. Повідомлення було зустрінуто скептично, оскільки темний супутник залишався невидимим, а його маса повинна була бути достатньо великою — порівнянною з масою Сіріуса.


Зобр:10шт.


Назва:Махачкала
-Знайдено: + |засноване=1844
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Місто було засновано у 1844 році, відоме спершу під назвою Анджи-кала (мучна фортеця), У 1857 році було переіменовано в Порт-Петровськ, що пов'язано з легендою, яка розповідає, що в часи Перського походу 1722 року у цьому місці був табір військ російського царя Петра І.


Назва:Дурново Петро Миколайович
-Знайдено: + Ду́́рново Петро Миколайович (1844-1915) - один із найреакційніших державних діячів у Росії, з жовтня 1905 по квітень 1906 р. міністр внутрішніх справ. На цьому посту виступав приборкувачем російської революції 1905—1907 рр.


Назва:Крабоподібна туманність
Підзаголовок:==
Знайдено: + Крабовидна туманність отримала свою назву від малюнка астронома Вільяма Парсонса, що використав 36-дюймовий телескоп, в 1844. У цьому малюнку туманність дуже нагадувала краба. При повторному спостереженні туманності в 1848 через новий 72-дюймовий телескоп Парсон намалював точніший малюнок, проте назва «Крабовидна туманність» залишилася.


Зобр:4шт.


Назва:Комаров Михайло Федорович
-Знайдено: + Миха́йло Фе́дорович Комаро́в (1844—†1913) — український бібліограф, критик, фольклорист і лексикограф.


Назва:Академії затока
-Знайдено: + Взимку замерзає. А. з. названа на честь Петербурзької АН російським мандрівником О. Ф. Міддендорфом під час експедиції 1844.


Назва:Шрейдер Єгор Єгорович
-Знайдено: + Єго́р Єго́рович Шре́йдер (1844, Херсон1922) — український живописець.


Назва:YMCA
-Знайдено: + Заснована в Лондоні у 1844 році Джорджем Вильямсом (1821—1905) та на сьогоднішній день нараховує близько 30 млн. членів в понад чим 130 країнах світу.


Назва:Три мушкетери (роман)
-Знайдено: + | дата_публікації = Травень-червень 1844
-Знайдено: + «Три мушкетери» — відомий роман Олександра Дюма, написаний у 1844 р. Книга присвячена пригодам молодого чоловіка д'Артаньяна, який покинув свою батьківщину Ґасконь, щоб стати мушкетером. Інші герої роману та друзі мушкетера: Атос, Портос і Араміс. Історія д'Артаньяна продовжується в двох інших романах трилогії: «Двадцять років потому» і «Віконт де Бражелон, або Десять років потому».


Зобр:2шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед -----

Роки, згадані у Вікіпедії