Користувач:Bobrovska Katerina/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кітч і література.Травестії

[ред. | ред. код]

Монографія української культурологині, літературознавиці Тамари Гундорової. Монографія Тамари Гундорової присвячена явищу культури, що має назву кітч. У своїй роботі дослідниця надає різні дефініції феномену та має на меті “зруйнувати міф про кітч як поганий смак і показати, що кітч явно чи неявно присутній в багатьох літературних творах, і по-третє, засвідчити, що модернізм і сам був не байдужий до кітчу.”[1] Праця охоплює такі теми як масова культура, естетика, фетиш, авангард, модернізм тощо. Тамара Гундорова бере ідеї таких дослідників як Кант, Адорно, Брох, Беньямін, Крінберг, Зонтаґ тощо.

Видавництво

[ред. | ред. код]

У 2008 році, праця була видана видавництвом "Факт"

Нагороди

[ред. | ред. код]

Монографію Тамари Гундорової проголосили «Книжкою року 2008»[2] у номінації «Хрестоматія – Літературознавство»

Зміст

[ред. | ред. код]

Всередині кітчу

Популярна культура versus в висока культура

«Котляревщина»: колоніальний кітч

«Марлітівський стиль»: жіночий кітч

Модернізм: сецесійний кітч

Соцреалізм: ідеологічний кітч

«Дочка кобзаря»: героїчний кітч

Постмодернізм: карнавальний кітч

Поп-культура: кітч як «стьоб»

Post scriptum. У полоні кітчу

Покажчик імен

Критика

[ред. | ред. код]

Олександр Пронкевич про монографію: "Книгу Т.Гундорової можна назвати травестією академізму, бароково-бурлескним вибухом радісних енергій, які, на жаль, так рідко супроводжують літературознавчу працю....Книга по-хорошому кітчева, і тому вабить своїм відвертим антиснобізмом. Читач стрибає з острівця на острівець, втягуючись у карнавальне дійство на ім’я українська література, яку врешті-решт стає цікаво читати, яку дуже хочеться читати, тому що в ній, крім клішованих хворих на сухоти революціонерів, з’являється просте (хай у закітчованому вигляді) людське життя з його повсякденними потребами." На думку критика, кітч переміщується зі смітника культури на високу полицю інтелектуала й перетворюється на універсальний симптом внутрішньої парадоксальності сучасної культури.[3]

Роксана Харчук про книгу: " Мені здається, що у книжці «Кітч і література» вартувало б дати чіткіші визначення поняття масової, популярної, комерційної літератури. Авторка, на жаль, більше уваги приділяє саме проблемі кітчу. Про українську масову культуру, зокрема – літературу, в книжці Т. Гундорової взагалі не йдеться. Насправді дослідницю захоплює проблема кітчу у високій літературі".[4]

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Гундорова, Тамара (2008). Кітч і література. Травестії (українська) . Київ: Факт. ISBN 978-966-359-292-3.
  2. «Книжка року-2008»: короткі списки номінації «Хрестоматія». bukvoid.com.ua. Процитовано 31 березня 2020.
  3. Про книжку Тамари Гундорової «Кітч і література». ЛітАкцент - світ сучасної літератури (укр.). 10 листопада 2008. Процитовано 31 березня 2020.
  4. Про книжку Тамари Гундорової «Кітч і література». ЛітАкцент - світ сучасної літератури (укр.). 10 листопада 2008. Процитовано 31 березня 2020.