Користувач:Dgho/Неосередньовічна музика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Неосередньовічна музика — це сучасна популярна музика, що характеризується елементами середньовічної музики та старовинної музики в цілому. Музичні стилі в неосередньовічній музиці варіюються від автентичних виконавських інтерпретацій середньовічної музики (розуміється як класична музика) до кросоверних жанрів, які поєднують середньовічні інструменти, такі як волинка, шоломія і шарманка, з електронною музикою та роком. У багатьох випадках жанр більш-менш збігається з фолк-роком, британським фолк-роком і неофолком.

Гуртів, що спеціалізуються на неосередньовічній музиці, особливо багато в Німеччині, хоча цей жанр також користується певною популярністю в Північній Америці, Чехії, Нідерландах, Франції, Великобританії, Італії та скандинавських країнах.

Історія

[ред. | ред. код]

Важко вказати точне походження неосередньовічної музики. Можна стверджувати, що всі середньовічні мелодії, написані після Середньовіччя, певним чином є неосередньовічною музикою; це визначення включало б музику ще з епохи Відродження і далі. Інші приклади раннього неосередньовіччя також включають низку композиторів-романтиків, таких як Нільс Ґаде, Едвард Ґріг та Фелікс Мендельсон (які часто використовували середньовічні та народні мелодії), а також частини Карміна Бурана Карла Орфа та багато саундтреків до фільмів 20 століття.

Однак, як популярна музична форма, народження неосередньовічної музики тісно пов'язане з рухом фолк-року та етнічної музики 1960-х і 1970-х років. У багатьох країнах Європи музиканти прагнули знайти своє культурне коріння, відроджуючи музику, яка здебільшого вимерла внаслідок століть індустріалізації та десятиліть контакту з такими музичними стилями Сполучених Штатів, як джаз і рок.

У Великій Британії такі прог-рок-групи, як Jethro Tull, часто писали пісні з відтінком Середньовіччя. Однак лише наприкінці 1980-х років неосередньовічна музика виникла як цілий окремий жанр, насичений власною субкультурою.

Австралійська група Dead Can Dance, яка випустила більшість своїх найвідоміших творів у другій половині 1980-х років, спричинила ще один ранній уплив на неосередньовічну сцену. Dead Can Dance мали більш симфонічний звук, ніж попередники, і, хоча ніколи не вважали себе гот-гуртом, були популярні серед готів. Це сформувало прецедент неосередньовічної музики, яка була особливо популярною на готичній сцені.

У 1989 році був створений німецький гурт Corvus Corax, двоє учасників якого втікали від розпаду східнонімецького режиму. У 1990-х роках Corvus Corax справляв глибокий вплив на неосередньовічну музику. Corvus Corax разом з іншими гуртами започаткували популярну нині стратегію поєднання середньовічної музики з електронною. Їхній сайд-проект Tanzwut дав початок абсолютно новому жанру Mittelalter Rock|Metal, який тепер представлений такими відомими гуртами, як In Extremo, Subway to Sally, Saltatio Mortis, Schandmaul, Feuerschwanz тощо.

Зовсім недавно гурт Extra Life поєднав аспекти старовинної музики з сучасним жанром мат-року.

Сучасні композитори, такі як Мамору Фудзієда та Майкл Уоллер, використовували риси неосередньовіччя та неоренесансу, використовуючи модальні осередки та тонкий контрапункт.Шаблон:Folk musicШаблон:Medieval music [[Категорія:Музика Середньовіччя]] [[Категорія:Популярна музика]]