Користувач:Dmytro Tarnavsky/Чернекта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dmytro Tarnavsky/Чернекта

Ніколя Беюше де Мюзі де Ла Луп д'Есіньоль (фр. Nicolas Béhuchet de Musy de La Loupe d'Escrignolles 1288 році і був страчений англійцями 24 червня 1340 року) — французький фінансист і адмірал XIV століття. Був страчений англійцями після програної французами морської битви біля Сльойса.

Біографія[ред. | ред. код]

Фінансист Валуа[ред. | ред. код]

Буржуа родом із Ле-Мана, Ніколя Беюше був фінансовим агентом Карла де Валуа з 1310-х років. У 1314 році він дав довіреність одному зі своїх співгромадян Ле-Мана, щоб вирішити суперечку з цим принцом. Він працював переважно на сина Карла, графа Ле-Мана Філіпа де Валуа. Він переважно був збирачем податків, але також здійснює певні платежі.

Ставши королем у 1328 році, Філіп де Валуа назвав Беюше «господар своїх вод і лісів». Того ж року він відіграв певну роль в організації французьких гарнізонів у Фландрії. У вересні 1328 року він став володарем Мюзі, Ла-Лупи та Ескриньоля, названих на честь земель, які він придбав у той же час, і став головою Рахункової палати, займаючись питаннями оподаткування та фінансовими переговорами. Зокрема, він отримав генеральний відкуп на збирання податку у чотири деньє за фунт для товарів, що вивозились з королівства. У 1331 році Беюше де Мюзі став королівським скарбником і займав цю посаду кілька років.

Він одружився з нащадком Людовика VI в особі Алієнор де Дре-Боссар, леді Шатонефа, що походить від віконтів Бе, кадетської гілки Капетингового дому Дре.

Командувач французьким флотом[ред. | ред. код]

Ніколя Беюше де Мюзі був поставлений на початку Столітньої війни на чолі французьких ескадр як «Генерал-капітан морських сил». Зі своїми кораблями він здійснив кілька рейдів на англійські узбережжя через франко-англійський конфлікт, пов'язаний із успадкуванням корони Франції .

Дійсно, король Англії Едуард III, онук Філіпа Красивого, був усунений від спадкоємства Франції в 1328 році. Це ґрунтується на виборі, зробленому під час престолонаслідування Франції Людовіком X у 1316 році. Засуджуючи цей факт, він розпочав військову кампанію, щоб отримати корону Франції, що призвело до нової франко-англійської війни.

Він розпочав морські атаки на острів Джерсі, який йому не вдалося завоювати через опір населення Джерсі під командуванням лорда Рено V де Картере та його ад'ютанта, опікуна Нормандських островів Друе де Барентена, який був убитий в замоку Мон-Оргей і його наступником став Рено V як опікун острова Джерсі. Рено V вдається врятувати острів Джерсі від французьких військ.

На відміну від свого сусіда, острів Гернсі був завойований і окупований французькими військами, які висадилися під командуванням Беюше де Мюзі.

24березня 1338 року його кораблі спалили та пограбували Портсмут. Також у 1338 році він напав на Олдерні[1].

23 вересня 1338 він переміг у битві при Арнемейдені з Гуго К'єретом, після чого вбив англійських полонених.

Битва під Сльойсом[ред. | ред. код]

Битва при Локу в 1340 році, під час якої загинув Ніколя Бегуше.

У 1340 році Беше де Мюзі був обраний королем разом з К'єре командувати французьким флотом і запобігти висадці армії Едуарда III біля Сльойса. Два командири вирішують перетворити флот на «барикаду» з метою зупинити англійський флот. Але 24 червня в Битві біля Сльойса англійці знищили майже весь французький флот, а дуже велика кількість моряків, позбавлених можливості врятуватися, потонула.

Захоплений ворогом Беше де Мюзі був повішений на місці через жорстокість, яку він виявив під Арнемейденом.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Раймон Казельс, Політичне суспільство та криза королівства за часів Філіпа де Валуа, Bibliothèque elzévirienne, Париж, 1958

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stéphane William Gondoin (juillet-août-septembre 2015). Aurigny - Forteresse sauvage. Patrimoine normand (фр.) (94): 15. ISSN 1271-6006..