Користувач:Hidanzidan/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клопотенко Євген Вікторович
Народився 23 листопада 1986(1986-11-23) (37 років)
Київ, Україна
Діяльність шеф-кухар, педагог, бізнесмен, ресторатор
Сайт klopotenko.com

Клопотенко Євген Вікторович род. 23 листопада 1986 року в Києві, Україна) — Український шеф-кухар Українського походження, бізнесмен, телеведучий. Переможець проекту «МастерШеф Україна»[1], засновник соціального проекту зі зміни культури харчування “CultFood” http://cultfood.info/.

Біографія[ред. | ред. код]

Євген Клопотенко народився в Києві в абсолютно не кулінарній сім'ї. Мама – завуч в школі, тато – інженер. Радянська сім'я, радянські часи, радянська їжа. Здавалося б, нічого не могло віщувати того, що Євген ще в дитинстві змінить своє ставлення до їжі, якби не його бабуся, яка переїхала жити в Англію. У 1994 році Євгена відправили до бабусі в гості на кілька місяців. Саме тоді він вперше зрозумів, що в світі існує інша їжа – не така, як вдома. Тому Євген повернувся в Україну зі зміненими уявленнями про їжу (і кулінарії в цілому).

У школі №123, де навчався Євген Клопотенко, діяла програма обміну учнями з інших країн. Євген взяв в ній участь і вже в 1995 році полетів в Італию по обміну. Знову нова країна і нові смаки. Італійська їжа настільки сильно вплинула на дитячу свідомість, що після цієї поїздки Євген вже не зміг сприймати радянську їжу, як смачну. Італійські страви стали його “смаком дитинства”. Це і зіграло роль в його подальшому житті. Тому що вже з дитинства Євген знав, що можна їсти по-іншому. Набагато краще, ніж це було прийнято в пострадянській Україні. Причому, використовуючи ті ж продукти, які були доступні скрізь і всім.

Після школи Євген вступив до КУТЕП на факультет міжнародних відносин. Оскільки університет мав партнерські стосунки з рядом європейських (і не тільки) країн, у Євгена з'явилася можливість пройти практику за кордоном. Так він потрапив до німецького McDonald’s. А пізніше він вже працював кухарем в Америці в мексиканському ресторані.

Після закінчення університету Євген почав шукати вакансії, які відповідали би його спеціальності. Але ніхто не потребував міжнародних економістів. Єдиний можливий варіант на той момент – йти працювати офіціантом. Так Євген потрапив в ресторанний бізнес. Все почалося з того, що він, намагаючись вивчити меню італійського ресторану, в якому працював, почав відкривати для себе невідомі раніше продукти. Це стало тим, що його зацікавило. А через деякий час він зрозумів, що хоче готувати так само, як кухарі з цього самого ресторану. Так Євген почав вчитися готувати. Вперше і по-справжньому. Пізніше він працював ще в кількох ресторанах у якості офіціанта і адміністратором в одному з закладів, що належать Дмитру Борисову і його компанії “Сім'я ресторанів Дмитра Борисова” http://borysov.com.ua/. Паралельно з цим Євген почав організовувати з друзями власне шоу “CookWars”. Учасники цього шоу – кулінари-аматори, які змагалися між собою. Їх завдання полягало в тому, щоб приготувати страву на задану тематику, після чого гості, які сиділи в залі ресторану, повинні були обрати найкращу з них.

Через деякий час шоу “CookWars” закрилося, але завдяки ньому Євген познайомився з Денисом Слівновим – своїм нинішнім партнером по бізнесу. Разом вони відкрили в 2011 році компанію з виробництва варення “Гастромайстерню Confiture».

У 2015 році Євген Клопотенко взяв участь в 5 сезоні українського кулінарного шоу «МастерШеф», став його переможцем і заявив на всю країну, що має намір змінити культуру харчування в Україні.

Влітку 2016 року Євген поїхав у Париж де вчився у найвідомішій французькій кулінарній школі «Le Cordon Bleu» https://ru.wikipedia.org/wiki/Le_Cordon_Bleu. Після закінчення навчання Євген Клопотенко повернувся в Україну і почав роботу над зміною культури харчування в країні. Спершу він створив власний кулінарний сайт klopotenko.com, де постійно публікуються його авторські рецепти. Далі Євген Клопотенко розпочав публікувати свої кулінарні статті в таких інтернет-виданнях, як “Новое время” https://nv.ua/, «24 канал» https://24tv.ua/ и «Обозреватель» https://www.obozrevatel.com/ukr/. Тематика кожної статті спрямована на те, щоб гастрономічно навчати людей і дати їм зрозуміти, що можна готувати смачніше, ніж вони це роблять зараз.

Також Євген Клопотенко веде власний YouTube-канал https://www.youtube.com/channel/UCh6Pbd8waSQ0TNO3xCLy8hg, на якому публікуються відео-рецепти, а також огляди деяких київський ресторанів і гастрономічних сервісів.

У 2016 році Євген Клопотенко запустив проект “CultFood”, в рамках якого займається зміною харчування в українських шкільних їдальнях, а також реформою кухарської освіти в одному з кулінарних коледжів Києва, який в майбутньому стане прикладом для зміни інших подібних навчальних закладів.

Кулінарна ідеологія[ред. | ред. код]

Євген Клопотенко переконаний, що готувати – це просто. Він це доводить за допомогою авторських рецептів, якими ділиться на своєму сайті. Також завдання Євгена – показати, наскільки різноманітний кулінарний світ і що не варто обмежувати себе кількома продуктами та звичними стравами. Кулінар поставив собі за мету змінити культуру харчування українців і прибрати, тим самим, з їхнього раціону радянську їжу. Щоб люди харчувалися смачніше, корисніше і більш усвідомлено.

Соціальні проекти[ред. | ред. код]

• Зміна харчування в шкільних їдальнях: 13 червня 2017 року Євген Клопотенко отримав грант від фундації “Ашан для молоді” для складання нового рецептурного збірника для шкільних їдалень. https://bit.ua/2017/06/klopotenko-grant/ http://juniorchef.stb.ua/ua/2017/06/13/evgenij-klopotenko-poluchil-grant-na-izmenenie-pitaniya-v-shkolnyh-stolovyh/ http://womo.ua/eda-2-0-evgeniy-klopotenko-poluchil-grant-na-reformu-shkolnogo-pitaniya/ Проект здійснюється в кілька етапів: 1) розробка нових рецептів, 2) тестування рецептів в школах-партнерах, 3) затвердження рецептурних карт в Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров'я України http://www.medved.kiev.ua/, 4) використання нового рецептурного збірника в школах України.

Прим. Чинний збірник рецептур для шкільних їдалень був створений в 1957 році і востаннє коректувався в 1991 році. https://www.youtube.com/watch?v=uDnxz3T7Q4o

• Реформа кулінарної освіти: У вересні 2017 року Євген Клопотенко приступив до зміни освітніх методик для кухарів в Коледжі ресторанного господарства НУХТ. (http://krg.org.ua/). Наразі Євген веде заняття у однієї групи студентів, щоб в майбутньому, грунтуючись на цій моделі навчання, скласти нові методички спільно з викладачами коледжу.

Кулінарний онлайн-курс[ред. | ред. код]

5 квітня 2017 року Євген Клопотенко випустив на освітній платформі Eduget.com власний кулінарний онлайн-курс “Мислити як кухар”. https://www.eduget.com/uk/course/myslit_kak_povar-1667/ . Завдяки цьому курсу кожен може навчитися готувати і зрозуміти головні кулінарні принципи, якими користуються кухарі.

Телевізійні проекти[ред. | ред. код]

  • 2015 – учасник і переможець проекту “МастерШеф” 5 сезон, СТБ.
  • 2015 по теп. час – кулінарний експерт шоу “Все Буде смачно”, СТБ.
  • 2017 – кулінарний експерт проекту “Дешево і сердито”, 3 сезон, Новий Канал. Запрошений в якості зоряного гостя.
  • 2017 – учасник шоу “Зірки під гіпнозом”, 2 сезон, Новий Канал.
  • 2017 – запрошений гість шоу “Сюрприз, сюрприз”, СТБ.

Приглашен в качестве звездного гостя

http://masterchef.stb.ua/ua/member/evgenij-klopotenko/ https://lifehack.novy.tv/ua/ http://surprise.stb.ua/ru/2017/09/08/evgenij-klopotenko-rasskazal-ob-uchastii-v-syurpriz-syurpriz/ https://gipnoz.novy.tv/ru/videos/episode/chast-1-zvezdy-pod-gipnozom-smotret-onlayn-vyipusk-7-2-season/

Бізнес[ред. | ред. код]

У листопаді 2011 року Євген Клопотенко заснував власну компанію “Гастромайстерня Confiture”, яка займається виробництвом варення і конфітюрів. Мета – змінити ставлення людей до варення, показавши, що це ідеальне доповнення до сиру, м'яса тощо. Особливість компанії – незвичайні смакові поєднання. Наприклад, апельсин з лавандою, варення з томатами і базиліком, з яблуками та розмарином, з сливами, вином і волоськими горіхами.

  1. МастерШеф