Користувач:Kusluj/Повторне оцінювання добрих статей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повторна оцінка добрих статей — це процедура, яка головним чином використовуються, щоб визначити чи добрі статті досі мають якості відповідно до їхнього статусу. Є два типи повторного оцінювання: індивідуальне оцінювання та оцінювання спільнотою. Індивідуальне оцінювання ініціюється та проводиться одним користувачем в такий самий спосіб як і номінація добрих статей. Оцінювання спільнотою проводиться на цій сторінці і закривається після досягнення консенсусу. Там де це можливо варто проводити індивідуальну оцінку, але для суперечливих випадків звертайтесь до оцінювання спільнотою. Також цей спосіб використовують для перегляду позбавлення статусу чи відхилення номінації. Тут не обговорюють статті; для цього є спеціальна сторінка Вікіпедія:Обговорення статей. Результат повторного оцінювання повинен залежати тільки від того чи відповідає стаття критеріям добрих статей чи ні.

Перед тим як спробувати зняти статус із статті через повторну оцінку, виконайте наступні кроки:

  1. Виправте дрібні недоліки самі. Не витрачайте хвилин на пояснення та виправдання своєї позиції, якщо проблему можна усунути за секунди.
  2. Додайте шаблон про серйозний недолік, що не можете виправити, якщо шаблон допоможе оцінювачам знайти цей недолік. Може бути корисним додати шаблон {{перевірити авторитетність}} після джерела, яке ви вважаєте сумнівним. Але не треба бомбити статтю шаблонами.
  3. Переконайтесь, що недоліки, які вас непокоять, дісно охоплюють офіційні критерії добрих статей. Багато недоліків, включно з наявністю недійсних посилань, нерівномірно відформатовані виноски та відповідность до 90% правил оформлення, не вимагається критеріями добрих статей і відповідно не є підставою для зняття статусу.
  4. повідомте головних авторів статті та пов’язані вікіпроекти. Головне не зняти статус статті, а виправити помилки.

редагувати правила

Індивідуальне оцінювання

Коли використовувати цю процедуру
  • Використовуйте цю процедуру коли вважаєте, що стаття з позначкою доброї не відповідає критеріям доброї статті.
  • Переконайтесь, що ви залогінились; якщо ви не зареєстрований користувач, будь-ласка попросіть іншого користувача зробити повторне оцінювання чи зробити запит на оцінювання спільнотою.
  • Якщо ви знімали статус з цієї статті раніше, чи робили в статтю значний внесок, чи зняття статусу може бути суперечливим розгляньте варіант оцінювання спільнотою.
  • Перевірте критерії доброї статті, щоб побачити які критерії не виконуються. Якщо є недоліки, які легко виправити, будьте рішучими та зробіть це самі.
Як використовувати цю процедуру
  1. Додайте шаблон {{subst:GAR}} вгорі сторінки обговорення статті та збережіть сторінку. Клікніть на перше жирне посилання в шаблоні та створіть сторінку.
  2. Запишіть розгляд стаття на сторінці оцінювання, де детально опишіть чого не вистачає статті згідно з критеріями.
  3. Помістіть ваше оцінювання внизу на сторінку обговорення статті з допомогою шаблону {{Обговорення:НазваСтатті/GAn}}: вам треба замінити Назва статті та n на назву статті та номер підсторінки.
  4. Дайте іншим користувачам час на відповідь. Також повідомте головним дописувачам (їх можна визначити за допомогою спеціального скрипта), відповідним вікіпроектам та, якщо статтю недавно оцінювали, то оцінювачу. Для повідомлень можна використати шаблон {{GARMessage}}.
  5. Якщо стаття не відповідає критеріям, ви можете зняти статус доброї. Для цього видаліть статтю із списку добрих статей на сторінці Вікіпедія:Добрі статті, видаліть {{добра стаття}} із статті та шаблон {{GAR/link}} із сторінки обговорення та оновіть шаблон {{ІсторіяСтатті}}. Також поміняйте оцінювання від вікіпроектів на сторінці обговорення.

Оцінювання спільнотою

Коли використовувати цю процедуру

Якщо ви вважаєте, що якась добра стаття не відповідає критеріям, спершу розгляньте варіант індивідуального оцінювання. Проте звертайтесь до оцінювання спільнотою якщо

  • ви не впевнені, що зможете оцінити статтю чи вважаєте, що зняття статусу може бути суперечливим.
  • ви не згодні із зняттям статусу, яке зробив інший користувач.
  • ви не згодні із відхиленням номінації на Вікіпедія:Номінація добрих статей. Проте, якщо стаття отримала якісне оцінювання звертання до спільноти рідко допомагає, простіше номінувати статтю знову. Якщо після зняття статусу чи відхилення номінації пройшов деякий час також краще номінувати статтю знову.

Подавати запит на оцінювання під час конфлікту щодо вмісту чи війни редагувань зазвичай недоречно, почекайте поки стаття стабілізується і тоді можна спробувати оцінити її. Якщо значна нестабільність продовжується більш ніж кілька тижнів, тоді можна розглядати оцінювання в нестабільному стані.

Як використовувати цю процедуру
  1. Додайте шаблон {{subst:GAR}} вгорі сторінки обговорення статті та збережіть сторінку. Клікніть на друге жирне посилання в шаблоні та створіть сторінку оцінювання спільнотою.
  2. Додайте обґрунтування до винесення статті на повторну оцінку, підпишіть та збережіть. Також треба внести розгляд нової статті на дану сторінку.
  3. Будь-ласка повідомте про розгляд останньому оцінювачу статті, головним дописувачам (їх можна визначити за допомогою спеціального скрипта)та відповідним вікіпроектам.