Користувач:Malashchuk Tetyana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жінки в бізнесі[ред. | ред. код]

Хоча сучасне суспільство претендує на звання високорозвинутого, в ньому донині залишаються певні проблеми та стереотипи родом ледь не із Середньовіччя. Один із них – роль та можливості жінки, особливо порівняно із чоловіком. Сотні феміністичних рухів у більшості країн світі борються з різноманітними проявами гендерної дискримінації. А тисячі успішних жінок намагаються довести своїм прикладом, що “слабка стать” – це далеке від правди визначення.

Та чи приводить це до бажаного ефекту? На це питання спробували відповісти експерти YouControl, проаналізувавши міжнародне дослідження “Жінки в бізнесі: поза політикою до прогресу”. Проведене воно було міжнародною організацією Grant Thornton, яка об'єднує незалежні аудиторські, бухгалтерські та консалтингові фірми.

Один із висновків, які були зроблені у дослідженні, стосується кількості компаній, де серед керівництва є хоча б одна жінка. Так, їхня кількість збільшується, однак не дуже динамічно та не постійно. Наприклад, 2015 року компаній з жінками-керівниками було 68%, а в наступні роки частка знижувалася (до 67% 2016-го і до 66% 2017 року). А от 2018 року ріст приріст знову повернувся. При чому автори дослідження наводять і фактори, які сприяють підвищенню показника гендерної рівності в компаніях, і бар’єри, які цьому заважають.[1]

У дослідженні говориться, що минулого року бізнес-спільнота переконалася, що жінкам є місце серед правління компаній. Тобто більшість підприємств досягли певного рівня гендерного балансу. Це може бути результатом того, що бізнес-лідери переконуються  в користі, яку може принести гендерно різноманітна команда. У той же час, до таких змін може приводити увага до проблеми з боку ЗМІ та світових громадських організацій.

“Гендерно збалансований бізнес краще може боротися з проблемами, які виникають в різних бізнес-процесах. Більш різноманітні команди приймають кращі рішення і є більш стійкими”, – запевняє Пітер Бодін, головний виконавчий директор Grant Thornton International Ltd.

Водночас цікаво й те, яку частку серед усіх керівних посад в компаніях займають жінки. Так, 2015 року їх було 22%, наступного року стало 24%, ще через рік  – 25%, а от 2018-го навпаки почався невеликий спад навіть цього невисокого показника.

Відсоток жінок-керівників на континентах[ред. | ред. код]

Географічні ж розбіжності присутності жінок в бізнесі взагалі викликають здивування. Наприклад, у Східній Європі, до якої входить і Україна, в цілому досить високий показник ділових жінок, навіть порівняно з іншими регіонами. Зокрема:[1]

  • у Східній Європі частка жінок, які займають керівні посади в компаніях, – 36%, а компаній, де є хоча в одна жінка серед керівництва, – 87%.
  • у Західній Європі частка жінок, які займають керівні посади в компаніях, – 27%, а компаній, де є хоча в одна жінка серед керівництва, – 73%.
  • у Північній Америці частка жінок, які займають керівні посади в компаніях, – 21%, а компаній, де є хоча в одна жінка серед керівництва, – 81%.
  • в Африці частка жінок, які займають керівні посади в компаніях, – 30%, а компаній, де є хоча в одна жінка серед керівництва, – 89%.

Тобто за гендерним показником Східна Європа неочікувано виявилася найбільш схожою з Африкою.

Та варто не забувати, що присутність жінки серед керівництва прирівнюється до її авторитетності. “Одна жінка в керівництві краще, ніж жодної. Та питання полягає не тільки в тому, чи є жінки серед управлінців, а й чи відчувають вони цінність своїх поглядів”, – зазначає Дженніфер Торп-Москон, директор з досліджень  Catalyst – глобальної некомерційної організації, яка працює над створенням робочих місць для жінок.

За останні декілька років кількість жінок-підприємниць зростає в усьому світі. Згідно із даними аналітичної компанії Global Executive Search Partners за 2018 рік, у 75% підприємств в світі принаймні одна жінка займає керівну посаду. Що цікаво, показник зріс на 11%, порівняно з 66% у 2017 році. За даними Grant Thornton International, у 87% підприємств Східної Європи в 2018 році, як мінімум одна жінка належить до вищої керівної ланки, а 36% підприємств керують жінки.

Клуб Ділових Людей Україна провів подібне дослідження серед жінок-керівниць, котрі є учасницями нашої організації. Відсоткове співвідношення чоловіків і жінок, котрі володіють чи керують бізнесом, - 51/49. Власне, такі результати свідчать про те, що жінки в Україні займають керівні посади і ведуть активну бізнес-діяльність.

Топ-5 успішних жінок, котрі сьогодні творять світову історію бізнесу[ред. | ред. код]

  1. Мері Барра – голова та генеральна директорка «General Motors». Мері – перша жінка, що займає посаду виконавчої директорки в компанії одного з ключових світових автовиробників;
  2. Вірджинія Рометті – голова ради директорів, президентка і генеральна директорка компанії «IBM», одного із найбільших світових виробників ПО і провайдера IT-рішень. До призначення Рометті більше ніж 100 років корпорацією керували лише чоловіки;
  3. Шеріл Сенберг – бізнес-леді, головна операційна директорка всесвітньо відомої соціальної мережі Facebook з 2008 року. Шеріл також стала першою жінкою, обраною до ради директорів компанії;
  4. Марісса Маєр – президентка і головна виконавча директорка «Yahoo!», світового провайдера веб-послуг. Раніше Маєр займала керівні посади в «Google». Сьогодні входить до рад директорів відомих світових корпорацій, культурних організацій та мистецьких об’єднань;
  5. Урсула Бернс – голова та виконавча директорка «VEON», провайдера телекомунікаційних послуг, старша радниця міжнародної консультативної компанії з топ-менеджменту Teneo.

Проте за останні кілька років в Україні з'являється все більше надихаючих історій успішних бізнес-леді. Якщо мова йде про локальний контекст, то чимало керівниць та власниць бізнесу є учасницями Клубу Ділових Людей Україна з представництвами у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Рівному. І досягнення наших учасниць – варті того, аби про них знали. [2]

У бізнесі важливий гендерний баланс[ред. | ред. код]

Гендерний баланс у бізнесі, як і у будь-якій компанії є важливим не тільки з точки зору гендерної рівності та знищення стереотипів, про які ми говорили вище, але й для економіки загалом. Так, в період 2004-2008 рр. було виявлено значне поліпшення фінансових результатів компаній зі списку Fortune Global 500, в складі яких було щонайменше три жінки. Інститут досліджень Credit Suisse в 2012 р. підтвердив цю закономірність, проаналізувавши діяльність 2360 підприємств (Credit Suisse Research Institute. Gender Diversity and Corporate Leadership).

Окрім цього, гендерний баланс дозволяє керівним органам краще розуміти потреби ринку і забезпечує більш якісний процес прийняття рішень. Проте в нашій країні управління людськими ресурсами в цілому знаходиться на етапі становлення. А інвестування в жінок, на підтримку їх лідерства до цих пір вважається ризикованою і, скоріше, альтруїстичною, ніж економічно вигідною справою. Хоча дані ООН підтверджують: зростання зайнятості і освіти жінок безпосередньо впливає на зростання економіки.

Що потрібно для гендерного балансу та зростання кількості жінок у бізнесі? Вмотивовувати, інвестувати у розвиток малого та середнього бізнесу, інвестувати в освіту і навчання на основах гендерної рівності та однакових можливостей як для жінок, так і для чоловіків. Основне завдання – викинути із голови людей будь-які гендерні стереотипи.[3]

  1. а б Жінки в бізнесі: як світ бореться за гендерну рівність. Mind.ua (укр.). Процитовано 22 березня 2020.
  2. Жінки в бізнес-індустрії: історії успіху, що надихають. Жінки в бізнес-індустрії: історії успіху, що надихають (укр.). Процитовано 22 березня 2020.
  3. Жінки та бізнес: виклики, стереотипи, можливості. Проект Кешер (укр.). Процитовано 22 березня 2020.