Користувач:Maryana Golovko/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Марʼяна Анатоліївна Головко (Данченко)

[ред. | ред. код]

Марʼяна Анатоліївна Головко - (нар. 25 грудня 1983 р.) у Києві — українська співачка, акторка, перформерка, співзасновниця та солістка формації NOVA OPERA., дикторка та акторка дубляжу, викладачка вокалу та музичного менеджменту.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Марʼяна Головко народилася у 1983 році у місті Київ. Розпочала музичну освіту у 1987 році у дитячій студії при Національній музичній Академії ім. П.І. Чайковського, згодом була переведена до Дитячої музичної школи №16 на Русанівці. Закінчила музичну школу з класу фортепіано.

Середню освіту отримувала у гімназії «Києво-Могилянський колегіум» при Києво-Могилянській Академії.

У 2005р. закінчила факультет міжнародної економіки у Національному економічному університеті ім. В. Гетьмана.

З 2005-2009 працювала за фінансовим фахом, але згодом вирішила змінити професію та напрямок діяльності вступивши до Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова. У 2014 році стає випускницею вокального відділення факультету мистецтв та залишається працювати на кафедрі теорії та методики постановки голосу.


Мар 'яна Головко відома українській та закордонній публіці як професійна співачка з широким спектром жанрів у репертуарі – від академічного та оперного до джазу, електронної та експериментальної музики. Різноплановість має під собою підстави - володіючи від природи унікальним голосом і тембром, Мар 'яна більш ніж 13 років відточувала свою майстерність у знаменитих педагогів академічного вокалу, поступово досліджуючи свої можливості у джазовому напрямку та активно беручи участь у різних музикальних експериментах.


З 2014 року стає співзасновницею та солісткою формації «NOVA OPERA». Брала участь у створенні першої імпровізаційної опери формації — «Коріолан», режисер Влад Троїцький.

З 2014 по 2018 рік на радіо «Аристократи» виходило в ефір авторське шоу Мар 'яни Головко «Клуб шляхетних співачок». Унікальність цього проекту в тому, що за 4 роки існування було складено нетипову антологію жіночого голосу. Сценаристом шоу виступав батько Марʼяни - Анатолій Головко. За 9 сезонів (4 роки) було записано 125 програм, у яких Мар’яна, розповіла приблизно про 700 співачок різних світових жанрів і стилів, різного походження; від ретро до найостанніших релізів; в ефірі прозвучали понад 3400 треків, а до самої студії було запрошено в ефір 24 провідні українські співачки (Джамала, Onuka, Мар’яна Садовська, Ольга Лукачова, Гайтана, Катя Chilly та ін.)

У 2015 р. брала участь у створенні опери-реквієму «Йов», композиторів Іллі Разумейко та Романа Григоріва, режисер Влад Троїцький. З виставою IYOV виступала у Віденській філармонії, на Нью-Йоркському фестивалі «Prototype», в Парижі в залі Kortot, в оперному театрі в Скопье, в театрі Шекспіра у Ґданську. У 2020 році у номінації «Театральне мистецтво» Опера-реквієм «Йов» здобула Шевченківську премію.

В 2016 Брала участь у створенні опери-цирк «Вавилон», композиторів Іллі Разумейко та Романа Григоріва, режисер Влад Троїцький.

2017 р. Брала участь у створенні Trap-opera "WOZZECK" (музично-театрального перформансу) від українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейко (формації NOVA OPERA), за участі поета Юрія Іздрика.

2017 р. Брала участь у створенні опера-балет «Ark», композитори Ілля Разумейко та Роман Григорів, режисер Влад Троїцький, хореограф Оскар Шакон.


У тому ж році Мар’яною було випущено перший сингл авторського музичного проекту SUOK, який поєднує у собі авторські композиції різного періоду творчості виконавиці. Наразі, вийшло вже 4 сингли та 3 спільні роботи із відомими київськими композиторами та саундпродюсерами – Іваном Кліменком, Дмитром Сніжко, Максимом Смоголем та Антоном Байбаковим.


У 2018 році опера IYOV увійшла у топ 10 найкращих опер світу за версією Theatre Now New York

2018 р. Брала участь у створенні перформансу «Air», композитор П'єр Тілуа, режисер Влад Троїцький, за участі: Dakh Dauthers, Nova Opera, Національний президентський оркестр України, диригент Гаст Вальтціг. Також, брала участь у створенні перформансу «Аєрофонія» на стадіоні «Рух» композитори Ілля Разумейко та Роман Григорів

2019 р. Брала участь у створенні опери «Ґаз». Композитори Ілля Разумейко та Роман Григорів. Також, у 2019 році Мар’яна була залучена до дуету солісток у оперу “Безмежний острів” відомоїкомпозиторки, лауреатки Шевченківської премії Вікторії Польової. Оперу було вперше презентовано на сцені пам’ятки архітектури та живопису Софії Київської.

2020 р. Брала участь у створенні PhD-опери "Про що мовчить Заратустра" режисера Влада Троїцького та нового складу формації NOVA OPERA у настпному 2021 р. формація створює Re:post-оперу «LE» надихнувшись творами Лесі Українки


2021 - бере участь у опері-антиутопії "CHORNOBYLDORF" від творців опери. "IYOV" , яка опиняється у 6-ці найкращих сучасних перформансів за версією "Theatre Now" NY. Дає концерти із власною програмою у Національній Філармонії України та видає власну музику під псевдонімом SUOK.

2022 - Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, вступає до волонтерського руху КСУ ("Креативних Сил України") та озвучує разом із WAW - War_Against_War більш ніж 100 роликів, які висвітлюють війну в Україні трьома мовами. У квітні переїздить до Берліну, та створює моно-оперу "Non Verba" за мотивами розповіді Таісії Шевалдіної киянки, що пережила нациський трудовий табір другої світової війни.

Бере участь у мульти-дисциплінарному театральному перформансі від Влада Троїцького - "Ніч у Бомбосховищі" - Оslo, Berlin та у виставі "СЕРЦЕ МАТЕРІ: діти зберігають наші сльози" Створює новий електронно-акустичний проект

"Das Wortspiel"[1] - мелодекламація сучасної української поезії та презентує його на масштабному шоу-кейсі MW:M Berlin.

2023-2023 - співачка активно виступає та представляє українську культуру на міжнародних майданчиках Європи. а саме - Німеччини, Франції, Данії, Норвегії, Швейцарії. та ін.