Користувач:MelnykSerg/Корисне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як додати зображення до статті[ред. | ред. код]

Спробую тут окреслити алгоритм дій у разі, коли ваша стаття потребує зображення. Намагався зібрати інформацію з різних розділів Вікіпедії і зробити її максимально простою і зрозумілою для новачків. Усі тонкощі використання зображень (як і інших файлів) пов'язані з одним із важливих принципів Вікіпедії — повагою до авторських прав. Тому важливо розуміти: далеко не будь-яке знайдене в інтернеті зображення може бути використане.

Пошук вже доступного у Вікі зображення[ред. | ред. код]

Отже, є стаття, якій бракує однієї або кількох ілюстрацій, і Ви бажаєте їх додати. Найкращій і найпростіший варіант — коли потрібне зображення вже існує у Вікіпедії, треба тільки його відшукати. Для цього користуймося сторінкою пошуку. Для зручності можна залишити в опціях тільки «Файл» і «MediaWiki». У рядку пошуку пропишіть слово або словосполучення, яке може ідентифікувати потрібний файл. Якщо з першого разу не знаходиться — пробуйте різні комбінації ключових слів, як кирилицею, так і латинкою, бо автор фото при завантаженні міг назвати файл дуже по-різному. За бажанням - розкрийте вкладку «Розширений пошук», де можна ще точніше налаштувати параметри.

Якщо потрібне зображення знайшлося — значить, воно вже доступне для використання, і Вам не треба опікуватися питанням копірайту, воно вже було враховано при додаванні. Тоді переходимо до розділу Використання.

Якщо ж ні — переходимо до розділу Завантаження, або, якщо у Вас є змога зконтактувати з власником твору — можна запропонувати йому надати дозвіл на публікацію твору у Вікіпедії на умовах однієї з вільних ліцензій.

Завантаження зображення власноруч[ред. | ред. код]

Є кілька випадків, коли зображення може бути використане у вікіпедії:

Якщо хоча б один із цих пунктів може бути обґрунтованим (доведеним) — зображення можна завантажувати (якщо у Вікімедіа — то можна одразу за посиланням UploadWizard) і використовувати. У перших трьох випадках завантажуємо до Вікісховища (тоді воно буде доступним в усіх розділах Вікіпедії і проектах). У четвертому випадку — до локального (тобто, українського) розділу Вікіпедії.

Використання[ред. | ред. код]

Якщо файл було завантажено до Вікісховища (своя, вільна або суспільна ліцензія), тоді шлях до нього має вигляд типу https://commons.wikimedia.org/wiki/File:First_Kobzar.jpg. Якщо ж він знаходиться у локальному (українському) розділі Вікіпедії, тоді це буде щось на кшталт https://uk.wikipedia.org/wiki/Файл:S.T.A.L.K.E.R._Clear_Sky_(cover).jpg. В обох випадках все, що Вам потрібно — це остання частина адреси, яка йде після останнього слешу: File:First_Kobzar.jpg.

  • Якщо Ви бажаєте вставити зображення просто у текст статті, можна скористатись формою [[Файл:Назва файлу]]. Тобто, просто взяти назву файлу у подвійні квадратні скобки, як звичайне внутрішнє вікі-посилання. Ви також можете довільно задавати розмір, розташування та рамку зображення.
  • Якщо зображення має стати як параметр шаблону (скажімо, у шаблоні художнього твору обкладинка видання) - тоді після відповідного тегу (типу зображення = або портрет =) зазвичай треба просто вставити назву файлу, без префіксу "Файл:". Наприклад, зображення = S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky (cover).jpg Щоб упевнитись, краще подивитись, як цей шаблон використаний в інших статтях.

Деякі шаблони[ред. | ред. код]

Шаблони-картки[ред. | ред. код]

  • {{Unibox}} - Додає в статтю універсальну картку. Не потребує і не приймає жодних параметрів. Усі значення беруться з Вікіданих.
  • Шаблон:Вулиця України