Користувач:Mrpl.travel/Будинок культури імені Карла Маркса (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Статутний клуб Нікополь-Маріупольського гірничого та металургійного товариства - палац є найстарішим осередком культури металургів Донбасу та Надазов’я, а його будівля практично ровесник комбінату ім. Ілліча. Його було збудовано у 1897 році.

Одну з перших документальних згадок про клуб можна зустріти в джерелі 1912 року «Описі заводу «Нікополь-Маріупольського гірничого та металургійного товариства». Статутний або «директорський» (так його негласно називали) клуб призначався для проведення різних заходів, найчастіше розважальних, для керівного складу та високорангових службовців заводу[1].

Клубні приміщення на той час були обставлені дорогими меблями, тут розміщувалася більярдна, бібліотека, невеликий сад з екзотичних рослин. Все було підпорядковане вишуканим уподобанням іноземних фахівців.

Вхід рядовим робітникам у стіни клубу було категорично заборонено.

Після революційних подій 1917 р. колишній статутний клуб (директорський) став клубом робітників об'єднаних державних заводів «А» та «Б» (колишні «Нікополь» та «Провіданс»). Пізніше, першому робітничому клубу в Маріуполі, було надано ім'я Карла Маркса. Він став центром творчої діяльності заводчан.

У роки війни будинок палацу було спалено та зруйновано. Після звільнення міста від німецьких загарбників розпочалися відновлювальні роботи. 30 грудня 1946 р. будинок палацу було відновлено за новим проектом архітектора Плескова О.К.

У 1957 р. клубу було присвоєно найвищу категорію – Палац культури.

У колективах мистецької самодіяльності налічувалося понад 700 осіб.

У 80-ті роки ХХ століття, після відкриття ПК Металургів, основні колективи художньої самодіяльності переїхали до нової будівлі. Проте ПК ім. К.Маркса продовжив свою роботу.

У будівлі ПК працювала Бібліотека профкому комбінату ім. Ілліча та Музей історії комбінату.

З 1991 року основну частину будівлі займають творчі колективи Будинку дитячої творчості Кальміуського району[2].

Після початку процесів декомунізації в Україні будівля отримала нову назву «Адміністративно-діловий центр»

Будівля була зруйнована в наслідок боїв в околицях комбінату Ілліча в квітні 2022 року.

Будівля була розташована за адресою вулиця Семашко, 19.

  1. Божко Р. П., Були Т. Ю., Гашененко Н. Н. и др. (2006). Мариуполь и его окрестности: взгляд из XXI века (рос) . Мариуполь: Рената.
  2. Дворец культуры имени Карла Маркса (рос) . 16 липня 2013.