Користувач:Mrpl.travel/Будинок на проспекті Миру, 22/15 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок на проспекті Миру, 22/15 (Маріуполь) - будинок на головній вулиці (згодом – головний проспект) Маріуполя, збудований у першій половині ХХ століття, під час будівництва заводу «Азовсталь», як будівля для торгових установ – на першому поверсі, та як житлові квартири для робітників заводу "Азовсталь" на другому, третьому та четвертому поверсі [1].

Будівля виділяється своїм зовнішнім виглядом та нестандартною кількістю поверхів – їх чотири. Над четвертим поверхом знаходиться площадка з кількома напівкруглими еркерами (арками)та місцем для розміщення людей на відкритому просторі над проспектом.

Після того, як центральна вулиця міста було пошкоджена внаслідок Другої світової війни, будинок за сучасною адресою було відновлено одним з перших. Перший поверх цієї будівлі було відведено для перукарні, хлібного магазину, магазину тканей та гастроному. Вхід до торгових приміщеннях знаходився з боку сучасної вулиці Харлампіївської. У післявоєнні роки цей магазин мав найбільші скляні вітрини у тогочасному Маріуполі[2].

У радянські та українські часи будівля кардинально не змінила своє наповнення – перший поверх використовувався для торгівлі, інші – для житлових квартир.

  1. Божко Р. П., Були Т. Ю., Гашененко Н. Н. и др. (2006). Мариуполь и его окрестности: взгляд из XXI века (рос) . Мариуполь: Рената. с. 428.
  2. Буров, Сергей (2003). Мариуполь. Былое. Мариуполь. с. 468.