Користувач:Mrpl.travel/Садиба Трегубова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Садиба Трегубова - комплекс будинків, був побудований у другій половині ХІХ сторіччя маріупольським купцем Абрамом Трегубовим. Це була заможна людина, яка володіла в Маріуполі паровим млином і трьома великими будинками. На території його садиби знаходилось три будинки, які були оформленні на нього самого, його дружину та сина.

Після приходу до Маріуполя радянської влади майно купця було націоналізовано та почало використовуватися для суспільних потреб. Спочатку в будівлях розташовувалась дитяча поліклініка та станція крові. Певний час радянська влада розміщувала там відділок ЧК.

Після розвалу СРСР будинки були приватизовані і дістались у власність Сергію Таруті. Новий власник доклав чимало зусиль і грошей, щоб реконструювати будинки.

Один з будинків, який знаходився на вулиці Університетській було знесено перед початком масштабної реконструкції – на його місті було збудовано торговий центр у псевдокласичному стилі, який гарно вписався в комплекс реконструйованих будинків.

На початку 2000-х їх було внесено в перелік пам’яток архітектури місцевого значення. Саму реконструкцію було завершено в 2012 році. Було реконструйовано два будинки з комплексу Трегубова – той, що виходить на проспект Миру та будинок з баштою.

Проте, будинок на проспекті Миру отримав додатковий, третій, поверх, який змінив історичний вигляд будівлі. Цей прийом був спрямований не на повернення історичного виду будівлі, а на естетику та побажання власника.

Реконструйовані будинки були дуже дорого облаштовані. Всередині стіни були обкладені панелями з червоного дерева, білий мармур на підлозі. Дуже багато коштовних речей, шкіряна мебель.

У березні 2022 року будівлі були зруйновані артилерійськими обстрілами, а після окупації міста комплекс було пограбовано російськими окупантами які в ньому облаштували один зі своїх таборів.