Користувач:Oleksandr Tahayev/Андре Агассі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Андре́ Кирк Ага́сси (

Син іммігранта з Ірану, Андре Агассі почав вчитися грати в теніс з раннього дитинства. У 13 років потрапивши в тенісну академію Ніка Боллетьєрі, він вже в 16 років увійшов до сотні найкращих тенісистів світу, а до 19 років заробив понад два мільйони доларів і піднявся до третього місця в рейтингу Асоціації тенісистів-професіоналів (АТР). За подальшу кар'єру він виграв 60 індивідуальних турнірів, зокрема вісім турнірів Великого шолома в одиночному розряді і один у парному, і став першим в історії володарем кар'єрного «Золотого шолому» серед чоловіків, у різні роки вигравши всі чотири турніри Великого шолома і Олімпійські ігри. У складі збірної США він тричі завойовував Кубок Девіса — найпрестижніший тенісний трофей на рівні національних чоловічих збірних. Між 1995 і 2003 роками він загалом упродовж 101 тижня був першою ракеткою світу, ставши 2003 року найстаршим гравцем в історії, який очолював рейтинг АТР.

Крім спортивних успіхів, Агассі відомий своєю благодійною діяльністю. Він засновник Освітнього фонду Андре Агассі, спортивного Клубу Андре Агассі для дівчаток і хлопчиків і Академії підготовки до коледжу Андре Агассі, співзасновник організації «Спортсмени за надію». Його заслуги в гуманітарній сфері двічі відзначалися призом АТР «За людяність і благодійність» імені Артура Еша. 2011 року ім'я Андре Агассі внесено до списку Міжнародної зали тенісної слави, попри визнання у вживанні метамфетаміну, зроблене у виданій за два роки до цього автобіографії.

Андре Агассі — успішний бізнесмен, у сферу інтересів якого входять будівельний, ресторанний і готельний бізнес, торгівля нерухомістю, спортивні та нічні клуби. Після розлучення з першою дружиною, актрисою і моделлю Брук Шилдс, у шлюбі з якою він перебував від 1997 до 1999 року, Агассі в 2001 році одружився зі знаменитою тенісисткою, володаркою класичного «Золотого шолому» Штеффі Граф. Андре і Штеффі мають двоє дітей.


Досягнення

[ред. | ред. код]

Професіонал з 1986 року. Виграв 60 турнірів в одиночному (в тому числі 8 турнірів Великого шолома, 17 турнірів серії Мастерс, 1 Чемпіонат світу АТР і 1 Олімпійські Ігри) і 1 турнір (серії Мастерс) в парному розрядіПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. 49 з 60 титулів в одиночному розряді були завойовані на хардових кортахПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

Як переможець всіх чотирьох турнірів Великого шолома і Олімпійських ігор, Агассі став першим в історії володарем кар'єрного «Золотого шолома» в одиночному розряді серед чоловіків (пізніше цього разультата домігся також Рафаель Надаль)Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

Кращі результати в турнірах «Великого шолома»:

Після перемоги на Відкритому чемпіонаті Франції в 1999 році Агассі став першим тенісистом, який виграв усі турніри Великого шолома на трьох різних покриттях в різний час — харді, грунті і траві. Це досягнення десятиліття повторили спочатку Роджер Федерер, а потім Рафаель НадальПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. До числа найбільш яскравих досягнень Агассі входять результати на Відкритому чемпіонаті Австралії, де він виграв 26 матчів поспільПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву., а в загальній складності здобув 48 перемог при п'яти поразках, завоювавши чотири титули. На шляху до перемоги в 2003 році він віддав суперникам всього 19 геймівПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. На Відкритому чемпіонаті США він виступав 21 рік поспільПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

Виграв Чемпіонат світу АТР в 1990 році. Чемпіон Літніх Олімпійських ігор 1996 року в одиночному розряді. Виграв 17 з 22 фіналів турнірів серії Мастерс, в яких брав участь, в тому числі шість — у Майамі, що є рекордом турніру (цікаво, що рекорд серед жінок — 5 перемог — довгий час одноосібно утримувала його дружина Штеффі Граф)Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. Загалом за кар'єру Агассі виграв 870 матчів в одиночному розряді, програвши 274 (76 % перемог)Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. Перша ракетка світу з 10 квітня 1995 року, зберігав цей титул (з перервами) протягом 101 тижні, і в 2003 році став найстаршим тенісистом на першій сходинці рейтингу. 16 сезонів він закінчував в десятці найсильніших тенісистів світу, що є повторенням рекорду Джиммі КоннорсаПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

У складі збірної США Агассі двічі (у 1990 та 1992 роках) вигравав фінал Кубка Девіса — найбільш престижного тенісного турніру на рівні чоловічих національних збірних. Ще раз, в 1995 році, збірна стала переможницею з його допомогою, але у фіналі він не грав через травму. За 10 років виступів за збірну він виграв 30 зустрічей, програвши тільки п'ять. За кількістю перемог він поступається лише Джону МакинроюПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

Завершив виступи у вересні 2006 року, заробивши за кар'єру 31 152 975 доларівПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. За станом на кінець 2015 року цей показник зуміли перевершити тільки п'ять тенісистівПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

У 2011 році ім'я Андре Агассі було включено в списки Міжнародного залу тенісної славиПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.. На наступний рік він став членом Залу чемпіонів Відкритого чемпіонату США; на пам'ятній дошці з його портретом стоять слова Bold, brash and bigger than life — «сміливий, зухвалий і незрівнянний»Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..


Примітки

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Andre Agassi (англ.Andre Agassi (англ.). International Tennis Hall of Fame and Museum. Архів оригіналу за 23 жовтня 2012. Процитовано 22 жовтня 2012.
  • Андре Агассі на сайті МОК (англ.)
  • Образовательного фонда Андре Агасси

[[Категорія:Олімпійські чемпіони США]] [[Категорія:Олімпійські чемпіони з тенісу]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Народились 29 квітня]] [[Категорія:Народились 1970]] [[Категорія:Уродженці Лас-Вегаса]] [[Категорія:Чемпіони літніх Олімпійських ігор 1996]]