Користувач:Oleksandr Tahayev/Острів Патмос (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гурт «Острів Патмос» народився у 1989 році під назвою ЦВЧК (абревіатура прізвищ оригінального складу: Цимановський-гт, Веременко-кл, Чекоданов-бар, Кононенко-бас) у місті Запоріжжі, в підвалі нині неіснуючого клубу ДЕЗ (Дніпровського електродого заводу). Ідейним натхненником та незмінним лідером і автором всієї музики колективу був і залишається гітарист Сергій Цимановський.

За плечима ватаги бурхливе гастрольне життя: концерти в клубах Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Нікополя, Кривого Рогу, Черкас, Ялти, Одеси, а також виступи на клубних та рок-джаз-фестивальних сценах. Зокрема це: «Червона Рута-91», «Збережемо Азовське море-90» (Бердянськ), «Сырок-90» (Москва), «Джаз Діліжанс» (Черкаси), «Музика Світу 2002» (Рига), «Єдність-2005» (Київ) та інших.

У 1991 році «Острів Патмос» проїхався з гастрольним туром по містах Польщі, після чого хлопці на три тижні стали резидент-бандою відомого клубу «Рура» (Вроцлав). У 1992 році «Патмос» впродовж місяця давав сольні концерти у Варшаві, в легендарному джаз-клубі «Акваріум». У 1993-му «Острів Патмос» був єдиним гуртом, що представляв Україну на Всесвітньому семінарі сучасних християнських артистів в місті Естергом (Угорщина). У 2002-му «островитяни» грали на фестивалі «Музика Світу» в Ризі (Латвія). Їхній виступ справив неабияке враження на клавішника й лідера всесвітньо відомої групи «Weather report» Джо Завінула, котрий у той час давав концерти з Ризьким симфонічним оркестром. Завершилось знайомство з легендарним джазменом джем-сейшеном, обміном автографами та записами. У 2003 році на запорізькій студії «Навігатор» було записано диск «Romansierra», у 2004-му його видала в світ компанія «Rostok Records». Світами також гуляє з десяток неофіційних магнітоальбомов і CD «Острову». Музика Сергія Цимановського у виконанні соло й з «Островом Патмос» звучить в документальних стрічках та радіопередачах. Гурт брав участь в музичних програмах «Радіо Свобода», «BIZ TV» та ін.

З 2004 року група базується у Києві, де регулярно виступає в клубах «Докер Паб», «Квартира Бабуїн», «Купідон», «Store 205», «44», «СССР» та ін. У березні 2005-го гурт назвали «відкриттям» четвертого міжнародного джазового фестивалю «Єдність», де грали зірки джазу з України, Бразилії, Ізраїлю, Росії, Чехії. За словами продюсера фесту, Сергія Грабаря: «Острів Патмос» — унікальний ансамбль, і такої гітарної музики не грає більш ніхто і ніде". У липні 2005-го «Острів Патмос» озвучував презентацію фільму Стівена Спілберга «Війна Світів» в київському «Кінопалаці». В тому ж році Цимановський записав гітарні партії для сольного альбому московського DJ Pubert (Сергія «Кузі» Кузьминського — лідера «Братів Гадюкіних»).

На 2006 рік в репертуарі групи налічується понад сотню автентичних композицій, створених в різних стилях — від диско-джазу й естрадного панку до етно-блюзу та симфо-ретро. Критики визначають музику «Острову» як сплав джаз-панк-поп-етно-року, а самі музиканти кажуть, що подають звуки у манері Обл-Дабл-Бидл-Джаз-Орхестра. Хоча за фактурністю, технічною віртуозністю виконання й рівнем гумору їхня музика найближче до музики Френка Заппи (наразі мінус вокал).

Посилання

[ред. | ред. код]