Користувач:Oleksandr Tahayev/Пандемія грипу H1N1 (2009)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksandr Tahayev/Пандемія грипу H1N1 (2009)

Пандемія грипу 2009 року або свинячий грип

 

Історія

[ред. | ред. код]

Робоче місце

[ред. | ред. код]

Побоюючись найгіршого сценарію, Міністерство охорони здоров'я та соціальних служб США (HHS), Центри контролю та профілактики захворювань та Департамент внутрішньої безпеки (DHS) розробили оновлене керівництво та відеоролик, який роботодавці можуть використовувати як вони розроблені плани реагування на спалах H1N1. Посібники пропонують роботодавцям розглянути та повідомити про свої цілі, такі як зниження рівня передачі серед персоналу, захист людей, які мають підвищений ризик ускладнень, пов'язаних із грипом, від зараження, підтримання господарських операцій та мінімізації негативних наслідків для інших суб'єктів господарювання в ланцюгах поставок [1].

CDC підрахував, що стільки 40 % робочої сили, можливо, не зможуть працювати на піку пандемії через необхідність багатьох здорових дорослих залишатися вдома та доглядати за хворим членом сім'ї[2]. і порадив, що люди повинні мати кроки на місці, якщо робоче місце закрити чи виникне ситуація, яка вимагає роботи з дому[3]. Крім того, ЦДК порадив, що люди на робочому місці повинні залишатися вдома хворими протягом семи днів після захворювання на грип, або через 24 години після закінчення симптомів, залежно від того, який термін триває[4].

У Великій Британії Управління з охорони праці (HSE) також видало загальні рекомендації для роботодавців[5].

Маски для обличчя

[ред. | ред. код]
Метрополітен Мехіко

Американський CDC не рекомендує використовувати маски для обличчя або респіратори в установах, що не мають медичної допомоги, таких як школи, на робочих місцях або в громадських місцях, за кількома винятками: люди, які хворіють вірусом, коли поруч інші люди, і люди, які під загрозою тяжкої хвороби під час догляду за грипом[6]. Існували певні розбіжності щодо вартості носіння масок для обличчя, деякі експерти побоюються, що маски можуть дати людям помилкове почуття безпеки і не повинні замінювати інші стандартні заходи безпеки. Маски можуть принести користь людям, що перебувають у тісному контакті із зараженими, але невідомо, чи запобігають вони інфекції грипом H1N1[7]. Юкіхіро Нішіяма, професор вірусології в медичній школі університету Нагоя, зауважив, що маски «краще нічого, але важко повністю перекрити вірус, який переноситься повітрям, оскільки він може легко проскочити через прогалини»[8].

За словами виробника масок 3M, маски відфільтрують частинки в промислових умовах, але «немає встановлених меж впливу таких біологічних агентів, як вірус свинячого грипу»[7]. Однак, незважаючи на відсутність доказів ефективності, використання таких масок є поширеним в Азії[9]. Вони особливо популярні в Японії, де чистота та гігієна високо цінуються і де етикет зобов'язує хворих носити маски, щоб уникнути поширення хвороби.

Карантин

[ред. | ред. код]

У розпал страху перед пандемією деякі країни ініціювали або погрожували розпочати карантини іноземних відвідувачів, які підозрюються у контактах з іншими, хто, можливо, був заражений. У травні 2009 року уряд Китаю обмежив 21 студентом США та трьома викладачами до своїх готельних номерів[10]. Як результат, Державний департамент США оприлюднив подорожі про заходи протидії грипу в Китаї та попередив мандрівників проти поїздки до Китаю, якщо вони хворіють[11]. У Гонконзі цілий готель пройшов карантин із 240 гостей;[12]. Австралія наказала круїзне судно з 2000 пасажирами залишитися в морі через загрозу свинячого грипу[13]. Єгипетські мусульмани, які вирушили на щорічне паломництво до Мекки, ризикували отримати карантин після повернення[14]. Росія та Тайвань заявили, що будуть відвідувати карантин з лихоманками, які приїжджають з районів, де присутній грип[15]. Японія здійснила карантин 47 пасажирів авіакомпанії на тиждень у готелі в середині травня[16]. тоді в середині червня Індія запропонувала попередньо перевірити «виїзних» пасажирів із країн, які вважають високими показники зараження[17].

Свині та безпека харчових продуктів

[ред. | ред. код]

Пандемічний вірус — тип свинячого грипу, спочатку походить від штаму, який жив у свиней, і це походження породило загальну назву «свинячий грип». Цей термін широко використовується в засобах масової інформації, хоча Всесвітня організація охорони здоров'я тварин, заснована в Парижі, а також такі галузеві групи, як Національна рада зі свинини США, Американський інститут м'яса та Канадська рада свинини заперечують проти широкого поширення цієї назви в засобах масової інформації. «свинячий грип» і запропонував його замість цього називати «північноамериканським грипом», в той час як Всесвітня організація охорони здоров'я переклала своє позначення з «свинячого грипу» на «грип A (H1N1)» наприкінці квітня 2009 року[18][19]. Вірус був знайдений у американських свинях[20]. та канадських[21], а також у свиней у Північній Ірландії, Аргентині та Норвегії[22]. Провідні установи охорони здоров'я та міністр сільського господарства США підкреслили, що вживання правильно приготовленої свинини та інших харчових продуктів, отриманих від свиней, не спричинить грип[23]. Тим не менш, 27 квітня Азербайджан ввів заборону на ввезення продукції тваринництва з усієї Америки [24]. Уряд Індонезії також припинив імпорт свиней та ініціював експертизу 9 million свиней в Індонезії[25]. Уряд Єгипту розпорядився забити всіх свиней в Єгипті 29 квітня[26].


Побічні ефекти

[ред. | ред. код]

Обидва препарати мають відомі побічні ефекти, включаючи недугу, озноб, нудоту, блювоту, втрату апетиту та проблеми з диханням. Повідомлялося, що діти отримували підвищений ризик самопошкодження та плутанини після прийому озельтамівіру[27]. ВООЗ застерігає від купівлі противірусних ліків з Інтернет-джерел та вважає, що половина препаратів, що продаються в аптеках без фізичної адреси, є підробкою[28].

У грудні 2012 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що 314 зразків пандемії грипу H1N1 2009, протестованих у всьому світі, виявили стійкість до озельтамівіру (Таміфлю)[29]. Це не зовсім несподівано, оскільки 99,6 % тестованих сезонних штамів грипу H1N1 виробили стійкість до озельтамівіру[30]. Жоден циркулюючий грип ще не виявив стійкості до занамівіру ( Relenza ), іншого доступного антивірусного засобу. [31].

Ефективність противірусних сумнівів у здорових дорослих

[ред. | ред. код]

8 грудня 2009 року співпраця Cochrane, яка переглядає медичні дані, оголосила в огляді, опублікованому в BMJ, що вона повернула свої попередні висновки про те, що противірусні препарати озельтамівір (Таміфлю) та занамівір (Relenza) можуть запобігти пневмонію та інші серйозні стани, пов'язані до грипу. Вони повідомили, що аналіз 20 досліджень показав, що озельтамівір пропонував легкі переваги для здорових дорослих, якщо його приймати протягом 24 годин після появи симптомів, але не знайдено чітких доказів, що це запобігло інфекції нижніх дихальних шляхів або інші ускладнення грипу[32][33]. Слід зазначити, що їх опубліковані дані стосувались лише застосування здорових дорослих людей із грипом, але не для пацієнтів, які вважають, що вони мають високий ризик ускладнень (вагітні жінки, діти до п'яти років та ті, хто має основні медичні стани), а також непевність щодо його ролі у зменшенні ускладнень у здорових дорослих людей як і раніше залишали його як корисний препарат для зменшення тривалості симптомів. Загалом, спільнотою Кокрана було зроблено висновок «Недостатність хороших даних»[34].

Епідеміологія

[ред. | ред. код]

Хоча точно невідомо, де або коли виник цей вірус,[35][36]. аналізи в наукових журналах припустили, що штам H1N1, що відповідає за спалах 2009 року, виник у вересні 2008 року і поширився серед людей протягом декількох місяців, перш ніж формально визнаний і ідентифікований як новий штам грипу[37].

Мексика

[ред. | ред. код]

Вперше про вірус було повідомлено двом дітям у США в березні 2009 року, проте представники охорони здоров'я повідомили, що він, очевидно, заразив людей ще в січні 2009 року в Мексиці[38]. Вперше спалах був виявлений у Мехіко 18 березня 2009 року;[39]. одразу після того, як спалах був офіційно оголошений, Мексика повідомила про це США та Всесвітню організацію охорони здоров'я, і протягом декількох днів після спалаху Мехіко було «ефективно закрито»[40]. Деякі країни скасували рейси до Мексики, а інші припинили торгівлю. Заклики закрити кордон для стримування розповсюдження були відхилені. У Мексиці вже було сотні несмертельних випадків до офіційного виявлення спалаху, і тому вона опинилася в розпалі «мовчазної епідемії». Як результат, Мексика повідомляла лише про найсерйозніші випадки, які виявляли більш серйозні ознаки, відмінні від випадків звичайного грипу, що, можливо, призводило до перекошеної початкової оцінки рівня летальності.

Сполучені Штати

[ред. | ред. код]

Новий штам був вперше виявлений CDC у двох дітей, жодна з яких не контактувала зі свинями. Перший випадок з округу Сан-Дієго, штат Каліфорнія, було підтверджено за допомогою клінічних зразків (носоглоткового мазка), обстежених CDC 14 квітня 2009 року. Другий випадок із сусіднього Імперського округу, Каліфорнія, було підтверджено 17 квітня. Пацієнт у першому підтвердженому випадку мав симптоми грипу, включаючи підвищення температури тіла та кашель після клінічного обстеження 30 березня, а другого — 28 березня[41].

Перша підтверджена смерть від пандемії грипу H1N1 / 09, яка сталася в дитячій лікарні Техасу в Х'юстоні, штат Техас, була малюком з Мехіко, який відвідував сім'ю в Браунсвіллі, штат Техас, перед тим, як його перевезти в Х'юстон для лікування[42]. Інститут інфекційних хвороб Америки підрахував, що загальна кількість смертей у США склала 12 469[43].

Звітність та точність даних

[ред. | ред. код]

Інформація про спостереження за грипом "відповідає на питання, де, коли та які віруси грипу циркулюють. Обмін такою інформацією є особливо важливим під час виникнення пандемії, як у квітні 2009 р., Коли генетичні послідовності початкових вірусів швидко та відкрито ділилися через Ініціативу GISAID протягом днів ідентифікації,[44]. відіграючи ключову роль у сприянні якнайшвидшого реагування до пандемії, що розвивається[45][46][47]. Спостереження використовується для визначення того, чи збільшується або зменшується активність грипу, але не може бути використаний для встановлення кількості людей, які захворіли на грип. "[48]. Наприклад, станом на кінець червня інформація про спостереження за грипом показала, що в США було майже 28 000 підтверджених лабораторіями випадків, включаючи 3065 ушпиталень та 127 смертей. Але математичне моделювання показало, що, за оцінками, у 1 million американців на даний момент була пандемічна грип 2009 року, за словами Лін Фінеллі, чиновник з нагляду за грипом при CDC[49]. Оцінка смерті від грипу також є складним процесом. У 2005 році грип з'явився лише у свідоцтвах про смерть 1812 людей у США. Однак, середня кількість випадків загибелі від грипу в США становить 36 000[50]. CDC пояснює:[51]. «[I] nfluenza нечасто зазначається у свідоцтвах про смерть людей, які помирають від ускладнень, пов'язаних з грипом», і, отже, «Тільки підрахунок випадків смерті, коли грип був включений у свідоцтво про смерть, було б грубою недооцінкою захворювань на грип» справжній вплив ".

Інформація щодо спостереження за грипом на пандемію грипу H1N1 2009 року доступна, але майже жодне дослідження не намагалось оцінити загальну кількість смертей, пов'язаних із грипом H1N1. Проведено два дослідження CDC; пізніші з них підрахували, що від квітня до 14 листопада 2009 р. від грипу H1N1 сталося від 770 до 13 930 смертей[52]. За той самий період офіційно підтверджено 1642 випадки смерті, спричинених грипом H1N1[53][54]. ВООЗ заявила в 2010 році, що загальна смертність (включаючи непідтверджені або незафіксовані випадки смерті) від грипу H1N1 «безперечно вища», ніж їх власна підтверджена статистика смертності[55].

Спочатку спалах отримав тиждень майже постійної уваги ЗМІ. Епідеміологи запевнили, що кількість випадків, про які повідомлялося у перші дні спалаху, може бути дуже неточною та оманливою, через декілька причин, серед яких упередженість вибору, упередженість ЗМІ та неправильне повідомлення урядів. Неточності можуть бути також спричинені владою в різних країнах, що розглядають різні групи населення. Крім того, для країн з поганою системою охорони здоров'я та старими лабораторними установами може знадобитися більше часу для виявлення або повідомлення про випадки[56]. «[E] ven у розвинених країнах [кількість випадків смерті від грипу] є невизначеною, оскільки медичні органи зазвичай не підтверджують, хто насправді помер від грипу та хто помер від грипу.»[57]. Джозеф С. Брезе, тодішній начальник відділу епідеміології грипу CDC, та Майкл Остерхольм, директор Центру досліджень та політики інфекційних хвороб, зазначили, що мільйони людей перехворіли на грип H1N1, зазвичай, у легкій формі, тому кількість випадків підтверджених лабораторно насправді були безглуздими, і в липні 2009 р. ВООЗ припинила вести кількість окремих випадків і зосередилась на великих спалахах[58].

Наслідки

[ред. | ред. код]

У дослідженні Вісконсіна, опублікованому в Журналі Американської медичної асоціації у вересні 2010 року, повідомлялося, що результати дослідження показали, що грип H1N1 2009 року не був тяжчим, ніж сезонний грип. «Ризик найтяжчих ускладнень не був підвищений у дорослих чи дітей», — написали автори дослідження. «Діти були непропорційно уражені інфекція H1N1 2009 року непропорційно уразила дітей, Але сприйняття вираженості симптомів та ризик серйозних наслідків не збільшились». Діти, інфіковані пандемією грипу H1N1 2009 року, швидше не були госпіталізовані із ускладненнями або отримали пневмонію, ніж ті, хто переживає сезонний штам. Близько 1,5 % дітей із вірусом свинячого грипу H1N1 були госпіталізовані протягом 30 днів порівняно з 3,7 % хворих сезонним штамом H1N1 та 3,1 % — вірусом H3N2[59].

Оцінки захворюваності та смерті від CDC з квітня 2009 р. По квітень 2010 р. У США такі:

  • між 43   мільйонів і 89   мільйони випадків 2009 року H1N1 сталися між квітнем 2009 року та 10 квітня 2010 року. Середній рівень у цьому діапазоні становить близько 61   мільйони людей, заражених H1N1 2009 року.
  • між 195 000 та 403 000 госпіталізаціями, пов'язаними з H1N1, відбулися між квітнем 2009 та 10 квітня 2010 року. Середній рівень у цьому діапазоні становить близько 274 000 госпіталізацій, пов'язаних з H1N1 2009 року.
  • у період з квітня 2009 року по 10 квітня 2010 року сталася смерть, пов'язана з 8 870 та 18 300, пов'язаними з H1N1. Середній рівень у цьому діапазоні становить близько 12 470 смертей, пов'язаних з H1N1 у 2009 році[60][61][62].

Було заявлено, що близько 36 000 помирають від сезонного грипу в США щороку[63]. і це часто розуміється як свідчення того, що штам H1N1 не був таким тяжким, як сезонний грип. Оцінка 36000 була представлена в дослідженні 2003 року вченими CDC і стосується періоду з 1990–91 по 1998–99 роки. За ці роки кількість передбачуваних смертей становила від 17 000 до 52 000, в середньому близько 36 000. Протягом цього десятиліття грип A (H3N2) був переважаючим вірусом протягом більшої частини сезонів, а віруси грипу H3N2, як правило, асоціюються з більш високими показниками смертності. У дослідженні JAMA також було розглянуто випадки смертності, пов'язаної із сезонним грипом протягом 23-річного періоду, з 1976–77 та 1998–99 рр., При цьому оцінки смертності від респіраторного та циркуляторного грипу становили приблизно від 5 000 до 52 000 та в середньому близько 25 000 . CDC вважає, що діапазон смертей за останні 31 рік (~ 3 000 до ~ 49 000) є більш точним відображенням непередбачуваності та мінливості смертності, пов'язаної з грипом[64]. Щорічний збір від сезонного грипу в США між 1979 і 2001 роками оцінюється в середньому 41 400 загиблих[65]. Тому показник смертності від пандемії H1N1 від 8 870 до 18300 трохи нижче середнього рівня оцінок[66].

Пандемія 2009 року змусила американські лікарні здійснити значну підготовку з точки зору можливостей госпітальних перенапруг, особливо в відділеннях швидкої допомоги та серед уразливих груп населення. У багатьох випадках лікарні були досить успішними в тому, щоб переконатися, що пацієнтів, які найбільш сильно постраждали від грипу, можна було ефективно бачити, лікувати та виписувати. Тематичне дослідження підготовки, планування, пом'якшення та реагування на осінь 2009 року — це дитяча лікарня Філадельфії (CHOP), яка здійснила кілька кроків для посилення реагування на швидкість реагування на надзвичайні ситуації. CHOP використовував частини основної зони вестибюлю як зал очікування ЕД; кілька амбулаторій, розташованих на базі області, використовувались у вечірні та вихідні години для невідкладних випадків; 24-годинний блок короткочасного перебування ЕД використовувався для догляду за хворими на ЕД в більш тривалий термін; для догляду за хворими на ЕД були використані непрофільні сертифіковані лікарі (в педіатричній медицині) та медичні сестри стаціонару; лікарняні відділення, які зазвичай використовуються для інших медичних або терапевтичних цілей, були перетворені в кімнати пацієнтів з ЕД; і кімнати, які зазвичай використовуються лише для одного пацієнта, були розширені щонайменше до вмісту 2[67].

Список літератури

[ред. | ред. код]

[[Категорія:Грипозні пандемії]] [[Категорія:Сторінки із неперевіреними перекладами]]

  1. Business Planning. Flu.gov. U.S. Department of Health & Human Services. Архів оригіналу за 30 August 2009. Процитовано 17 September 2009.
  2. Maugh II, Thomas H. (25 July 2009). Swine flu could kill hundreds of thousands in U.S. if vaccine fails, CDC says. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 7 August 2009. Процитовано 17 September 2009.
  3. Fiore, Marrecca (17 July 2009). Swine Flu: Why You Should Still Be Worried. Fox News. Архів оригіналу за 9 September 2009. Процитовано 31 August 2009.
  4. George, Cindy (1 August 2009). Schools revamp swine flu plans for fall. Houston Chronicle. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 31 August 2009.
  5. Swine flu – HSE News Announcement. Health and Safety Executive. 18 June 2009. Архів оригіналу за 27 August 2009. Процитовано 31 August 2009.
  6. Roan, Shari (27 September 2009). Masks may help prevent flu, but aren't advised. Chicago Tribune. Архів оригіналу за 1 October 2009. Процитовано 28 September 2009.
  7. а б Roan, Shari; Rong-Gong Lin II (30 April 2009). Face masks aren't a sure bet against swine flu. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 3 May 2009. Процитовано 17 September 2009.
  8. Face masks part of Japan fashion chic for decades. Bangkok Post. The Post Publishing. AFP. 5 April 2009. Процитовано 28 October 2009.[недоступне посилання з 01.04.2016]
  9. Wohl, Jessica (20 October 2009). Flu-Related Products May Lift U.S. Makers' Profits. ABC News.com. ABC News. Архів оригіналу за 24 October 2009. Процитовано 28 October 2009.
  10. China quarantines U.S. school group over flu concerns. CNN. 28 May 2009. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 26 September 2009.
  11. Kralev, Nicholas (29 June 2009). KRALEV: U.S. warns travelers of China's flu rules. The Washington Times. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 26 September 2009.
  12. DPA (3 May 2009). Tensions escalate in Hong Kong's swine-flu hotel. Taipei Times. Архів оригіналу за 7 November 2009. Процитовано 26 September 2009.
  13. Ship passengers cruisy in swine flu quarantine. ABC News. Australian Broadcasting Corporation. 28 May 2009. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 17 September 2009.
  14. Anonymous (21 May 2009). Egypt warns of post-hajj swine flu quarantine. Philippine Star. Архів оригіналу за 29 August 2014. Процитовано 16 October 2013.
  15. Woolls, Daniel (27 April 2009). Swine flu cases in Europe; worldwide travel shaken. The America's Intelligence Wire. AP. Процитовано 30 January 2011.
  16. Japan Swine Flu Quarantine Ends for Air Passengers. New Tang Dynasty Television. 17 May 2009. Архів оригіналу за 7 December 2009. Процитовано 26 September 2009.
  17. MIL/Sify.com (16 June 2009). India wants US to screen passengers for swine flu. International Reporter. Архів оригіналу за 23 September 2010. Процитовано 28 September 2009.
  18. Jacinto, Leela (1 May 2009). Finally, the flu name game is resolved. France 24. Процитовано 21 March 2020.
  19. Label 'swine flu' gets up the nose of world's pig farmers. The New Zealand Herald. 30 April 2009. Процитовано 21 March 2020.
  20. Jordan, Dave (20 October 2009). Minnesota Pig Tests Positive for H1N1. KOTV. Архів оригіналу за 7 December 2009. Процитовано 10 December 2009.
  21. Evans, Brian (5 May 2009). News Conference with Minister of Health and Chief Public Health Officer. Public Health Agency of Canada. Архів оригіналу за 14 December 2009. Процитовано 10 December 2009.
  22. Human swine flu in pigs. Effect Measure. 20 October 2009. Архів оригіналу за 8 November 2009. Процитовано 10 December 2009.
  23. Desmon, Stephanie (21 August 2009). Pork industry rues swine flu. The Baltimore Sun. Т. 172, № 233. с. 1, 16. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 1 September 2009.
  24. Prevention against "swine flu" stabile in Azerbaijan: minister. Trend News Agency. 28 April 2009. Архів оригіналу за 16 July 2009. Процитовано 28 April 2009.
  25. Cegah flu babi, pemerintah gelar rapat koordinasi. Kompas newspaper. 27 April 2009. Архів оригіналу за 1 May 2009. Процитовано 14 April 2011.
  26. Egypt orders pig cull. ABC News. Australian Broadcasting Corporation. AFP. 30 April 2009. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 27 September 2009.
  27. Mayo Clinic Staff. Influenza (flu) treatments and drugs. Diseases and Conditions. Mayo Clinic. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 20 May 2009.
  28. BMJ Group (8 May 2009). Warning against buying flu drugs online. Boots. Архів оригіналу за 17 October 2013. Процитовано 16 October 2013.
  29. Update on oseltamivir resistance to influenza H1N1 (2009) viruses (PDF). World Health Organization (WHO). 15 December 2010. Архів оригіналу (PDF) за 27 January 2011. Процитовано 30 December 2010.
  30. 2008–2009 Influenza Season Week 39 ending October 3, 2009. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 9 October 2009. Архів оригіналу за 6 March 2010. Процитовано 20 November 2009.
  31. 2008–2009 Influenza Season Week 32 ending August 15, 2009. Flu Activity & Surveillance. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 21 August 2009. Архів оригіналу за 3 November 2009. Процитовано 4 December 2009.
  32. Cortez, Michelle Fay (9 December 2009). Roche's Tamiflu Not Proven to Cut Flu Complications, Study Says. Bloomberg L.P. Архів оригіналу за 7 January 2010. Процитовано 11 December 2009.
  33. Jefferson, Tom; Jones, Mark; Doshi, Peter; Del Mar, Chris (8 December 2009). Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults: systematic review and meta-analysis. BMJ. 339: b5106. doi:10.1136/bmj.b5106. PMC 2790574. PMID 19995812. Процитовано 11 December 2009.
  34. Godlee, Fiona (10 December 2009). We want raw data, now. BMJ. 339: b5405. doi:10.1136/bmj.b5405. Архів оригіналу за 7 March 2010. Процитовано 14 April 2011.
  35. Check, Hayden Erica (5 May 2009). The turbulent history of the A(H1N1) virus. Nature. 459 (7243): 14—5. doi:10.1038/459014a. ISSN 1744-7933. PMID 19424121. Архів оригіналу (fee required) за 10 May 2009. Процитовано 7 May 2009.
  36. Larry Pope. Smithfield Foods CEO on flu virus (flv) (Television production). NBC News. Процитовано 16 September 2009.
  37. Cohen Jon; Enserink Martin (1 May 2009). As Swine Flu Circles Globe, Scientists Grapple With Basic Questions. Science. 324 (5927): 572—3. doi:10.1126/science.324_572. PMID 19407164.
  38. Fox, Maggie (11 June 2009). New flu has been around for years in pigs – study. Reuters. Архів оригіналу за 7 October 2009. Процитовано 17 September 2009.
  39. McNeil Jr., Donald G. (26 April 2009). Flu Outbreak Raises a Set of Questions. The New York Times. Архів оригіналу за 15 February 2011. Процитовано 17 September 2009.
  40. Study: Mexico Has Thousands More Swine Flu Cases. Fox News Network. Associated Press. 12 May 2009. Архів оригіналу за 24 September 2009. Процитовано 17 September 2009.
  41. Swine Influenza A (H1N1) Infection in Two Children – Southern California, March–April 2009. Morbidity and Mortality Weekly Report. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 58 (Dispatch) (15): 400—402. 24 April 2009. Архів оригіналу за 1 October 2009. Процитовано 4 October 2009.
  42. Swine flu victim dies in Houston. Houston, Texas: KTRK-TV/DT. AP. 29 April 2009. Архів оригіналу за 7 November 2009. Процитовано 18 November 2009.
  43. Shrestha, Sundar S.; Swerdlow, David L.; Borse, Rebekah H.; Prabhu, Vimalanand S.; Finelli, Lyn; Atkins, Charisma Y.; Owusu-Edusei, Kwame; Bell, Beth; Mead, Paul S. (1 January 2011). Estimating the burden of 2009 pandemic influenza A (H1N1) in the United States (April 2009–April 2010). Clinical Infectious Diseases: An Official Publication of the Infectious Diseases Society of America. 52 Suppl 1: S75—82. doi:10.1093/cid/ciq012. ISSN 1537-6591. PMID 21342903.
  44. Pandemic reveals strengths of new flu database. CIDRAP (англ.). Процитовано 6 вересня 2017.
  45. Elbe, Stefan; Buckland-Merrett, Gemma (1 січня 2017). Data, disease and diplomacy: GISAID's innovative contribution to global health. Global Challenges (англ.). 1 (1): 33—46. doi:10.1002/gch2.1018. ISSN 2056-6646. PMC 6607375. PMID 31565258.
  46. Greenemeier, Larry. Building a Better Flu Vaccine – and Giving Chickens a Rest. Scientific American (англ.). Архів оригіналу за 6 September 2017. Процитовано 6 вересня 2017.
  47. McCauley, John W. (23 лютого 2017). Viruses: Model to accelerate epidemic responses. Nature (англ.). 542 (7642): 414. Bibcode:2017Natur.542..414M. doi:10.1038/542414b. PMID 28230113.
  48. Flu Activity & Surveillance. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 30 November 2009. Архів оригіналу за 26 November 2009. Процитовано 2 December 2009.
  49. Stobbe, Mike (25 June 2009). US Swine Flu Cases May Have Hit 1 Million. The Huffington Post. AP. Архів оригіналу за 7 December 2009. Процитовано 2 December 2009.
  50. Ellenberg, Jordan (4 July 2009). Influenza Body Count. Slate. Архів оригіналу за 15 January 2010. Процитовано 2 December 2009.
  51. Questions and Answers Regarding Estimating Deaths from Influenza in the United States. Seasonal Influenza (Flu). Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 4 September 2009. Архів оригіналу за 1 December 2009. Процитовано 2 December 2009.
  52. CDC Estimates of 2009 H1N1 Influenza Cases, Hospitalizations and Deaths in the United States, April – December 12, 2009. H1N1 Flu. CDC. 15 January 2010. Архів оригіналу за 19 January 2010. Процитовано 17 January 2010.
  53. CDC week 45. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 14 November 2009. Архів оригіналу за 7 January 2010. Процитовано 14 December 2009.
  54. CDC week 34. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 30 August 2009. Архів оригіналу за 7 January 2010. Процитовано 14 December 2009.
  55. Gale, Jason (4 December 2009). Clinical features of severe cases of pandemic influenza. Bloomberg. Архів оригіналу за 7 January 2010. Процитовано 4 December 2009.
  56. No A (H1N1) cases – reality or poor lab facilities?. Reuters. 8 May 2009. Архів оригіналу за 11 May 2009. Процитовано 9 May 2009.
  57. Sandman, Peter M.; Lanard, Jody (2005). Bird Flu: Communicating the Risk. Perspectives in Health Magazine. 10 (2). Архів оригіналу за 23 April 2011. Процитовано 14 April 2011.
  58. Pandemic (H1N1) 2009 briefing note 3. World Health Organization (WHO). Архів оригіналу за 22 July 2009. Процитовано 17 July 2009.
  59. Randall, Tom (7 September 2010). Swine Flu Found No More Severe Than Seasonal Virus. Bloomberg. Архів оригіналу за 10 September 2010. Процитовано 24 May 2011.
  60. Updated CDC Estimates of 2009 H1N1 Influenza Cases, Hospitalizations and Deaths in the United States, April 2009 – April 10, 2010. Cdc.gov. Архів оригіналу за 9 December 2010. Процитовано 24 May 2011.
  61. Sundar S. Shrestha; David L. Swerdlow; Rebekah H. Borse; Vimalanand S. Prabhu; Lyn Finelli; Charisma Y. Atkins; Kwame Owus-Edusei; Beth Bell; Paul S. Mead (2011). Estimating the Burden of 2009 Pandemic Influenza A (H1N1) in the United States (April 2009–April 2010). Clinical Infectious Diseases. 52 (suppl 1): S75—S82. doi:10.1093/cid/ciq012. PMID 21342903.
  62. Flu Season Continues; Severity Indicators Rise. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD). 17 January 2014. Архів оригіналу за 21 January 2014. Процитовано 24 January 2014.
  63. Mason, Michael. Flu – Symptoms, Diagnosis, Treatment of Flu – NY Times Health Information. The New York Times. Health.nytimes.com. Архів оригіналу за 14 July 2011. Процитовано 24 May 2011.
  64. Seasonal Influenza (Flu) – Questions and Answers Regarding Estimating Deaths from Influenza in the United States. Cdc.gov. Архів оригіналу за 16 October 2011. Процитовано 23 October 2011.
  65. Dushoff, J.; Plotkin, J. B.; Viboud, C.; Earn, D. J. D.; Simonsen, L. (2006). Mortality due to Influenza in the United States – An Annualized Regression Approach Using Multiple-Cause Mortality Data. American Journal of Epidemiology. 163 (2): 181—7. doi:10.1093/aje/kwj024. PMID 16319291. The regression model attributes an annual average of 41,400 (95% confidence interval: 27,100, 55,700) deaths to influenza over the period 1979–2001.
  66. CDC Estimates of 2009 H1N1 Influenza Cases, Hospitalizations and Deaths in the United States, April – November 14, 2009. Flu.gov. Архів оригіналу за 9 December 2011. Процитовано 23 October 2011.
  67. Scarfone, Richard J.; Susan Coffin; Evan S. Fieldston; Grace Falkowski; Mary G. Cooney; Stephanie Grenfell (June 2011). Hospital-Based Pandemic Influenza Preparedness and Response: Strategies to Increase Surge Capacity. Pediatric Emergency Care. 27 (6): 565—572. doi:10.1097/PEC.0b013e31821dc9d1. PMID 21642799.