Користувач:Oleksandr Tahayev/Френсіс Фармер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksandr Tahayev/Френсіс Фармер

Френсіс Олена Фармер [1] ( англ. Frances Elena Farmer Frances Elena Farmer, 19 вересня 1913 - 1 серпня 1970) - американська актриса і телеведуча. Вона стала відома через свою скандальну і трагічної долі, зокрема, гучними стали кілька примусових госпіталізацій актриси в психіатричну клініку [2] . Про життя Френсіс Фармер знято два фільми [3] [4], випущена одна телепрограма [5], написано кілька книг [6] [7], а також їй присвячено безліч пісень і газетних статей [8] . посилання=|основа

Ранні роки і освіта

[ред. | ред. код]

Френсіс Фармер народилася 19 вересня 1913 року в Сіетлі, штат Вашингтон, США . Її мати Лілліан Ван Орнум Фармер - дієтолог [9], а батько Ернест Мелвін Фармер, юрист [9] . Френсіс була наймолодшою з чотирьох дітей в сім'ї, у неї були дві старші сестри і старший брат [9] . Коли Френсіс було чотири роки її батьки розлучилися і вона разом з матір'ю, братом і сестрами переїхала в Лос-Анджелес, де жила сестра її матері [9] . Наступного року її мати повернулася в Сіетл, де відновила стосунки зі своїм чоловіком [9] . Восени 1929 року, коли Френсіс виповнилося шістнадцять років, її батьки розлучилися остаточно і її мати переїхала в котедж в Бремертон, штат Вашингтон [9] .

Френсіс з дитинства була обдарованою дитиною і ще навчаючись в школі стала лауреатом конкурсу творів, за який отримала премію в розмірі $ 100 доларів від Союза молодых художников и писателей ), В своєму творі вона описала хаотичний і безбожний світ, а також заявила про те що бога не існує [10] . У своїй автобіографії вона писала, що цей твір було написано нею під впливом читання Фрідріха Ніцше :

Он выразил те же сомнения, только он это сказал по немецки — «Gott ist tot» (бог мёртв). Я могла это понять, многие говорили, что я не должна предполагать что бога нет, но я все же не находила никаких доказательств его существования[11].

Оригінальний текст (англ.)
He expressed the same doubts, only he said it in German- ""Gott ist tot "" (God is dead). I could understand it, many people said that I should not assume that there is no God, but I still did not find any evidence of his existence.



Он выразил те же сомнения, только он это сказал по немецки — «Gott ist tot» (бог мёртв). Я могла это понять, многие говорили, что я не должна предполагать что бога нет, но я все же не находила никаких доказательств его существования[12].

Сторінка Шаблон:Оригинальный текст/styles.css не має контенту.

Сторінка Шаблон:Конец цитаты/styles.css не має контенту.

В середині 1930-х років, будучи ще студенткою драматичного відділення Вашингтонського університету , Фармер неодноразово брала участь в різних студентських театральних постановках, серед яких «Олена Троянська», «Обыватель»і«Дядя Ваня». У 1935 році вона знову привернула до себе увагу, вигравши студентський конкурс в газеті «The Voice of Action». Призом стала поїздка в Радянський Союз і, незважаючи на протести матері, Фармер все ж вирушила в поїздку з бажанням відвідати МХАТ [13] . Після цього Фармер неодноразово піддавалася нападкам і звинуваченням в симпатії до комунізму і атеїзму [9] . У тому ж році вона закінчила університет зі ступенем в галузі журналістики і драми [14] .

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Початок кар'єри

[ред. | ред. код]

Влітку 1935 року, після повернення з СРСР, Френсіс вирішила серйозно зайнятися акторською кар'єрою і для цього перебралася в Нью-Йорк . Там вона познайомилася з агентом з «Paramount Pictures», який незабаром влаштував їй проби на студії. Фармер вдало показала себе на пробах, і їй було запропоновано семирічний контракт, підписавши який Фармер відправилася в Голівуд . Її кінодебют відбувся в 1936 році в картині «Слишком много родителей )» [15], на зйомках якої вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком актором Лейфом Еріксоном, за якого в тому ж році вийшла заміж [13] .

Френсіс Фармер у фільмі «Ритм на кручах»(1937)

До кінця 1936 на екрани вийшов фільм «Ритм на кручах )», В якому Фармер знімалася разом з Бінгом Кросбі, а також фільм«Прийди і володій», в який Фармер потрапила завдяки продюсеру Семюел Голдвін [16] . Всі ці кінороботи принесли актрисі велику популярність і публіка прийняла її як нову кінозірку.

Незважаючи на це Фармер не була повністю задоволена своєю кар'єрою 19[джерело?] Їй здавалося, що студія «Paramount Pictures» спеціально нав'язує їй свої ролі і завжди відмовляє їй у власному виборі, намагаючись придушити її становлення як успішної кінозірки 19[джерело?] На все це Френсіс реагувала дуже бурхливо, часто вступала в конфлікти з продюсерами, намагаючись відстояти свою точку зору 19[джерело?] Вона відмовлялася відвідувати голлівудські вечірки і майже не контактувала з іншими зірками 19[джерело?] У пресі тих років інформації про Фармер майже не було, і лише зрідка з'являлися колючі статті, в яких актрису звинувачували в несмачну і старомодному виборі одягу 19[джерело?]

Бунтівна зірка

[ред. | ред. код]

У 1937 році, сподіваючись підвищити свою репутацію в якості серйозної акторки, вона покинула Голлівуд і вирушила на східний берег з метою взяти участь в літніх театральних постановках. Там Френсіс привернула до себе увагу режисера Гарольда Клурмана ) І драматурга Кліффорда Одетса, які запросили її в місцеву театральну трупу, де Фармер незабаром з'явилася в постановці «Золотой мальчик )» . Її гра спочатку зовсім не вразила публіку, а журнал «Time» і зовсім заявив, що ця роль не для неї 19[джерело?] Незважаючи на це постановка стала великим театральним хітом, а після початку турне в 1938 році, критики від Вашингтона до Чикаго давали захоплені відгуки [17] .

За час співпраці Френсіс Фармер і Кліффорда Одетса у них почався роман, незважаючи на те, що Одетса був одружений на Луїзі Райнер, і у Фармер був чоловік. Після того як вони розлучилися, а театральна трупа вибрала іншу актрису для виступів в Лондоні, Фармер вирішила, що її зрадили, а все попереднє час просто використовували, щоб зробити постановку успішною. Фармер знову повернулася в Голлівуд на «Paramount Pictures», де за контрактом протягом трьох місяців кожного року повинна була зніматися в кіно. В інший час, вільний від кінозйомок, вона продовжувала періодично грати в театрі, але наступні її два появи на Бродвеї не мали великого успіху.

Починаючи з 1939 року, через її примхливого поведінки на роботі і участившегося алкоголізму, її репутація стала сильно падати 19[джерело?] Фармер все ж як і раніше часто пропонували хороші ролі, але коли справа доходила до зйомок, і актриса виявляла свій нетерпимий характер, продюсери відмовлялися від неї. Френсіс перестала з'являтися в головних ролях, а в 1942 році «Paramount Pictures» і зовсім розірвав з нею контракт [15] . Додатково до всього в тому ж році розпався її шлюб з Лейфом Еріксоном [18] .

Правові та психологічні проблеми

[ред. | ред. код]

Арешт і госпіталізації

[ред. | ред. код]

19 жовтня 1942 року поліція Санта-Моніки затримала Френсіс Фармер за їзду в нетверезому вигляді, а також за подальше образу правоохоронних органів. Вона була на добу взята під арешт, а потім засуджена до штрафу в $ 500 доларів і тюремного ув'язнення на 180 днів. Фармер тут же заплатила $ 250 доларів і була умовно звільнена.

Френсіс Фармер і Лейф Еріксон в 1937 році

До січня 1943 року Френсіс так і не заплатила решту штрафу, а до того ж на неї надійшла скарга від перукаря кіностудії, згідно з якою актриса вибила йому щелепу. Ці дії призвели до того, що Фармер знову опинилася під арештом. Під час судового слухання на наступний ранок після арешту вона звинуватила поліцію у порушенні її цивільних прав, запустила в суддю чорнильницю і зажадала адвоката. Її негайно засудили до тюремного ув'язнення на 180 днів і під крики і нападки на поліцейських винесли із залу. Це все не пройшло непоміченим і стало головною новиною в пресі. У в'язниці Фармер пробула недовго і незабаром, завдяки її своячениці, яка працювала депутатом в місцевому окрузі, була переведена в Центральний госпіталь Лос-Анджелеса, де у неї діагностували маніакально-депресивний психоз [17] .

Під час її обстеження в санаторії Кімбол в Сан-Фернандо, Фармер був поставлений діагноз шизофренія і застосована шокова інсулінова терапія [16], на що її сім'я не давала згоди. Через дев'ять місяців, проведених в санаторії, Френсіс вдалося звідти втекти і, подолавши шлях у 32 км, вона дісталася до будинку своєї сестри. Після того як мати Френсіс дізналася про застосовані до дочки процедурах, вона приїхала в Лос-Анджелес і почала довгу юридичну боротьбу з метою отримати повне опікунство над нею. Хоча психіатри наполягали на продовженні лікування, Лілліан Фармер вдалося виграти в цій справі, і у вересні 1943 року вона з дочкою повернулася в Сіетл [17] .

Але це не стало виходом із ситуації, і протягом шести місяців, проведених в батьківському домі, Фармер постійно проявляла агресію по відношенню до матері, і їй довелося знову заховати дочку в одну з клінік в штаті Вашингтон . Там до Френсіс застосовувалася електросудорожна терапія, і після закінчення трьох місяців вона була визнана повністю вилікувати. Через деякий час Фармер відправилася з батьком в місто Ріно в штаті Невада, щоб побачитися з тіткою. Але під час цієї поїздки втекла і, після тривалих подорожей на попутках, була заарештована за бродяжництво в каліфорнійському місті Антіох.

У травні 1945 року за рекомендацією матері Френсіс знову відправили в клініку, де вона провела наступні п'ять років. [17] Останній лікар-психіатр, який лікував Френсіс - Уолтер Фрімен, який проводив свої досліди в лікарні, де перебувала актриса. Хірург провів трансорбітальний лоботомію, впливаючи на ділянку мозку, що контролює волю та емоції людини, після чого свідомість актриси абсолютно змінилося.

У березні 1950 року Фармер залишила клініку і під опікою матері повернулася в Сіетл. Там вона влаштувалася в пральню в готелі «Олімпік», в тому ж місці, де в 1936 році її вшановували на світовій прем'єрі фільму «Прийди і володій» [16] . У 1953 році, після закінчення 10 років після арешту, Френсіс Фармер була відновлена в своїх цивільних правах.

Твердження про жорстоке поводження

[ред. | ред. код]

В опублікованій посмертно автобіографії Френсіс Фармер «Чи настане коли небудь ранок?» Були описані насильство і жорстоке поводження з актрисою під час її перебування в психіатричній лікарні. У книзі Фармер стверджувала, що її примушували їсти власні фекалії і виступати в якості секс-рабині для лікарів і санітарів [19] . Фармер описувала своє перебування там як «нестерпний жах», сказавши:

Меня насиловали санитары, засовывали в палату с крысами и травили недоброкачественной пищей. Я постоянно была прикована к кровати, в смирительной рубашке, да ещё меня топили в ледяной ванне[20].

Оригінальний текст (англ.)
I was raped by the orderlies, shoved into the rat ward and poisoned with substandard food. I was constantly chained to the bed, in a straitjacket, I was also drowned in an ice bath.



Меня насиловали санитары, засовывали в палату с крысами и травили недоброкачественной пищей. Я постоянно была прикована к кровати, в смирительной рубашке, да ещё меня топили в ледяной ванне[21].

Сторінка Шаблон:Оригинальный текст/styles.css не має контенту.

Сторінка Шаблон:Конец цитаты/styles.css не має контенту.

Публікацію книги «Чи настане коли небудь ранок?»Організувала близька подруга і сусідка актриси Джин Реткліфф. Хоча Реткліфф стверджувала, що написала тільки останню главу, присвячену смерті Фармер, багато очевидці стверджували, що Реткліфф написала «автобіографію» цілком [22] .

Життя після госпіталізації

[ред. | ред. код]

У 1951 році актриса вийшла заміж за Альфреда Х. Лоблі і переїхала в каліфорнійське місто Еврика, де протягом трьох років анонімно жила і працювала секретарем на фотостудії. У 1957 році вона познайомилася з телевізійним промоутером Леандом С. Майкселл, разом з яким незабаром поїхала в Сан-Франциско . Там вона знову підігріла до себе інтерес публіки і через рік повернулася на театральну сцену. У 1958 році вона розлучилася з Лоблі і вийшла заміж за Майкселл [13] . У тому ж році Фармер з'явилася в епізодах декількох телесеріалів, в тому числі в «Студії один» і «Театрі 90», і виконала свою останню роль в кіно, знявшись в картині студії «Paramount Pictures» «кайфолом».

У 1958 році на телебаченні стартувало її власне шоу «Френсіс Фармер представляє», яке мало великий успіх і довгий час зберігало одну з перших позицій на телеекранах [23] . Проте, до 1964 року, після розлучення з Майкселл, її поведінку знову стало некерованим, і її шоу було закрито, завершивши тим самим її кар'єру на телебаченні. Фармер знову повернулася в театр, але через рік, після чергового арешту за їзду в нетверезому вигляді, назавжди завершила акторську кар'єру. Після цього вона намагалася двічі почати власний бізнес разом з подругою Джин Реткліфф, але через проблеми з законом ліцензію так і не отримала 19[джерело?]

смерть

[ред. | ред. код]

Останні роки життя Френсіс Фармер провела одна, майже забута 19[джерело?] Навесні 1970 року біля Фармер був діагностований рак стравоходу, причиною цієї хвороби стала її шкідлива звичка часто курити [24] . Актриса померла 1 серпня 1970 року в невеликому місті Фишерс в штаті Індіана [25], у віці 56 років і була похована на меморіальному кладовищі в Оклонде, Фишерс [26] . Її труну несли шестеро подруг 19[джерело?]

У культурі

[ред. | ред. код]

У 1982 році на екрани вийшов фільм «Френсіс», що оповідає про трагічну долю актриси. Головну роль в ньому виконала Джессіка Ленг, а Кім Стенлі зіграла в картині її мати. Обидві актриси були номіновані на премію «Оскар»: Джессіка Ленг за «Кращу жіночу роль», а Кім Стенлі за «Кращу жіночу роль другого плану» [27] [28] .

У 1983 році вийшов телевізійний фільм «Чи настане коли-небудь ранок?», Заснований на автобіографії актриси [29] . Головну роль зіграла Сьюзан Блейклі, а Лі Грант зобразила в цьому фільмі мати Френсіс Фармер. У своєму огляді для The New York Times кінокритик Джон О'Коннор зазначив, що телевізійна версія набагато ближче до фактів життя актриси, ніж художній фільм «Френсіс» [5] .

фільмографія

[ред. | ред. код]
Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1936 ф Слишком много родителей[en] Too Many Parents Салли Колман
1936 ф Граничный полёт[en] Border Flight Энн Блейн
1936 ф Ритм на кручах[en] Rhythm on the Range Дорис Холлидей
1936 ф Приди и владей Come and Get It Лотта Морган / Лотта Бостром
1937 ф Эксклюзив[en] Exclusive Вайна Свейн
1937 ф Любимец Нью-Йорка[en] The Toast of New York Джози Мэнсфилд
1937 ф Отлив[en] Ebb Tide Фэйт Вайшарт
1938 ф Поездка кривой милей[en] Ride a Crooked Mile Трина
1940 ф Юг Паго-Паго[en] South of Pago Pago Руби Тейлор
1940 ф Золотой поток[en] Flowing Gold Линда Чэлмерс
1941 ф Мировая премьера[en] World Premiere Китти Карр
1941 ф Бесплодные земли Дакоты[en] Badlands of Dakota Бедовая Джейн
1941 ф Среди живущих Among the Living Элейн Рейден
1942 ф Сын ярости: История Бенджамина Блейка[en] Son of Fury: The Story of Benjamin Blake Изабель Блейк
1958 ф Эти незваные гости[en] The Party Crashers миссис Бикфорд

телебачення

[ред. | ред. код]
Год Название Оригинальное название Роль Примечания
Шаблон:Год в телевидении Театр 90[en] Playhouse 90 Вэл Шмитт эпизод: «Reunion»
1958 Дневной театр[en] Matinee Theatre Кэтрин эпизод: «Something Stolen, Something Blue»
1958 Студия один[en] Studio One Сара Уолкер эпизод: «Tongues of Angels»
1958-Шаблон:Год в телевидении Фрэнсис Фармер представляет[en] Frances Farmer Presents ведущая

Ролі в театрі

[ред. | ред. код]
Год Название Роль
1937-1938 Золотой мальчик[en] Лорна Мун
1939 Тихий город Имя персонажа неизвестно
1939 Гром рока[en] Мелани

Примітки

[ред. | ред. код]

джерела

[ред. | ред. код]
  1. Bragg, 2005.
  2. Evans, Matt (22 лютого 2012). Burn All the Liars. The Morning News (англ.). The Morning News LLC. Процитовано 4 січня 2013.
  3. Ebert, Roger (28 січня 1983). Frances. RogerEbert.com (англ.). RogerEbert.com. Процитовано 4 січня 2013.
  4. Committed (1984). The New York Times (англ.). The New York Times Company. 2013. Процитовано 4 січня 2013.
  5. а б O'Connor, John J. (22 лютого 1983). TV: BIOGRAPHY OF FRANCES FARMER. The New York Times (англ.). The New York Times Company. Процитовано 4 січня 2013.
  6. Arnold, 1978.
  7. Elliot, 1979.
  8. Frances Farmer Biography. Yahoo! Movies (англ.). Yahoo! Inc. 2013. Процитовано 4 січня 2013.
  9. а б в г д е ж Shelley, 2010.
  10. Farmer, Frances (2 травня 1931). God Dies: An Essay. History Link: The Free Online Encyclopedia of Washington State History (англ.). Процитовано 16 лютого 2016.
  11. Farmer, 1983.
  12. Farmer, 1983, p. 159.
  13. а б в Bio Frances Farmer
  14. Frances Farmer Biography. The Biography Channel (англ.). A&E Television Networks. Процитовано 16 лютого 2016.
  15. а б IMDb: Biography for Frances Farmer
  16. а б в FilmBUG: Biography for Frances Farmer
  17. а б в г Shedding Light on Shadowland. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 17 серпня 2009.
  18. Frances Farmer Returns To Hollywood For Another Try At Career. Ellensburg Daily Record (англ.). 23 грудня 1957. с. 10. Процитовано 16 серпня 2014.
  19. Friedrich, 1976.
  20. Помилка скрипту: Функції «harvard_core» не існує.
  21. Harris & Landis (1997), p. 146.
  22. Rita Rose (30 березня 1983). Frances Farmer's life surfaces in films, plays. The Deseret News (англ.). с. 9. Процитовано 26 серпня 2014.
  23. Filmreference: Frances Farmer
  24. Sellers, 2010.
  25. Donnelly, 2003.
  26. Stoner, 2011.
  27. Jessica Lange Biography. bio. (англ.). A+E Television Networks, LLC. 1996–2012. Процитовано 4 січня 2013.
  28. Oscar since the beginning. Long Island Newsday (англ.). 2013. Процитовано 4 січня 2013.
  29. Fred Rothenberg (22 лютого 1983). TV movie about Frances Farmer differs in focus from theater version. The Day (англ.). с. 24. Процитовано 26 серпня 2014.

література

[ред. | ред. код]

посилання

[ред. | ред. код]

[[Категорія:Померли від раку стравоходу]] [[Категорія:Вікіпедія:Статті з твердженнями без джерел більш ніж 14 днів]] [[Категорія:Вікіпедія:Статті з іншим значенням на Вікіданих]] [[Категорія:Акторки XX століття]] [[Категорія:Американські телеакторки]] [[Категорія:Акторки кінематографу США]] [[Категорія:Американські театральні акторки]] [[Категорія:Акторки за алфавітом]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Померли в Індіанаполісі]] [[Категорія:Статті з джерелами з Вікіданих]] [[Категорія:Померли 1970]] [[Категорія:Померли 1 серпня]] [[Категорія:Уродженці Сіетла]] [[Категорія:Народились 1913]] [[Категорія:Народились 19 вересня]] [[Категорія:Сторінки із неперевіреними перекладами]]