Користувач:Oleksandr Tahayev/Porsche Tennis Grand Prix

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Porsche Tennis Grand Prix — жіночий професійний міжнародний тенісний турнір, що проходить у квітні в Штутгарті (Німеччина) на критих ґрунтових кортах. Від 2009 року належить до прем'єр-серії WTA з призовим фондом близько 573 тисяч Євро і турнірною сіткою, розрахованої на 28 учасниць в одиночному розряді і 16 пар.

Крім грошового призу, переможниця в одиночному розряді отримує спортивний автомобіль Porsche.[1]

Історія

[ред. | ред. код]

Перший Porsche Tennis Grand Prix був проведений в Фильдерштадте в жовтні 1978 року. Турнір таким чином є найстарішим в Європі жіночим тенісним турніром у приміщеннях. Турнір став дітищем директора фільдерштадтського тенісного центру Дітера Фішера і концерну Porsche AG.[2]

Наступного року під егідою «Порше» в Фільдерштадті пройшов також чоловічий турнір, однак постійним він не став, а ось жіночий отримав нагороду Жіночої тенісної асоціації (WTA) як найкращий турнір у Гран-Прі Колгейт (жіночому професійному турі, який включав тоді 32 турніри).

1988 року, з утворенням WTA-туру, Porsche Tennis Grand Prix увійшов у число турнірів III категорії, але вже через два роки його призовий фонд зріс з 175 до 450 тисяч доларів, і йому була присвоєна вища II категорія, до якої він належав до 2008 року, після чого в результаті структурних змін у WTA-турі його разом із ще 19 турнірами включили в категорію прем'єр-турнірів.

У 2006 році турнір переїхав у Штутгарт, спорткомплекс Porsche Arena.[3]

З 2009 року, в зв'язку з реформою календаря, яка до межі скоротила кількість зальних турнірів у Європі взимку і восени, Porsche Tennis Grand Prix був переведений з хардового на ґрунтове покриття, як і раніше проводячись у закритому приміщенні. Це єдиний турнір в календарі WTA, який проходить на закритих ґрунтових кортах. Особливий вид ґрунтового покриття, розроблений у Німеччині, дозволяє витратити на підготовку кортів лише дві доби, що важливо, враховуючи, що Porsche Arena є багатоцільовим комплексом, де круглий рік проводяться різні змагання і заходи.[4] Турнір сусідить у календарі з уїк-ендом Кубка Федерації, у зв'язку з чим національна федерація вважає за краще проводити домашні матчі збірної на місцевих кортах.

Переможці та фіналісти

Безперечним лідером за кількістю перемог в турнірі є Мартіна Навратілова, шість разів брала гору в одиночному розряді і вісім разів у парному. Трейсі Остін виграла перші чотири турніри Фільдерштадте в одиночному розряді і один раз перемогла в парах, а Мартіна Хінгіс до чотирьох перемог в одиночному розряді у другій половині 90-х років додала два титули в парах. Пем Шрайвер, навпаки, чотири з п'яти своїх перемог в турнірі здобула в парному розряді і лише одну в одиночному. Ліндсей Девенпорт завоювала по три титули в одиночному і парному розрядах.

В єдиному чоловічому турнірі, що відбувся в 1979 році, Войцех Фибак переміг у фіналі Гільєрмо Віласа 6-2, 6-2 і отримав як приз Porsche 928.

Трьом представницям Німеччини вдавалося вигравати «домашній» турнір в одиночному розряді — Анке Губер перемагала в 1991 і 1994 роках, Юлія Гергес виграла турнір у 2011 році, а Анжеліка Кербер перемогла у 2015 і 2016 роках. У парах перемогу здобували три представниці Німеччини: Клаудія Коді-Кільш в 1984 році, Анна-Лєна Гренефельд в 2008 році. Сабіна Лісіцкі в 2011 і 2013 році, Мона Бартель в 2013 році.

Примітки

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]