Користувач:Penska Aliona/Національний авіаційний університет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Національний авіаційний університет (англ. - National Aviation University) – один із найпотужніших авіаційних закладів вищої освіти у світі, в якому навчається близько 25 тисячі студентів, серед яких майже 1500 іноземців з 55 країн світу. Ректор університету – доктор технічних наук, професор, Луцький Максим Георгійович.

Історія[ред. | ред. код]

Витоки університету — в авіаційних курсах, організованих київськими політехніками наприкінці XIX століття, а самостійна історія почалася в 1933 році: Постановою Ради Народних Комісарів СРСР № 1815 від 25 серпня 1933 року на базі авіаційного факультету Київського машинобудівного інституту був заснований Київський авіаційний інститут.

У подальшому його назва змінювалася: Київський інститут цивільного повітряного флоту (1947 рік), Київський інститут інженерів цивільної авіації (1965 рік), Київський міжнародний університет цивільної авіації (1994 рік), Національний авіаційний університет (2000 рік).

За 85-річну історію в Національному авіаційному університеті підготовлено понад 200000 висококваліфікованих фахівців. Серед них відомі вчені, керівники авіаційних компаній, підприємств, організацій та установ, які забезпечують польоти повітряних суден, їх обслуговування та ремонт, перевезення пасажирів і вантажів.

В університеті започатковані потужні наукові школи в галузях управління, механіки, електроніки, електротехніки, матеріалознавства, інформатики та обчислювальної техніки. Їх фундаторами були професор Т. Башта, академіки О. Кухтенко та Г. Пухов, члени-кореспонденти О. Пеньков, Б. Малиновський, професори А. Грохольський, Л. Iльницький та інші.

Серед випускників та працівників університету – відомі вчені й конструктори, військові та державні діячі, організатори виробництва та педагоги. Гордість університету — його випускник, видатний вчений в галузі авіації та космонавтики, генеральний конструктор ракетно-космічних систем, академік Володимир Миколайович Челомей. Багато років з університетом плідно співпрацював геніальний авіаконструктор Олег Костянтинович Антонов. НАУ пишається своїми випускником Президентом Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО) Олумуіва Бенардом Аліу.

Враховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності та вагомий внесок у розвиток національної вищої освіти і науки, Указом Президента України Л. Кучми у вересні 2000 року університету надано статус національного.

Структура[ред. | ред. код]

Сьогодні у складі Національного авіаційного університету п'ять інститутів, десять факультетів, кафедра військової підготовки, шість коледжів, два ліцеї, Льотна академія у Кропивницькому. Перлина університету – один з найбільших в Європі Авіаційний навчальний ангар. Також в НАУ є навчальний аеродром та полігон авіаційної наземної техніки, тренажерні комплекси, навчально-науковий аеродинамічний комплекс на базі дозвукової аеродинамічної труби ТАД-2. Студентське містечко університету це – 11 гуртожитків, їдальня на 1000 місць, інтернет-кафе, студентське «Бістро», Медичний центр, оснащений сучасним діагностично-лікувальним обладнанням, профілакторій, Центр культури і мистецтв із залом на 1500 місць, навчально-спортивний оздоровчий центр. Книжковий фонд Науково-технічної бібліотеки НАУ складає понад 2,6 млн. примірників.

Інститути та факультети[ред. | ред. код]

Інститут ІКАО

Навчально-науковий інститут міжнародного співробітництва та освіти

Навчально-науковий інститут неперервної освіти

Навчально-науковий інститут розвитку освіти

Аерокосмічний факультет

Факультет аеронавігації, електроніки та телекомунікацій

Факультет наземних споруд і аеродромів

Факультет екологічної безпеки, інженерії та технологій

Факультет економіки та бізнес-адміністрування

Факультет кібербезпеки та програмної інженерії

Факультет комп'ютерних наук та технологій

Факультет лінгвістики та соціальних комунікацій

Факультет міжнародних відносин

Факультет транспорту, менеджменту і логістики

Юридичний факультет

Студентське самоврядування[ред. | ред. код]

Студентське самоврядування НАУ - це право студентів університету вирішувати питання навчання і побуту, інструмент для захисту прав та інтересів студентів, а також можливість брати участь в управлінні вищим навчальним закладом.

Студентське самоврядування в НАУ здійснюється студентами університету на громадських засадах.

Органом студентського самоврядування в НАУ – є Студентська рада НАУ (СР НАУ).

СР НАУ є вільним від втручання політичних партій, громадських об’єднань та релігійних організацій.

Основною метою діяльності Студентської ради є:

  • Створення умов, що сприяють самореалізації студентів у творчій і професійній сфері та вирішення питань в різних областях студентського життя;
  • Забезпечення виконання студентами своїх обов'язків та захисту їх прав;
  • Сприяння гармонійному розвитку особистості студента, формування у нього навичок майбутнього організатора, керівника;
  • Вдосконалення навчально-виховного процесу, якісного навчання, виховання духовності і культури студентів, зростання у студентської молоді соціальної активності та відповідальності за доручену справу.

Науково-технічна бібліотека НАУ[ред. | ред. код]

Науково-технічна бібліотека Національного авіаційного університету (НТБ НАУ) є однією з найбільших бібліотек ВНЗ м. Києва та найбільшою в галузі цивільної авіації України.

Була створена у 1933 р. на базі факультетських бібліотек вузу. Фонди налічують понад два мільйони видань з різних галузей знань, науки та культури. Видання авіаційної тематики з фонду бібліотеки є найбільш повним зібранням в Україні. Бібліотека має назву науково-технічної, але за змістом фонду та характером довідково-інформаційної роботи її можна назвати бібліотекою універсального профілю.

Багатствами бібліотеки користуються близько 17 тисяч читачів, віддалених користувачів та абонентів міжбібліотечного абонемента. За один рік її відвідують понад 700 тисяч користувачів, а кількість виданої їм літератури перевищує 1,3 млн примірників.

Бібліотека розміщується в окремому приміщенні, займає площу 6,9 тисячі квадратних метрів. До послуг читачів - 6 абонементів та 10 читальних залів, електронний каталог на літературу, яка надходить до бібліотеки з 1994 року, електронна база аналітичних матеріалів з періодики та довідково-пошуковий апарат у картковому вигляді.

Науково-технічна бібліотека є місцем зустрічей студентів з науковцями, діячами літератури та мистецтва, ветеранами. Тут проводяться читацькі конференції, літературно-тематичні вечори, усні журнали, бібліографічні огляди.

Відомі випускники[ред. | ред. код]

АКСЬОНОВ Олександр Федотович (1929 р.н.) - Ректор Київського інституту інженерів цивільної авіації (1975–1988). Видатний учений у галузі авіаційного матеріалознавства, тертя і зносостійкості металів, хіммотології й трибології, доктор технічних наук (1970), професор (1971), член-кореспондент НАН України (1976).

БІЛЬЧУК Олександр Васильович (1978 р.н.) - Голова Державіаслужби України. У 2000 році закінчив з відзнакою Київський міжнародний університет цивільної авіації за спеціальністю «Технічна експлуатація повітряних суден і авіадвигунів», інженер-механік.

Ван БO (1980 р.н.) - Президент компанії Ningbo Silk Road Science and Technology Exchange Services Co., Ltd., директор Центру трансферу досягнень науки та технологій у Китаї та Центральній та Східній Європі технологічного університету Нінбо.

ГОЛЕГО Микола Лукич (1914 – 2012 рр.) - Видатний український вчений-механік, доктор технічних наук, Заслужений діяч науки і техніки УРСР, член-кореспондент НАН України (1967 р.), громадський діяч.

КАРОЛЬ Тіна (1985 р. н.) - Українська співачка та акторка, Народна артистка України, солістка Ансамблю пісні і танцю Збройних сил України. Лауреат пісенного конкурсу молодих виконавців «Нова хвиля 2005», представляла Україну на пісенному конкурсі «Євробачення-2006».

КУРЛІН Юрій Володимирович (1929 – 2018) - Льотчик-випробувач, Герой Радянського Союзу (1966). Заслужений льотчик-випробувач СРСР, майстер спорту СРСР міжнародного класу з літакового спорту.

МІРОШНИЧЕНКО Тімур Валерійович (1986 р.н.) - Український коментатор, ведучий телеканалу UA:Перший, ведучий коментатор пісенного конкурсу Євробачення з 2017.

ОГНЕВИЧ Злата (1986 р.н.) - Українська співачка та телеведуча. Вокалістка Державного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

ПЕПЕЛЯШКО Іван Михайлович (1988 р.н.) - Лейтенант Повітряних сил Збройних сил України.

РОДРІГЕС Антоніо Герреро (1958 р.н.) - Відомий кубинський поет, Герой Республіки Куба.

ЧЕЛОМЕЙ Володимир Миколайович (1914 – 1984 рр.) - Генеральний конструктор ракетно-космічної техніки, академік АН СРСР, фахівець у галузі динаміки стійкості складних коливальних систем, учений у галузі механіки та технічної кібернетики СРСР, дійсний член Міжнародної академії астронавтики (з 1974 року), двічі Герой Соціалістичної Праці (1959, 1963).