Користувач:Perohanych/Укрінком

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Елемент маркованого списку
Укрінбанк
Тип Публічне акціонерне товариство, ПАТ
Галузь Банківська справа
Засновано 24 січня 1989
Закриття (ліквідація) 23 березня 2016 року (початок ліквідації)
Штаб-квартира 04053, м. Київ, Вознесенський узвіз, 10-А
Ключові особи Жуков Андрій Якович, Клименко Володимир Олександрович
Логотип банку у 1997–2010 рр.
Логотип банку з 2010 р.

Публічне акціонерне товариство "Українська інноваційна компанія" (ПАТ Укрінком)

«Укрінба́нк» (повна назва Публічне акціонерне товариство «Український інноваційний банк») — перший комерційний банк на території України, створений 24 січня 1989 р.[1] 24 грудня 2015 року у банку була введена тимчасова адміністрація строком на 3 місяці до 24.03.2016 року.[2] 22 березня 2016 року було прийнято рішення про ліквідацію банку.[3]

Історія розвитку[ред. | ред. код]

Публічне акціонерне товариство «Український інноваційний банк» було створено 24 січня 1989 року ще за часів існування СРСР. Укрінбанк є першим комерційним банком на території Української РСР, дозвіл на його створення отримували безпосередньо у Горбачова М. С. в Москві.

В період з 1989 до 1991 року (до набуття Україною незалежності) Укрінбанк проводив діяльність направлену на розрахунково-касове обслуговування комерційних структур, що тільки-но почали створюватися, та кредитування інноваційних проектів, мається на увазі пошук науково-технічних розробок та фінансування їх впровадження у виробництво. Після 1991 року Укрінбанк був змушений змінити орієнтири своєї діяльності, вони стали направлені на зовнішньоекономічну діяльність клієнтів.

З 1992 року розпочалася розбудова мережі філій Укрінбанку, яка стала фундаментом фінансової стійкості. Нині банк має розгалужену мережу філій, яка представлена в усіх регіонах України і нараховує 19 філій та 93 відділеня.

У 1993 році банк очолював Кравець Віктор Михайлович.

Починаючи з 1995 року Укрінбанк став одним з провідних банківських установ України, та поряд з фінансування малого та середнього бізнесу розпочав роботу з великими державними підприємствами.

З Укрінбанком співпрацюють понад 300 банків в усьому світі. Основними розрахунковими банками є провідні кредитно-фінансові установи світу з найвищими рейтингами, такі як Deutsche Bank Trust Company Americas, Bank of New York, HSBC Bank USA, Commerzbank AG, UBS AG та інші. Сучасні засоби телекомунікацій і налагоджені кореспондентські відносини дозволяють здійснювати розрахунки у найкоротші терміни у всіх валютах світу, а також ефективно і надійно управляти фінансовими потоками.

Банк є активним оператором фондового ринку України. Надає своїм клієнтам послуги купівлі-продажу цінних паперів, депозитарні послуги, консультує з інвестування коштів в національну економіку.

У 1995 році Укрінбанк один з перших підписав угоди з компаніями American Express та Thomas Cook.

З 1996 року банк — Принциповий член міжнародних платіжних систем Visa International та MasterCard Europe S.A., має повний спектр ліцензій цих систем і впевнено розвиває картковий бізнес у першій когорті провідних українських банків. На сьогодні, Укрінбанком емітовано близько 100 000 карток Visa і MasterCard. Банк має розвинену карткову інфраструктуру — понад 250 пунктів обслуговування платіжних карток. За перерахованими показниками Укрінбанк посідає одинадцяте місце серед українських банків.

У грудні 1997 року Укрінбанк отримав статус агента Уряду України з обслуговування іноземних кредитів, наданих під гарантії Кабінету Міністрів України згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року № 1428. Отримавши у 1998 році статус агента Уряду України з реструктуризації внутрішньої заборгованості України Укрінбанк протягом 1998–1999 років спільно з інвестиційним банком Merrill Lynch брав активну участь у реструктуризації внутрішнього державного боргу України та у реструктуризації облігацій зовнішньої державної позики 1995 року, як радник Міністерства фінансів України. З квітня 2003 року АТ «Укрінбанк» отримав статус уповноваженого банку з обслуговування коштів Державного бюджету України.

З 2001 року АТ «Укрінбанк» здійснює обслуговування фонду «Взаєморозуміння та примирення» яке передбачено міждержавним договором між Німеччиною та Україною. З моменту обслуговування фонду виплачено кошти у розмірі понад 19 млн євро 17,5 тис. жертвам нацистських переслідувань.

Укрінбанк — уповноважений банк по обслуговуванню рахунків пенсіонерів та виплат соціальної допомоги, за рішенням конкурсної комісії Пенсійного фонду України.

Укрінбанк постійно впроваджує нові види послуг та модифікує вже традиційні, розробляє і впроваджує сучасні форми обслуговування. Пріоритетним в Укрінбанку вважають комплексне обслуговування клієнтів. Це дає можливість кожному підприємству чи приватній особі, яка звернулась в банк за однією послугою, отримати спеціально сформований індивідуальний перелік послуг, який не лише заощадить кошти клієнта, а й сприятиме його фінансовому зростанню. Комплексне обслуговування вже має свої результати. На сьогодні, Укрінбанк обслуговує понад 60 000 приватних та бізнес-клієнтів, що дозволяє найстаршій в країні комерційній фінансово-кредитній установі з оптимізмом дивитися в майбутнє.

Мережа[ред. | ред. код]

У номері журналу «КоммерсантЪ-Украина», опублікованому 15 березня 2012 року, Укрінбанк посів 23 місце в рейтингу «50 провідних банків України». Крім того, Укрінбанк посів 15 місце в рейтингу українських банків за показником розгалуженості мережі відділень (в 70 населених пунктах), 21-е місце — за кількістю відділень (133 на 1 січня 2012 року), 29-е місце за кількістю власних банкоматів.

На кінець 2013 року банк налічував 135 відділень, на кінець 2014 року — 139.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]