Користувач:PolinaKlochko/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Де немає Бога
Жанр психологічний роман (з елементами трилеру, жаху)[1]
Автор Макс Кідрук
Мова українська
Опубліковано Вересень 2018
Видавництво Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля"
Попередній твір "Не озирайся і мовчи"
Наступний твір "Заради майбутнього"
ISBN 978-617-12-4950-9

Де немає Бога

[ред. | ред. код]

"Де немає Бога"психологічний роман українського сучасного письменника Макса Кідрука. Друком роман вийшов у 2018 році у видавництві "Клуб сімейного дозвілля".

Роман Кідрука "Де немає Бога" — спроба збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога.[2]

На своїй офіційній сторінці на YouTube Макс Кідрук презентував трейлер до книги "Де немає Бога".[3]

Сюжет

[ред. | ред. код]

Основу твору складають шість розповідей про шістьох абсолютно різних людей. Це українка Анна Янголь, яка доведена до відчаю. Вона чекає в аеропорту Дубая і везе величезну купу грошей, які розштовхані по білизні та шкарпетках. Іван Парамонов – пілот, у якого виникла аерофобія через загибель його коханки в авіакатастрофі. Таємний папський кардинал Дюк Апшоу, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви. Брендон Бартон – гравець Національної футбольної ліги. Молодий баварський політик Олівер Моргенштерн, який перебуває на піку своєї кар'єри, проте люто ненавидить усе, що робить. Та Гелен Горовіц – хірург із Тель-Авіва.[4] Всі вони мають таємниці, всі вони виживатимуть разом в одних умовах. Ці люди мали свої плани і об'єднав їх усіх один літак – "Boeing 777".

Починається роман з українки Анни Янголь, яка ігнорує дзвінки чоловіка. Вона у відчаї намагається допомогти і врятувати життя синові, який живе у Москві й пов'язав своє життя не з тими людьми і не з тією дівчиною. Зібравши останні кошти, Анна вирушає на рейс.

Отож сталася авіакатастрофа: літак не зміг приземлитися у відповідному місці через неуважність і неналежну перевірку літака, він розбивається й осідає високо в горах. Залишилося семеро пасажирів, які вижили: Анна Янголь, Іван Парамонов, Дюк Апшой, дівчинка Лейла, Олівер Моргенштерн, Лоуренс Ґрей та Гелен Горовіц. Почалася гра на виживання. Герої багато спілкуються одне з одним і починають діставати скелети з шафи. Велику увагу приділяли маленькій дівчинці на ім'я Лейла, яка не знала навіть англійської. Їй віддавали все першій, а її мати загинула в літаку з рештою екіпажу. Холодно, брак води, як відомо, сніг – це не вода, їсти його, як їжу не можна. Аби не стало гірше від зневоднення, його потрібно розтопити й споживати як воду. Наші герої спочатку гріли сніг у руках, розпалювали багаття, використовуючи все лахміття, що в них було, а коли вже нічого не лишилося (Анна Янголь не віддала гроші, які везла, щоби врятувати сина, на розпалку), російський пілот згадав, що колись йому говорив батько, що людський організм зберігає тепло ще деякий час після смерті й можна розчленувати тіло й нагріти воду.

Закінчився роман тим, що Олівер випив останню воду, але помер від гіпотермії. Лоуренс зістрибнув із гір і помер. Дюк Апшоу вбив Парамонова, коли той накинувся на Анну, бо жінка не віддала гроші, аби розвести багаття і нагріти трохи снігу. Лоуренс пішов шукати виходу і теж загинув. Оскільки тіло Парамонова вже замерзло, Дюк Апшоу намагався вбити Лейлу й нагріти трохи води, але Анна завадила йому це зробити і була скинута зі скелі й пізніше теж загинула, але перед цим закидала снігом тіло померлого Лоуренса.

Рятувальники знайшли постраждалих. Лейла була в непоганому стані, бо отримувала більш-менш достатню кількість води, за нею приїхав батько-іранець і вони вирушили до Китаю. Гелен після того, як її знайшли, не прийшла вже до тями і померла. Священник Апшоу був у дещо гіршому стані, але він "Повертався туди, де давно немає Бога. Розказувати про те, що таке Бог".

Головні герої

[ред. | ред. код]
  • Анна Янголь – українка, яка намагається врятувати сина.
  • Іван Парамонов – російський пілот з аерофобією через загибель його коханки в катастрофі рейсу MH17, збитого над Донбасом (реальна подія).
  • Дюк Апшоу – католицький священник, прототипом якого став бостонський архієпископ, кардинал Бернард Лоу, що був звинувачений у педофілії.
  • Лоуренс Ґрейс – футбольний гравець, життя якого кардинально змінилося після провальної гри.
  • Брендон Бартон – американський гравець Національної футбольної ліги з минулого Лоуренса.
  • Олівер Моргенштерн – баварський політик, який втратив свою дружину Турід, яка була для нього сенсом життя.
  • Гелен Горовіц – ізраїльська хірургиня, яка разом із чоловіком проводила нелегальні операції.
  • Лейла – маленька дівчинка, яка знала лише мову фарсі.

Цитати

[ред. | ред. код]
  • "У житті кожного існує лінія, перетнувши яку, ми вже не можемо змінитися."
  • "Якщо ти не робиш чиєсь життя кращим, отже, ти марнуєш час."
  • "Найкращий – це багато значить. Воно так завжди в житті, Бі-Ті, щоб досягти успіху, достатньо бути трохи кращим за того, хто попереду... завжди трохи кращим."
  • "Бути живим невдахою все ж краще, ніж мертвим чемпіоном."
  • "Звукова хвиля – це ще не вітер, думка – не завжди поштовх до дій."[5]

Презентація

[ред. | ред. код]

У рамках презентації книги було проведено "Всеукраїнський тур #101містоДНБ". 26 вересня 2018 року Макс Кідрук презентував у Вінниці нову книгу "Де немає Бога": не трилер, хоррор чи фантастику, а драматичний, психологічний роман. Сам автор дає таке визначення його роману:

"Спроба збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога".[6]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. www.webpro.cimis.com.ua, Jaroslav Poleschuk. Макс Кідрук "Де немає Бога". Oles Honchar Kherson regional universal scientific library. Процитовано 21 лютого 2022.
  2. Де немає Бога 140 грн. М. Кідрук. Книжковий Клуб. Клуб Сімейного Дозвілля. Книжковий інтернет-магазин. КСД (укр.). Процитовано 21 лютого 2022.
  3. Макс Кідрук "ДЕ НЕМАЄ БОГА" [Офіційний трейлер] (укр.), процитовано 21 лютого 2022
  4. www.webpro.cimis.com.ua, Jaroslav Poleschuk. Макс Кідрук "Де немає Бога". Oles Honchar Kherson regional universal scientific library. Процитовано 21 лютого 2022.
  5. Книга «Де немає бога». ISBN 978-617-12-4950-9.
  6. ДЕ НЕМАЄ БОГА: Макс Кідрук презентував у Вінниці новий психологічний роман. ФОТО - VежA. Vежа (укр.). 27 вересня 2018. Процитовано 21 лютого 2022.

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]

Макс Кідрук. "Де немає Бога". — Харків : Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2018. — 480 с. — ISBN 978-617-12-4950-9.

Категорія:Українські романи Категорія:Книги Максима Кідрука Категорія:Романи 2018 Категорія:Художня література Категорія:Сучасна українська література