Користувач:Ravvonnah/Український інститут у Франції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український інститут у Франції
(УІФ)
Дата заснування 9 листопада 2023
Адреса La Gaîté Lyrique. 3bis Rue Papin, 75003 Paris
Офіційний сайт fr.ui.org.ua

Український інститут у Франції (також Представництво Українського інституту у Франції) — філія Українського інституту, яка репрезентує українську культуру у Франції та формує позитивний імідж України.

Інститут інавґурований 9 листопада 2023 року в культурному центрі La Gaîté Lyrique.

Представництво Українського інституту у Франції є другим закордонним представництвом Інституту після відкриття першого у березні 2023 року у Берліні, Німеччина.

Місія[ред. | ред. код]

Місія представництва Українського інституту у Франції – робити українську культуру впізнаваною, створювати запит на знання про неї і попит на український культурний продукт через представлення української культури як вагомої і невід’ємної складової європейської культури, стимулювати активну залученість Франції до допомоги українській культурі, відновлення і реставрації об’єктів культурної спадщини.

Команда Українського інституту працює у La Gaîté Lyrique (Гете́ Лірі́к), культурному майданчику Парижа, що має на меті реагувати на культурну, соціальну, демократичну та кліматичну надзвичайну ситуацію та присвячений цифровому мистецтву та сучасній музиці.


Український інститут користується широкою інституційною підтримкою у Франції: коло друзів утворили Міністерство культури Франції, Міністерство Європи та закордонних справ Франції, Французький інститут, Посольство Франції в Україні, міська влада Парижа та La Gaîté Lyrique.

Стратегічні цілі[ред. | ред. код]

  • Покращити розуміння та видимість України серед іноземних аудиторій
    Інститут поширює знання про Україну в іноземних суспільствах, залучає широке коло громадян інших країн до дискусії та діалогу, забезпечує видимість країни в медіапросторі, пропонує українські наративи про Україну


  • Забезпечення стабільного попиту на професійну взаємодію з Україною
    Інститут розвиває проактивний інтерес до співпраці з Україною в міжнародному професійному та експертному середовищі, а також забезпечує медіацію та експертну підтримку.


  • Розбудовувати спроможність українських акторів у сфері культури, освіти та науки, а також громадянського суспільства до міжнародної співпраці
    Залучаючи сферу культури до міжнародної співпраці, Інститут розвиває компетенції та спроможності її учасників, що підвищує якість та ефективність представлення України у світі.


  • Посилення залучення України до сучасних світових культурних процесів
    Програми Інституту посилюють роль України в міжнародному культурному діалозі та обміні, а також забезпечують постійну присутність України на ключових світових культурних, наукових, освітніх та політичних майданчиках.


  • Розширити використання української мови у світі
    Інститут сприяє підвищенню ролі української мови в публічному просторі та її використанню в професійному середовищі.


Передісторія створення[ред. | ред. код]

У березні 2022 року група українських волонтерів започаткувала у Франції культурний проєкт Printemps Ukrainien (з фр. «Українська Весна»), який прагнув познайомити французьку аудиторію з українською культурою. Головою та ініціаторкою проєкту стала Ольга Сагайдак, представниця Українського інституту у Франції, учасниця групи Executive MBA-36 у kmbs, співзасновниця фонду DOFA fund та Коаліції дієвців культури. До повномасштабного вторгнення її організація займалася культурним нетворкінгом, проводила форуми міжрегіональних знайомств і співпраці («ДонКульт», «СлободаКульт», «ГаліціяКульт»), розробляла програми для митців і культурних менеджерів та опікувалася іншими ініціативами.

Результатом проєкту стали 96 культурних заходів, які зібрали понад 40 000 відвідувачів. Проєкт відбувався у партнерстві з Посольством України у Франції, за підтримки fund та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У 2023 році проєкт було трансформовано та інституоналізовано в постійну інституцію – Український інститут у Франції.

Події у Франції відбувались в Українському культурно-інформаційному центрі Посольства України, а також на партнерських майданчиках: Centre Pompidou, Sorbonne Université, Національному центрі книги Франції CNL, Національному інституті східних мов і цивілізацій Inalco, Паризької академії Académie de Paris, Французького інституту, Паризького міжнародного унiверситетського містечка Cité Internationale Universitaire de Paris та інших.

Дізнатись більше про Українську Весну в Парижі

Склад Українського інституту у Франції та Наглядова рада[ред. | ред. код]


До керівного складу УІФ входить 4 особи:

  • Іван Рябчій — виконавчий директор Українського інституту у Франції
  • Ольга Пасько-Гофф — керівниця крос-функціональних проєктів
  • Оксана Трипольська — керівниця культурних проєктів
  • Наталія Гузенко Будʼє — керівниця з комунікацій


До Наглядової ради УІФ, яка є дорадчим і контролюючим органом й здійснює нагляд за діяльністю Українського інституту в Франції, погоджує пріоритети його діяльності, управляє майном та стежить за виконанням стратегії УІФ, входить 6 осіб:

  • Ірина Дмитришин – президентка
  • Catherine Trautmann, французька політикиня, обіймала посаду міністерки культури Франції у 1997-2000 роках, була депутаткою Європейського парламенту у 1989-1997 та 2004-2014 роках
  • Clarisse Brossard, активістка у міжнародних відносинах, дослідниця української культури та їдишського авангарду в Україні
  • Hugues Mingarelli, генеральний директор з питань Північної Африки, Близького Сходу та Аравійського півострова Європейської служби зовнішньої діяльності (ЄСЗД), обіймав різні посади в Європейській Комісії, зокрема, заступника Генерального директора з питань Східної Європи, Кавказу, Центральної Азії, Північної Африки, Близького Сходу та Європейської політики сусідства (2007-2010), директора з питань Близького Сходу та Південного Середземномор'я (2007), директора з питань Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, Північної Африки, Близького Сходу та Європейської політики сусідства (2007-2010), та директора з питань Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії (2002-2007)
  • Edward Mayor, співзасновник асоціації StandWithUkraine
  • Ольга Сагайдак — представниця Українського інституту у Франції, співзасновниця фонду DOFA fund та Коаліції дієвців культури


Див. також[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]