Користувач:Yaryna Yaroch/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"українскі козаки: історія і сучасність"

козаки - (вільна озброєна людина) члени самоврядованих чоловічих згодом і територіальних громад, спільнота людей такої самоназви, що з15 століття фіксуються джерелами у степах Східнї Європи, зокрема Подніпров`я, на теренах "Дикого поля" (Великого Лугу, Дніпровського пониззя).

Картина Іллі Репіна

сучасне українське козацтво - сучасні громадські організації в Україні та поза її межами, метою яких є відродження традиційних козацьких цінностей, плекання історичної пам`яті про феномен українського козацтва.

Сучасна версія

Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно це додавало шансів здобути перемогу.

Запорізьку Січ поправу називають першим демократичним об’єднанням  світі. Якщо взяти до уваги, що багато людей прийшли сюди через соціальну несправедливість, то це й не дивно. Всі питання, стосовно життя та діяльності козаків вирішувались голосуванням на радах.

На сьогоднішній  день у Запорізькій області офіційно  зареєстровано  понад 50 козацьких  організацій. При цьому в облдержадміністрації констатують, що реальною діяльністю займається лише 7-8 із них. А якщо ви приїдете в Запоріжжя і поцікавитеся у місцевих мешканців, список звузиться ще більше: для більшості городян асоціацій зі словом «козак» всього три — козаки з острова Хортиця, федерація «Спас», що займається козацькими бойовими мистецтвами та Хортицький полк, бійці якого в непростому 2014-му демонстративно вийшли на захист українського прапора над облдержадміністрацією і стояли на блокпостах.