Користувач:Yuliia.Nienakhova

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як написати статтю у Вікіпедії[ред. | ред. код]

Матеріал із Вікіпідручника— відкритих книг для відкритого світу

Про що пишемо?[ред. | ред. код]

Тема статті має першорядне значення для її написання, тому вибирати її слід з великою відповідальністю, тому що на відміну від інших особливостей тієї чи іншої статті, її неможливо змінити. Людина, що читає дане керівництво, може або вже знати те, про що він хоче написати статтю, або ж просто бажати створити свою статтю, ще не обравши для неї тематику. Якщо ви хочете взяти участь у роботі над проектом, але ніяк не можете підібрати цікаве для вас поняття, про яке ще немає статті, то ви повинні зрозуміти для себе те, що користь для Вікіпедії приносить не тільки створення нових статей, але і доопрацювання, поліпшення, або навіть повне переписування вже існуючих сторінок, створення шаблонів, перенаправлень, сторінок дозволу неоднозначності та багато інших занять, якими ви можете займатися з наміром поліпшити проект. У цьому посібнику ми розглянемо як правильне створення нових сторінок, так й ефективне виконання вищезгаданої роботи. У Вікіпедії існують деякі обмеження на тематики статей, проте загалом ніяких заборонених тем у проекті не існує, тому будь-який учасник може створити статтю практично на будь-яку значиму для розгляду в енциклопедії тему.

Що таке критерій важливості?[ред. | ред. код]

Особливості кожної теми[ред. | ред. код]

У цьому розділі нашого підручника ми дізнаємося, як писати статті на різні теми та як їх оформляти, що вміщувати, а що ні. Тут ми маємо рекомендації з деяких тем, які ви завжди зможете оновити.

Для кожної статті будь-якої теми є особливі мінімальні вимоги до цієї статті. Це означає, що те, що написано в цих «мінімальних вимогах», має бути у вашій статті, а статті, які не узгоджуються з ними, можуть бути видалені.

Загальні мінімальні вимоги:

  • Наявність визначення терміну статті.
  • Щонайменше 150—300 знаків.
  • Наявність хоча б одного нетривіального факту (крім визначення).

Загальні вимоги:

Що це все означає, ви дізнаєтесь у наступному розділі.

Персона[ред. | ред. код]

Потрібно вказати дати народження та смерті, а також якісь факти з життя людини, адже інакше це буде не стаття. Пам'ятайте! Статті без енциклопедичного вмісту будуть видалені! Обов'язково напишіть про те, ким був чоловік, а якщо в його житті ви виявили якісь незвичайні факти, то ви можете помістити їх у розділ «Цікаві факти». Однак розділ «Цікаві факти» не вітається у Вікіпедії: краще підібрати іншу назву до розділу або запровадити факти у текст статті.

Загальні вимоги[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Будь-який факт має бути перевіряємо. Що це означає? Це означає, що будь-яка інформація має десь існувати. Наприклад, ви читали цікавий сайт про книгу, а у Вікіпедії статті про неї немає. Сміливо за роботу! Напишіть у Вікіпедію інформацію з вашого улюбленого сайту (зрозуміло з дотриманням авторських прав). Однак нічого не можна доводити до абсурду! Не давайте посилання джерела, що підтверджують очевидний матеріал. А також не даються посилання на інформацію на тему ігор, книг, фільмів та інших творів мистецтва, яку можна дізнатися із самого твору.

Авторитетність посилань[ред. | ред. код]

Сайт повинен заслуговувати на довіру. І якщо ви вважаєте, що на сайті може бути недостовірна інформація, то не давайте посилання на нього. Само собою зрозуміло те, що давати посилання на соціальні мережі, блоги та сайти, де будь-хто може написати що завгодно, неможна[1]. Будь-яка інформація має посилатися на авторитетні джерела!

Авторські права[ред. | ред. код]

Копіювати у Вікіпедію сторонні тексти не можна! Це є порушення авторських прав! Але як додати у Вікіпедію матеріал? Перекажіть ваше авторитетне джерело прямо в енциклопедію. Статті, у яких багато що було скопійовано, можуть бути видалені. У Вікіпедії авторські права називають копівіо, а їх порушення — копіпастою. Але можна копіювати тексти:

  • якщо цей текст є суспільним надбанням (як у США, і у країні походження);
  • якщо цей текст не є об'єктом авторського права (наприклад, у низці країн до таких текстів відносять закони та інші офіційні документи, фольклор, розклад руху транспорту та телепередач);
  • якщо ви є автором цього тексту і погоджуєтесь з його поширенням, зміною та використанням (у тому числі комерційним) на умовах ліцензії CC BY-SA (і, можливо, GFDL); докладніше про реєстрацію дозволів див. Вікіпедія: ДОБРО;
  • якщо правовласник цього тексту дав дозвіл на поширення, зміну та використання (у тому числі комерційне) на умовах ліцензії CC BY-SA (і, можливо, GFDL).

Однак перед тим, як щось копіювати, потрібно чітко переконатися в тому, що ви не помилилися.

Нейтральна точка зору[ред. | ред. код]

Обов'язково має дотримуватися нейтральна точка зору. І якщо на тему статті у Вікіпедії є кілька точок зору, потрібно їх вказати.

Неприпустимість оригінальних досліджень[ред. | ред. код]

У Вікіпедії матеріал не повинен представляти нові теорії, ідеї, у тому числі власні, а має бути заснований на аналізі авторитетних джерел (первинних та вторинних), тобто того, що вже є, щоб читач міг перевірити матеріал.

Де створювати[ред. | ред. код]

Нові статті у Вікіпедії краще створювати в особистому просторі або в Інкубаторі, але не в основному просторі, інакше вони можуть бути швидко видалені.

Вікіпедія[ред. | ред. код]

Корисні посилання на довідковий матеріал з Вікіпедії:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Давати посилання на Вікіпедію не можна, оскільки це вікі-проект. Це стосується й інших вікі-проектів

Посилання[ред. | ред. код]