Корноухов Євген Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корноухов Євген Олександрович
Народився 1881(1881)
Чернігів
Помер 1919(1919)
Країна Україна Україна
Національність українець
Діяльність історик
Посада архівіст, музейний працівник, краєзнавець, знавець чернігівських церковних старожитностей, хранитель архіву музею і бібліотеки Чернігівської губернської вченої архівної комісії

Корноухов Євген Олександрович (18811919) — архівіст, музейний працівник, краєзнавець, знавець чернігівських церковних старожитностей, хранитель архіву музею і бібліотеки Чернігівської губернської вченої архівної комісії. Один з найактивніших членів Чернігівського ГУАК від 2 липня 1901.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Чернігові. Освіту здобув самостійно. Служив у Чернігівській духовній консисторії.

Архівна діяльність[ред. | ред. код]

Брав участь у систематизації та упорядкуванні історичного архіву Комісії, до якого надходили на постійне зберігання відібрані, щоправда, здебільшого за «глухими» описами науково важливі документи з установ Черннігівської, а також Київської, Подільської, Волинської та Мінської губерній, де архівних комісій не було.

Розбирав рукописні архівні документи Леньківської церкви Чернігівського губернського правління, Чернігівської духовної консисторії, відбирав у архіві Чернігівського дворянського депутатського зібрання та готував до публікації документи про формування дворянством Чернігівської губернії 1812 р. народного ополчення, також брав участь у підготовці розділу «Материалы и заметки» періодичного видання "Труды Черниговской губернской архивной комсии".

За дорученнями Чернігівської ГУАК брав участь у роботі комісії для розгляду і знищення старих діловодних справ архіву губернського правління; відібрані ним для зберігання справи архіву губернського правління; відібрані ним справи для зберігання обговорювалися на засіданні Чернігівської ГУАК та публікувався в її «Трудах».

Був делегатом Першого з'їзду губернських архівних комісій та установ, що їм відповідають (6-8 травня 1914, Петербург). На його пропозицію про систематичне обстеження архівів губернії Чернігівською ГУАК влітку 1914 було створено ахівне бюро для вироблення програми обстеження, куди ввійшов і Є. К.

Праці[ред. | ред. код]

  • Из архива кн. В. Д. Голицына: письма разных лиц к вдове Стародубского полковника Марии Самойловичевой, урожденной Сулимовой, к ее зятю М. Корсаку и сыну последняго Максиму, с предисловием Е. А. Корноухова // Труды Черниговской

архивной комиссии. – Чернигов, 1911. – Вып. VIII. – С. 115–151

  • Судьба бобровников, стрельцов и пташников Черниговской губернии // Там же. – Чернигов, 1913. – Вып. Х. – С. 56–73
  • Материалы по истории формирования ополчения 1812 г. в Черниговской губернии (извлечены из дел Архива Черниговского дворянского депутатского собрания) // Там же. – Вып. Х. – С. 91–136.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер від пневмонії 1919 року.

Джерела та література[ред. | ред. код]