Корона-КГД (Івано-Франківськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Корона–КГД» Івано-Франківськ
Повна назва
Прізвисько «Спиртовики»
Засновано 1997
Розформовано 2001
Населений пункт Івано-Франківськ, Україна Україна
Стадіон Стадіон села Братківці
Президент Андрій Паньків
Головний тренер Петро Федорів
Ліга Чемпіонат Івано-Франківської
області
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Коро́на–КГД» (Івано-Франківськ) — аматорський український футбольний клуб з Івано-Франківська, заснований 1997 року[1]. Учасник та призер чемпіонату Івано-Франківської області, володар Кубка області.

Хронологія назв[ред. | ред. код]

  • 1997 1999 : «Корона» (Івано-Франківськ)
  • 1999 2001 : «Корона–КГД» (Івано-Франківськ)

Історія[ред. | ред. код]

Ідея створення футбольної команди на Івано-Франківському обласному державному спирто-горілчаному об’єднанні «Княгинин» виникла дещо спонтанно. У 1997 році до генерального директора підприємства Івана Яковця звернулися представники знаного у ту пору місцевого аматорського клубу «Автоливмаш» з пропозицією стати одним зі спонсорів колективу. Після наступних консультацій з’ясувалося, що і серед працівників самого спиртзаводу трудиться чимало футболістів-аматорів, готових створити і виступати за власну виробничу дружину.

Невдовзі футбольна команда «спиртовиків» під назвою «Корона» дебютувала у друголіговій першості Івано-Франківщини 1997/1998 і впевнено стала її переможцем[2]. Домашні поєдинки колектив проводив на спортивному майданчику села Братківці, що неподалік обласного центру.

Доукомплектувавши склад кількома більш досвідченими футболістами, клуб у наступному сезоні 1998/1999 одразу наробив галасу й серед когорти найкращих любительських колективів краю. Спортсмени «Корони» вийшли у фінал Кубка області, в якому завдали поразки «Галичині» з Галича — 3:1[3]. А в обласному чемпіонаті підопічні Петра Федоріва фінішували на високому для себе 4-му місці, відставши від медальної зони всього на три пункти. Водночас клуб отримав право осінню 1999-го позмагатися за Кубок України серед аматорів. Однак на всеукраїнському рівні доля була вже не такою прихильною до новачка — іванофранківці в 1/8 фіналу за сумою двох матчів поступилися динамівцям з Кам’янець–Подільського (1:0 і 1:4).

На поєдинки «перехідного» турніру обласної першості 1999 року команда вийшла під дещо трансформованою назвою. Зміни були пов’язані із появою у клуба ще одного титульного спонсора – регіональної газопостачальної фірми «КГД». Вже під брендом «Корона–КГД» футболісти двічі поспіль ставали спочатку бронзовими (1999), а далі й срібними (2000) призерами чемпіонату Івано-Франківщини[4].

Наступного сезону 2001-го власники команди раптово втратили інтерес до її належного фінансового забезпечення. Як наслідок, обласну першість клуб завершив на останньому місці, після чого назавжди припинив своє подальше існування[1].

Всього за час свого нетривалого перебування у вищій лізі чемпіонату Івано-Франківської області «Корона–КГД» провела там 104 поєдинки, у яких зафіксовано: 54 перемог, 14 нічиїх, 36 поразок, кількість забитих/пропущених м’ячів — 161–89 та набраних очок — 122[5].

Досягнення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Був в Івано-Франківську й "Металіст". https://www.ua-football.com. Процитовано 4 квітня 2023.
  2. Архів чемпіонату та першості області 1997/98. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 4 квітня 2023.
  3. Кубок області: переможці та фіналісти. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 4 квітня 2023.
  4. Чемпіонат першої ліги: переможці та призери. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 4 квітня 2023.
  5. Велика таблиця чемпіонату Івано-Франківщини (1991-2014). Брамки: сайт-енциклопедія футболу Івано-Франківщини. Процитовано 4 квітня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Івано-Франківська обласна федерація футболу. 1990-2010 : буклет / упоряд.: І. Костюк, П. Белей, І. Фреїк, В. Сікора. — Івано-Франківськ, 2010. — 16 с.